Käväisin kaupalla - näin niinkuin "ilmoitusasiana" itsekullehin....

   Muttas, sitä kun sen verta harvemmin käypi kaupassa, ja vasiten kun ostelevi aikas harvoin tiettyjä tuotteita, niin sitä silmänsä sit näköjään pistävi tarkkaakin tarkempaan niiden kylkiin kiini.


- Nakkeja on monenmoisia paketteja hyllyillä nuilla. Mitä valita? Mikä passaa muille ( pirpanaiset tulossa yökyläilemään ), mikä miulle ja mitä sit halajan tarjota näille polville jälkeisilleni, elämänsä viel edessään olevaisille?
Ostanko sikaa jonka liha ei ihan ole sitä mitä halajaisin itse?
Ostanko kanaa joiden liha on kenties kasvatuksellisesti ei ihan niin hyvää vieläkään, saati sit niiden tappo-prosessit...?
Ostanko korvaavia tuotteita joihin on syötetty mukaan vaikkas-sun mitä?
Ja misä sit onkin sisällänsä mm. SOKERIA, soijaa, mausteita, yms. joita kiertelen....?
- Jugurttia yksi litra mukaan.
Jugurttia joissa on lisäaineita yhtä, kahta tahi useamaakin - tarjoanko niitä kasvavaville nuorille puhtain omintunnoin? EN!
Etsin siis parasta hyllyiltä noilta, parastain koitan saada kasaan. Kuullut olen mm. sokerittomista tuottaistaan?
"Olisikohan, mikähän se näistä on, kuka on tuottaja, mikä merkki?"

249205019_569689034112139_90513537540082

Onneksein löydän sellaisen loppuin lopuksi sieltä seasta muiden - ja ainelistansakin on suht´ maltillinen, lyhykäinen. Onneksi.
   On se tääkin "piiri pieni pyöri"-ympyräistä.
Oli aika kun jugurtit sisälsi ns. alkuaineita; maito, hapate ja jokin maku korkeintaan mukana, jos sitäkään.
Sitten tulivat kaik´ "moskat" mukaan ja kaik´ erinäiset ainahet siin sivussa, jotta jugurtit mm. säilyisivät pitempään, jne..
Nyt menhään sit taasen aikaan "kaik´ poies", "vain alkuperäiset aineet mukaan."

   Menee muuten aikaa kun kaikkia näitä tarkastelee välissä hyllyjen nuiden. Siinä kun yrittää etsiä "parasta päältä" ja ajatuksella et tääkin Tellus pystyssä pysyisi - pienin askelin tosin vaine.... Mut eikös ne "millonat"/isot teot pienistä puroista kasvanut - vahi mites se menikään?
   Ja kun tosiaan yrittäisin jälkipolvea terveellisemmin kasvattaa, Maailmalle Mahtavaiselle "opastaa", kuin aikoinaan esim. omiain kun ei silloin tällattiista mitään tietoa ollunna.... 
   Ei siin mitiä jos alvariinsa näitä tällaisiakin ostelisin, niin tokihan niistä jo tietoa olisi ja sitä vaine kappaisin jonkun tietyn mukaani tuolta kaupan hyllyiltä tarjottavilta, muttas kun...
En itsellein tällaisia oikeen ostele ja täten harvapa on se kerta kun tarviin tietoa näistäkään tuotteista olevaisista.


   Kotiain palattuain ja ostoksia purkaissain huomasin sit myöskin yhden uuden jutskan, merkinnän.
- Sitä on sitten tällaisen pikkuhoususuojan paketin kylkehen sit viime ostamisen, ilmestynyt tälläinen "VAROKAA MUOVIA" plakaati!

248779957_619792326099244_69294473661773

   Joo, tiedän ja tiedostan et muoviahan ne nääkin varmahan ovat, kyllä. Minkäs teet kuiteskin kun ei näin naisena ( nykyajan naisena ) oikein ilmankaan voine tahi osaa olla.
   Oi, aikoja entisiä kun ei tällattiiskaan tuotetta ollut olemasa. "Oli se ennen helppoa...."
Ei tarvinnut välittää mahdollisista muovisista jätteistä valtamerissä, eikää maan povessa, kun ei vaine ollut kyseisiä "muovijätteitä" edes olemasa.
   No, ollappa siis ilman näitäkin - nykyäänkin? Tosta vaine.
Kuin moni meistä nais´puolisista jättäisi kaikki nää nykyaikaiset terveyssiteet, yms. ( mm. vauvojen vaipat ) tuotteet mielellään käyttämäti ja palaisi vanhaan entiseen - "silloin kun kaik` oli paree"? Siinä "miesväki" astelisi sujuvasti kieroon ja ristiinkin kenties kun me nais´puoliset pestäisi niitä omatekemiä -siteitämme vähintään kerta kuukaudessa ja ripustettaisi ne sit peseytymistilaamme roikkuilemaan ja kuivumaan....?
Ei helppoia, ei.
   Taisteleppa täsä sit maailman hyväksi, itsesi parhaaksi ja helppoudeksi tahi perhesovun puolesta?
( toki esim. Kuukupit ovat olemasa.... nekin muovista tahi jostahin sellaisesta aineesta tehtyjä )