Aina välleen henkeni pitimeksi, evähäksi itsellein ja sitten välleen herkutellaksein ylhäisessä ykseydessäin, tahi... vaikkas Sukumme Mummon tykönä hänelle leipoin maistijaisiksi.
Hilda-taikinajuuri -taikinalla patonkeja itsellein; Kaiketonna.
Siemennäkkäreitä rouskuvaksi palaseksi; Kaiketonna.
SIEMENNÄKKÄRIT.
5dl vettä
2dl maissijauhoja
1dl hirssijauhoja
1dl esim. riisihiutaleita, pottuhiutaleita, hernerouhetta/hiutaleita, jne.
1,5dl auringonkukansiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
1dl pellavansiemeniä
1dl seessaminsiemeniä
loraus jotahin öljyä mitä sit käytätkään...
- Laitan kiertoilmauunin lämpiämään +180'C.
- Kiehautan veden mikrossa täydellä teholla 3min.
- Sotken kaikki kuivat ainekset sekaisin massaksi ja lisää kuuma vesi sekä -öljy mukaan.
- Laitan kahteen peltiin leivinpaprun ja levitän massan ( puollet ja puolet ) pelleille ruokalusikalla tasaiseksi "pelliksi": ei rakosia, ei paksuja kohtia.
- Paistan 15min.
Käännän pellit ja muutan peltien paikat sekä...
Jatkan paistamista vielä n.30-40min.
- Nosta hivenen ennen paiston loppua ( n.15min ) pellit uunista ja paloittele lämpimänä mieleisiksi paloiksi.
Kääntele paloista "kosteammat" palaset pellin ulkoreunamille ja "kuivimmat" sitten keskemmälle.
Laita paloitellut näkkärit takaisin uuniin paistumaan.
- Tai voit näkkäri-massan viel lämmä ollessa uunista noston jälkeen, jakaa pellilliset paloiksi joko käsin taittelemalla tahi vetäin veitsellä "siististi" -leipäpalasiksi.
- Jos näyttää et kypsyvät nopsemmin, otan poies. Jos hitaammin, jatkan paistamista.
( taitaa muuten olla yks ja ainua leivonnainen jonka paistan suunilleen "kellon kera"! )
Hulda-taikinajuuri -taikinalla Leipäsiä leipoin eväikseni mukaani jälleen tuossa ko reissunpäällä käväisin: Kaiketonta.
Sukumme Mummolle Tsipanniekkoja yks´-kaks´ ehtoolla päivän jämä-riisipuurosta taikoen; normaalitjauhot, lakton.
Mummo joka tehnyt on viimeisimpinä terveinä vuosinaan useita satoja Tsipanniekkoja vuodessansa, ei enää handlannutkaan kakkaroiden ajoa piiraspohojiksi! Aikas hyvin onnasi viel -puuron levitys -pohojien päälle, muttas rypyttäminenkin oli jo "taidonnäyte", tuli mutkaa jos toistakin piirahin reunoille.
Niin ikään Mummolle ( miun ) tehden Kanttarellipiiras: Kaiketon pohoja, lakton täyte;
Sitten kois ollen itsellein herkkua, palasta sekä syödäkkin jotahin...
Pellillinen Kanttarellipiirasta; Kaiketon pohoja ja sitten lakton täyte juustojen osalta. Muuten massansa tuon teimmä vaine kananmunista ja vedestä - siinäkään ei siis maitoa sinällään.
Pohjan ohje.
n. 250g leivonta kasvisrasvaa pehmeänä
reilu loraus kylmää vettä
gluteenitonta jauhoa sen verran kuin taikina vetää
- Kaik ainekset sekaisin ja sitten levittely taikina tää leivinpaperiselle leivinpellille.
- Paisto piirasaineksien ja täytteidensä kera n. +170´C kunne valmista on.
Pinaattikeitto aluillaan:
Maissitärkkelys-suurustus ja pinaatit sulattain pakaste-pinaatti"napeista".
Mie nautin itse Pinaattikeitosta kananmunien kera, muttas jos haluaisi vege-version niin jättää vaine noi lisä-kananmunat poies;
PINAATTIKEITTO.
300g pakastettua pinattia silppuina ( kuutioina pussissa myydään )
1l riisimaitoa
3/4dl perunajauhoja tahi n.1,5dl maissitärkkelystä
( jos haluat niin lisäksi:
suolaa maun mukaan
sipaus valkopippuria
toinen ripaus mustaapippuria
ja loraus extra neitsyt oliiviöllyvä, muttas ei pakollisia )
- Kaik kattilaan yksissä tuumin, tahi vaikkas suurusainekset ensin pieneen määrään riisimaitoon sekoittaen
Pinatitkin edeltä käsäin ottain sulamaan ottaneina ja nyt sit "sohjona" - sinne vaine sekaan.
- Hämmennä vispilällä pohjia myöten kun keität keiton tään kasaan pikku hiljaa lämmittäin.
- Anna pulpahtaa muutaman kerran ja keitto onkin sitten valmis.
Nauti, vaik kuten miekin, kananmunien kera.
Pikana piskuinen Mustikkapiiras.
Teimmä ihan vaine muropohojan johka noin...
vajaa 100g kasvisperäistä leivontarasvaa
gluton jauhoja sen verta ko taikina tää vetää niitä
piskuinen loraus kylmää vettä
- Rasva pehmittäin huoneenlämmössä tahi vaik mikrossa.
- Kaikki mut ainekset rasvan sekaan ja käsin tahi vaik ruokalusikalla sekoittain.
- Levitelyy leivinpaperiseen vuokaasi taikina.
1 litra mustikoita
3rkl perunajauhoja
- Sekoita pottujauhot mustikoihin kera sekaisin.
- Kumoa mustikkaseos piiraspohjan päälle.
- Paista uunissa noin +170´C kunne valmista on.
Kommentit