Lähdin mie helmojen heiluttelija, naisen kuvatus kummajainen, päivänä tässä muutamana tuonne keskustaan asioitani hoitelemaan. Nyt tosin kakslahkeiset jalassani eikä suinkaan helmat heiluvaiset. Yksi hoidettava asiani oli käydä ostamassa ilmastointikoneeseeni ehta, uusi, suodatinkangas. Kangas tai mikä se nyt nimeltänsä onkaan... suodatinmassa. Siis karkeasuodatin oikeesti. Mutta kun ostelen sen mieluummin isona massana kerrallansa, sellasena 1m x 1m ( tai niin leveänä kuin saa mutta n.1m pituisena kuitenkin kun sitä muutenkin metrimääreinä myydään ) palasina niin se on aivan kuin kangaspala. Kävinkin tään kaupan jälkeen toisella asialla kangaskaupassa jossa myyjä ihmetteli ja kyseli että mitä tuo on? "Näyttää ihan vanukankaalta." Kerroin hänelle mistä ostin sen ja mitä varten. Ja että kyllä se on itse asiassa ihan vanukankaan oloista; tiedä vaikka kangaskaupasta ostettuna olis halvempaa ja passais yhtä hyvin ilmastointikoneen sisuksiin....?

Astuimma siis reippahasti pakkasen kohmeisena LVI-liikkeeseen ja kerroin asiani moisen. Tämä myyjä kakslahkeinen ( jonka kera meillä kahdella ei ole koskaan "kemiat" oikein olleet kohdillaan kun olen siellä asioinut ) alkoi kyselemään että siullahan oli se ILTO 440...? Aivoni raksuttivat äkkiä, salaman nopeaan: `Onpas kiva kun myyjä muistaa edellisiltä käynneiltä koneeni mallin... mutta - ´  Niin, nyt tulee se ISO "mutta". Muistelen ostaneeni häneltä jo yhden kerran koko hela-hoidon eli karkea- ja hienosuodatin paketin tänne uuteen kotiini, tälle uudelle koneelleni joten entinen tieto ei tietenkään pie enää paikkansa. Oo-kei, eihän myyjän nyt tarviikkaan sitä "heti" toisella kerralla asiakkaan tykönänsä asioidessa muistaa mutta tuli vaine mieleen että "puhuttiin asiakkaan päälle" kun nyt yksilahkeinen kerran tämä asiakas on...

Ja yhä tunne tää vahvistui lisää kun ensimmäiseksi tarjosi hän tätä yhteispakettia miulle. Asiakkaalle joka samaisesta liikkeestä on ostanut ennenkin massana! Tietty liiike saa paremmat voitot kun "tyrkyttää" tätä pakettia eikä oleta automaattisesti että kangasmassasta onkin nyt kyse. Ja ennen kuin kerkesin tämän valintani ja tahtoni ilmaista kyselipä hän uuden koneeni mallia... Siis haloo! Mallia siihen että ostan massana! Eihän silloin ole merkitystä sillä minkä mallinen ja merkkinen koneeni on! Koska ei tule hienosuodatinta matkaan ( hienosuodattimet ovat enempi mallikohtasia ja -mittaisia ) ni ei sillä oo väliä minkä "merkkinen" tai minkä "mallin" karkeasuodatinpalanen koneen uumeniin katoaa. Vasiten kun massana sen karkeasuodattimen ostelee... ( Tosin nuo taitavat kaik koneet olla suunilleen saman kokeisen palasen nieleviä... ) Mieleeni tuli että "naiselle voi hyvin tyrkyttää kallista - ei hän `tiedä´ että massaa on ja että ei hän kyllä `älyä´ sen tulevan massana halvemmaksi"!

Annappas olle kunne päästiin ns. varaston puolelle jossa nämä kangasmassat ovat isoina rullina hyllyillä... Myyjä tää auttavainen mirs-marssi kohde-hyllysen viereen ja koppasi kouraansa ihku-ihanaisen-paksun kangasmassan kylkeen kiinni! Siis PAKSUN! Tätähän mie het sillään ihmettelemään, kummastelemaan kuin muailiman seittemännettä ihmettä jotta ovatko tulleet takaisin nämä PAKSUT massat? "Mitä?" "Eiii... ei ole." "Näitä on meillä ollut koko ajan myynnissä." Tähän mie hiukan näistä edellisistä yks-lahkeistamisista tuohtuneena tokaisin että kuis se on... "Aikanaan miulle kerrottiin paksujen kangasmassojen loppuneen ja nyt tilalle näiden tulleen nämä OHUET kankaat. Niitä paksuja ei enää saanut mistään - ei edes teiltä täältä?" 

No mutta, kaupat nyt kuitenkin tehtiin kun oli asiakas ( mie ) jolla oli tarve ja oli myyjä ( tämä kakslahkeinen ) joka myi. Hyvä juttu. Nyt miulla on tallessa tätä karkeasuodatinmassaa/kangasta useammaksi vaihto- ja käyttökerraksi.

 

   Eikä tässä vielä kaikki...

 

   Kun putsiti-putsitin Majani Mahtavaisen kattoja ( 360cm "säkä" korkeus ) ja seiniä niin huomasinpas mie siin samalla seinissäin näissä muutamia halkeemia. Kuin nurkissai. Oivalsin siin salmalla myös kattopanelien olevan irti ruoduistaan muutamin paikoin.

Tästä - tai siis näistä "puutteista" kävin kyselemässä isännöintitoimistosta: kenen vastuu, kenen vika? "Kuka korjaa, miten korjaa?" "Kenen kustannuksin?" Vastauksena kuului että jututappa taloyhtiön puheenjohtajaa. "Hänellä on varmaan tietoutta näistä asioista kun on nyt muutenkin asunut siellä alusta alkain." Juttelin tämän jälkeen myös taloyhtiön huoltofirman työntekijän ker asiasta tästä samoin kysymyksin. Hänellä oli tietoa tästä ihan kivasti: kaiveli hän auttavaisena piiloistansa eepoksen josta kävi ilmi notta ois ne varmaan miun osasellain kustannettavat hommelit - nää "puutteet".

Tuli päivä uusi ja ehtoinen "isäntä", tää taloyhtiömme puheenjohtaja, käppäili kotini ohi. Mie tästä ripeänä oiveltajana hänetä het siinä pyytämään tupaani omaan, Majaani Mahtavaiseen. Kertoaksein hänelle huomioni moiset ja kysyäksein siin hönkäyksellä samalla että mitä, miten ja kuka? Siinä tätä kyselytulvaani kuunteli puheenjohtaja tää 83v. sujuvaan ja ymmärtäväisesti.... Vastauksensa kysymyksiin näihin sain hältä kuin konsaan savolaisen pyöreesti jolloin "vastuu jää kuuntelijalla". Asiaani aikamme käsitellessä ja sitä puolin sekä toisin pallotellessa sivuttiin maapintoin elämiset ja siinä samalla rakenteiden heilumiset. Juteltiin mitä oli aikoinaan näiden talojen valmistuksen jälkeen tehty vuositarkastus: vastuu "puutteista" oli rakentajalla vielä silloin. Sivuttiinpa siinä tulevat kattopeltien maalamisetkin. Jonka jälkeen tämä puheenjohtaja mainitsi jotain tämän remontin kalleudesta ja sen jyvittämisestä asukkaiden kukkaroihin... sekä jostain konkurssin tehneen rakentajan isosta velasta. Tätä "velka-paholaista" pyörittelin yön aivoissain serpentiimäisissä ja aamun tullen kaivelin KAIK paperit esille ettiin että ostinhan mie? Kyllä mie VARMASTI ostin tään osakkeen tiedoilla että taloyhtiö on täysin velaton! Kyllä se näin oli. Esille kaivelemani paperinikin tämän samaisen tiedonloppuin lopiks miulle todeksi osoittivat. Siitäpä mie päivän uuden noustessa, yön taittuissa valon edestä pois, marssin pihasemme poikki puheenjohtajan tykö ja tivasin et kuis tää assee nyt sit lopulta on? "Onko sitä velkaa vahi ei?" "Ei, ei ole." "Eikä hän sellaista puhunut vaan tarkoitti tulevan kattorempan jälkistä olotilaa..." `A-haa. Vai näin. No sit asia on ok.´

Mutta palataampas vielä tänne Majani Mahtavaisen tupaan ja aikaan kerrontapäivän. Eli tuohon tilanteeseen kun juteltiin tuvassani myös näiden kattopaneleiden entraamisesta. Kyselin jotta kukahan se laittelis ne paikoillensa, kukahan ampuileis naulapyssyllänsä panelit ruoteisiin kiinni? "Vahi otanko mie ite vasaran kauniiseen käteeni ja alan nakutella ihan ehta naulasilla sitä tuonne juoksuillensa kiinni?" "Siin saattaapi tulla muutama ohilyönti ja jälkiä paneliin puhtoiseen... ja onhan ne tavan-naulaset "himpun" isompia kun "ampunaulat" joten saattaapi olla et ne sit näkkyy ja irvottaa tuolta paneliin seasta ku "Naantalin aurinkoinen"?" 

Tähän tämä jo iäkäs kakslahkeinen, tämä immeinen joka on varmaan tuon ikänsä aikana nähnyt ja kokenut monen monta asiaa lausahti että eihän niitä tiedä et missä kohen ne juoksut ovat? Siis MITÄ? Tuliko nyt naispuolisen tietojen aliarviointi suusta tämän ykslahkeisen vai onko tosiaan niin ettei MIES tiedä miten ne ruoteet etsitään tuolta panelien seasta, miten ne sieltä saa selville? Tulipa tunne että laita mies asialle ja tee itte sit lopulta kaikki! Tahi että nyt vejetään ( tai siis yritetään vetää ) naispuolista nenästä tyyliin: "Ei ne naiset tällasista mitään tiedä! Ja sitten kun ei saa kuvan vastausta niin jättääpi asian sikseen..."

 

taloa%20%286%29.jpg

( Kuvassapätkö Majani Matalaisen ulkovuorausta. Eräs silloinen ostajaehdokas ei luottanut NAISEN sanaan vaan vaati vuorilaudoituksen aukaisemista ja sen taakse katsomaan pääsemistä! Tosin näiden rakentieden kuivuuden oli jo kuntokartoittajakin todeksi todennut... )

 

   Nytpä mie sitten mm. näihin asioiden takia syytän teitä miespuolisia maan matkaajia, teitä kakslahkeisia, teitä "luomakunnan kruunuja" ( ja pöh - ette te oo kruunuja... tasavertasia tässä ollaan! ) ihan syystäkin sovinisti sioiksi! Ja kyselen teiltä jotta miksi näin? Miksi naista pietään ain "ymmärtämättömänä, tietämättömänä, osaamattomina ( vasite ns. miespuolisten töihin nähhen ) tahi muuten tyhmänä"? Miksi?

Sanosin meidän naispuolisten, yksilahkeisten ja "luomakunnan kaunistusten" ( on miehissäkin kauniita yksilöitä - tai siis komioita, kun on kyse miespuolisista ) osaavan monen monituista asiaa, ymmärtävän ja tietävän monta asiaa. Ja monesti sekä monesta asiasta, enempikin kuin te miehen-kuvatukset!