... enkää olla sanomati, muutamaa sanasta miekin nytten tään Korona-viruksen aiheuttamaan vanhempain "sananhelinään" siitä ettäs kun "täyttyy olla kotona", "kun lapset eivät pääse kouluun - ja vanhempain pitää olla kotona" lastensa ohessa.
  
   Se ettäs koulukkaat ovat nytten kotona ( eskarilaisista ja päiväkotilaista nyt puhumati täl haavaa mitään, ja niistä alakoululaisista joitten "pitää" olla koulussa kun ovat vanhempansa sellaisissa pesteissä töissä ettäs eivät voine jäädä kotia töitään tekemään - ns. etänä ) joko vanhempiensa ohella tahi sitten ilman vanhempiaan, vaine keskenänsä, yksinänsä, niin se ei kyl ole miusta sen kummempaa.
Sori vaine.
   Näin sanon, skriivan ja puhun siksi ettäs olen nämä muutamat tsipaleet omia muoskiain enempi tahi vähempi ( kait ) kasvattanut heidän enempi tahi vähempi koissa ollen ( ja siinä sivussa osan aikaa myöskin koulussa kun sen aika on ollut; kaik lomajaksot, sairastelut, yms. poislukien, tietenkin ) niin ei se miusta sen vaikeampaa tahi hankalempaa ollut!
  
   Jeeru, viettäkäätte NYT sitä "laatuaikaa" lastenne kera! Touhutkaa, jutelkaa, tehkää kotitöitä, yms. jutskia keskenänne. Askartelkaa, tehkää käsitöitä, piirrelkää, lukekaa, ulkoilkaa, harrastakaa ei-sosiaallisia juttuja. Kaikkea mitä vaine keksitte ja voitte tehdä puitteidenne, taloutenne, ynpäristönne, yms. puitteissa. Aina löytyy jokaiselle jotahin mitä tehdä. Ei sen tarvitse olla "huippu hienoja", huippu kivoja, harrastuksia jonne pitää lähteä mennäkseen, jotta perille joskus pääsee. Ei sen tarvitse maksaa mitää kun se jo jotahin tekemistä on.
Opettakaa lapsianne tekemään kotitöitä, siivoamaan, huoltamaan omia vaatteitaan, välineitään. Opettakaa tekemään ruokaa, leipomaan, tms., jos ette töissä/lasten käydessä koulujaan, kerkiä näitä tehdä.
Tahi olkaatte vaine, viettäkäätte vapaata, vetäkää lonkkaa.
Mutta - jutelkaa, tutustukaa toisiinne.

   Vaikkas mie näin nyt tässä pakisen niin en tarkoita tällä ettäs mitenkään puolustaisin itseäni. En väitä ettäs olisin sen kummemmin, tahi vasiten mitenkään hyvin tahi parhaiten, kasvattanut omia muoskiain miun, muttas ( toivon hartaasti ) luulisin jotta ainakin jollahin tavalla täysjärkisiä heistä on siltikin tullut - tahi vasiten siksikin, että he niin paljon saivat kotona olla, ja saivat kotonaan kasvaa.

   Oli/on aina joku kotona kun joku lapsista tulee kotiin. Oli/on ollut ns. turvapaikka ( tahi ainakin toivon näin ) johka palata kun maailma ahistaaa, puristaa ja rutistaa, oikein olan takaa. Oli/on paikka missä olla, missä lapsi/nuori tuntee itseänsä tärkeäksi, arvostetuksi.

90524693_565253330745063_221067916972811

   Tämä kuva on kuva jonka yssi tyttäristäin miun, ammoisina aikoina koissamme viel ollessansa, piirsi kuvamaan sisarusparveaan.

   Sitä paitsi onhan kautta aikain ollut ( aikoja ja ) koteja joissa ovat lapset kotona, enempi tahi vähempi. Ei kaikkia lapsia ole "kiikutettu" aina mihkään päivähoitoon, tarhaan, kerhoihin ja harrastuksiin.
   Lapset ja nuoret ovat olleet kotona ( enempi tahi vähempi ) vanhempiensa kera. Kenties viellä isovamhemmat, jotkut sukulaisetkin siin ynpärillä lisäksi... Muttas koissa kuitenkin. Tosin kouluakin ovat käyneet sen mukaan mikä aika ja kausi on ollut, ja mitkä ovat vanhempiensa varat olleet...
MUTTAS kuitenkin; koissa kuin koissa, ja kaiken sen vanhempain työn ohessa mitä ovat sit ( niinä aikoina ) kotonaan tehneet kun ei olla oltu viellä niin palvelu/teollisessa yhteiskunnassa kiinni.
Siinä ovat lapset, ja nuoret vasiten, oppineet tekemään töitä - elämään elämää johon kuuluu muutahin kuin vain se koulu ja jokin tään nykyajan kone/koje joka sen heiän aikansa viepi.
   Kuvitelkaas ettäs nyt viel ( tosiaankin! ) jätettäisiin poies tää tällainen tietoyhteiskunnan kojeisto poies! Sitten se olisi vasta nyt vaikeampaa, kaikille, sen kummemmati kenenkään ikään katsomati. Ensinnäi koulut jäisivät ETÄnä poies! Ja sittenhän se loppuisi tuo nykylasten ja -nuorten keskenään ylläpitämä, keskenään aikaan saama, sosiaalinen some-elämä! Oih ja voih, silloinpas sitä vasta olisivat lapset ja "mu-urkut" todellakin "kaistapää-kakoja"! Silloin sitä vasta kaikkea MUUTA tonta siellä kotona tarvittaisiin! Ja/muttas silloinpa sitä aikaa jäisi viel enempi aikaa tehdä kaikket TÄTÄ MUUTA!