Miksi, oi miksi?

   Aika kun kuljen maakunnissa tai missä päin tahansa Suomessa niin vastaan tulee, ohi vilahtaa... Huomaako niitä kukaan muu?

   Jos istun pelkääjän paikalla, silmäni etsivät, silmiini pistää, etteni tulevat...  mutta myös kuskin pukilta huomaan ne:

   HYLÄTYT talot, AUTIOT pihat.

   Ne ovat viehättäviä omalla kauniilla, rujolla tavalla. Jokin niissä tuntuu vetävän minua puoleensa. Mikä lie? Niiden ulkoinen kauneusko? Niiden sisälle ei pääse, ei saa mennä. Sillä toisen tupaan ei ole lupa mennä vaikka se olisi kuinka hylätty - ja autio. Jotenka se mitä näkyy, näkyy ulkoa päin - ja on kaunista. Minun silmissä.

Kivipurontie%2C%20Hermanni%20K%C3%A4sn%C

   Mutta se varsinainen asia. Ajatteleeko kukaan, tuleeko mieleen...

   Mitä on tapahtunut? Minne ihmiset ovat talosta menneet? Miksi piha on autio? Mikä on tarina talon takana, pienessä pirtin piirissä?

   Ajatus kiertää monen moista rataa: onko joku lähtenyt leveämmän leivän perään Ruotsiin ( Ruotsiin on menty 70-luvulla ja moni näistä hylätyistä pihapiireistä on tyhjentynyt nimenomaan 70-luvulla. ). Ovatko lapset lentäneet maailmalle, toiselle puolella Suomea tai jopa kauemmaksikin... vanhukset etsineet uuden asunnon jostain keskustasta? Onko ukki ja mummo kuollut ja jälkipolvet eivät voi tai katso velvollisuudekseen tai tarpeekseen pitää synnyinpaikkaa pystyssä - edes kesämökkinä? Onko lapsettoman mummon puoliso kuollut ( mummot tunnetusti elävät pidempään kuin ukit ), ja kun mummo ei enää jaksanut yksinänsä touhuta pirtissä pienessä, somassa sekä pihanmaalla kauniissa, kukkaisessa, niin hän myi perämetät ja muutti kaupunkiin - lähemmäksi hyviä palveluja? Tai onko se mummo tai ukki sinnitellyt viimeiseen asti, sitten kuolla kupasahtanut, haudattu ja pirtti vain yksinkertaisesti jäi yksiksensä?

Miksi pihanmaat rehottaa? Miksi ikkunat ovat rikki? Miksi navetta kaatuu sisään? Miksi vinttikaivon orsi on poikki? Miksi ulko-ovi roikkuu saranallaan kuin kulkijaa sisään kutsuen? Miksi, oi miksi?