( allerginen reaktio ja sen mainingit )

   Likemmä puolen päivää:

20210120_095532.jpg

   Aamukaffeella. Saahan JO juoda AAMUkaffin?
( kera Kaikettoman Amerikan Suklaacookien. )
   Lumityöt kertaalleen hommattu, kaupassa käyty, lääkärin lausunnot kuuneltu ( lähete mm. leikkaukseen... ), taikina tehty kylmään tekeytymään...
   Juuri nyt, tänään, tunnen olevani kuin Näkymätön-Ninni; kukaan ei huomaa... hellyyttä halajan ( kun allergia painaa suurella voimallansa alas koko Mummeroa tätä ).
   Viel pitis jaksaa leipoa, neidin 24/7 ( ja omiinkin ) papereihin syventyä...
Jaksaa, jaksaa, jaksaa...
Eikös jaksakkin? Jos ei muuten niin "vierimällä, kierimällä". Raahautumalla, hipsimällä. Hiljalleen hyvä tulee - tuleehan?


   Kotvasen kuluttua:


20210120_104952.jpg
 
Joulutortut.
Kaikettomat: maidoton, gulton, kanamunaton, sokton, sojaton, pähkinätön, hiivaton, suolaton...

800g kuivattuja luumuja +
sopivasti luumujen liotusvettä
( Erytritoli-sokrua jos haluat... )
- Laita luumut likoomaan veteen silleensä että ne juuri ja juuri peittyvät ja pystyvät siinä "turpoamaan" ja pehmiämään.
- Blendaa luumut soseeksi pienissä erissä pienen määrän liotusvettä, kera.
- Lisää luumusoseen sekaan makeudeksi Erytritoli-sokrua jos haluat makeutta mukaan...

3dl pottuhiutaleita ( glutonna, maidotonna, sokeritonna, hiivatonna.... )
3dl kylmää vettä
400g kasvis-leivontamargariinia
n.6dl Viljatuotteen vaaleaajauhoa
- Laita pottuhiutaleet turpoamaan kylmään veteen.
Turpoaa, likoaa, nopsaan.
- Sotke sekaan margariini ja jauhot.
Jauhoista katso milloin niitä on tarpeeksi; älä tee taikinasta liian kovaa muttas älä jätä liian löysäksikään. Tiedät kyllä milloin on paree.
- Laita valmis taikina vaikkas tuorekelmun sisään toviksi jääkaappiin kymettymään ja asettumaan.
Älä pidä sitä siellä liian kauan sillä taikina tää kovettuu ihan kivasti...
- Ota taikina kylmästä, leikkaa siitä palanen kerrallansa käsittelyyn, leivottavaksi ja laita loput takaisin kylmään vuottamaan.

20210120_103409.jpg
 
- Kauli taikinanpalanen levyksi.
Painele siitä jollahin pyöriällä astialla ( tahi torttutaikina-muotilla ) torttupohjat.
Tästä taikinasta tuskin saat taiteltua torttu-torttuja sillä taikina on aikas muree...?

20210120_104952.jpg
 
- Aseta pohjan päälle, keskustaan, luumuhilloketta ja voitele tortun reunat ynpäriinsä kylmällä vedellä vaikkas sormenpäällä sivellen.
- Aseta toinen torttupohjan ynpyrä edelleisen, luumuhillokkeisen, pohjan päälle ja painele ne reunoiltaan yksiin kiinni.
Nosta leivinpaprulliselle pellille.
- Voitele kananmunalla pintaan kaunis väri...
- Paista kiertoilmauunissa n. +200-220´C kunne valmista tulee.


   Puolilta päivin:

   Naapurin mummo lakaisi lunta porstualtaan. Kutsuin kaffeelle hänet.
Istuttiin aikaa, rupateltiin, maisteltiin Torttusia.
Aika kului, vieri verkalleen. Hyvä tulee, sankkevan hyvä.
Tästä se päivä tämä "alkaa" vielä...