Maidoton, gluteeniton, PALJON sokeria, hiivallinen...
8l vettä
800g ( n.1l ) pakaste kampsikoita
4 sitruunaa
1kg sokrua
1/5tl tuorehiivaa
rusinantteja
10l sanko
1kpl pieni kannu
1kp isompi kannu
1kpl sideharsokangasliina
1kpl tratti
n. 9l verran lasisia pulloja metallikorkeilla
Tee päivällä/iltapäivällä:
- Laita kampsikat sankon pohjalle.
- Paloittele sitrukset neljään osaan ja palaset sinne sankon pohjalle.
- Sokrut perään...
- Keitä 4l vettä kiehuvaksi.
- Kaada kiehuva vesi sankoon.
- Mittaa lopuit 4l kylmää vettä ja kaada sekaan.
- Hämmennä simaa välillä isolla kapustalla jotta se jäähtyy ja maut tasoittuvat.
Ehtoolla:
- Kun sima on jäähtynyt haaleaksi ota hiiva ja liota se käsin siman sekaan.
- Anna siman tekeytyä sankossa yön yli.
Aamulla:
- Poista sitruunat simasta ja puristele niiden mehut siman joukkoon.
- Nostele kampsikat poies simasta.
- Laita ison kannun päälle harsokangas.
- Ammenna pienellä kannulla simat isoon kannuun;
saot ja sattumat jäävät harsoon kiini - tislaantuvat poies.
- Pullota sima kannulla tratin kautta pulloihin.
- Hämmennä sangossa olevaa simaa välillä kauhallasi jotta pohjaan vajoneet sattumat ja mahdollinen hiivamäski sekoittuvat tasaisesti pullottamasi siman joukkoon.
- Laita jokahiseen pulloon rusinanttet.
( mie laittelen 1l/10kpl rusinantteja )
- Vie simapullot viileään valmistumaan n.4viik.
Vaikket tykkäisi rusinanteista niin laita silti niitä simapulloihin; kun ne ovat nousseet siman pintaan on sima valmista juotavaksi.
Lasi pullot ovat paremmat kuin muoviset; muoviset turpoavat ja saattavat jopa poksahtaa rikki ( riippuen muovin lujuudesta ) kun sima käy/valmistuu.
Metallikorkit ovat parempia kuin muoviset korkit; metalli korkit antavat siman hivenen hengittää lävitsensä ja sima pääsee käymään paremmin.
Mutta muista silti käydä välillä "ilmaamassa" simoja eli kiertämässä korkkeja hivenen auki ja sitten taasen löysästi kiinni.
Kommentit