Nyt mentihin eilennä ehtoolla Humisevallaharjulla sit Tillikoissa "ekaa" kerta hiivan kera kun tuli tällainen pyyntö; gluton, ei välttämäti maidoton mut lakton ( tein maidottomat ), ja hiivaa saapi olla.

310788768_660067305775939_16679053929471

Perusmittoina ( tein itse himpun suurempana satsina ):

2,5dl vettä/nestettä käyttämääsi
25g hiivaa/1pss( 11g ) kuivahiivaa
1dl käyttämääsi sokrua/makeutusta
himppu suolaa...
toinen himppu kaardemummaa
1kpl kananmunaa
75g kasvis-leivontamargariiniä sulatettuna, jäähdytettynä
1dl tummempaa gluton jauhoja
noin 5dl vaaleampaa gluton jauhoja
---------
n. 100g kasvis-leivontamargariiniä pehmitettynä, ei sulatettuna
sokrua tahi muuta makeuttajaa
käyttämääsi kanelia
--------
1kpl kananmuna
raesokrua tms. sokrua

- Käytä haaleaa vettä....
- ... johka laitat sekaan sokrun, suolan, kanamunat. Sekoita käsin sekaisin.
- Liota tuore hiiva nesteen joukkoon tahi...
- Lisää ensin nesteen joukkoonsa osa jauhoista ja näihin jauhoihin kuivahiiva mukaansa.
- Lisää taikinan sekaan sula rasva ja sitten vielä loput jauhoista noista. Sekoita käsin sekaisin.
Ja muista et älä noudata ohjeen näärää kirjaimillisesti jauhojen määrässsä! vaan katso mitä se taikinasi vaatii; enempi vahi vähempi jauhoja. Kaikki kun riippuu käyttämäsi jauhojen ominaisuuksista.
- Jätä taikina aikaan saatu leivinliinan alle kulhoonsa lepäämään toviksi.
- Tällä aikaa laita leivinpelti leivinpapereineen valmiiksi.
Aseta leivontapöydällesi leivinpaperi ja sille ripotelyy glutonjauhoja himpun.

311179529_426718709571432_29555292381038

- Nosta taikina levännyt kulhostaan leivinpaperille.
Levitä se siihen vaikka käsin taputellen; kun on löysä taikina niin se on helpompi käsitellä sitä käsin kuin kaulimella painain.
- Levitä pehmitetty leivontarasva vaik´ lusikkaa tahi ruokaveistä käyttäin taikinalevyn päälle. Ripotelyy siihen sit viel sokrut ja kanelitkin.

311291864_413748120950603_69804521639015

- Rullaati-rullaa leivinpaperia apunakäyttäin Tillikka-rullaksi.
Leikkaa rullasta tuosta Tillikka-palaset ja litistä niiden päältä muotonsa kasaan.
- Voitele Tillikat kananmunalla, ripotelyy raesokrut yllensä.
- Jätä uunin lämpiämisajaksi vuottaa.
- Kunne uuni on lämmä niin paista noin +160-170´C kiertoilmauunissa kunne valmista tulee.