...näissä tunnelmissa taijetaan ( taasen ) mennä Humisevallaharjulla: Taivaat itkevät sen minkä kerkiävät. Tuulen Tuiteroinen piiskaa tuota märkää, kostiaa, kyyneltä pitkin pieluksia. Kastuvat niin kaik akkunat ( liian lyhyet räystäät tehneet aikanaan näihin asuntoihin ) kuin kaik nurkkapielustatkin. Kastuvat kuistit, patiot - kaik.

81578902_2734554893232482_81528640741205

Ja se mikä harmistuksen harmistus kun näin antaa taasen kystä kyllä niin kaikkialta, joka paikasta, paikasta jokahisesta, on lumipeite tuo höntyväisen valkia painunut kasaan! Kohta on taasen kuin ei lunta oiskaan olleskana! A-pu-va!
Nytkin hokasin täsä tänä aamuna tuolla ulkosalla muutamia ( useita ) kertoja pistäytyessäin jotta esim. Alla Omppu-Pomppu puun ei ole kohta olleskana lunta! Musta multa "paistaa" sieltä kohta kuin parhaanakin kesäisenä ( tahi ainaskin nyt keväisenä ) päivänä. Vois melkein kohta sanoa että lähdettäiskö "pälvi-panolle"... jotta sen verta vähissä on lumet nuo valkiat siellähii!
Puhumatikaan kulkureiteistä oivista lävitse tään Kulmakunnan: ylen on äijy liukasta. Jos eivät jokahinen aamu kävisi tuikkaa hiven sorakkoa rosoista pintaansa niin siellähän luistelisi jo aivan täyttä häkää! Kiiltää kuin mikäkin pappismiehen hiukseton päälaki, koko pihanmaa.
   Jotta ei, ei ole vu´uet veljeksiä ( taaskaan ) keskenänsä tältäkään osin. Meinaan ettäs tuossa tuli tänä aamuna naamataululla vastahan kuvia vuosilta kolme vuotta sitten... ei kun vuotas... niin, täytyi se olle kolme vuotta sitten. Niin, olipas silloin ollunna lunta aivan toisella viisiin ja mukelot nuo jälkipolvien olivat tällä minenomaisella ( "tänään" ) päivällä saaneet rakennettua tuolle samaiselle pihanmaalle oivan lumilinnan kun oli ollunna lunta mistä rakennella!
   Muttas se ettäs Taivahankannet ovat auki, Taivahat nuo harmajat itkevät, niin samoin sitä tekisi mielein miunkin alkaa par´aikaa vetistelemään. Mikä olisikaan oivallisempi aika ja paikka antaa tulla täydeltä "teholta" kun Taivahatkin kerran vuotavat? Menisin vaikka vaine tuonne Taivahankanne alle ja alkaisin parkua. Ei siin kukaan sivullinen hokaiseisi varmahan että mie vollotan siellä kun muutenkinhan siellä nytten kastuisi. Ei sivulliset ihmetystä, kummastusta, kyselisi perääni nyt.
Ei, ei ole syytä miksi hiirulaisille kylpyvettä keittelisin muttas muuten vaine tuntuvi että hetki olisi mitä para´hultainen kun kerran Taivahatkin. Miksen sitten miekin?
Ja sitä paitsi ainahan itku parantaa! Vaikkas ikävän... joka kaihertaa syvän alaa parhaillaankin - taasen...

   Hei - olihan miul asioitakin!

   Käväisin tuossa päivänä muutamana "kylillä" ja ostoksilla samoin tein tein kaupassa. Siellä kassajonossa seistessäin ja vuoroain kiltisti vuotellessain ajattelin...
   Olisi se toisaaltaan jännä olla kassahenkilö ( huom. ei kassaTYTTÖ, eikä kassaPOIKA tms. sukupuolinen hlö. vaan ainoastaan -henkilö! ) kun siinä varmahan tulisi isse mielessä mietittyä ain kunkin, tahi joidenkin, asiakkaiden ostoksia lävitse kassan "vingutellessa" että millainen ihminen nimenomaan juurikin se henkilö, se asiakas, olisi? Mitä ne asiakkaan ostokset kertovat kustakin henkilöstä?
Näkeekö niistä ostoksista mimmottiis me itse kukin olemme?
Itse kun katselin/katselen siellä seistä nakottaissa toisten, ja vasiten omiain ostoksia, niin voisin vaik melkein vannoa ettäs taatusti näkee!
   Ihminen joka ostaa ostoksillensa muovikassin tahi sitten jonkin tuotteen joka on paketeoitu muovin, muovin, ja viel kerran muovin sisään, ei taatusti ole mikään egologinen hipsteri! Miusta hän ei ajattele luontoa yhtään.
Sillä jos näin olisi niin hänhän olisi ostanut, tahi parhaassa tapauksessa itse tehnyt, itsellensä kankaisen, kulutusta kestävän ( kestävän ja pestävän ) kauppakassin. Samaten kuin esim. hedelmäpussit - nekin hän olisi kehitellyt isselleen kesto-sellaisina.
Tietysti, jymmärrän sen ettäs aina ei kerkiä, ei jaksa, ei voi, ei halua... muttas kun? Voihan olla että on joku yksinhuoltaja, ruuhkavuosia elävä perheellinen, jonkin taatta sairas niin että ei onnaa... Ei viitsi hankkia tarpaita tehdäkseen sellaiset -kassit ja -pussit, tms.. Muttas kun...
   Itselläin ei näköjään ostoksiini kuulu puolivalmiita eineksiä eikä valmiitakaan ( tosin elän yksin, enkä ole esim. kiirelleinen perheen äiti enää... ). Huomaan että suurin osa ostoksistain ovat hedelmiä, juureksia, salaattia, sipulia, kananmunia, siemeniä, tms.. Sitten kun kuikkaan toisten ostoksia niin siellä on niitä valmis-ruokia. Makkaroita, leikkeleitä, juustoja, leipää. Alkoholia ja tupakkaa. Karkkia...
Mietin että miksi? No, kun pääsevät helpommalla. On ne ruuhkavuodet, elää yksin; mitä sitä nyt yhdelle hengelle "viitsii" kokata? Tai on muuten vain kiirusta, laiska... Ja ennen kaikkea LAISKA! ( Sanon suoran näin vaikkas en sano ettäs itse en olisi laiska - olen miekin laiska, olen. Totta tosiaan! )
   Muttas mieleheni tulee eittämäti ettäs kuin paljon paree sitä me KAIKKI ihmiset voitaisiin jos ei käytettäisi tällaisiä tuotteita? Ei valmis- tahi puolivalmiita tuotteita. Ei prosessoituja juustoja. Ei keksejä, leivoksia. Ei tupakkaa, ei alkoholia. Ei leikkeleitä, ei makkaroita. Ei virvoitusjuomia, valmismehuja. Ei myslejä, ei muroja. Ei valmiita spagettikastikkeita, majoneeseja. Yms., yms.. Sillä kun näissä kaikissa on tasan tarkkaan sen kaiken maailman lisäaineita - lot of!
Jospa vain kerkiäisimme, viitsisimme, jaksaisimme, joutaisimme, tehdä itse enempi alusta loppuun asti syömämme jutskat, suuhumme laittamamme syötävän. Jospa vain kaikilla olisi mahdollisuus tehdä itse. Kenties kasvattaakin itse ja sitten jalostaa. Voi jospa, jospa...
   Mutta kun kerta ei ole, niin mitenkä olisi sitten jos vaikka jokahinen ostoksilla käyvä tekisi ne valinnat siellä kaupassa terveellisempään suuntaan vaik kuin ne sipsit, makeiset, oluet, valmistuotteet, yms. houkuttelevatkin? Vaikuttaisiiko se siihen että kauppojen, välittäjien ja tuottajien olisi alettava katsomaan, suunittelemaan, ja tuottamaan tosiaankin terveellisempää kamaa asiakkaille? Ei esim. sokeria valmistuotteisiin. Suolaa vain nimeksi tahi ei olleskana. Muut lisäaineet "huitsin Nevadaan" niistä. Puhumatikaan rasvojen määristä... karkeista noin muutenkin, yms..
Kenties vaihtaa se maito johkin korvaavaan tuotteeseen - ja niistäkin sit ne sokerit ja suolat poies... Vaihtaa viljat glutenittomaan jos vaine on tarvista eikä ostaa prosessoituja viljatuotteita - tehdä itse. Yms., yms.. ( Voi kun osaisin tään kaiken teille Armaat Lukijain kertoa, kertoa mitä ajan takaa ja ajattelen. )
   Tietty kaikki tää varmana tuntuisi kukkaroissammekin sitten muttas "samassa veneessähän" sitä sit kaik oltaisiin ja kun kysyntä olisi sit suurta kaikkien näin mukana ollessa niin tottahan toki hintakin sen myötä tulisi alaspäin, halpenisi. Eikös vaine: "suuren kysynnän takia..."

   Kesäisin kuivatan pyykkini ulosalla ain kun vaine kelit sen sallivat. Jaa talvisin sit sisätiloissa - snif. Vasiten kun se täl viisiin ropisee kattopeltiä vasten - tuo Taivahankansi...
   "Oppia ikä kaikki":
Kerran muinoin eräs ihanainen nainen naapuristain asuessain Majassain Matalaisessa, neuvoi miulle silloin että aina kyl kannattaisi ripustella nää pyykit näin näille naruille roikkumahan niin kuivuvat paljon nopsempaa. Ja etenkin kun jos ei ole vinkkaa vihelijäistä niin kyllä ne siellä pysyvät, uso vaine.
Siihen asti kun ain olin ripustellut omain märät narulle kuin narulle, lapsuudestain opitulla tavalla: joko lahjetta, helmaa, tms. taittain narusen ylitse "tarpeeksi paljon" ja sit siitä naruun pyykkipoijan klopilla kiinni, ( Mistä tulee pyykkipoika-sana? Miksi se on -POIKA? Miksei se ole -tyttö? Ja eihän se nykymaailmassa saisi olla enää henkilöity vaan sen pitäisi olla jo pyykkiHENKILÖ! Hui, karsia: pyykkihenkilöllä laittelen pyykkini narulle roikkumaan! Ei i-ki-nä! Kyl se on tähänkin asti ollunna, ja on vastakin, pyykkiPOIKA! ) niin tuolloinpa opinkin uuden ja kätsemmän tavan! Ja hyvän sellaisen tosiaankin.
Ja pysyy narulla kuin narulla - jos ei emä-vinkka käy.
Siispä: ota tekstiilisi, suorista se ja esim. helman kyseessä ollen, niin pidä se helma aivan suorassa. Nosta toisen puolen helman reuna narun tasalle ja laita sitten se vaatteesi -poijalla kiinni siihen naruun. Silleen suorana - älä taita helmaa narun tuon ripustettavan ylitse senttiäkään, milliäkään! Samoten lahkeista, lakanoiden reunoista, jne.. Ihan mistä vain kyseessä ollen. Ain´ vaine siitä reunasta niin että ei taitella yhtään. Ei yhen yhtään. Toimii hyvin. Ja kuivuu nopsaan. Nopsempaan kuin taitellessa niitä helmoja ja reunoja narujen ylitse toiselle puolelle roikkumaan.
   Toinen mitä mietiskellyt olen on se et miksi ihmiset eivät kivata pyykkejänsä nurin perin?
Ensinnäkin kesäisin Aurinko Armas ei pääsisi niin nopsaan vaalentamaan tekstiilien värejä! Olkoon sit kyse väri-väristä tahi vaine ihan vain mustasta. Valkianhan se saisi mielei hyvin valkaista!
Toisekseen kun sen mahdollisen saumallisen tekstiilin ( vaatteen esim. ) kääntävi kuivatessa nurinperin niin ne saumat kun tulevat silloin ulospäin niin sehän kuivuvi sit taasen nopsempaan kun ei ole juurikin siin sauman kohilla ns. neljää kerrosta kangasta päälletysten kuivaushetkellä - on vain ne sauman kaksi kerrosta.
   Ja sitten vielä: miksi aina pestään yleensä niin vaattehen kuin myöstkin nää liinavaatteet ( vasiten pussilakanat! ) oikeinpäin? Miksi niitä ei käännetä nurin perin silloinkin?
Hyvänen aika sentäs ( sori ettäs näin paasaan täsä, nyt ja näin... )!
Ensinnäi taasen ne värit. Ne kun säilyisivät pitempään siellä kankaassa nurin pestessä. Uskokaatte tahi älkäätte.
Toisekseen esim. pussilakan... Otappas ja käännä se pussilakanasi ihan NYT JUURI nurinperin ja katsasta ne sen saumat?! Mitä löydät? Löydätkö tukottain pölyä? Ja sitten sie nukut sillä pussilakanalla! Kenties niiksuttelet ja ihmettelet ettäs kun vaik kuin peset niitä liinavaatteita, tuuletan jne., eikä se tukkoisuutesi, "nuhasi", siitään petraannu?
Mitenkähän olisi jos ihmiset välleen ainaskin pesisi ne pussilakanansa, tyynyliinansa, ja vaattensakin toinsin perin niin olisikohan vähempi pölyä niiden syövereissä, saumoissa, kiinni? Kandee muuten koklata!