Aina välleen henkeni pitimeksi, evähäksi itsellein ja sitten välleen herkutellaksein ylhäisessä ykseydessäin, tahi... vaikkas Sukumme Mummon tykönä hänelle leipoin maistijaisiksi.


2024.10.25.%20%20Patongit%2C%20kaiketon%

   Hilda-taikinajuuri -taikinalla patonkeja itsellein; Kaiketonna.

2024.10.25.%20%20Patongit%2C%20kaiketon%



2024.10.27.%20Siemenn%C3%A4k.%20Kaiketon

    Siemennäkkäreitä rouskuvaksi palaseksi; Kaiketonna.

SIEMENNÄKKÄRIT.

5dl vettä
2dl maissijauhoja
1dl hirssijauhoja
1dl esim. riisihiutaleita, pottuhiutaleita, hernerouhetta/hiutaleita, jne.
1,5dl auringonkukansiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
1dl pellavansiemeniä
1dl seessaminsiemeniä
loraus jotahin öljyä mitä sit käytätkään...

- Laitan kiertoilmauunin lämpiämään +180'C.
- Kiehautan veden mikrossa täydellä teholla 3min.
- Sotken kaikki kuivat ainekset sekaisin massaksi ja lisää kuuma vesi sekä -öljy mukaan.
- Laitan kahteen peltiin leivinpaprun ja levitän massan ( puollet ja puolet ) pelleille ruokalusikalla tasaiseksi "pelliksi": ei rakosia, ei paksuja kohtia.
- Paistan 15min.
Käännän pellit ja muutan peltien paikat sekä...
Jatkan paistamista vielä n.30-40min.
- Nosta hivenen ennen paiston loppua ( n.15min ) pellit uunista ja paloittele lämpimänä mieleisiksi paloiksi.
Kääntele paloista "kosteammat" palaset pellin ulkoreunamille ja "kuivimmat" sitten keskemmälle.
Laita paloitellut näkkärit takaisin uuniin paistumaan.
- Tai voit näkkäri-massan viel lämmä ollessa uunista noston jälkeen, jakaa pellilliset paloiksi joko käsin taittelemalla tahi vetäin veitsellä "siististi" -leipäpalasiksi.
- Jos näyttää et kypsyvät nopsemmin, otan poies. Jos hitaammin, jatkan paistamista.
( taitaa muuten olla yks ja ainua leivonnainen jonka paistan suunilleen "kellon kera"! )



2024.10.26.%20Leip%C3%A4set%2C%20kaiketo

    Hulda-taikinajuuri -taikinalla Leipäsiä leipoin eväikseni mukaani jälleen tuossa ko reissunpäällä käväisin: Kaiketonta.


462537115_1924283074760048_4947117131614

   Sukumme Mummolle Tsipanniekkoja yks´-kaks´ ehtoolla päivän jämä-riisipuurosta taikoen; normaalitjauhot, lakton.
   Mummo joka tehnyt on viimeisimpinä terveinä vuosinaan useita satoja Tsipanniekkoja vuodessansa, ei enää handlannutkaan kakkaroiden ajoa piiraspohojiksi! Aikas hyvin onnasi viel -puuron levitys -pohojien päälle, muttas rypyttäminenkin oli jo "taidonnäyte", tuli mutkaa jos toistakin piirahin reunoille.
   Niin ikään Mummolle ( miun ) tehden Kanttarellipiiras: Kaiketon pohoja, lakton täyte;

462555472_548482347811905_61987619257081


    Sitten kois ollen itsellein herkkua, palasta sekä syödäkkin jotahin...

462537018_541238188801321_75371081275711

   Pellillinen Kanttarellipiirasta; Kaiketon pohoja ja sitten lakton täyte juustojen osalta. Muuten massansa tuon teimmä vaine kananmunista ja vedestä - siinäkään ei siis maitoa sinällään.

   Pohjan ohje.
n. 250g leivonta kasvisrasvaa pehmeänä
reilu loraus kylmää vettä
gluteenitonta jauhoa sen verran kuin taikina vetää

- Kaik ainekset sekaisin ja sitten levittely taikina tää leivinpaperiselle leivinpellille.
- Paisto piirasaineksien ja täytteidensä kera n. +170´C kunne valmista on.

462551751_1632618854338433_3897371253726


462540703_534936792676522_30050756593129


   Pinaattikeitto aluillaan:

462537734_1276482047012032_5037764866908

   Maissitärkkelys-suurustus ja pinaatit sulattain pakaste-pinaatti"napeista".
   Mie nautin itse Pinaattikeitosta kananmunien kera, muttas jos haluaisi vege-version niin jättää vaine noi lisä-kananmunat poies;

462568422_1541020883212822_2273140583618

PINAATTIKEITTO.

300g pakastettua pinattia silppuina ( kuutioina pussissa myydään )
1l riisimaitoa
3/4dl perunajauhoja tahi n.1,5dl maissitärkkelystä
( jos haluat niin lisäksi:
suolaa maun mukaan
sipaus valkopippuria
toinen ripaus mustaapippuria
ja loraus extra neitsyt oliiviöllyvä, muttas ei pakollisia )

- Kaik kattilaan yksissä tuumin, tahi vaikkas suurusainekset ensin pieneen määrään riisimaitoon sekoittaen
Pinatitkin edeltä käsäin ottain sulamaan ottaneina ja nyt sit "sohjona" - sinne vaine sekaan.
- Hämmennä vispilällä pohjia myöten kun keität keiton tään kasaan pikku hiljaa lämmittäin.
- Anna pulpahtaa muutaman kerran ja keitto onkin sitten valmis.
Nauti, vaik kuten miekin, kananmunien kera.



462552746_469559792218682_71207177041194

   Pikana piskuinen Mustikkapiiras.

   Teimmä ihan vaine muropohojan johka noin...
vajaa 100g kasvisperäistä leivontarasvaa
gluton jauhoja sen verta ko taikina tää vetää niitä
piskuinen loraus kylmää vettä

- Rasva pehmittäin huoneenlämmössä tahi vaik mikrossa.
- Kaikki mut ainekset rasvan sekaan ja käsin tahi vaik ruokalusikalla sekoittain.
- Levitelyy leivinpaperiseen vuokaasi taikina.

1 litra mustikoita
3rkl perunajauhoja

- Sekoita pottujauhot mustikoihin kera sekaisin.
- Kumoa mustikkaseos piiraspohjan päälle.
- Paista uunissa noin +170´C kunne valmista on.