...taasen käsillä kun urakat alkavat. Kaiken maailman papruhommelit nuo "ihanaiset". Kaiken maailman papreit pitää livohtia lävitsensä ja katsella mihkä reagoida ja mitenkä? Mitä jemeliin, mitä ei? Mihkä tartuttava heti-miten mihkä... no mappiin-öö laitella elikkäs vaikkas papreikierätyksen mukahan viskata?
Ei tosin, kyl mie pitkin vuotta ain tätä teen mutta sit näin vu´uen vaihtehessa tulee aina vaine tyhjennettyä mennehen vu´uen laskut, nuo täten joutavanpäiväiseksi käynehet, poies näkysältä viel vuodeksi jemma-nimiseen paikkaan et jos niihin pitää viel palata joskus uu´uemman kerran...?
Kuten mysökin sitten nämä tyttätein 24/7 paperit kaiken moiset...

80541192_461774074760284_599303413031134

   Vuositiliään täsä aloittelin eilennä kuten kuvastain tästä näkyvi. Kansioita viisin tsipalein läsnä. Erinäisissä kansioissa näissä eri asioita tallessa:
Kansio "1": Itse edunvalvonna ohjeet, vuosi- ja päätöstilien täyttöohjeet sekä mahdollisten kantelujen, rikostoimien yms. tekemisten ohjeet - niitäkin kun on tarvittu hänen elämässään kun joutui aikoinaan erään asuintoverinsa pahoinpitelemäksi...
Kansio "2": Menneen vu´uen, elikkäs tään vu´uen tilinpito tip-top järjestyksessä kun sen kerta kuukausittain viimeistään päivitän päiväjärjestykseen; ompahan näin vu´uen lopussa sit helpompi tää vuositili tilitellä...
Kansio "3": Viime vu´uen kirjanpito maistraatin tarkistamineen kirjanpitoineen; helppo katsoa aina mallia edellisestä vuositilin teosta kun en kaikkea muista ja onhan se, hyvänen aika sentäs, helpompi tehdä kun on joku mistä mallia ottaa! Kummasti helpottaa töitäin näitä.
Kansio "4": Kaikki tärkiät paperit jotka "liikuttavat" hänen olemasa oloaan aina "juurikin nyt". Kaikki päätökset, luvat, hakemukset, raportit, yms. mitä nyt näin erityisen ihmisen elämään kuuluu ihan arjessa mukana ollen. Sieltä pitää aina otella muutamia päätöksiä vuositilin mukaan toimitettavaksi etiäpäin?!? ( Ne ovat aina ne samaiset päätökset tosin - joka ei vaine jotehin miun kaaliini mahdu! Miksi aina pitää ne sinne liitellä kun ne eivät ole mihkään muuttuneet, ja tuskinpa muuttuvatkaan tulevaisuudessa hänen eläissään...! Tahi jos muuttuisivatkin niin sit jymmärtäisin jos SITTEN mukan laittaisin. Per... että pitää turhaa työtä tehdä! )
Kansio "5": Tulevan vu´uen kirjanpito tileistänsä noista jotta sitten sinne nakkelen tarvittavat paprut talteen kun olen tään homman saanut tehtyä kokonansa. Mm. tään koko tekemäin vuositilityksen toisena kappaleeena talteen kunne saan maistraatista sitten takaisin sen oikian, virallisen, version.
Nähkääs ( olen tästä kyl jo pakissut teille ARmaat LUkijain ) kun ei siihenkään laitokseen ole näköjään luottaminen aina; viime vuonna eivät palauttaneet kaikkia niitä papruja joita heidän pitäisi palauttaa takaisin. Piti soitella ja sanoa ettäs nyt mie kyl haluaisin ne ja ne sieltä issellein takaisin...

   Nyt en kylläkään ehtinyt edes aloitella tänä vuonna tätä kasahan ( taasen ) laittamaan kun tuli maistraatista osviittaa että hepä ovatkin nyt hivenen uudistaneet tätä juttua! Mietin tovin että mitähän siellä nyt on? "Mitä kummaa ja mimmottiis nyt?"
Annas olla kunne ehättäydyin tuonne nettisfääreihin ja sieltä opuksiaan nuita sitten latailin issellein tulostain sekä niihin tutustuin! O-ou!
Nyt pitää näköjään kaivella viel enempi "syntyjä syviä" mukaan kuin ennen. Enhän mie mahtanut siin sit mitään muuta kuin et itkeä tihruutin tätä mahdottomuutta, näitä "pykäliä", tätä työmäärää uutta.
Samalla tosin tuli miulle vastahan tiedostoistain noista koneeni miun mm. taanoisen "lahjakorttieni" tekstit muoskillein miun, sekä mm. tahtoni ja muoskin miun suostumukset siihen että he joskus sit miun delattuain jatkavat siskonsa edunvalvojina...
... ja huomasin kuinka onnellinen olenkaan,
kuinka siunattu olen, että miulla ovat HE!
Miten sitä onkaan ihmiselle voitu antaa näin paljon? Näin hienot muoskat!

Eeva Kilven sanoja mukaillen:
" ...seitsemän hurmaavaa muoskaa,
seitsemän ihanaa muoskaani miun,
- kyl kannatti herätä taasen tämäkin aamuun!"

   On se vaine jännää että vaik kuin sitä pakertaa ja ahertaa, vaik kuin suututtaa ja itkettää, niin sitten jokin tällainen kuin "vaine" "pekästään" omien muoskain olemasa olo voi saada ittesän jaksamaan, puskemaan itteään sitä kuuluisaa harmaata muuria vastaan ja sen lävitsekkin. Kuten miekin nytten sitten loppuin lopuksi teen.
   Tosin päivän tuon eilisen mittahan en voinut olla ihmettelemäti kuiteskana ettäs MITÄ he-le-... ( anteeksi kun kiroilen taas ja jällehen näin - mutta kun ottaa toillaan pattiin! ) ne siellä TUOLLA virastossa tekevät esim. sellaisilla papereilla kuin palvelusuunnitelma tahi sit hoitosuunnitelma? Mitä ne heitä liikuttavat? Mitä he niistä saavat irti? Ei niitä tähän asti mukaan tuonne ole tarvinnut!
Tuntuu kuin oltaisiin taasen siinä kohdassa viskaalien kera napit vastakkain et kerronko heille ettäs pukeeko tämä kyseinen henkilö ( joka nyt sattuu olemaan miulle tärkiä ihminen, läheiseni, tyttärein miun! ) joskus, jokunen päivä, vahingossa alushousunsa väärin päin vahi ei? Vahi pukeeko hän ne kenties TARKOITUKSELLA väärin päin vahi eikö pue? Pas...!
Miusta menhään liian henkilökohtaisuuksiin tuollaisilla kymysyksillä ja monella muulla vastaavalla, nytten. Tosin jymmärrän sen ettäs niin pitää toisaaltaan ollakkin. Pitää heidän tietää kaikki ja kaikin puolin jottei sattuisi niin ettäs joku edunvalvoja "vetäisi välistä" jotenkin - mutta siltikin...! Ei, ei vaine kaaliini mahu moiset "utelut".


82146182_1007259559632681_36191241701530

  Eilisen päivän työni äärellä paparihommien tulivat sitten loppuin lopuksi tehtyä ja loppuun saateltua - jatkuin sitten viel tänään ja tulevaisuudessa viel yhden kolmannekin päivän.
   Eilennä ehtoon korvalla istua nakotin iltaani ja tein sen loppu ehtoon ajan "aivotyötä" miettien mm. et...
Miten mie selviän kohta nuihin kukkain suihku-rumbasta? Miten viitsin, kehtaan ja jaksan sen taasen. ..?
Entäs sit mullat! Kohta kun nekin pitää vosekkia!
Sitäkin mietin et miteskäs he joilla on kukkasia enempi kuin miulla on, ni kuin he suorittavat huusholliensa ns. viikkosiivoukset - ja etenkin vuosisiivoukset; kuin puhdistavat, pyyhkivät, laipiot, seinät, hyllyt, yms. huonekalut sieltä kukkien kätköistä tarvittaissa?
Akkunoihin ja verhoin vaihdot kyl tajuan ja jymmärrän. ..
"Huh, kaikkea sitä miettiinin kun jouten istuu ennen maate menoa!"
   Muttas kun järjellä tätäkin ajattelee niin onhan se nyt herra-mu-jee ihan sallittua ettäs kun päivän ahertavi papreienkin ( puhumatikaan jostahii fyysisien ) -hommien kimpussa niin ensinnäin, on sallittua istahtaa päivän päätteeksi toviksi aloilleen ihan vain tyhjentääkseen aivonsa moisista hommista!
Ja se ettäs sit tyhjennät niitä aivojasi niin väkisinkin ne poukkoilevat, ne ajatukset nimittäin, sinne ja tänne tuottain vaikkas minnottiislaisia ajatuksia. Ihan pähkähullujakin toisinaan...


80534658_2497835623677086_31248997923212

   Tänä aamuna jatkoin siitä mihkä eilennä lopetin.
   Mietin näitä papruja täyttäissä et kait nämäkin jo nykyään voisi netin kautta täytellä ja tehrä muttas kun en ole netti-ihminen! En tykkää tehdä niin ja siellä! Ja haluan sitä paitsi issellein mustaa valkoisella niin on helpompi palata "astialle" jos ja kun joskus tarvihtee. Näin on helpompi kuin etsiä ensin jostahii kone käsille, avata se, laitta netti päälle ja sit toivoa että tiedostot nuo sinne tallennetut olisivat viel siellä tallessakin monien muiden tietoin joukossa! Ei, ei kiitos miulle.
   Huomasin kirjatessain tietojaan näitä näihin kaavakkeisiin jotta yhä ielleen mie täyttelen, kirjoittelen, papereihin tekstiäin kuten ennen muinoinkin, kuten aina olen tehnä: täl viisiin jotta peperit nämä käytettäväiset ovat pöydällä miuhun nähhen tälleen täysin poikittain! On helpompi kirjoittaa. Joko mie isse olen vinottain pöytää myötäillen tahi siten aivan suoraan pöytään nähden mutta pääasia että paperit nuo ovat 45asteen kulmassa kirjoitettavaan alustaan nähden! Silloin on kaik hyvin ja paikallansa. Helppoa.
  
   Tuumailin että kun mie tään päivän viel näitä rustaan ja rutistan kasahan niin sitten tosiaankin on viel se kolmas päivä. Se on sit päivänä 1.1.2020. ( ompas muuten aikas jänskä päivämääre tuokin... entäs sitten selleinen päivä kuin 20.02.2020. ... 22.02. 2020. ...02.02.2020. ... kaik nää nollilla tahi ilman? ), jälkehen sen kun viimeisen kuukausitiliotteen pankista saan ulos.
   Silloin rutistan kaiken kasaan vimpan päälle ja seuraavana päivänä toimitan sit maistraattiin koko paketin. Vie isse perille asti kuten aina; enhän mie ole jotenkin skeptinen Suomemme maan postilaitokseen nähden, enhän?
Sanonut varmahan ennenkin olen; jos mie lähettäisin nää kirjattuna tahi vasiten ilman kirjausta postin kautta ja ne sitten tielleensä tuolle katoavaivat niin kuka siitä sit vastaisi? Mie! Mie isse joka olen edunvalvoja. Elikkäs sitten pitää vain jostahin alkaa "onkimaan" vastaavat paperit kuin mitä laitoin näihin tietoihin mukaansa, issellein kasaan, laatia kyseinen vuositili uudelleen ja toimittaa se sit uudemman kerran virastoon tuohon! Ei, ei kovin houkuta moinen urakka ja kaiken kasaan haaliminen kun sen voi kerta tehdä yksin kertaisemminkin toimittamalla kaiken varmuuden vakuudeksi kyseiset paprut isse perille asti! Piste.

   Jälkikirjoitus:
   Otimma oikein puh-elimella tietoutta lisää kysellen nuihin palvelu- ja hoitosuunnitelman liittämistä ja tarpeellisuutta kyseiseen asiaan mukaan laittaa. Vastaus oli ettei niitä tarvihhekkaan siihen ympätä!
Miksi helkatissa sitten ne on kirajattu OHJEISIIN että PITÄÄ laitta mukaan?!
Muttas helpoitus tää oli suuren suuri näin omalta kantiltain ettei tarvihhekkaan. "Kiitos ja ylistys."

   Jälkikirjoituksen jälkikirjoitus siin vaiheessa kun urakka tää on taasen kahlattu lävitse, kaik on valmista ja vuottavi vaine enää perille kiikuttamista... Tuntemukset tämän kaiken kasaan saannin viime metreillä sekä kunne sen sit valmihiksi sain tänä vuonna:
"Kohta 2.2.3.
Palkkioasetus 4 § 3 mom. Omaisuuden hoitamisesta peritty maksu on 2% varallisuuden käyvästä arvosta, josta on vähennetty velat ja 17 902,44e. Varallisuutta määritellessä ei oteta huomioon päämiehen henkilökohtaisessa käytössä olevaa asuntoa ja siihen kohdistuvaa velkaa."
"Kohta 2.4.
Palkkioasetus 5 §: Perusmaksu ja lisämaksu voivat olla yhteensä korkeintaan 18% laskennallisesta vuositulosta.
Laskennallinen vuositulo saadaan laskemalla yhteen 2.2.2. tarkoittama euromäärä ja kohdan 1.1. tarkoittama vuositulo, josta on vähennetty 5 967,48 euroa."

Aina yhtä hankalaa, aina harmaita hiuksia tuottava ja hermoja kysyvä projekti...
Vasiten tuo kohta 2.4. ja sen viimeinen lause! Krääk!

Mutta näin vaine tuli selätettyä sekin - taasen! Hyvä mie!

Mietin täsä ettäs se on varmahan tää sellainen "pykälä" joka mittaa että onko ihminen ns. laskennallinen vahi tunne -puolen ihminen? Ja mie satun olemaan se tunnepuolen ihminen, mie.
Ei miusta ei tehtäs mihkään virastoon mitään viskaalia. Eikää vasiten mihkään maistaraattiin tahi verotoimistoon!! Helekatti et osaa ollakkin vaikiaa!