Ihan vain siksi kertauksena jällevän....

270420952_1102791897123293_6049502374955

   Ekana päivänä:

1..jpg

   Tee luumusose.
n.250g kuivattuja luumuja
hivenen vettä
- Laita luumut likomaan peittyvään veteen.

ÄLÄ liota luumuja "olemattomiin" vaan juuri silleen et ne vaine pehmiävät.
- Blendaa luumut soseeksi.
Itse blendaan aina osissa sillä blenderini ei "vedä" tällaistä isoa massa muussiksi kerrallansa vaik muutoin hyvä onkin....
- Laita luumusose kylmään vuottaa.
--------------------
   Tee taikina.
2dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

1-2dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
250g kasvis-leivontarasvaa
250g kasvis-tuorejuustoa
1kpl kananmuna
ja lot of leivontarasvaa kaulintaa varten
- Sekoita kuivat ainekset keskenää sekaisin.

- Lisää kasvisrasva pieninä palasina sinne kuivien aineiden sekaan käsin sormilla murumaiseksi seokseksi samalla murentain koko taikinainen massa.
- Lisää kananmuna ja "tuorejuusto" sekä vaivaa taikinaksi.
- Aseta tämä taikina jääkaapin kylmään yön yli huilimaan.

   Toinen päivä:

- Nosta taikina kylmästä poies.

Jos tuntuu et taikinainen on liian notkiaa tavaraa, niin käytä taikinaa ensin tovinen vaikka pakkasessa.
Notkista taikina kylmästä otettu, pöytäpinnan päällä ja taputelyy se siihen pöydälle litteäksi levyksi.
Muotoile neliöksi tahi suorakaiteen muotoiseksi, kaulinta käyttäin.

2..jpg

- Levitä kasvisrasvaa levyn tuon päälle siten et peität siitä kolmanneksen sillä -rasvalla.
Ihan sama mihkä kohtaa kolmanneksen sitä laittelet; päätyyn tahi keskelle, muttas kuhan laittelet ja taittaissa kassot sit et mistään kohtaa ei tule paljasta taikinapintaa vastatusten vaan on se rasva siin välissä; rasvapinta taikinapintaa vasten.

Toiset levitelyy rasvan raastinraudalla, toiset juustohöylällä. Mie levitän perinteiseen Korvapuusti-tyyliin voiveitsellä vedellen.
Muttas kun levität ( vaik tuolla veitsellä ), ni kasso ettet riko taikinan pintaa kun veitsellä vetelet!

3..jpg

- Taittele taikina levy kasaan; se rasvapinta sitä taikinapintaa vasten.

5..jpg

Painase taitettua taikinamassaa kaulimella hivenen, muttas vaine hivenen, ettei aikaan saadut "lehtikerrokset" mene kasaan.
- Nosta taikina levynä PAKKASEEN ( ei siis jääkaappiin vaan ihan pakkaseen, pakastekaappiin/arkkuun ) noin vartiksi.
- Tee tämä kaulinta, rasvan levittelyy, taittaminen, pieni painallus ja pakkaseen vienti noin kuusi-seitsemän kertaa.

- Viimeisen kerran jälkeen jätä taikinainen tuo lepämään jääkaappiin epämääräiseksi ajaksi.
Tunneiksi useammaksikin, yön yli....
- Sit kunne "jäähyläinen" kylmästä tulee niin...


7..jpg

- Kaulihde tästä massasta sellainen neliö/suorakaide jolle jää paksuutta muutamia millejä/puoli senttiä.

8..jpg

- Leikkele tästä neliöstä haluamasi muotoiset Joulutorttenat, laittele luumusosetta mukaan ja taittele Joulutortuiksi sekä paistele...
- ... kiertoilmauusissa n. +225´C kunne valmista tulee.

   Itse huomannut olen, ettäs paree on tuo aikas ärhäkkä lämpö ko pienempi: pienemmässä vaine rasvat tihkuavat ja räiskyävät. Ei paistu oikein siis.

Tosin kovemmassa sit pitää vartoa ettei tähtien sakarat kärtsää!
Elikkäs jos ja kun ensi kerran teen näitä, niin teenpäs sit muun mallisia kuin tähtösiä. Vaikkas kukkasia...

9..jpg

Lehtevyyttä sain mielestäin ihan hyvin jo tuolla seitsemällä kääntö/kaulinta kerralla. Tosin tässäkin; mitä enempi malttaisi käänellä, niin sitä lehtevämpää tulisi.
   Jos harkitset voitelevasi näitä Joulutorttuja kananmunalla ennen paistoaan; en ihan ensimmäisenä olisi suosittelemassa sitä tointa jotteivät aikaan saadut lehtevä-kerrokset umpehen menisi vahingossa.

Sen sijaan ripotelyy vaikka tomppaa yllensä.... jos tomppaa voinet käyttää.... kyl makua on ihan kivasti.
Tosin ensi kerralla luumusosetta enempi - siit mie tykkään!