2022.3.1.%20Aleksanterin-leivokset%2C%20 


200g leivonta(kasvis) rasvaa
1dl sokeria/makeutta sellaista ko käytät
4dl jauhoja ( tavallista tahi vaikkas gluton )
1kpl kananmunan keltuainen
----------------
vadelmahilloa
--------------
4dl tomppaa
sopivasti vettä
muutama tippa elintarvikevettä
----------------
1dl tomppaa
pari tl kakaojauhetta
sopivasti vettä

- Nosta leivontarasva huoneen lämpöön pehemiämään.
- Lisää rasvan joukkoon sokrut ja jauhot sekä murustele käsin muruiseksi massaksi.
- Laita keltuainen massan sekaan ja sotke taikinaiseksi.
Jos tuntuu et on liian vähän jauhoja - lisää hivenen niitä. MUTTAS kasso et et tee liian änkyrä-tiukkaa massaa sillä tää laitetaan nyt sit kylmään lepämään ja siellä tämä sit kovenee, tekeytyy, tiukempaan muotoonsa.
- .... niin sit nosta taikina kylmän puolelle lepämään vähintään 20min. joko käärittynä johkin muoviseen kelmuun tahi vaikkas vaine kannellisessa kulhossa - kuten mie tein.
- Nostele taikina jauhoitetulle leivinpaprulle ja taputtele käsin tahi kaulitse kaulimella siitä tasainen levy. ( Ohjeessa sanottiin et leivinpaperien välissä taikinainen tää, muttas voi tosiaankin työstää hyvin ilman toista -paperiakin )
Levystä pitää tulla noin 0,5cm vahvuinen. Mielellään mahdollisimman neliön/suorakulman muotoinen ja yhtenäinen palanen.
( Itse tein tuplaten taikinaista ja paistoin kahtena levynä; ei tarvinnut sit myöhemmin leikellä puolikkaaksi.... )
- Paista kiertoilmauunissa n.170´C kunne valmis on. Ja valmishan on kunne pinta siltä näyttää tahi paistuvan tuoksu leijailee lävitse huushollisi.

- Jäähdytä paistettua levyä ja jaa se kahteen osaan leikaten keskeltä poikkin.
- Kunne jäähtynyt on, niin levitelyy vadelmahilloa puolikkaiden päälle.
Toiseen enempi, toiseen vähempi ( mie laitoin molempiin ihan yhtä paljon. )
- Nosta pohjien puolikkaat päällekkäin vaik´ lastaa tai muuta sellaista "pitkävartista" apuna käyttäin.
Helpoiten onnaa kun ensin levytelyy vadelmahillon ekan puoliskon päälle, sit nostelet "kuivan" pohojan sen ekan ylle, ja siten vasta levitelyy sen toisen puolikkaan -hillot päällensä.
Jätä vadelmahilloiset levyt huoneen lämpöön kuivumaan vähintään 3 tunniksi - tai vaikka seuraavaan päivään ( mie nostin jääkaappiin "vain" pariksi tunniksi.... ).

Tee kuorutteet:
- Tomppaa kulhoon ja sekaan muutama pisara väriainetta sekä sitten vettä sen mukaan kuin näyttää vaativan. ( Ohjeessa oli et 2-3rkl, muttas miulla meni kyllä reilusti enempi! )
Massasta ei saa tulla tiukkaa - on kenkkua syödä "pelkkää" tomppaa, muttas ei sitten sellaista lirua joka ei pysykkään leivonnaisten yllä!
- Tee myöskin tumma massa valmiiksi!
Ja laita se valmiiksi johkin piskuiseen pursotuspussiin.
- Levitelyy valmis vaaleanpunainen tomppa jäähtyneen, kuivaneen, leivosmassan ylle - käytä lastaa apuna jos helpottaa tointasi tätä.
- Pursota tummalla massalla raidat vaalanpunaisen massan ylle sekä vedä haluamasi kuviot siten siihen pintaansa.
- Leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi palasiksi veitsellä.
( Ohjeen mukaan palaset nää pitäisi olla suorakulmioita, 4x8cm, kuten Aleksanterin leivonnaiset yleensä ovat - itse tein leivonnaisista näistä noin 5x7cm ja näyttivät hyvin kelpaavan silti. Teki kyl mieli tehdä kolmioita.... muttas Aleksanterit kun oikeesti ovat tosiaankin kulmikkaita - eivätkä mitään kolmioita..... )
Ja, hei - kun leikkaat kakkua tätä ( tahi yleensäkin kakkua ku kakkua ), niin muista aina yhden vedon jälkeen puhdistaa veitsesi/kakkulapiosi/tms. välinen joko pyyhkimällä se PUHTAASEEN pyyhkeeseen/talouspaperiin tahi sitten huuhtelemalla se jokaisen vedon jälkeen juoksevan kuuman veden alla.