Siitä on sen neljä vuotta kunne viimotteeksi olen maistanut Munkkeja. Ajatus näiden tekemisestä Kaiketonna on itänyt mielen päällä jo pitkään... ostin jopa sellattiis Donitsivu´an jotta sillä sitten paistan uunissa... mutta totesin että ei he-le-k....issa; kyl se on kumma jos ei Kaiketonna Munkkeja saa muka keittämällä tehtyä ja tänään mie sit sellatiis itsellein tein! Piste!
Ja sain muuten palovarottimeni huutamaan paisto-savussa "sakiassa" tuolla tuolla kattorajassa ( josain tuolla 290cm korkeudessa! ) jonkin aikaa...; kussa sain ovista näistä Humisevanharjun vetävistä välleen hiven raitista ilmaan sekaan tuon "usvan" harmajan.
 

 60238506_853981944935864_901200828667265

Maidoton, gluton, hiivaton, soijaton, sokru-sokruton, pähkinätön...

2 kananmunaa
3/4 Erytritoli-sokrua
4dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoa
50g leivonta kasvisrasvaa sulatettuna
2dl vettä
3tl leivinjauhetta
maun mukaan Ultekram vaniljajauhetta
-----
1l kasvisperäistä paisto- ja friteerausöljyä
----
( pintaan Erytritoli-sokrua, jos haluaa... )

- Vatkaa sokrusta ja kananmunista "kirjoituksen" kestävä vaahto.
- Lisää osa jauhoista sekaan ja sekoita taikina käsin lusikalla.
- Laita öljyä.... kuivia aineksia... vettä ja loput kuivat aineet sekaan koko ajan käsin lusikalla taikinaa sekoitten.
Muista että seuraat taikinaa ettei siitä tule liian kiinteää! Jätä taikina mieluummin hivenen löysäksi.
- Laita keitinöljy kattilaan ja kuumenne se paistovalmiiksi.
Koe-paista palanen jotahin vaaleaa leipäpalasta tahi pieni nökäre tätä munkkitaikinaa jotta tiedät onko öljy paisto valmista?
Öljy on valmis kunne se ruskistaa paistettavan tuotteen suht´ sujakkaan ja paistettava tuote jää siihen öljyn pintaan "lillumaan" eikä vajoa kattilasi pohjaan.
JA MUISTA varustaa kattila kannella: ota kattilasi kansi siihen viereen ettäs jos öljy kuumenee liikaa ( tahi syntyy jopa tulipalo öljyn kuumuuden takia ) niin saat tukehdettua sen sillä kannella - säätele myöskin tarvittaessa lieden lämmöllä öljyn lämpöä paiston aikana!

60090374_391756644750731_331954744818296

- Ota taikinasta pieniä palasia, noin ns. donitsin kokoisia. Pyöräytä palaset vuorollaan palloksi ja muotoile sormillasi keskelle palloa reikä munkille.
Tein taikinasta tästä 16 tsipaletta munkkeja.

59332239_440657003427916_169026810570971

- Laita kattilaan öljyyn kerralla mahtuva määrä munkkeja ja paista ne.

60259628_2287441051516020_48203627168100

- Nosta valmiiksi paistunut munkki pihdeillä paistorasvasta vaikkas voipaperilla suojatun lehden päälle pöydälle.
- Jos haluat sokeroida munkkisi, sokeroi ne nyt heti paiston jälkeen kun se sokru tarttuvi nyt pintaansa paree.
- Nauti.

Ps. Jäähdytä paistinrasva ja hävitä se asianmukaisesti:
Jos paistorasvasi on juoksevaa mallia; loruta öljy jäähdyttyään vaikkas tyhjään maitopurkkiin, sulje se hyvin ja laita sekajätteen sekaan.
Jos taasen kiinteää, jähmettyvää versiota - voit hävittää sen jäähdyttyään vaikkas biojätteiden mukana.