... elikkäs Keitinpiiraita on tehnyt täsä miun mielein jo tovisen - tänä pänä niitä sit suorsin tekemähän.
Tein sen verta et osan laitoin issellein pakkaseen, osasen antelin naapureillein näille olevaisille, ja osasen taidan viedä huomenissa Sukumma Mummollekkin.



2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%


   Riisin keitto:
nokare leivonta kasvisrasvaa
n.1,5-2l vettä
1kg pitkäjyväistä, irtonaista, riisiä
( ripaus suolaa )

- Laita nokere rasvaa kattilanpohjalle sulamaan - näin vältät paree riisien pohjaan palamisen.
- Kunne rasva on sulanut, lisää vesi ja kunne vesi alkaa kiehumaan lisää sit riisit veteen.
Imeytä koko vesimäärä näihin riisiin.
- Hämmähytä vähä välleen, ja välleen vähän, jottei tosiaankaan riisit kurahda pohojaan kiinni.
Älä keitä näistä puuroa vaan riisien täytyy olla TÄYSIN irtonaiset!
Siksipä siis oivallinen konsti nykyaikana ovatkin nämä valmiiksi irtonaiset, pitkäjyväiset, riisit :)
( - Ripauta keiton loppu puolla suolaa sekaan makusi mukaan jos haluat sitä käyttää.
Suola ei todellakaan ole mikään välttämättömyys näitä tehdessä.... )
- Nosta keitetyt riisit jäähtymään toviksi TAI mikä paree; keitä riisit edellisenä päivänä ja anna niiden olla yön yli kylmässä, vaikka jääkaapissa.


   Taikinan teko:
12dl vettä
4dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
6dl Vilajatuotteen vaaleaa jauhoa
reilu loraus extra neitsyt oliiviöllyvä


Tee piirakkataikinakin samalla kun keittelet riisejä valmiiksi; mielellään jo edellisenä päivänä, ennen leivontaa.
- Ota haaleaa vettä astiaan.
- Lorauta öllyvä sekaan.
( - Ripauta suola - jos sitä käytät. )
- Lisää jauhot ja sotke käsin taikinaksi.
Anna taikinan vähän aikaa vetäytyä issekseen ja katso sitten, ettäs pitääkö lisätä lisätä jauhoa vahi ei. Anna taikinan olla "venyvää" kuosiltansa, sellaista kuohkeaa. Älä tee siitä misän tapauksessa kivikovaa.

   Alustavat työt:
Valmista keitettyjen -piirain laskupaikka: varusta laakea/laakeita tasseja lähelle paistopaikkaa.
Valmista -piiraiden keitinpaikka valmiiksi: kuumuutta kestävä paistinpannu ja KANSI varuilta johkin siihen likelle myöskin!
Valmistele sulhaspiirain leivontapaikka;
- Ota Viljatuotteen vaaleita jauhoja tykö.
- Varusta jokin leivontaveitsi, -lasta, tms. paikalle. Samoin kuin itse pulikka ( Juman....kekka; ei mikään kaulin, vaan PULIKKA! )
- Kokoa jauhoja yhteen isoon kasaan ja sihtaa käsin toisaalle pöydällesi ainakin kahteen paikkaan jauhoja...
- Ota jokin muovinen pussi, kaksi, kolmekin ja leikkaa ne auki leveäksi kappaleiksi.
Varusta myöskin kaksi leivinliinaa tykösi.
- Ja viellä piskuinen kulho tahi astia, tassi, jossa on kylmää vettä!

   Aloita leivonta:


339030662_732613125224763_18025374476691

- Nosta taikina kulhosi pöydälle ja leikkaa siitä PALANEN, noin 6-12kpl -piiraan kuoren verta.
- Tee tästä palasestasi pitko ja paloittele se 6-12:sta palaseen.


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

- Pyöräytä näistä palasista pallerot ja sitten tee niistä kakkarat. Ja kakkarahan on sellainen pieni "plätty" jonka olet tehnyt tästä pallerosta painasemalla sitä kevyesti siinä ison jauhokasan jauhoissa.
Ja jätä se kakkarasi siihen jauhokasaa vuottamaan kunne olet tehnyt näin kaikille 6-12 tsipaleelle.
Kunne olet saanut kaik´ 6-12 tsipaletta käsiteltyä, niin otappa niistä joko kolme tahi kaik´ kuusi tsipaletta kopraasi ja pyörähytä kevyesti pidellen ne sellaiseksi kivaksi "torniksi", kasaksi kakkaroita. Varto etteivät tartu kiini toisiinsa! Ne pitää pysyä irtonaisina = tarpeeksi jauhoisia olla väleissänsä ja käsissäsi kun työskentelet.
Laittele nää tornit sinne jauhokasaan, peitä sillä yhdellä muovilla, ja vejä viel leivinliinakin yllensä painoksi. Näin eivät pääse kakkarasi kuivumaan! Tee EHDOTTOMASTI näin etteivät kuivu!

- Kakkara kerrallansa otat yhden pulikoitavaksi, ajettavaksi, leivottavaksi.
- Kakkara eteesi pöydälle ja pulikalla sit "vosekit" siitä piiraspohjan. Kukin tyylillään ja tavallaan. Käytä tarpeeksi jauhoja jottei pohja pöytään kiini tartu. Ja lisää jauhojahan saat siitä isosta kakkarakasan jauhokasaasta tahi jauhopussista...
Jotkut ajelevat pohjan "siltä istumalta" elikkäs ilman pohojaan käsin koskemati, vaine pulikkaa pyörittämällä ( kuten mummoin miun teki aikanaan ), muttas esim. mie olen vasta opettelija ( noin 45 vuotta tehnyt ) ja saan vaine puoleen pohjaan asti sen ajeltua ilman käsiäin... joskus jopa jo kokonansa :)


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

- Nosta ajelemasi pohja sinne käsin sihdatun jauhoisen kohdan päälle pöydällesi vuottamaan. Vejä muovi yllensä, ja laita leivinliina täänkin painoksi viel pääälleen.
- Ajelen näin kaik´ 6-12 tsipaletta ja MUISTA laitta JOKAHISEN ajellun piiraspohjan väliin samaan kasaan niitä pinotessais, jauhoja väliin!

- Kunne olet ajellut kaik´ 6-12 piiraan pohjat, niin voit tehdä ekat piiraat. Voit toki ajella enempikin, muttas elä silloin pinoa niitä kuin aina sen 6 tsipaletta yhteen pinoon ja tarpeeksi jauhoja väliin! Ja muista peittää ne!
- Ota pino pöydältäsi käteen ja KÄÄNNÄ se nurin perin: ylimmäinen alimmaiseksi, ja alimmainen ylimmäiseksi. Näin saat aina vanhimman ( ja jo hivenen kovettuneen, kuivahtaneen, asettuneen ) piiraspohjan ekana käyttöösi.
Laske kasa takaisin paikallensa.
- Ota siitä pinostasi kolme tahi neljä tsipaletta eteesi pöydälle.
- Jos pohjasi ovat hyvinkin jauhoiset täsä vaiheessa, niin ota vaikka pullasudilla hivenen jauhoja pohojasta irti, vedellen niitä sillä -sudilla kevyesti pohjan päältä sinne jauhokasasi suuntaan...

2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

- Nosta nyt keitettyä ja jo jäähtynyttäkin riisiä noin yksi rkl:nen, kaksi-, kaksi ja puolikin rkl/piiraspohja.
Aseta riisit piiraspohjan toisen puolikkaan puolelle, muotoile "kekoasi" hivenen tarvittaissa.
Jätä pohjan riisien ja reunan väliin noin 1-1,5cm kaistale "vapaaksi" riiseistä, riisittä.
ÄLÄ käsittelet riisiä ja samalla sit -piiraan pohojaa liian kovasti, sillä silloin -kuoreen tulee reikiä ja se repeytyy!
Ja sanompas senkin, että jos "oikaset" elikkäs jossain tapauksessa käytät vie täysin jäähtymättömiä riisejä, niin pohja "sulaa", se ei kestä tätä vaihetta vaan reijitys on taattua silloin!

No, muttas... kunne riisit irtonaiset on piiraasasi/piiraissasi, niin sitten aloitat Sulhaspiiraan sulkemisen.
- "Voitele" kylmään veteen kastelemaasi sormen päällä piiraspohjastasi sen riisien puoleisen piiraspohjan reuna noin senttisen leveydeltä sisään päin, reunastaan alkain – varovasti.
- Nosta voitelemattoman, riisittömän puolen -piiraan kuoritaikina riisien ylitse sinne reunoilleen asti.


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

Tee siis puolikuun muotoinen "paketti" tästä. Kuin Sultsina, Joulutorttu taskullinen, muttas nyt vaine riisillinen -piiras.
- Painele sormillasi tämän kastellun alueen verta piiraspohjan reunoja yksiin, toisiinsa kiini.
Katso, ettäs reuna on TAATUSTI kiini! Jos näyttää et ei ole, jos pikkaisenkaan epäilet tarttuvuuttaan, niin raota kyseistä kohtaa pikkasen, varovasti, ja sivele väliinsä lisää vettä - "liimaa" se kohta uudelleen.
SILLÄ jos -piiras ei sulkeudu, tahi siihen tulee josain vaiheessa käsitellessä REIKIÄ niin viimeistään keittäissä se kostautuu!
Riisit tippuvat -piiraita käsitellessä, kantaissa, paistaissa, paistinpannulla kääntäissä tahi viimeistään pannulta poies nostaissa, sieltä välistänsä poies.

   Piirain keitto:
Kun ja koska kyse on todellakin heti tehtävistä -piiraista, niin välittömästi kunne olet saanut ne, nuo ensimmäiset, -piiraat kasaan, niin....
ÄLÄ missään tapauksessa jätä piiraitasi mihkään vuottaa siten et tekisit kaik´ ajelemasi -piiraspohojat ensin kerralla -piiraiksi valmiiksi ja sitten vasta keittelisit ne!
KOSKA se riisi mitä sinne sisällensä laitat, sekä se vedellä kasteltu reunanen, ne saavat aikaan piiraspohojan vettymisen. Se ainesten kosteus leviää pikku hiljaa lävitse piiraspohojan ja sen jälkeen et saa ( mitä todennäköisemmin ) nosteltua enää niitä -piiraitasi mihkään suuntaan mistään!
Jotenka ajeltu -pohja, sen jälkeen täytetty Sulhaspiiras, se pitää keittää/paistaa välittömästi!

-Ota käyttämäsi paistinpannu ( itse suosittlen ja suosin aitoa valurautapannua enkä teflonista misään tapauksessa! ) ja lämmitä se asianmukaiseti käyttökuntoon.
- Nokare, kaksi, kolme ja neljäkin paiston kestävää leivontarasvaa -pannulle tuolle; antaa sulaa, lämmetä.
- Sitten sen mukaan kun paistinpannullesi sopii, niin täytettyjä -piiraita tirisemään pannulle tuon tirisevän rasvan sekaan.


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

- Ensin paistain -piiraan toinen puoli ja sitten toinen puoli kääntämisen jälkeen.
EI mene KAUAA aikaa kun keittäminen tapahtuu! Älä lähde mihkään, vaan asetu ja paista valmiiksi.
- Sitten täyttelet seuraavaat piiraat ja keität ne. Sitten seuraavat, sit seuraavat....
- Ja kokoa "keko" kaunis katsella, siihen varamaasi laakian tassin ylle, valmiista piiraista.

   Jälkilöylyt:
   Kuten olen tässä kertonut, niin tarkoitus on tehdä ja syödä Sulhaspiiraat aina heti ja välittömästi. Nämä ovat piiraat jotka syödään siltä istumalta eikä laitella mihkään jemeliin!
   JOS kuitenkin et syö kaikkia leipomiasi -piiraita kerralansa, niin voit pakastaa -piiraitasi myöhempää käyttöä varten.
Ja jos pakastat, niin muista, ettäs ÄLÄ KOSKAAN pakasta, säilö tahi muuta sellaista, -piiraita SILTÄÄNSÄ kasassa missään!
Muista aina laittaa JOKAHISEN -piiraan VÄLIIN leivinpaperia palanen! AINA! Muutoin -piiraat nuo tarttuvat säilyttäissäsi ( vaik vaine siellä pakkasessa ollessansa ) toisiinsa kiinni ja sitten saat niistä rikkonaisia tsipaleita, kuin risottoa kera riisien ja kuoren palasien.

   Miulle evakko-mummoin opetti aikoinaan et riisiä pitää olla jokahisessa Sulhaspiiraassa reilusti - eikä vaine kahta riisiä pääletysten kuten esim. Tsipanniekoissa. Muttas nykymaailmassa varmahan jokahinen tekee oman makunsa mukaan....


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

Samaten kuin hän opetti et piiraspohojan pitää olla tarpeeksi ohut: pitää näkyä sen seittemän kirkkoa lävitsensä kun eteensä tuon pohjan nostaa! Muttas tääkin on varmaan nykymaailmassa sit maun mukainen jutska....
Itse ajelen tästä taikina märästä sen noin 70-80 ihan reilun-kokoista -piirasta
   Mummoin tuo miun kertoi, ettäs Tsipanniekat ovat pitkän ajan mukaan tehtävät -piiraat, kuten ne ovatkin kun ajatellaan, ettäs niiden riisipuuro pitää keittää, ja pohojan taikinakin tehdä edellisenä päivänä jo valmiiksi.
Muttas nää Sulhaspiiraat ovat sitten ne nopeammant -piiraat. Miksi?
No, kuten nimkikin tää kertoo, niin nämä ovat -piiraat jotka tehtiin sujuvasti ja sukkelaan ylkälle tarjota het´ sillään kun hän porstuasta tupahan astui. Nämä ovat täyttäviä, hyviä, muttas himpleämmät kuin Tsipanniekat; ovat tavallansa siis vieras-koreammat kaikkinensa, ulkoasultansakin.
Piiraiden näiden tekotaidosta ( esim. pohjan ohuus ja sen kestävyys sitten samalla tehdessä ja syödessä niitä ) näki tupaseen tullut, ettäs olisiko piiraan tekijästä emänäksi millaiseksi - kenties häenlle itselleen? Näihin ei tarvinnut/tarvitse suunitelmia pitkä-aikaisia vaan nämä tehdään juuri silloin kun tarjotaan: riisi keitolle ja pohjataikinan tekoon - siin jutustellessa sit piiraiden leivonta, keitto ja syömään vaine.
Ja KEITINpiiraat siksi kun näitä keitetään rasvassa, ennen muinoin siinä ehdassa voissa. Nytten sitten leivontaan ja paistamiseen soveltuvassa kasvisperäisessä rasvassa. Paistinpannulle vaine paljon ja rutosti rasvaa tuota ja siinä rasvassa sit lähes "uppopaistain" koko -piiraat. Niin, et miksihän ovatkaan niin hyviä....?
   "Nykymaailmassa" ajatuksella taasen ... Ovathan nämäkin hivenen muuta kuin mitä mummoin opetti! Ei ole gluteenia - muttas ai, et hyvää siltikin! Ja Sulhaspiiraiksi mie näitä kyllä kutsun vanhan oppini mukaan...


2023.4.20.%20Sulhaspiiraat%20Kaiketonna%

   Söin muuten varmaan sen kymmenen "yhdeltä istumalta" et sen verta hyviä ja kielen vieviä mämä ovat!

   PS. ovat lähtökohtaisesti veganisia ja samalla kerata sit myöskin Kaikettomat: gluton, maidoton, suolaton, sokeriton, soijaton, soodaton, leivinjauheeton, hiivaton, kananmunaton, pähkinätön.