...keskenään, saati sitten siskoksia tahi serkuksiakaan!
   Sitä kun täsä mennä vouhkataan pää kolmantena jalkana että ilmastomuutokset ovat totisinta totta ( ja niinhän ne ovat - sitä en mie ole mikään kiistämään mihkään suuntaan tahi sit vähiten kokonansakaan ) niin meinasinpas miekin nytten täsä näin laitella rikan rokkaan kun "heräsin" tänä pänä ajatukseen jotta mitäs se onkaan ollut hankikanto, hankien näiden syvyys tahi jotahin muuta sellaista, mennä vuosina kun sen voin näin kätsästi isse tarkistaa omista valokuvistain!
Jotenka täsä tätä paatosta ilmastomuutoksista nyt sitten tuleman pitää näin miun näkökulmasta kattoin, olkaatte höylin:


2007.3.4.%20aukkoa%20katsomassa%20kumpul

   2007. maaliskuun 4.päivänä oli lunta ihan kystä kyllä, mökillämmekin.
Aurinko Armas helotti hyvin - ei hankijaisia.

   Alla on taasen kuva joka on sit samaisen kuun - huominen ( 18 pv. ).
   Vuosi tää oli siitä "ovela" kun jopa MEIDÄN mökkimme pihaan pääsi ajamaan tällä viisiin autoilla: melkein perille asti, jo MAALISKUUSSA!
Maa ei ollut viel sulanut niin jotta olisi pihatiellemme autojen painosta velliä syntynyt muttas sit toisaaltaan ei kuitenkaan ihan pihaan asti voitu ajella kun itse pihanmaa oli aivan lumen peitossa viellä. Vaine tää tieosuus sulana tältä osin oli kun Aurinko Armas siihen ns. ekana porottavi.
Hyvä täsä oli menopelijemme, Hepo Hopioidemme, vuotella kunne me suvun voimin olimma makkaramme itsekukin kärtsänneet notskillamme yhteisellä.

2007.3.18.%20makkaran%20paistossa%20Kump2008.3.22.%20makkaranpaisto%20Kumpulassa

   Vuosi 2008, kuukausi maaliskuu muttas nyt sit 22.päivä.
   Lunta "puussa, lunta maassa" sen verta ettäs nyt olemme jättäneet kaik ajokkimme tuonne isomman tien varteen kun ei pihatie viel sen verta sula ollunna jotta edes pihatielle asti ajaa olisi voinut.
   Ja esim. vappuna jo sukumme mummo täydeltä terältään krapsu-krapsutteli mökkimme pihan perennapenkkejä joissa oli pinnassansa Krookuksia, Narsisseja yms. kevään ensikukkasia esillä:

2008.5.1.%20Vappu%20Kumpula%20%2849%29.j2009.2.3.%20Pien-Sulkavan%20m%C3%A4ell%C

   Umpihankea vuoden 2009. helmikuun 2.päivänä. Pien-Sulkavanmäellä välillä Pielavesi-Iisalmi. Pakkanen paneskeli parastansa: -15´-20´C, ja kylmää oli.
   Muistissain ei ole et mimmottiis oli hankiaisten laita tänä vuonna...

  Alla menoamme samaisen vuoden maaliskuun 22.päivänä.
   Edelleen autot "ison" tien varressa ja me pihanmaallamme luodun lumiputuran uumenissa nyt; verraten edelliseen vuoteen jolloin oltiin melkeinpä "hankikannon" päällä kun silloin oli lunta hivenen vähempi.

2009.3.22.%20Kumpulassa%20makkaranpaisto

  

Maaninkam%C3%A4ke%C3%A4%20Kankaisen%20me

    Vuonne 2010 oli kyllä lunta mutta ei mahottomasti - eikää kuvan hankijaisiakaan.... ( kuva tammikuun 25.päivänä Kankaisenmäen päältä - Maaninka, Kuopio - )
Vaik sanon et lunta ei mahottomasti, ni tarkoitin ettäs ei silleen syvyyttä paljoa muttas olipahan kuiteskin vuosikas jolloin sitä puissa oli senkin verta paljolti jotta useampikin puu painostansa lonkille taipui ja sit aikanansa sanoi "käts" sekä poikki meni! Se kun oli sellaista kosteaa, märkää, "hevy"-lunta se...

   Alla kuvanen sit täsä vuonna 2010. Huhtikuun 4.päivänä.
   Muistan kuin oli pihapiirimme, kuin myöskin muutoin koko Luomakunta, lällyä ylt´ ynpäriinsä. Huomaahan sen jo tästäkin jotta sukumme pienimmillä kurikset olivat yllään! Ei ollut ieti ilman niitä liikuskella kun oli sen verta leuto kevättalvi. JOTENKA voisi kait sanoa ettäs oli noin niin kuin yleensäkin aikas lösö-keli Alli Hopa koko kevät

2010.4.4.%20Makkaranpaistossa%20Kumpulas
  .


2011.4.24.%20P%C3%A4ssikoski%2C%20Mikkon

   Täsä ollaan 2011 vuodella ja huhtikuun 24.päivässä.
   Lunta menneen talven aikana ns. normimäärä muttas kuitsekin keväiset tulvat MAHTAVAT ja kauniit sen myötä. Maaliskuu taisi "maita mataa" sillä kevät tuo keikkuen tulevi jo ihan ajallansa tuolloin.
   Vuosikas josta ei ole olemasa kuvia notski-reissuilta tahi muutoinkaan liiemmälti kevättalvesta! Mitä lie tapahtunut elämässämme kun ei ole kuvia? Muistissa kun ei ole mitään erikoista... muistan vain kuviain katsoissa että tasaista oli menomme tää tällä Telluksella.
   

%202010.2.10.%20Koivum%C3%A4ki%2C%20Siil

   Vuosikas 2012. Kuvani tää HELMIkuun 10. päivältä.
   Muistan kuin oli piiiit-kä ja kova pakkasjakso! Paikkanen keikkui ihan todellakin korkeissa lukemissa ja sitten keväämmällä oli IHANAT hankikannot kun oli niin talvea kunnolla ensin pidellyt!

   Ja alla kuva sitten kun olimma "kahteen pekkaan"  puolisoin kera mökillämme huhtikuun 9.päivänä saunomassa sekä tietty notskilla "kärtsäämässä". ( Käytiin kyl suvunkin kesken muta aika usein myöskin sit näin kahdestaankin "siin välissä".... )
Käytiin tuolloin monta kertaa saunaa lämmähyttämässä sekä saunomassa! Siellä sitä nautittiin kauniista säästä, hankikannosta, ja saunan tuon ihanaisen lämmöstä - ja toistemme seurasta.
   Auto pihanmaalla asti - lunta sen verta vähäsen jotta pihaan pystyi jo tuolloin ajaa... vahi oliko niin että sinä vuonna pyysimmekin erään kylämme miehen auraamaan tien pihaamme jotta aikanaan sulisi koska...
Taisi olla vuosi jolloin Majamme Matalaisen saunaa rempattiin ja täten piti olla itsellämme jokin paikka josa saunalla käydä kun omamme oli ei-käytössä?
No, muttas, joka tapauksessa lunta sen verta vähillä kuiteskin että aurattiin tahi ei, ni me kuitenkin pihassa asti oltiin - autolla.

2012.4.9.%20Kumpulassa%20saunomassa.%20%2013.3.17.%20Tenhuanlammentie%2C%20Saari

   Yllä kuva 2013 maaliskuulta 17. päivänä elikkäs TÄNÄÄN!
   Käväisin Majamme Matalaisen kupeilla erään mettätien pohjilla valokuvaamassa talvisia maisemia jotka olivatkin sinä talvena todella talvisia pitkästä, pitkästä aikaa! Oli lunta oikein "olan takaa" ja kaikkialla. Oli hyvät hankijaisetkin tänä vuonna.

   Ja alla sitten on kuva samaisen vuoden huhtikuulta kun mökillämme olimma sukumme voimin jälleen "kärtsää makkaraa kevään eka kertoja".

2013.4.7.%202.%20makkaranpaisto%20reissu Lahtela-tilan%20ranta%20Martikkalan%20ri

   2014!
   Vuosi - vuosi joka oli "jälkeen ajanlaskuni alun" elikkäs jälkeen kun puolisoin pois meni...
   Mie ajattelen, mietin, lasken, räknään, yms. aina monet asiat ennen ja jälkeen hänen Tuonilmaisiin menoaan. Kuten varmaan monet muutkin leskeksi jääneet tekevät - luulen näin. Joten tätäkin... näitäkin valokuviain, katsoissain ja ajatellessain ajattelen het´ sillään jotta jälkeen hänen...
   Muistan kuin tämä vuodenvaihde ( 2013-2014 ) oli ennätyksellisen vähäinen lumistansa. Oli kuin olisi Luomakuntakin surrut puolisoin pois menoa tällä tavalla...
   Ensilumet tulivat tienoille näille jälkeen Uuden Vuoden! Sitä ennen ei ollut mitään tietoa lumista, misään! ( Puolisoinkin multien kätköihin laiteltiin syssypuolla sulaan, tummaan, maahan... maahan joka viel vihiriä oli kun ei ollut Luontokunta sitä viel kerennyt "koulia" talven tulla... )
Ja sitten kunne lunta hiven näytteli jälkeen tuon vuodenvaihtehen niin sitten se vähänen olikin jo sulannut näin MAALISkuun 11.päivään mennessä kokonansa poies - kaikkialta! Ainakin näin meidän levelillä kun oltiin...
   Kevät tuli aikaseen, Luomakunta heräili aikaseen. Pelättiin että kasvit viellä ottavat ittesään kun ja jos "takatalvi" viel tuleekin? Ei tullut, ei ollut onkkelmaa tuota olleskana. Kasvit vaine kasvoivat ja aloittivat kaik viheriöintinsä noin kuukautta aikaisemmin kuin ns. normivuosinaan. Kesä kulki kulkuaan - kuukautta aikaisemmassa kuin yleensä, ja syssykin tulla jolkotteli - sekin noin kuukautta aikaisemmin kuin tavallaan.
Me ihmiset voivottelimme kuin on kaik aikaisemmassa kuin yleensä olisi: tätä se imlastomuutos teettää!

  On se muuten jänskä jutska...
Tähän en nyt laittanut, en löytänyt, ei ole edes olemasa olleskana... valokuvaa sukumme makkaran paistoreissusta tältä vuodelta kun/koska...
   Näin kun mietiskelen mennyttä aikaa niin en voi mitään, en malta olla ajattelemati ettäs aikana jolloin puolisoin viel eli niin silloin sitä viel sukumme kesken käytiin useastikin mökillämme näin keväisin notskia tulille laittelemassa jo hankien aikana mutta sitten näin jälkeen hänen poie lähtönsä ne ovat ollet ns. yhdellä kädellä laskettavissa et KOKO suku olisi samalla kerralla seutuvilleen sattunut!
Elikkäs - oliko niin että se oli tää puolisoin joka sitten sai aikaseksi sen että sukumme näin yksissä tuumin kokoontui äärelle nuotiotulien vaikkas hän ain paasasikin ettei itse ole mikään suku-ihminen! Ettei pidä mistään väen paljoudesta, eikä vasiten ymmärrä siitä että "kun yssi meistä sisaruksista mökille menee niin kohta tulee toinen, kolmas, jne., ollen kohta jo koko suku yhes´koos´  kasassa kyseisellä paikalla:"
Vai oliko silloin vain kyse siitä ettäs silloin oli viel tätä sukumme "pirpa-parvea" sen verta isse kullain kotosalla ( eikää kuten nytten että nuorinpolvi on melkein poikkeuksetta jo ulos pesistään lentänyt? ) että tää oli vaine hyvä tapa nähdä silloin toisiamme? Hyvä oli kasata koko suku pesueineen yhteen paikkaan tehden jotahin mielekästä - jopa muoskiemme mielestä mielekästä? Oli paikka jonne koko suku kerralla mahduimme isoine joukkoimme, rasittamati sen kummemmin aina kerrallansa, jotakuta huusholliamme erikseen?


2015.3.17.%20Soijinsuo%20%2847%29.jpg

   Vuosi 2015, näin maaliskuussa ja - tänään ( 17. päivänä ).
   Lumitilanne tällainen kuten kuvastain tästä näkyy. Mökkimme pihaan olisi voinut Hepo Hopialla ihan hyvinkin karaurttaa mutta kun tällainen "yks´ lahkeinen" olen ja täten en niin rohkia kuten esim. puolisoin oli niin enhän mie nyt uskaltanut tuosta pihaamme silloin ajella. Toista se olisi ollut puolisoin - hän ei olisi täsä enää kysellyt et mennäänkö vahi ei? Hän olis vaine karauttanut ja sillä siisti! Piste!

   Olimma siis täsä yssin mökillämme käymäsä. Muistan kuin piti OPETELLA yssin käymään kun ei enää toista ollutkaan olemasa. ( Opettelua se kyl oikeesti vielähin on... ) Työtä ja tuskaa.
Ensinnäi se että otat yssin ja lähdet johkin - vasiten mökillemme jossa muistoja yhteisiä monia oli olemasa ( ja on ielleen ). Mennä nyt paikkaan joka joka kohilta huutaa ettäs me täsä, sillon ja sitä... Me yhdessä tuolla, tuolloin ja sitä...
Sitten kun siihen viel lisää sen ettäs käytiin ain kevättalvisin saunomassa, notskilla ja olemasa vaine - kahdelleen. Mennäppä sit sen jälkeen sinne yssin!? Ei ihan helppoa!
Onneksi kuitenkin ihminen on näin oppivainen yksilö ja täten vuosi vu´uen jälkehen näyttäisi kaik´ alkavan sujua helpommin ja helpommin. Jokahinen vuosikas on helpompi lähtiä, mennä ja olla - yssin. Muistot vaine mielessä halajen...


2016.3.13.%20Kev%C3%A4%C3%A4n%201.%20mak

   2016. vuoden yssi ( ja varmaan ainutkin pitkästä aikaa ) makkaranpaisto reissu maaliskuun 13. päivänä sukumme voimin mökillämme.
   Lunta ns. normaali määrä. Pirssit "ison" tien varressa ja me notskilla pihanmaallamme. Lunta juuri ja juuri tuon verta ettäs ei tarvinnut notskille lapiolla painannetta tehdä.

   Alla samaisen vuoden kuvanen maaliskuulta - eilen ( 16.päivä ) kun olin valokuvaamassa kaunista luontoamme täällä kotipitäjässäin.
Hankijaiset olivat tänä vuonna mitä mahtavaiset tällä tienoolla sillä käväsisin useammankin kerran valokuvausreissuillain pitkin hankia, ynpäri-änpäri tätä taajamaamme sekä pitäjäämme. Kuljeskelin ja nautin.

2016.3.16.%20Kivist%C3%B6ntie%2C%20Kumpu2017.1.28.%20Sateenkaari%20%286%29.jpg

   Talvi 2017. taisi olla sitten taasen hivenen vähälumisempi kaikkinensa... muisti kuva ei ole tarkakaa muttas tään muistan: sateenkaari Taivahankannella TAMMIkuussa!

   Mie kävin ielleen yssinäin notskeilla mökillämme... vappu oli jo kuiva ja tyhjä maa lumesta vaikkas se tuo Ukko-Ylimmäinen viel toukokuun alkupuolla kuiteskin ihan pienen pienesti, lunta vaine rivautti näytille meille jotta muistaisimme viel mikä mahti on olemasa Hällä jos niin kuin liian aikaisen alamme nautiskelemaan "sopivaisesta" keväästä....


2018.3.15.%20Saunassa%20Veikon%20kera%20

   Kevät talvi 2018. ( kuvassa maaliskuun 15. päivänä ) meni miulla siihen kun kävin ensin vähä välleen lämmähyttämässä saunaamme mökillä jotta sitten aikanaan ( tällöin 15. päivänä maaliskuuta ) sinne yhden ystäväin kera ylisille lämpimille pääsin.
Näin siksi tein kun pitimä miun muutenkin siellä alvariinsa kulkea kun Venhoain valmistelin kesäteloille ottaa: kuljin ain lappamassa katolta tulleita lumia poies ladon ovien edustalta jotta sit sen Venhoni sieltä ulos saisin kunne aika tulee; ja sitten viel lopulta itse Venhoin siirto lammella asti.
Jotenka "kaksi kärpästä samalla iskulla": saunan lämmitys ( kun eihän talven seljän ylitse kylmillään ollutta saunaa voi nuin vaine lämmä ottaa! Se pitää ensin piirustaa Tii-Piinsä tuli vaine muutamalla paprulla. Sitten seuraavalla kerralla jo muutama paprunen lisää - kenties jokin risu, pien klapi sekaan... sitten taasen uudemmalla kerralla hivenen enempi. Ja taasen uudella kerralla lisää, sit lisää, jne.. ) sekä Venhon tään jutskat.


2019.3.12.%20M%C3%B6kill%C3%A4%20%283%29

   Tämä kuluva vuosi ja maaliskuun tämän 12.päivä.
   Mie mökillämme, Venhoain katsomassa, sekä valokuvaamassa muuten vaine. Siin samalla tietty notski ja "kärtsää". Yssin tietenkin.
   Nyt jo ihan mukavasti menee. Ei puolisoin enää "kummittele" mielessäin kunne tuonne päin nokkain näytän. Mielessäin on ( kuten nytkin ) muttas ei oikeestaan sen kummemmin sykähdytä puoleen tahi toiseen - ikävä vaine suunnaton ielleen on...
   Muttas toillaan, mökille edelleenkin menen ja olen siellä. Yksin. Ei kaveria, ei sukua. Mie vaine. Ja nautin näin keväisin kevättalven Aurinko Armahan kilosta, sen säteiden "asennosta" ja lämmöstä. Nautin siitä hiljaisuudesta siellä ynpärilläin, siitä yksinäisyydestäin siitä kun ei ketään, ei misään! Mie vaine. Ah, mikä autuus!


    "... niin kuinka siis voit edes väittää..." ( laulavat parhaillaan Kari Tapio ja Hector You Tubbe:n kautta tässä masinassain kun istua nakotan ja tätä tekstiäin täsä nakuttelen... ) ... että jotahin ilmastomuutosta ilmoilla olisi?
   On olemasa ( miun mielestäin ) vuosikkaita jotka ovat hivenen vähä lumisempia kuin toiset, ja sitten on niitä jolloin ON lunta! On vuosia jolloin EI OLE lunta olleskana ja on vuosia jolloin lunta on. On vuosia jolloin "kevät keikkuen tulevi" jo aikaisemmin, ja sitten niitä vuosia jolloin se tulee ajallansa: jotahin toukokuun tiemeellä. On vuosikkaita jolloin talvi tulee vasta joulukuussa ja on talvia jolloin se tulla tupsuttelee vasta... no, sit toisena vuonna.
Mikä täsä siis "mättää"? En jymmärrä, en!
   Tietty - tajuanhan mie sen että pidemmällä juoksulla jos, ja kun, tätä kaikkea summataan yksiin niin eiväthän nää talvet ole sellaisia kuin ennen vanhaan, hyvään aikaan olivat! Eivät todellakaan!
Muistissain on kuin talvisin oli pakkasta tälläkin levelillä sen -30-40´C ja se normia oli. Nyt hädin tuskin jos -20-30´C rikkoutuu! Samaten ennen olivat kesät KESIÄ, eivätkä tällaisia "leutoja" löllyköitä; enimmäkseen sateisia-sellaisia. Tosin tästäkin täytyvi myöntää ettäs esim. viimo kesä oli jo kunnon kesä! Piiiiit-kä ja lämmin. Niin etttäs tällainenkin Mummero tohti käväistä vesien syvyyksissä useammankin kerran kuin vain sen ainukaisen pulahduksen!

    Et tälleensä....