Pääsin tässä lähi aikoina jäseneksi Huonekasvit -ryhmään facessa. Siellä käy kuhina kuin kusiasipesässä. Hirmu aktiivista porukkaa. Hyvä juttu tietty. Ei siinä miulla ole mitään pahaa sanomista. Kiva kun vain kerkiis lukemaan kaiken kirjoituksen ja päivityksen hyvine neuvoineen, vihjeineen ja vastauksinekin. Siellä on ihmisiä jotka ovat monta, monta, kertaa miuta viisaampia näihin sisäkukkasten kera.
   Tässä muutama päivä sitten lukasin sieltä joltakin että hänen Kultaköynöksensä viihtyy nyt paremmin kun hän vaihtoi sen pohjosen puolen akkunalta etelän puolelle. Mietin siitä sitten et niinhän se miullai oli tuo omani Kultaköynöksein siellä Majassani Matalassakin. Etelän puolella ja kasvoi hyvin.... sen sijaan täällä Majassani Mahtavassa toinen niistä on nyt pohjoisella akkunalla voiden kehnosti ja toinen on eteläisellä akkunalla sekä voi hyvin. Kasvaa pituuttaan, venyyyyy ja on ihan hyvän näköinen.  Jotenka, jospa sitä vaihtaisinkin tuon kehnommissa kantimissa olevan eteläisellä...
   "Mutta minne? Kaik akkunat kun ovat jo täynnä kukkasia." "Joo-o... jos mie siirtäsin Rönsyliljan kammarista tupaan Kultaköynnöksen paikalle ja sitten -köynnöksen sinne kammariin..." "Mutta Kultaköynnös ei käy siihen reunalle - siirränpäs tuon "Savolaisen viäräleuka" -liljan siihen reunaan ja -köynös sitten keskelle. Joo - näin teen."
"Mutta kun mie nyt otan sen köynnöksen pois akkunalta siirtääkseni sen niin samoin teinhän mie sen käyttäisin suihkussa." "Ja, ennen sitä voisin vähän napsia pitempiä köynnöksiä pois kun ovat pelkkiä rankoja enää vaine..."

004.jpg

"Noin, ja noin... oh- hoh, siitä katkesi kolmaskin." "No sittenpä voisinkin katkoa KAIKKI pitkät pois, kerta nyt rupesin tässä napsiskelemaan." Ja niinhän siinä kävi että kaikki pitkät köynnökset lähtivät pois ja leikkelin niistä pitkistä pätkiä laittain ne vesilasiin juurtumaan.

007.jpg

Vaikkas en nyt tiedä onko otollinen aika juurrutella mitään, näin syssyn korvalla, talven tehdessä tuloaan? Mutta tehty mikä tehty. Nyt ne ovat tuolla akkunoille kaikkiaan neljässä lasissa. Katotaan kuin niille käy. Ja se "raakattu" Kultaköynnös, se on nyt aika surkean näköinen, sellainen kynitty kana.

005.jpg

   Sitten kun mie sen -köynnöksen sieltä katon korkeuksista alas otin raakataksein sitä, aloin mie miettiä että samoin teinhän mie sitten ne verhotangotkin akkunoilta pyyhin... verhot siis pesuun - mirs, mars! "Nuin." "Ja sitten pyykkitupaan kuivumaan; pyykkivuoron varauksen kautta. Joo." 
"Ja, ja kun nyt kerta on Kultaköynös suihkussa niin se "vaihtokaveri" sinne myös." "Ja tuosta tulevan paikan viereltä nuo kaksi suurinta kanssa...." "Juupa, juu. Sinne vaine toisen kaveriksi ettei tunne itseään yksinäiseksi...." "Mutta, hei! Miksi mie en veisi koko akkunan kukkia suihkuun? Hei haloo, järki, älä jätä!"
Sitten kun olin saanut sen ikkunallisen suihkuun niin tuumailinpas jälkeen ru´ uan teon että mitenhän se ois sitten tuo tuvan akkuna? "Sen kukkaset? Ne jotka siinä uuden tulokkaan ynpärille nyt sitten ovet?" "Olisihan se surku jos mie siitä akkunasta yhden käytän suihkussa niin sitten toiset jättäisin kuitenkin käyttämäti!" Elikkä mie sitten lopulta käytin tuvankin akkunan KAIKKI kukkaset suihkussa. Ja tietty kun kerta näin kukat ovat suihkussa raikastumassa niin TOTTAKAIT sitten aina samalla pesen kaikkien alustassit ja kukkalaudatkin! Tietysti!
Sekä viimotteeksi sitten kyökin akkunallinen: enhän nyt tohdi yhtä akkunaa jättää vosekkimati, putsi-putsittamati!

009.jpg

   Tässä tohinani keskellä mie "kuskasin" pestyjä verhojani pyykkitupaan ja jo kuivuneita pois. Loppuen lopuksi sitten ehtoon korvalla pähkäillen niihin kera että nyt ne on pesty, eikä miulla ole vaihtoverhoja talveksi. Siksipä siis samat takasin akkunoille näille. Laitanko huomenissa - jos kerkiin? Vahi tänään vielä tässä ehtoolla? No, tietty tänään niin sitten nekin on tehtynä. Silityslautaa ja - rautaa esille kaappista sekä komerosta: "Lauta esille ota!" "Rauta käteen vie!" "Ja sitten vaine tasatahtiin lykkimään oikealta vasemmalle, ja vasemmalta oikealle - nuin." "Kyllä niistä hyvä tulee."
Näinhän se sitten saunan lämmitessä oli viimeiset verhoin valuteltu, verytelty, venytetty ja silitettykin. Sekä, arvaatte varmaan mitä - akkunoilla takaisin paikoillansa.
   Et tällainen ruljanssi se lähti siitä yhdestä lukemastani tuumauksesta etelä-akkunan paremmuudesta Kultaköynnökselle. Mutta kaikkiaan ihan hyvä juttu. Nytpähän on nuo kaikki tehtynä. Niin sen Kultaköynnöksen raakkuu jota olen atvaillut tässä jo muutaman tovin. Ku se että sain kukkaset suihkutettua tässäkin kuussa , ja sanoin tein verhotkin sitten kevään jälkeen pestyä. Jee! Hyvä mie - ja hyvä sie joka tuon vihjeen, havainnon, annoit: jaoit meidän muiden Huonekasvit -ryhmäläisten kera.

   PS. Mietin kyökin akkunaa putsi-putsittaessani että olisi se miun kaikki akkunani aika alastomia jos ei näitä kukkasiani olisi - ja jos ei verhojakaan olisi...

014.jpg


018.jpg