Aikaisemminkin olen tänne skriivannut Piipparien ohjeeni muttas siit taitavi olla jo jonkin aikaa ja kun näitä nyt kuitenkin teen ja kirjailen samalla tuonne toisaalle oikein ohjeidenkin kera tietouteen niin laitamma nyt sit samoin tein tään tännehii:


74469514_1601671363327163_12630713697514

9dl siirappia tummaa
2rkl inkivääriä jauhettuna
2rkl kanelia jauhettuna
2rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
4rkl neilikkaa jauhettuna

600g leivonta kasvisrasvaa
4dl sokeri-sokeria
6kpl kananmunia

n. 3l gluton jauhoja ohjeen vanhan mukaan ( käytin n. 15dl yht. )
2rkl leivonta soodaa

- Laita siirappi ja mausteet kattilaan sekä kiehauta ne sekaisin. ÄLÄ keitä, kiehauta vaine hiven. Juuri ja juuri silleensä et maut mausteista irtoavat. Vie sit koko tää tällinki ulos viileään "jäähylle" kansi päällään.
- Pehmitä leivontarasva vaikka mikrossa ( tahi ota jo aikaisemmin huoneen lämpöön pehmiänään ) ja lisää sekaansa sokru. Vatkaa valkoiseksi, kestäväksi, vaahdoksi niin etteivät sokerin rakaat enää tunnu joukossansa.
- Lisäile kananmunat rasva-sokeriseokseen vaikka kaksi kipaletta kerralansa; vatkaa sekaan.

- Hae jäähtynyt, tahi edes huomattavasti viilentynyt, siirappiseos ulkoa sisälle. Muttas kuiteskin sen verta jäähtyneenä etteivät kananmunat vaahdossa juoksetu kunne lisään siirappiseosta vaahdon sekaan.
ÄLÄ päästä siirappia jäätymään jos pakkasta on ulkona olemassa!

- Lisää vatkattuun seokseen hiven jauhoseosta ( gluton jauho + sooda keskenään sekaisin ), sitten loraus siirappia, jauhoja, siirappia, jauhoja, siirappia, jne. kunne kaik on laiteltu yksiin.
- Nosta taikina seos kannellisessa astiassa jääkaappiin yön yli lepäämään. ÄLÄ leivo het´ sillään vaan anna sen tosiaan levätä!

- Ota taikinasta seuraavana päivänä leivontaa varten aina VAIN palanen pöydällesi jottei taikina ala "sulamaan", pehmiämään.
- Leivo haluamasi kaltaisia Piippareita.
- Paista leivinpaprullisella pellillä +190´C kiertoilmauunissa kunne valmista tulee.
Älä käräytä Piippareita, paistuvat aikas äkkiä.
Ja muista: niin kuin mitkä tahansa muutkin pikkuleivät ja leivonnaiset, niin myöskin Piipparit kypsyvät viellä jälkikäteen lämpimällä leivinpellillään ollessaan joten jos et halua paistella niitä siinä lisää uunista ottosi jälkeen niin tee jo IHAN koko tään prosessin aluksi laskutilaa johka välleen lasket paistetut Piipparit kunne toisia sit paistelet.

   Mie käytin tällä kertaa omiin ( näihin Töihin tuleviin ) Piippareihini vaine tummaa ja vaaleaa Viljatuotteen jauhoa muttas joku täsä kyseli että PERUNATTTOMIAkin Piippareita?
Se kenkä pottua kiertävi niin näihinhän käy ihan hyvin vaikkas Jytten tumma jauho. Se vaine ettäs silloin pitää ottaa huomioon ettäs jos haluaa hivenen "tuhdimpia", kenties tummempiakin Piippareita niin tällöin sotkisin sekaansa hivenen vaikka tattarijauhoja.
   Ja sitten kun käyttää gluton jauhoja niin ota huomioon jauhojen TURPOAMINEN elikkäs...
... lisää jauhoja ja varto sitten tovi. Katso mitenkä taikina käyttäytyy? Onko se jo laittamasi jauhomäärä sopiva vahi pitääkö laitella lisää viellä?
   Viljatuotteen jauhoja meni nyt tuon n.15dl vaikkas oikia ohje onkin sen 3l tavallisia( glutenillisia )jauhoja yhteensä. Jos käytät Jytten jauhoja niin ole viel varovaisempi jauhoin kera. Vuota, vuota, tarpeeksi; saat paree taikinan.
Ja taikinahan on paree silloin kun se kapustalla sitä käänelläsi ( perusvatkaimella et onnaa tätä loppuun asti sekoitella! ) irtoaa sopivasti kulhosi reunamilta irti ja et enää erota taikinasi pinnassa ns. rasvaa kiiltelemässä.
Varo kuitenkin ettet laita näiden seikkojen pelossa liikaa jauhoja, ns. varmuuden vuoksi, jolloin saat sitten KORPPU-Piippareita aikaseksi...

   Jos halauat tehdä Kaiketonna: käytä vaik Erytritolia sokeri-sokrun tilalta, ja vaikkas vaahterasiirappia tahi hunajaa tumman siirapin tilalta.
Jos haluat tehdä Kristalli-Piippareita: käytä vain mahd. vaaleaa jauhoa ja vaaleaa siirappia sekä hivenen vähemmän mausteita näitä.