Eilennä päätimmä tehhä Tsipanniekat Kaiketonna issellein. Se kun ei kenties kohta puoliin enää välleen onnaa...

121309346_2743582652573124_6780912747398

Onnea on...
- kaffeekuppi mieltä myöten...
- taito jonkinmoinen hyppysissä...


   Se vaine ettäs "nälkä kasvaa syödessä" ja sitten tekikin mieli tehdä lisää -  uusiksi siis tän pänä ja nytten isommalla määreellä samointein:

2020.19.11.%20Kaikettomat%20Tsipanniekut

   Puuron teko.
nokare leivonta kasvisrasvaa
4dl vettä
8dl riisiä
2l riisimaitoa
Keitä riisipuuro edellisenä päivänä valmiiksi.
- Nokere rasvaa kattilanpohjalle sulamaan - näin vältät paree puuron pohjaan palamiselta.
- Kunne rasva on sulanut, lisää vesi ja sit kunne vesi alkaa kiehumaan lisää riisit veteen.
Imeytä tää vesi määrä näihin riisiin.
- Ja kunne riisi on imeneyt veden lisää pikkuhiljaa riisimaidot sekaansa.
- Hämmähytä vähä välleen, ja välleen vähän, jotta ei tosiaankaan kurahda pohjaan kiinni.
- Ripauta keiton loppu puolla suolaa sekaan makusi mukaan jos haluat sitä käyttää.
- Nosta puuro jäähtymään ja anna olla yön yli kylmässä, vaikka jääkaapissa.

   Taikinan teko.
6dl vettä
3dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
1dl Vilajatuotteen vaaleaa jauhoa
1dl extra neitsyt oliiviöllyvä
ripaus suolaa
----
kananmunia rikottuna ja kevyesti vatkattuna,sekoitettuna
Tee piirakkataikinakin edellisenä päivänä valmiiksi jotta se kerkiää vetäytyä ja tässä tapauksessa "turvota" kun on näistä jauhoista kyse.
- Ota haaleaa vettä astiaan.
- Lorauta öllyvä sekaan.
- Ripauta suola - jos sitä käytät.
- Lisää jauhot ja sotka taikinaksi.
Anna taikinan vähän aikaa vetäytyä issekseen ja katso sitten että pitääkö lisätä lisää jauhoa vahi ei. Anna taikinan olla "venyvää", sellaista kuohkeaa. Älä tee siitä kivikovaa.
- Ota tuorekelmua jonka sisälle pötköksi laittelet tään taikinan yön yli kylmään, tai sitten taku varmasti umpinainen lasinen tahi muovinen astia jossa on kansi, ja sit siin astiassa kylmään.
Päivänä toisena.
- Nosta puuro huonetilaan lämpimään. Hämmähytä sekaisin sen.
Katso tarvihteeko sille tehdä mitään?
Lisää sekaansa kananmunia pilkkoin ( siis raakoja kananmunia! ). Mie tarvihin nyt kolme kipaletta niitä tähän puurooni.
Jos on liian tiukka puuro niin ota pieni kasari, lämmähytä siin lisää riisimaitoa ja kaada sitä sitten puuron sekaan sen lämmitetyn maidon ensin jäähdyttyä hivenen.
Käsin hämmentäin tunnet milloin puuro on paree.
Maistele suola, jos sitä käytätä; lisää viel suolaakin jos on tarvista.
Valmista paistuneiden piirain laskupaikka:
Jotahin sanomalehteä jonnehin laskutasolla ja siihen sitten aikanaan vejät leivinpaperien kera pelliltä piiraat jäähtymään.
Siin voit sitten myöskin voidella piiraasi....

   Valmistele tsipanniekkujan leivontapaikka:
- Ota Vilajtuotteen vaaleita jauhoja tykö.
- Varusta jokin leivontaveitsi, -lasta, tms. paikalle. Samoin kuin itse pulikka ( Juman....kekka; ei mikään kaulin, vaan oikia tsipanniekku-PULIKKA! )
- Kokoa jauhoja yhteen isoon kasaan ja sihtaa käsin toiseen paikkaan pöydällesi ainakin kahteen paikkaan...
- Ota jokin muovinen pussi, kaksi, kolmekin ja leikkaa ne auki leveäksi kappaleeksi.
Varusta myöskin kaksi leivinliinaa tykösi.

   Aloita leivonta:
- Nosta taikina jääkaapista ja leikkaa siitä PALANEN, noin 12piiraan kuoren verta, ja palauta loput sitten kylmään takaisin!
- Tee tästä palasestasi pitko ja paloittele se 12:sta palaseen.
- Pyöräytä näistä palasista pallerot ja sitten taa niistä kakkarat. Ja kakkarahan on sellainen pieni "plätty" jonka olet tehnyt tästä pallerosta painasemalla sitä kevyesti siinä ison jauhokasan jauhossa.
Ja jätä se kakkarasi siihen jauhokasaa vuottamaan kunne olet tehnyt näin kaikille 12tsipaleelle.
Kunne olet saanut kaik 12 tsipaletta käsiteltyä niin otappa niistä joko neljä tahi kuusi tsipaletta kopraasi ja pyörähytä kevyesti pidellen ne sellaiseksi kivaksi "torniksi", kasaksi kakkaroita. Varto etteivät tartu kiini toisiinsa! Ne pitää pysyä irtonaisina = tarpeeksi jauhoisia olla.
Laittele nää tornit sinne jauhokasaan, peitä sillä yhdellä muosilla, ja vejä viel leivinliinakin yllensä painoksi. Näin eivät pääse kakkarasi kuivumaan! EHDOTTOMASTI näin, etteivät kuivu!
- Kakkara kerrallansa otat yhden leivottavaksi.
- Kakkara eteesi pöydälle ja pulikalla sit "vosekit" siitä piiraspohjan. Kukin tyylillään ja tavallaan. Käytä tarpeeksi jauhoja jottei pohja pöytään kiini tartu. Ja lisää jauhojahan saat siitä isosta kakkarakasan jauhokasaasta...
Jotkaut ajaelvat pohjan "siltä istumalta" elikkäs ilman pohjaan käsin koskemati, vaine pulikkaa pyörittämällä ( kuten mummoin miun teki ) mutta esim. mie olen vasta opetellut muutaman vuosikymmenen.... ja saan vaine puoleen pohjaan asti sen ajeltua ilman käsiäin...
- Nosta ajelemasi pohja sinne käsin sihdatun jauhoisen kohdan päälle pöydällesi vuottamaan. Vejä muovi yllensä, ja laita leivinliina täänkin painoksi viel päälleen.
- Ajelen näin kaik 12tsipaletta ja MUISTA laitta JOKAHISEN ajellun piiraspohjan väliin samaan kasaan niitä pinotessais, jauhoja väliin!
- Kunne olet ajellut kaik pohjat niin voit tehdä ekat piiraat sillä saat 12tsipaleesta yhden pellillisen. Voit toki ajella enempikin mutta elä silloin pinoa niitä kuin aina sen 12tsipaletta yhteen pinoon ja tarpeeksi jauhoja väliin! Ja muista peittää ne!

 
- Ota pino pöydältäsi käteen ja KÄÄNNÄ se nurin perin: ylimmäinen alimmaiseksi, ja alimmainen ylimmäiseksi. Näin saat aina vanhimman ( ja jo hivenen kovettuneen, kuivahtaneen, asettuneen ) piiraspohjan ekan käyttöösi.
Laske kasa takaisin paikallensa.
- Ota siitä pinostasi kolme tahi neljä tsipaletta eteesi pöydälle.
- Jos pohjasi ovat hyvinkin jauhoiset nyt niin ota vaikka pullasudilla hivenen jauhoja pohjasta irti vedellen niitä sillä sudilla kevyesti pohjan päältä sinne jauhokasasi suuntaan...
- Nosta nyt siitä puurostasi valmiista noin rkl:nen puuroa per pohja. Aseta puuro piiraan keskelle ja levittele sitä siitä sitten ynpäri-änpäri pohjasi pintaa pitkin kevyesti muotoillen.
Jos käsittelet liian kovasti niin kuoreen tulee reikiä!
Ja sanompas senkin että jos "oikaset" elikkäs jossain tapauksessa käytät juuri tehtyä puuroa, lämmintä puuroa, niin pohja "sulaa", se ei kestä tätä vaihetta vaan reijitys on taattua silloin!
- No, muttas... kunne puuro on piiraassasi/piiraissasi niin sitten teet sen rypytyksen jokahiseen piiraaseen. Ja jälleen kukin tyylillänsä.
Toiset aloittavat keskeltä päitä kohden, toiset päistä keskelle - välleen piiraspohjaa toisin päin kääntäin.
Mie olen oppinut että aloitan päädystä. Käänän ensin lieveet piiraan päälle ja sitten rypytän toiseen päätyyn asti, "ruttu" kerrallansa. Käänän päädyn tuon "viimeisen" ylle piiraan ja sitten käänän vasta sen eka päädyn päädyn piiraan ylle. Valmista!
Rypytyksessä on se "idea" että muistat aina hivenen "vetää" sormillasi sitä kuoritaikinaa itseesi päin niin se rypyttyy silloin sopivasti piiraan muotoa mukaillen. Ja sitten kun olet saanut rypytettyä koko piiraasi niin tarkista että mikään "ryppy" ei jää koholle toisiinsa nähden - "fiksaa" sitä hiven ettei ne ryppyin huiput sit paistaissa karahda palaa.
- Nostele kukin piiras pellille leivinpaperiselle. Peltiin mahtuu tasiaan 12tsipaletta - riippuin siitä tietty et mikä onkaan käsialasi leipoissais...

- Lämmitä kiertoilmauuni +230´C.
- Ota kananmunat sotketut astiansa ( juomalasin ) kera tykösi, ja haarukkakin!
Vejä, nostele, näistä kananmunista sillä haarukallasi jokahisen piiran puuro kohtaa pitkin juova sekoitettua kananmuna piiraan puuron päälle.
Tarkoitus: jos puuro sattuu viellä olemaan liian löysä niin tää kananmunan veto hivenen sitoo puuroa tuota paikallensa ettei se pursua piiraasta ulos paistaissa niitä... ja saat samalla ihanan, kauniin, värin piiraasi puuroon!
( elikkäs jo siin puuron tekovaiheessa toisena päivänä; pitää osata katsoa että puuro ei ole liian löysä jottei se pursua piiraasta ulos paistaissa. Sen mukaan niitä kananmunia sinne puuron sekaan lisätään... )
- Paista piiraasi kunne valmiiksi tulevat. Älä paista koppuraksi mutta elä jätä kesken paistonkaan, liian "löysiksi".

   Jälkilöylyt:
- Kunne piiraat ovat paistuneet niin vejä leivinpaprulla piiraat sinne pöydälle varaamasi paikkaan jäähtymään.
- Paista joko kaik piiraasi kerralla ja voitele kaik sitten tahi voitee pelti kerrallansa...
Voit nimittäin tehdä joko "vuorotyönä" pelti kerrallansa alusta loppuun asti tahhi jos luotat itseesi etteivät esim. piiraspohjat tartu toisiinsa pöydällä ollessaan kiinni niin silloin enempikin ajelle kerrallaan ja sit isomman määrän tehdä, paistelle, voidella, jne. kerrallaan.
- Muttas taasen... kunne piiraat jäähtyneet, ovat käsiteltävän lämpimiksi tullehet, niin otappas kasarissaisi sulatetuttua kasvis-leivontarasvaa leivontasudilla ja voitele piiraat sillä rasvalla ynpäri änpäri.
- Pinoa piiraita valmiita ruokatassille kolmen kipaleen kiekkoon. Kolme aina kerrokseensa ja sit toinen kerros ain päällensä "vuorotahtiin" asetellen yllensä.
JOS et syö/ette syö kaikkea kerralansa niin pakasta piiraitasi myöhempää käyttöä varten.
Ja jos pakastat niin muista että ÄLÄ KOSKAAN pakasta, säilö tahi muuta sellaista, piiraita SILTÄÄNSÄ kasassa missään!
Muista aina laittaa JOKAHISEN piiraan VÄLIIN leivinpapreia palanen! AINA! Muutoin piiraat nuo tarttuvat säilyttäissäsi ( vaik vaine siellä pakkasessa ollessansa ) toisiinsa kiinni ja sitten saat niistä taikian-puuromassaa, rikkonaisia tsipaleita.

   Tee munavoi piiraille jos haluat:
- Ota kasvisrasvaa, levitettä, rasiallinen vaikkas.
- Silppua sekaansa keitettyjä, pilkottuja, kananmunia ja sotke tasaiseksi massaksi.
Itse voit makusi mukaan katsoa milloin on sopivasti kananmunia milloin rasvaa. Toiset "tykkää äitistä, toiset tyttärestä" elikkäs toiset tykkäävät enempi kananmunaisesta, toiset enempi rasvaisesta levitteestä/kananmunavoista.

   Jos jää piirastaikinaa ylimääräistä, enempi tahi vähempi,
niin ÄLÄ heitä sitä poies vaan tee siitä PÄRPPYJÄ!
En tiedä onko näille ns. suomenkielistä sanaa mut mummoltain ( Karjalan evakko, kuten äitinikin... ) vaine tään nimen opin aikoinaan kun nuorna likkana hänen ( alle kouluikäisestä lähtien... ) kera tehtiin Tsipanniekkoja.
Ota se palanen, tahi siitä jäljelle jääneestä taikinasta kohtuu kokoinen palanen käsiisi. Pyöräytä isohkoksi palloksi, ja litsaa "lätyksi". Vähän kuten teit nuita kakkaroita, mut nyt isompana vaine.
Paista nämä kuten piiraatkin, uunissa ja voitele kuin piiraatkin.
Ovat muuten hyviä ihan vaik ensialkuun syödäkseen. Tahi vaikka palaseksi kaffeen kera, teen kera...
Maista - et tule pettymään!


2020.19.11.%20Kaikettomat%20Tsipanniekut