Gluteeniton, maidoton, sokeriton, hiivaton.

4,5dl vettä
3/4tl suolaa
7-8dl Jytten tummanjauhoa
3/4dl öljyä
------
n.600g sianlihaa tai jotain lihan korviketta
n.550-600g kalaa

Valmista kukolle "pesä":
- Liitä taitoksin kaksi foliopalaa pitkältä sivulta yhteen ja aseta
se leivinpaperin päälle leivinpöydälle.
- Öljyä pullasudilla oletettu kukon kokoinen alue foliosta.

Valmista taikin:
- Lisää veteen kaikki ainekset.
- Tunnustele tarviitko lisätä tahi jättää vajaaksi jauhojen määrän;
tee taikinasta sopivan kuohkea mutta myös sopivan kiinteä kaulimista varten.

Kuoren teko:
- Kaulitse taikinasta kukon mallinen pohja/kuori; laakea "kirkkovene".
- Helpottaaksesi tulevaa kukon nostoa pellille kaulitse kuori ( ja kokoa myös ) öljytyn folion päällä.

Täyttäminen:

002.jpg

- Lado keskelle kaulittua taikinaa kukon pohjan alueelle vuorotellen kerroksittain mahdollinen liha ja kala.
Mielestäni paree aloitta ja lopetta lihakerroksella.
Katso ettei kalojen ruodot jää pahasti kukon ulkoreunoille "sojottamaan"; ne puhkovat kukon kuoreen reikoä kun taivutat kuorta yllensä.
- Ripauta suolaa kerrosten väliin jos haluat kukostasi suolaisemman laatuisen...

Kukon sulkeminen:

005.jpg

- Tee "taikoja"...
- Taivuta kuoren reunat kukon päälle ja jos on tarpeen niin leikkaa siitä liikoja palasia pois esim. kulmakohdista - jos et sitten halua paksua kuorikerrosta esim. juuri kulmien kohdalle.
- Mutta varo ettet venytä kuoritaikinaa liikaan niin että se haprastuu, huokostuu ja siihen tulee pienen pieniä huokosreikiä josta paistaessa pääsee kukon mehut tihkuamaan ulos.
- Ennen kuin suljet taikinan reunan toisensa päälle kostuta sormesi kylmään veteen ja KOSTUTA sillä VEDELLÄ kuoren reunamat siitä kohdasta josta taikinat liittyvät toisiinsa.
Levitä, vetele, sormellasi varovasti taikinan pintoja niin että taikinan sauma sulkeutuu TÄYSIN.
Kostuta välillä tarvittaessa aina uudelleen sormiasi kylmään veteen.

- Nosta kukko folion ja leivinpaperin kera leivinpellille.
- Paista ensin n.+200´C kiertoilmauunissa n.40min.

009.jpg

- Raota foliota ja paista kuoreen väriä sivelellen ensin vaikka paiston kestävää kasvisrasvaa kuoren päälle - varovasti.
Paistele +200´C... kunne on sopivan ruskeaa.
- Laske lämpöä n.+100´C, sulje folio ja paista sellaiset 3-3,5 tunteroista.

101.jpg

   Vo´ laa - kukko on valmis.

105.jpg

111.jpg

   Nauti lämpimänä tahi kylmänä - kasvisrasvalevitten kera.