Eannalla Marjaniemessä päivällä.

1%20%281%29.jpg

   Pääpäjäsieni samainen mitä eilennii muttas nyttenpä näin jo auenneena.
kaunis on katsella...

1%20%282%29.jpg

   Tänän päiväista tunnelmaa pukukopeilla kera tummempien pilvimassujen.

1%20%283%29.jpg

   Eilennä pääsin tuonne "ulapan" matalikolle kulkemaan ns. maita myöten. Tänään ei olisi ollunna mitään mahdollisuutta muttas kun onneksein tajusin ennen valokuvaamaan lähtöäin ajatella himpun pidemmälle ( mm. ettäs vesivaraan voinen joutua josain paikoin ) niin niinpä vaine mie sinne tänäänkin menin ja pääsin!
Mielessäin kiittelin vuosikas sitten maltaita maksamani vaelluskenkien ostoain. Kestävät kosteutta oman osansa, on ns. vesivaraa pohjan korkeudessa, ja ovat tukevat astella maastossa kuin maastossa. Vaikkas tällaisessä rantaman vetisessä "juoksuhiekassa" ja sen vetisissä syövereissä joita pitkin tänäänkin käyskentelin täällä rannan sannalla.
   Tuolla matalikolla isomman kiven päällä kotvasen istuin ja nautin aaltojen pauhunnasta ynpärilläin:

1%20%285%29%20%E2%80%93%20kopio.jpg


1%20%286%29.jpg

   "Hiljaisissa vesissä ne kalat kutee..."

1%20%288%29.jpg

   Arvatkaas Armahat Lukijain miun, kenkä oleili tään päivän pääskytysten äärellä veen kuohuvaisen?
Kuka istua-nakotti rantamilla, kenkä käyskenteli? Valokuvasi ja oleili...?

1%20%2810%29.jpg


1%20%2813%29.jpg

   Tänään sitten olikin tällä rannalla olioita ja kulkijoita eri tavalla kuin mitä eilennä...

   "Tuulesta temmatut.":

1%20%2815%29.jpg

...mm. tämä pariskunta Helsingistä. Olivat ollehen toissa yön Kalajoella ja sitten eilennä tullehet tänne Luovolle. Eilenkin olivat käväisseet purjelautailemassa muttas nytten sitten uudemman kerran.
Kertoivat että ei oikein ole etelä-Suomessa paikkoja joissa käydä tyrskyillä harrastamassa esim. tätä leijalautailua. Lähinnä ehken Hangossa mutta siinäpä ne sitten ovat, ne paikat olevaiset. Jotenka sitten tänne asti pitää tuulien tempaamana tulla jos meinaa nauttia ja tuulista kera tyrskyjen nauttia..
Sain heiltä luvan valokuvat ( no, kyllähän mie aina luvat kyselen ja hoitelen kondikseen! ) ja annoin heille yhteystietoin miun muttas täsä hokasin juurikin ettäs eräs asia on himpun hankalaa nytten sitten... Elikkäs jos TE juurikin luetten tätä kirjotustain täältä näin, niin antakaatte miulle teitin yhteystietonne sillä ne jäi vaihtamati; voisin sit paree antaan näitä valokuviain teille! Kiitos.

1%20%2818%29.jpg

   "Mahtavuutta."
Niin mahtavan kokoinen laineleija tää kuin se tunne varmana mitä tuolla aaltoin päällä sitten saapi ja tulee kun sinne pääseepi laineille lauteilemaan! Kateeksi käy oikein tälläinen mahdollisuus - wau!

1%20%2819%29.jpg

   Menossa aalloille...

1%20%2821%29.jpg

...tuulta leijaan ja...

1%20%2823%29.jpg

...sit mentiin!

1%20%2832%29.jpg

   Kiekkasen hän heitti päällä laineiden. Mitaili keliä, aaltoja ja totesi ettäs ei hyvä; isompi laija se olla pitää jotenka....

1%20%2834%29.jpg

...sitten sen ISOmman leijan laittoon vaine.
Tiennyt en ( muttas nytpä sit tiedänkin ) jotta esim. tähän isompaan leijaan ( ja liekkö pienempiinkin jo, sillä niiden alkuvalmisteluissa en ollut mukana valokuvaamasa täsä heidän paikalla, enkää siksi sitä nähnyt ) pitää ensinnä sisuksiinsa ilmoja puhkua ja puhallella jalkapumpulla. Ei tosin nuihin kankahin osioihin vaan vaine nuihin reunojen ja välikköjen ns. pilareihin.

1%20%2835%29.jpg

   Vuottaissain uutta lähtöään valokuvasin maisemia; Marjaniemi.

1%20%2836%29.jpg

   Ennen isoa leijaa kuitenkin toinen piskuisempi leija ja toinen ( pariskunnan nainen ) lautailija:

1%20%2837%29.jpg


1%20%2840%29.jpg


1%20%2844%29.jpg


1%20%2846%29.jpg

   Tauko paikalla ja mie mietiskelin näin "maakrapuna" rantoja näitä santaisia katsellessain ettäs vasta eilennä mie täällä käyskennellessäin mietiskelin jotta miksikä näissä rannoissa on tällaisia "korkoeroja" jo ihan vaine sannan osiolla? Sillä osasella joka ilman vettä siis on?
   Tiedän talvet ja jäiden tekoset rantamille. Tiedän kuin ne ajavat maita ja mantuja kohti mannertaan. Kuten täälläkin viime talvena, ja sitten keväämmällä ne paljastuivat/paljastuvat näiltä rannoilta jäitten sulaessa ja lähdön jälkeen.
   Muttas mitäs virkaa niillä on sitten ns. sulanmaan aikaan?
No, jos ei muuta niin aallokot tällaiset tyrkyväiset saavat omansa tilan meuhkata näissä. Tarkoitan sitä että kun on tyven ( eikää vuoroveden vaikutukset misään nävy ) niin vesiraja on tuolla alhaalla. Ns. paikallansa. Siellä missä se sitten milloinkin on, riippuin vesitilanteesta. Olkoon sitä sit milloin vähän, milloin paljon.
Ja sitten kun tulee myrskyn-tyrskyt niin silloin syntyvät  uudet muodot santaan. Laineet nämä "liplattavaiset" nousevat tänne ylemmäksi rannan santaa pitkin. Ne aaltoilevat, nousevat, nuolevat, laskevat ja sit kohta taasen samainen tanssikuvio uudelleen. Iätöntä, ajatonta, touhua muttas jos ei olisi täsäkään rannalla tätä tällaista "tilaa" meuhkata niin eipähän syntyisi näitä kauniita kuvioita tällekkään rantasella aaltoin mukana. Ei tarvihteis tuota tilaa pitkää rantaan päin, eikää korkovaihtelua muodostuisi tällaista rannan korkeuksiin, ei.
   Älyttömiä ajatuksia - tiedän, mutas näin sitä vaine mielessänsä funtsii...

1%20%2847%29.jpg

   Isompi laija käytössänsä:

1%20%2851%29.jpg


1%20%2857%29.jpg

   Sanoimma heipat puolin ja toisin - mie jatkoin matkaani heidän jäädessä viel leijailemaan..

1%20%2861%29.jpg

   "Tukka hyvin - kaikki hyvin."

   Sitä vaine mie mietin jotta tällä rannan pätkällä, tuolta melkein Hannuksennokalta tänne sataman murtajalle asti, niin tällä kaistaleen pätkällä on nytten ainakin viisi hylkeen raatoa olemasa - miksi?
En ole mie ennen tällä sannalla niitä nähnyt ( tosin en tuota olekkaan kuin vasta muutamia toveja täällä käynyt... ). 
Onkoo nyt takana jokin erityinen syy miski niitä on nuinkin paljon ja yleensäkin ettäs niitä on ajatutunut rannan hietikolle?


1%20%2864%29.jpg

   Aallonmurtajan takana valokuvaamassa aallokun tanssia ja tanssikuvioita.

1%20%2865%29.jpg

   Rantaan päin käppäilessäin hokasin jottas täällähän se tämä Lainaleijailija taasen on:

1%20%2866%29.jpg


1%20%2867%29.jpg


1%20%2868%29.jpg

   "Olemisen sietämätön keveys."
   Rantabulevardin mökkien ( kolmen mökin todennäköisesti ) ulkohuusseja rivissänssä kera venhon vuottavaisen - näin kun rannalla ollhan...

   Kylläpäs taasen kannatti lähtiä kreippailemaan ja valokuvaamaan!
Ainakin jo pelkästään saamain raittiin ulkoilman takia!
Ja se ettäs aina kun kuljeskelen siellä ja täällä valokuvaten, niin sitä sitten hoksaakin reissuin jälkehen kotia palatessain ettäs onpas taasen muuten tullunna varmasti mirs-marssittua eräskin kilo ja metri ihan huomaamati. Ei, ei miulla mitään askelmittaria ole olemasa, muttas, hyvänen aika sentäs, kyllähän tuon osaa itsekkin katsoa ja miettiä kun kulkee joka tapauksessa aikas pitkiäkin matkoja ees-sun-taas.
Eikää vähäisimpänä hyvänä se ettäs saan valokuvata! Joskus jopa onnistuen...

   Majapaikkaani saavuttuain sain huomata NYT, vihoin ja viimein, ettäs nyt ovat tulleet ainaskin yhteen huoneeseen asukkaat kaveriksein tähän taloon. Enää en siis ole ylhäisessä ykseydessäin vaan seuraa saanut ole. Jos nyt näin viruksen aikaan yleensäkään mitään seurustellaan, ja JOS nyt edes yhtäaikaa satutaan samoilla huudeilla ( täällä huoneissamme ja näiden yhteistiloissa ) olemaan?!

   Aamupäivästä, sadetta tuota aamuista paikallain pidellen, otimma ja siivosin jälkein täältä asunnosta, näistä tiloista joissa ollut olen.
   Ajatellaan ettäs nykyään se on ns. vakio jotta käviät siivoavat. Ketkä sitten siivoavat ja mitenkä siivoavat?
Meinahan jottas täsä kun näin siivosin ja jälkiäin korjasin niin en voinut olla ajattelemati taasen jotta taatusti puhtaammaksi nytten tuli kuin mitä täällä oli miun tänne tullessain! Että sellaiset siivoojat ovat esim. ollehet miuta ennen täällä majoittuneina... Tosin tääkin on sitten näitä ajatuksia ettäs kuinka tarkaan käviöiden odotetaan jälkensä siivoavan? Mikä siisteystaso riittää, ja mitä kohtaa pitää vosekkia? Mitkä taasen kuuluvat ns. talonväelle ylläpitosiisteyteen ja -siivoamiseen?
Vasiten kun ei täälläkään ole mitään pölyluuttua tahi -riepua olemasa ettäs pölyjä pyyhittäisiin tahi vaikaks vessanpönttöin kupeita pestäis ja puhdistettais...
Niinpä tei sitten omain osan sen mukaan mitä välineitä oli ja mitä kassoin "soveliaaksi". Imuroin, vedin mopilla lattiat, pyyhin käsipapruilla vessain lavuaarit, hanat ja pönttöjäkin osasen. Muuta en voi tehdä, en taida, näillä olemasa olevilla välineillä. Sori.

   Joo muttas jos täsä viel kerta lähtisin.... käyskentelemään.
Ehtookinhan tuota jo tulee... Saunaan en mene tänä pänä - eilennä käväisin.
Kimpsuin ja kampsuin kasaan katsonta yötä myöten ja aamusella kokka kohti - kotia. Pöh. En tahdo kotia, en!