Gluteeniton, maidoton, sokerillinen/"sokeriton".

002.jpg

  (  Fariinisokerinen sima tekeytymässä. )

4l kiehuvan kuumaa vettä
4l kylmää vettä
1kg fariinisokeria tai erytritolisokeria
3 sitruunaa
1/4tl palahiivaa tai kuivahiivaa
n.10kpl rusinantteja/pullo

Keittäminen aamulla/päivällä:
- Laita pestyyn, puhtaaseen sankoon ( 10l ) pohjalle fariinisokerit ja lohkotut sitruunat.
- Kiehauta 4l vettä.
- Kaada vesi sankkoon sitruunoiden ja -sokerin päälle.
- Hämmennä niin että -sokerit sulavat.
- Jätä sima rauhaan jäähtymään. Käy kuitenkin hämmäyttämässä muutamia kertoja päivän mittaan.
- Ehtoon korvalla kun sima on jäähtynyt noin käden lämpöiseksi mittaa hiiva ja liota se tarkkaan veteen - etenkin kuivahiiva; ole tarkkana että se likoo siihen eikä jää lillumaan siman pintaan.
- Anna levät ja tekeytyä yön yli.

Aamulla siivilöi sima:
- Purisata käsin sitruunoista mehut siman joukkoon; älä välitä mukaan menevistä mahdollisista sitruunanhedelmälihoista ja siemenistä sillä kohta siiilöit ne pois...
- Laita maitokannuun tahi johonkin vastaavaan kaatoastiaan vaikka sideharsokangasta ja annostele siihen sankosta simaa herson läpi sihdaten.
- Hämmennä annostelujen välillä simaa sankossa jotta mahdolliset sokerin, hiivan, tms. "jämät" tulisivat tasaisesti siman mukana pulloihin pullottaessasi sitä .
- Jätä pulloihin hivenen varaa, älä kaada piripintaan.
- Kaada sihdattu sima pulloihin.
- Jätä pulloihin hivenen varaa, älä kaada piripintaan.
- Laita jokaiseen pulloon ( noin 9-10 litrasia LASIpulloja ) noin 10kpl rusinantteja.

- Laita korkit pulloihin ja jätä tekeytymään.

   Tekeytyy valmiiksi noin 4viikossa sopivan viileässä.
Älä "käytä" simaa turhan lämpimässä. Silloin se toki valmistuu nopeammin mutta siman maku kärsii siitä. Se ns. "käy" kuten alkoholipitoiset juomat ( esim. olut ) liian lämpimässä.
   Valmiin simat tunnistat siitä että rusinanttet ovat pullistuneet ja nousseet siman pintaan.
   Paras korkki lasipullolle on metalinen korkki joka päästää hivenen ilmaa lävitsensä ( toisin kuin muovinen korkki ) ja näin avittaa siman valmistumista.
Tosin olisi hyvä jos kävisit silloin tällöin katsomassa simasi valmistusta ( siellä jossain viileässä - esim. kellarissa tai viileässä varastossasi ) ja "ilmaisit" pulloja eli höllää korkin kierteitä hivenen ja sulje sitten taasen kiinni. Mutta ÄLÄ suinkaan änkeä niitä korkkeja täysin kiinni!
   Nauti vappuna.

005.jpg

   ( Erytritolisokerinen sima tekeytymässä. )