Gluteeniton, maidoton, hiivaton, soijaton, jne. ... Erytritolisokrulla.

2017.10.29.%20Brownie%20sitruunamoussen%

( Itse tein maidolla tällä kertaa koska.... mutta kirjaan ohjeen ilman maitoa.
En muunellut läheskään kaikkia mittoja vetomitoiksi, sori, vaan mittailin vaa´alla ohjeen mukaisin mitoin )
Löysin tämän uusimman ohjeeni ja kokeiluni Leivotaan-lehdestä )

Pohja.
100g sokrua ( Erytritolia esim. )
100g suklaata ( gluteeniton, sokeriton, laktoositon - oli miun suklaati )
50g leivonta kasvisrasvaa
2 kananmunaa

Sitrusmoussa.
3 liivakkoa
2dl maidotonta kermatuotetta, esim. soijakermaa
n.240g sitrustahnaa, lemon curd ( eli kokonaan tämä seuraava tahna... )

Sitruunatahna, Lemon curd.
130g sokrua ( Erytritolia itse käytin )
1 kananmuna
2 keltuaista
50g leivonta kasvisrasvaa

Italialainen marenki.
n.2 mananmunan valkuaista
25g vettä
105g sokrua - vaikkas Erytritolia

1. Keitä lemon curd:
- Pese sitrukset, raasta ja purista mehut molemmista sitruksista.
- Sekoita kaikki aineet keskenään muovisessa astiassa ja laita tämä astia vesihauteeseen kattilaan.
- Keitä curd kasaan KOKO ajan sitä joko muovisella tahi puisella haarukalla tahi vispilällä sekoittaen.
-Kun tahna on sakeutunut, nosta astia pois vesihauteesta ja lisää paloiteltu kasvisrasva.
- Sulata rasva hämmentäen sitrustahnaa.
- Jätä jäähtymään.

2. Leivo kakkupohja.
- Sulta leivontarasva ja suklaa joko vesihauteessa liedellä olevalla kattilalla tahi sitten miksossa tirauttain.
- Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi - EI siis kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita käsin nostellen suklaa-rasvaseos munavaahdon sekaan.
- Kumoa taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.
Ohjeen mukaan n.10x20cm vuoka. Se tarkoittaa suunilleen pitkulaista leipävuokaa mutta aivan hyvin kävisi myös pyöreä n.18-20/22cm pyöreä vuoka.
- Paista kiertoilmauunissa +180´C kunne kakkupohja on kypsä. Jätä sisältänsä hivenen kosteaksi, ei kypsäksi jotta saat pohjasta mehukkaamman. ( Ohjeessa ei ollut paistolämpötilaa mutta näin mie tään paistoin. )
- Nosta kakkupohja jäähtymään.

2. Sitruunamoussen teko.
- Aloita mopussen teko kunne kakkupohja on suunilleen tahi jo kokonaan jäähtynyt, elä silloin kun laitat kakun uuniin paistumaan!
- Laita liivatko kylmään veteen pehmiämään.
- Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi.
- Lämmähytä pieni osa lemon curd´a joko pienessä kattilassa tahi kuten itse tein; mikrossa.
- Purista liivakot kuiviksi ja liota ne tähän pieneen määrään -tahnaa.
- Kunne liivakot ovat liunneet kokonaan, sekoita tämä pieni -tahna määrä isompaan osaan -tahnaa.
- Kääntele ( elä siis vatkaa ) sitruunatahna kermavaahdon sekaan.

- Nosta tässä vaiheessa jäähtynyt kakkupohja paistopohjaa vastaavan mittaiseen vuokaan jonka olet vuorannut tuorekelmulla.
- Kumoa sitruunatahna jäähtyneen kakkupohjan päälle ja...
- ...nosta kakku jääkaappiin kylmettymään, jähmettymään.

3. Italialainen marenki.
- Kaada valkuaiset yleiskoneeseen ( tai kuten mie; vatkauskulhoon ).
- Keitä sokeria ja vettä kattilassa ( mielellään pinnoitettu, emalinen kattila ).
- Kun liemen lämpötila on 115 astetta ( kinkun paistolämpömittari on oiva apuväline jos ei ole mitään sellaista "oikiaa" laivonnan paistomittaria omistuksessa ), aloita valkuaisen vatkaaminen.
- Kunne sokruliemen lämpö kapuaa 121 asteeseen nosta kattila poies liedeltä ja ala kaatamaan lientä valkuaisvaahtoon ohuena nauhana.
Vatkaa MAKSIMI nopeudella!
- Vatkaa kunne marenki on jäähtynyt KYLMÄKSI.
( Avittaa jos varaat jo ennen marengin tekoa lähettyvilla astiallisen kylmää vettä johka sitten laitan hauteeseen marenkiastiasi ja vatkaat siinä - marenki jäähtyy ivenen nopeammin.
Ja laita marenki tarpeeksi suureen, laakeaan ja korkea reunaiseen vatkauskulhoon jotta se on sitten helpompi vatkata ja jäähtyy nopsempaan! )

- Ota kakku jääkaapista.
- Pursota marenkia paloitellun leivoksen ylle.
- Jos siulla on "toho", polttele marengin pinta kauniin ruskeaksi mutta jos ei ole... tarjoa leivokset tälteensä. Hyvää on!