Gluteenittomat, maidottomat.

011.jpg
 

125g leivontakasvisrasvaa
1dl sokeria tai kookossokeria tai karppisokeria tai...
1dl tummaasiirappia
1tl kanelia jauheena
1tl neilikkaa jauheena
0,5tl pomeranssinkuorta jauheena
0,5tl inkivääriä jauheena
1 kananmuna
3dl Jytte vaaleaa jauhoa
2dl tattarijauhoja
1tl leivontasoodaa

- Kiehauta ( ÄLÄ keitä! ) kattilassa siirapin seassa kaikki mausteet ja jäähdytä sitten seos kylmässä.
- Kun siirappi on jäähtymässä, vatkaa rasva ja sokeri valkaksi, kuohkeaksi, vaahdoksi niin että sokerikiteitä ei oikeestaan enää tunnu kun vatkaat seosta.
- Lisää kananmuna joukkoon ja vatkaa sekaisin.
- Mittaa jauhot ja lisää niihin sooda.
- Kaada osa jauhoista rasva-sokeri-muna vaahdon sekaan.
- Kaada jäähtynyt siirappimassa taikinan sekaan ja hämmennä kaatessasi koko ajan vaikka vatkaimella hitaasti ja tasaisesti sekaisin.
- Lisää lopuksi loput jauhot ja kauho käsin lusikalla tai vastaavalla välineellä taikina sekaisin - taikina ei tarvitse enää vatkausta.
- Paista kiertoilmauunissa +180´C kunne piipparit ovat saaneet ihan vain nimeksi väriä reunoillensa.

   Kyseessä on pienen pieni taikina ( n.48 piipparia ) joten tämän määrän vaativa siirappi jäähtyy äkkiä. Mutta jos käykin niin että se kerkiääkin jähmettyä niin lämmitä kattilaa hivenen uudestaan liedellä - juuri ja juuri sen verta että se alkaa uudestaan notkistumaan.
   Rasva-sokeri-muna seokseen kannattaa laitta ensin hivenen jauhoja joukkoonsa jottei kananmuna ns. juoksetu jos siirappimassa sattuukin olemaan hivenen liian kuumaa vielä kun lisäilet sitä taikinaan.
   Kun olet lisänyt kaikki jauhot taikinaan, tunnusteli käsin sitä lusikalla käänellessäsi että onko jauhoja nyt jo hyvin seassa vai kaipaako hivenen vielä lisää. Sen oppii tuntemaan kun useammin jotain leipoo... mutta jos esim. saat kääneltyä taikinaa kulhossasi niin että se alkaa irtoamaan kulhosi reunoilta niin silloin alkaa olla jauhoja jo sopivan verran.
Älä kuitenkaan lisäile jauhoja liikaa "varmuuden vuoksi"...
   Paisto aika on todella lyhyt. Äkkiä kärtssävät; varto äärellä jotteivät pala karrelle.
   Koristele makusi mukaan.

Esimerkki koristemassasta:
0,5 kananmunan valkuaista
1,5dl tomusokeria
2 tippaa sitruunamehua

- Vatkaa kanamunat vaahdoksi lisäten tomusokeria pikkuhiljaa sekaan kaataen.
- Lisää sitruunamehutipat joukkoon - vatkase vielä hivenen.
- Annostele koristemassa pursotuspussiin ja koristele.

   Pursotuspussiksi käy ihan tavallinenkin muovipussi josta leikkaat kulmasta palasen pois.
Leikkaa siitä ensin mahdollisimman pieni palanen - kokeile - ja jos tuntuu että ei vielä riitä pursoitusjäljen "laajuus" niin leikkaa vielä hiukan isompi reikä.
Helpompi on leikata isommaksi kuin sitten vaihtaa massan pussia uuteen ja siitä leikellä ensimmäistä reikää pienempää reikästä.
   Koristemassa säilyy jääkaapissa hyvänä vielä vuorokaudenkin kun suojaat sen pinnan jollakin ettei siihen kerry kalvoa. Pidät suljetussa pursotuspussissa, laitat tuorekelmun astian päälle, jne....