"Heikkohermoiset älköön vaivautuko - autolla reissun päälle." oli miun aamumottoni  tänään anivarhain kun kerrankin pääsin tien päälle ihan immesisten aikaan; himpun jälkeen klo.5.00.
   Ajo Punkaharjun keskustaan majapaikastani sujui ihan hyvin mutta sitten alkoi Poika Poloinen valittamaan etujalkojaan. Kuuluin rusketta, ritinää, yms.. Tarkistelin renkahin paineet vaikka vasiten tiesin ettei se niistä johdu... Kävin ostamassa matkalle aamukaffeeta mukillisen mukaan ja iskien huoltamon poikaa omaksein kyselin hältä että tietäiskä hää ketään joka pystyis avittamaan miuta moisessa rohinassa? Kertoili ettei NÄIN aikaseen ole "mikään paikka auki" mutta kopaseppa et perruuttelt tuossa pihan maalla vähäsen niin jospa se kivi sieltä renkahin välistä lähtisi poies. ( Itte kerroin hälle että epäilen kivien olevan siel välissä mutta empäs tuota hokassut että sen noin helpolla poies sieltä sais! )
Teimmä työtä käskettyä ja siihenhän ne Poijan vaivat sit loppukii ja mie jatkoin matkaani autuaalisena kauniissa aamu Aurinko Armahan säässä. Kohti Punkaharjun tunnettua nähtävyyspaikkaa; harjumaisemia ja sen tienoon vanhempaa ja ihan vanhinta tietä kohden.

2015.6.18.%20k%C3%A4nnykk%C3%A4%20%281%2

   ( Känny kuva. )

 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tässä olen harjumaiseman tien Punkaharjun taajaman puoleisessa päässä. Ihan siinä alkumetreillä.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tämä taisi olla saman paikan tien toiselta puolelta näppäämäni kuva. Tästä näkyy tuossa edessä oleva nykyinen tie-14 joka kulkee mm. Savonlinnasta Punkaharjulle.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tämä on yksi pieni lampi tämän tien vierellä. Rannallansa oli pieni uimaranta jossa joku oli pitänyt nuotiota joskus...
   Alapuolella kuva samaiselta paikalta. Ihastelin kuinka on "vanhaa kunnioittaen" tehty nykyään tuollaiset vanhaa tien kaidetta muistuttavat kaiteet. Tosin kun kuikkasi tuonne kaitehen taakse niin sieltä paljastui ihan nykyaikaiset metallikiinnikkeet...
   Näitä teiden tienoita sitä on kuvattu Suomalaisissa vanhoissa elokuvissa. Pitäiskin katsoa niitä tässä het´ sillään niin voisi vertaila miltä ne ovat siihen aikaan näyttäneet?

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Menin kuvaamaan tästä kirjoituksestani eteenpäin neljännen kuvan maisemaa kavuten ensin sen viereisen mäkinyppään ylle. Siellä miuta kohtasikin pieninen yllätys kun nämä juoksuhaudat tulivat siellä vastaan. Olin yllättynyt vaikkas nyt olen tiennyt ja nähnytkin ennenkin Suomemme maassa juoksuhautoja. Mutta eipäs vaine ollut mitään haisua että Punkaharjun harjumaiseman tienvarrellakin niitä on!
   Kyseessä on Kuikonniemen 1944 rakennetut tausteluhaudat jotka eivät onneksi koskaan joutuneet sotaan mukaan. Sotatanner ei edennyt tälle seudulle ja nämä juoksuhaudat puturoineen "jäivät" käyttämättä.
Osa näistä oli restaaroitu entiselleen, osa oli alkuperäistä malliaan.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tästä näkee hyvin millaiselle maastolle on nämä kaivettu ja kuinka ne polveilevat pitkin maaston muotoja.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tähystysaukko yhdessä "kulmassa" juoksuhautaa.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Juoksuhautojen kohdalla tien toisella puolella oli tällainen rauhallinen lahdeke jossa näin mm. Kuikan uiskentelevan.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Kuin jäätä ois.
   Tämä lahdeke jossa oli ihana uimaranta rantakoppeineen, oli niiden juoksuhautojen puoleisen rinteen katveessa.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tie vei, mutkitteli, mie seurasin, ajelin.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tätä rinnettä  ( ja monia muita ) alas laskeutuessain ja sitten tovin kuluttua taasen ylös kavuttuani tuumailin että kyl muuten tuli aamulenkit sun muuta sellaiset tehtyä ihan antaamuksella vaik ei nyt mitään vermeitä ja lenkkareita ylläin ollukkaan. Pulssit nousi, hengitys tiheni ( hyvä kun ejes kulki mihkään suuntaan ) ja hiki virtasi.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Sieltä maisematien päältä... tai ei päältä vaan viel sitä ylempätä "löysin" tämän vielä vanhemman tien, kolutien.
   Tämä tien pätkä se saattaa olla sieltä 1800-luvun alkupuolelta astin. Silloin Jo on tältä alueelta julkaistu ensimmäisiä matkaoppaita ja 1950-luvulla on mm. läheisen leirintäalueen kävijämäärä ollut 10 000 henkilöä! Luuempa siis että tuo nykyinen maisematie on sitten niillä tiemeillä paikallensa rakennettu.
   Tälle tielle rinnettä ylös "oikoin" näin jutskia ja tein mielessäin raporttia: "Mustikoissa ei kukkia, ei raakileita, ei mitään = ei tule mustikoita tänne. Lupiinit, kielot kukkivat ja suopursut sekä pihlajatkin = meinaan että herkkä klyyvarini kyllä erottaa ja tuntee moiset "tuoksut"." "Ja tänne tullessain matkalla olen nähnyt kuin Juhannusruusut jo kukkivat täällä sekä kuin maanviljelijät ovat jo korjanneet ensimmäiset rehutheinät pelloiltansa." ( Että tämä nyt näin  tiedoksi vain muualle päin Suomen maata! )
   Alla oleva kuvaan otin tämän kolutien reunavallin päältä seisten kauaksi järvenseljän päälle.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2
 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Aivan tien loppu päässä oli levähdyspaikalla tämä kuusista tehty kirjoitus: "Metsä on Suomen tuki."


   Parikkalassa rantauduin seuraavan kerran maihin. Ihastelin tätä kirkkoa ja päätimmä käydä kuikkaa sisällensä. Se vaine että kirkkonen tämä olisi auennut vasta klo.11.00 ( ! ) ja mie olin sinne pyrkimässä jo noin. klo. 8.00. Että tälleensä. Toiset ovat virkumpia ja toiset torkumpia. Ei käynyt tasen asiamme.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2
 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tosin oli siellä kirkon ovella miuta toivottamassa tämä Onni Oravainen tervetulleeksi vaikkas en nyt esim. kirkonopasta tavoittanutkaan sieltä työnsä merkeissä.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Parikkalassa törmäsin tällaiseen kummallisuuteen: Laatokan-Karjalan puolustajien muistomerkki! Siis täällä! Ns. sisämaassa! Onko täällä niin paljon Laatokan ympäristöstä tulleita evakoita että se on siksi tänne laitettu vai mikä on muistomerkin takana?
   Tämä muistomerkki on pystytetty tänne 1961 vuonna 1959 särjetyn alkuperäisen muistomerkin paikalle. Kyseessä on kahden sotilaan 1940 Salmissa kaatumisen johdosta pystytetty muistomerkki joka on sitten nimetty Laatokan:karjalan puolustajien muistomerkiksi.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Näin jyrkkä polku johtaa muistomerkin luokse. Mietin että sinne ei hyvin hintelillä voimillaan esim. sotiemme veteraanit tahi muuten huonompikuntoiset tätä muistomerkkiä kunnioittavat ja sen luokse tahtovat, pääse.  Kysyy voimie ja himpun ketteryyttäkin että tämän rinteen kapuaa ylös asti.
 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Parikkalan ja Simpeleen välissä kurvasin yks´ kaks´ yllättäin tienvarressa bongaamani Patsaspuiston luokse. Mietin että mitähän siellä on? Mitä sieltä paljastuu?
Yllätykseni oli taasen suuri sillä enhän ole tiennyt tällsisenkaan olemassa olosta mitään!
   Nämä ovat Veijo Rönkön 1944 - 2010 välillä veistämiä patsaita. Paljon, paljon eriasentoisten ja erilaisten ihmisten patsaita. Eläimiä, kasveja, jalkojen ja käsien jälkiä. Ne kaikki jäivät mieleeni. En tiedä oliko siellä muitakin mutta nuo mie muistan.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tälläinen ISOO kakatus oli outo nähdä keskellä Suomalaista mettää! Enpäs aamulla herätessäin tiennuýt että tänään kohtaan supi-suomalaisessa havumetsässä kakatuksen! ( Kakatus on tarkoituksella kirjoitettu näin eikä "kaktus" muotoisesti. Koska kakatukset nyt vain ovat kakatuksia! )


   "Simpeleen siiat ja Perikkalan piiat." Meinasin kysästä Simpeleelle saavuttuani jolta-kulta että onko teillä millainen suhde keskenänne? Onko kuin Suomi-Ruotti akselilla sellainen viha-rakkaus suhde vahi ystävyys, yhteisymmärrys ja avunanto sopimus vai - mikä? Mutta enpäs muistanna...

2015.6.18.%20k%C3%A4nnykk%C3%A4%20%287%2

   Tämän kuvan otin jo poistuessani Simpeleeltä takaisin -tielle mutta kun saavuin Simpeleelle "sisään" niin satuin tulemaan tätä tietä pitkin. Olipa yllätys nähdä näin massiivinen tehdas! Sainkin torilla istuissa ja paikallisia jututtaissa ( joista yksi paljastui Salmin Manssilasta lähtöisen suvun edustajaksi! Ja sitten toisella oli suvussaan samoja rajan takaa tulleita  tuttuja mitä mie tiedän olevan synnyinseudullain! ) tietää että kysessä on Metsä Board ja euroopan suurin kartonkitehdas! Vau! Ilmankos sinne olikin mm. monia eri sisäänmeno portteja: portti A, portti B, jne..
Juttelimme että kun se on näinkin näkysällä paikkaa tätä keskustaa ja asutusta... paikkaa josta ns. jokahinen "aina" kulkee niin on se ilo silmälle nähhä kuin on tehdasalue siistissä kunnossa! Ei ole sellaista sekasotkua ja roskaa mitä usein näkyy ( vai kuvittelenko vain? ) eri tehtaiden ympäristössä!
Kyselein näiltä juttukavereiltani että mitenkä on mahdollista että tässä tehtaan klessä, ihan siin liki, on koulu? "Koulu": he äimistelivät. "Niin", mie tokasin: " siin ihan kylki kyyryä on sellainen vaalea rakennus joka on kuin miun ala-asteeni koulu ois." Aikansa kummasteltuaan he sitten tajusivat mitä tarkoitin ja kertoivat ettei se ole koulu vaan tehtaan toimistorakennus! "Ja siin vieressä on muuten toinenkin sellainen..."
   Äimistelin torilla olevaa väkeä:!Onko jotain erityistä tapahtumassa. Vaikka juhannuksen vastaanotto?" Kertoivat miulle ettei siitä tai sellaisesta ole kyse vaan heilä on tapana JOKA torstai olla torilla niin väen kuin myyjienkin. Sieltä saa tuoreet vihannekset, juurekset ja "tuohon leipäkojulle on aina piiiiiit-kät jonot" kun sieltä saa hyvää ja tuoretta leipomusta. "Leivät ja kaikki."

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Simpeleen kirkko "nökötti" ypöyksin ison harjanteen lajella. Ja taasen oli kirkko joka oli rakennettu niin että sen alttaritaulun takana, tuolla sakastin puolella on iso, avara maisema kohti äärettömyyttä.... Tässä etualalla oli tilaa mm. parkkipaikalle ja sankarihaudoille - jos en väärin muista. Ja sitten kun katsoin kirkon porteilta kohti tulotietäni niin huomasin että tämähän jatkuu tuon ns. kylätien yli toiselle puolelle ja siellä jossakin kaukaisuudessa taitaa olla-ko jokin seurakuntatalo ja hautausmaakin-ko? En käynyt tarkistamassa luulojani vaan jatkoin matkaani ilelleen... Oli vaine jänne näky kun "kirkkotie" jatkui "luotisuorana" yli kylän pääväylän.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Kirkon ikkunat olivat tehty tästä... mikä tämä oli, tää taide muoto... tää lasimuoto... TIFFANY! Joo, siis täsllaisista tiffany laseista ja kuvioista. Kaikki ikkunat.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Mietin tätä Suomalaista tapaa rakentaa kirkot niin että alttaritaulun takana on jokin kaunis maisema. Ja se maisema on sitten usein vielä jokin korkia paikka - näköjään... Miksi?
Kirkossa on joko peittävä alttaritaulu - silloin ei maisema kuulla takaa läpi kuten jos se olisi jotain lasia tms.. Mutta ajatellaans että jos se olisi lasia ( kuten se monissa kirkoissa onkin )... Toimisiko silloin maisema ja lasin läpi kuultava valo meille ihmisille sinällänsä alttaritauluna? Vai olisiko se vain lisä valona, kuin korostuksena, lasisella alttaritaululle?  Vai ollaanko me Suomalaiset sittenkin vielä sen verta pakanallisia ja alkukantaisia, johkin mettäin jumalaan uskovia että palvotaan ( vaikkas tiedostamati) edelleen luontoa, sen jylhyyttä, kauneutta, voimaa jne. läpi kristillisen alttaritaulun? Siksikö kirkkojemme alttaritaulut ovat aina päin kauneinta kohtaa?

 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Simpeleen jälkeen huomasin tämän Kynttiläpajan pien poskesta. Ajattelin että sieltä ostaisin itellein jonkun kynttilän matkaani mutta loppujen lopuksi mukaani tarttyi tyttärellein miun tuliaisiksi pieni peikkohahmo.
   Sen sijaan juttu luisti kera omistaja mummon ja hänen 5- sekä 8-vuotiaiden lasten lastensa kera. ( Heidän luvallaan tämän tähän nyt laitan. ) Juteltiin ummet ja lammet...
   Ihmetellessäin että olenkin surauttanut sujuvasti ohi itäisen rajan, raja kohdan johin oli tältä tieltä vain poron kusema tahi tuskin sitäkään, ja joka olisi kyl miun pitännä huomata, mutta ku ei ni ei. Kertoili tämäkin tätinen ( kuten siellä Simpeleen torilla ihmiset ) miulle että silloin joskus kun raja ei ollut vielä "avoin" ja mm. digitaalisesti seurannassa niin silloin siin kohtaa ei voinut esim. turistit valokuvat ollenkaan Venäjälle päin. Muuten lähtivät kamerat takavarikkoon ja sassiin. Kait siis Venäjän toimesta.
Hän kertoi myös että kun se Laatokka on nyt noin lähellä ( vajaa 30km? ) niin siksi tällä seudulla on mm. se Laatokka sana niin käytössä mm. paikkojen nimissä. Ja onhan se vähän Venälaisten turistien houkuttimenakin ( Simpeleen torilta kuulutuna ) kun näin Venäläiset "tuntevat" tulevansa tutuille seuduille nähdessään Laatokka-nimen.
Rajan lähellä kun ovat ( tämä täti puolisoineen ja monet muutkin rajalla eläjät ), ja Putinilla on se mökki Laatokalla niin heille on "arkipäivää" se että joku Putinein helikopteri lentelee Laatokan yllä ja näkyy sinne heille asti. Tai se että rajavartiaston väki kulkee ees ja taas tietä pitkin jos ja kun jotain on tapahtumassa rajalla.
Se ja kaikki muu toiminta sillä alueella on tavallaan heille niin arkea etteivät he niistä paljon hätkähdä ja että he ovat tottuneet niihin. Mutta jos jotain tapahtuu, jos he havaitsevat jotain niin heillä on "suoralinja" rajavartijastoihin ja he ilmineeraavat heille...

   Itse kummastelin näin matkaani taittaissa kun Radio Suomi Pop loppui kuulumasta. Tai mie en sitä ainakaan löydä mistään tuon Poikani Poloisen kidasta, sitä asemaa....
Mietiskelin että oo-key, Suomi Pop = Suomi. Venäjän raja ja - Suomi. "Suomi" sanana jossakin kanavassa... olisiko jotain sensuuria havaittavissa...? Mee ja tiijä?
 

   Jälkölästä "oikaisin" Hörkkölän kautta ettei miun tarvinna ajaa liki Imatraa. Ei kauhiast houkuttele suuret keskukset ja niihin vilinät kera suurten liikennehärpäkkeiden.
Sen tien varrella oli jänskästi tienviitta "Kiviranta" ja viitan kupeessa IISSOO siirtolohkare. Sekä tien vastapuolella mahtava kallio.
   Vähän ennen Ruokolahtea taivaalliset hanat aukesivat täysillä sitä ennen ollen koko aamupäivän ja päivän seljän poutaista mutta himpun tuulista. Samoin tein radiosta alkoi kuulumaan joltain kanavalta ( en tuota pannut merkille mitä kanavaa kuuntelin kun ei se Suomi Pop siis kuulunna ) J. Karjalaisen biisi "Hän ei oo oikea coyboy:" Ja mieleeni tuli suru, itku, kaipuu, ja se kuinka puolisoni piti J. Karjalaisen lauluista...
Mietin tällä reissulla kun puurekkoja kulkee paljon näillä tietämillä ( meneekö puut Venäjän puolelle? ) sitä että ovatko muoskat tietoisia kuin puolisoni aikoinaan nuorempana on ajanut tukkikuormia? Tai siis ollut veljiensä mukana tukkikuormia tekemässä ja kuljettamassa. Ensin traktorilla ja peräkärryllä ja sitten myohemmin kuormaautoilla tai tukkirekoilla. Onkohan tämä perimätieto kuin kulkenut seuraaville sukupolville. Miulle hää kertoili niiltä reissuilta erilaisia sattumuksia ja kommelluksia. Niin täällä Suomen kuin Venäjän puolellakin...


   Matkain taittui ja joutui Puumalaan. Ja jälleen koin yllätyksen! Kyllä siis kannattaa reissata kun aina näkee uutta, oppii uutta ja ennen kaittea oppii tuntemaan kotimaataan lisää ja näkee tätä maatamme aivan uusista kulmista ja uusin silmin!
Yllätys oli tuo horisontissa näkyvä iso silta. Näin kaukaakin se siinsi isona mutta vuotahhan vaine kun menin sinne lähelle. Huh! Sainkin kuulla tuolla sillan kueessa olevalla tornin kaffiolla että se on tätä nykyä Suomen 4:ksi suurin ( vai oliko se pisin ) silta! Sinne kaffioon pääsi hissillä - oli sen sen verran korkialla,se silta. Ja itse asiassa se kaffio oli viel korkiammalla ku se silta: tsiikaas alla olevista kuvistani jotka olen ottanut sieltä kaffiosta alampana olevaa siltaa kohen.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2
 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tätä väylää pitkin kuljettava kuuleman ( Juttelin paikallisen huoltamon myyjän kera kun tankkasin Poika Poloistani. Oli muuten 1,580e/l bensan hinta. "kaikki" isot kuljetukset jostain kaukaa pohjoisesta jonnekkin kauas etelään. Olikohan se ihanmerelle asti. Ilmankos mie näin tullessain sellasen "valtavan" aluksen seilaavan tuolla Haapaselän seljällä.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Siellä se kiltisti vuottaa Poikani Poloinen muihin autojen sejassa.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tässä olen Puumalan rannan torilla. Nyt jo maan pinnalle tulleena ja hissistä ulos astuneena. Tuo alus joka on tosa ejessä on viel pieni mm. siihen varraten jonka mie näin  tuolla väylällä seilaamassa. Ja siksi kuuleman onkin toi silta tehty sit "himpun" isommaksi että siit mahtuvat isommatkin alukset alitsensa sielailemaan.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Puumalan kirkko. Ja siitä erikoinen tapaus tällä reissullain että tämä on nyt tässä vaiheessa ensimmäinen kirkko joka on MYÖS talvella vielä käytössä. Eli läpi vuoden pitävät palveluksia tässä.
Ihana puinen ristikirkko jolla on ensi vuonna 600-vuotis juhlat! Kirkon salissa on saarnastuoli joka on liki kirkon keskustaa. siis todellakin liki. Keroili joku seurakunnan työntekijä miulle ( liekkö ollut peräti pappi "sivilileissään" ) että kirkkokansa istuukin mielellään kirkon keskustassa tai lehtereillä josta sit näkee saarnaajan eikäs saarnaaja näin ollen jää istujan taakse mitä sit tapahtuisi jos menisi istumaan etupenkeille.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Kirkostä löytö. Oivallinen juttu. Kyseinen henkilö kertoi että tämä on ns. pieni alttari johon vapaahetoisetko ne oli... jotkut laittavat aina erilaisia juttuja esille.
Kertoi että tämä työmiehen henska on löyty kirkosta joittenkkin remppamiesten jäljiltä. "Kaipa se hanskaansa kaipaileva sen joskus hakee pois - viimestään kun tulee talvi ja vilu käjelle." Noin vitsinä kertoili tään... "Ja sitten kun taasen ei tarvii käjen lämmikettä niin jospa sen taasen tänne lainaan saa... "


   Sillan kaffiosta neuvoja kyselin matkaani jatkaaksein. Juteltiin mistä kandee kulkea: Anttolan ja Mikkelin kautta vai tuota kehnompaa tietä pitkin? Siin kehnommassa olisi kyllä maisemia vaikkas hitaampi ajaa ja ehken pitempikin matkaltansa.
Lopuilleen tuli sitten nimettyä se maisematie uudella nimikkeellä: kameratie. Sillä kerroin että jos miulta kysytään et kummasta kannattaa ja kumpaa menen niin ehottomasti kameratietä näin kameran kanssa heilujana. Joten tie Hurissalosta Ristiinaan on nyt sit ristitty uudelleen.
   Näin nyt jo tuon tien kulkeneena sanonkin että kannatti! Voi jeeru et kannatti! Mitä ilman olisin jäänyt jos en olisi sille tielle lähtenytkään? I-IH-NA!

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Ennen kuin kerkesin tälle Kameratielle ohitin paikan nimeltänsä Pistohiekka. Hiekkaista siellä olikin. Oli kuin olisi tullut jonnekkin Rivieralle tai vähintään Kalajoen särkille - tai yyteriin!
Huomasin että paikalla oli autojen lämmitystolppia pystyssä, vanha leirintäalueen toimistorakennus huoltopisteineen, jne. Eli siinä on varmaan ulkonäöistä päätellen ollut joskus 70-luvulla leirintäalue toiminnassa. Nyt se on vain satunnaisten matkailijoiden käyntipaikka ja viereiselle kalastaja/veneilijäpaikalle menijöiden ihasteltavana. Ei siinä enää muuta toimintaa ja viekaa ole.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Istuskelin rannalle johtavien puisten portahin päässä ihastelemassa seljän valkopäitä, vaahtopäitä ja ihanasti tuivertavaa tuulta. ( Eiks oo risti riitasta: täällä suurilla selillä ja rannoilla mie ihastelen tuivartavaa tuulta ja sitten siellä omalla Humisevallaharjulla mie paheksun sitä. En tykkää siitä  laisinkaan. )
Kuvaaimma nämä kenkkäseni.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Nämä kaksi kuvaa kuvasin Pistohiekan rannan menkein vasta päätä kun tie tää kierteli rantojan ja saarien kautta ielleen.
   Näistä näkyy kuin tienoo on pohjimmiltaan kivistä ja kallioista vaikkas nyt sitten onkin tuollaisia "rivieroita" välleen rannoillansa.
Mietinkin matkatessain että mistähän sitä ovat ennen muinoon tahi nykyäänkin immeiset täällä repineet leipäsä? Kalastuksesta? Kenties. Sillä kun katson maastoa niin kovin vähäiset ovat ne pienet tilkkuset maastossa johka on voinut viljelypeltonsa raivata. Joittenkin kallioiden välisiin puturoihin tai isojen siirtolohkareiden kupeisiin. Tai sitten jonkin hiekkapohjaisen, himpun päällänsä multaa kantavan lahdelman tasangolle, laaksoon. Muuta ei ole Luoja antanut viljelijälle viljansa paikaksi näillä tienoilla. "Otsasi hiellä on sinun leipäsi ansaittama." on aika osuva sanonta tälle seudulle.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2
 

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

    Osa täästä tiestä oli soratietä, osa asfalttipäällysteistä.
Kuvasin elämäni eka kerran tuolla "hienolla", "uudella" kännykälläni ratin päältä kuvaten videofilmin ystävilleni kun ajelin tietä pitkin, radion soidessä täysillä ja sään suosissa taasen kulkuani. Siitä tuli aika hyvä "pläjäys" näin ensikertalaiselle... vaikas ite sanonkin.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Kyltti Varkaantaipaleen kanava pysäytti miut ja kutsui luoksensa. En millään malttanna ajaa ohitsensa ilman et poikkesin paikallansa.
Tälläinen pieni, kaponen ja vanha kanava.
Luin opasteesta että kansan tiedossa kulkee kaksi tarinaa:
1. Rnki on heittänyt kirkollisveroiksi tarkoitetun lihakimpaleen itseään varten mutta pappi tarkkana olessaan on luettelota tarkistaessaan huomannut puuttuvan lihapalasen ja näin on paikka saanut nimensä
2. Kanavaa suunnitellessa on tapahtunut joku työntekijöiden eväsreppuvarkaus ja siitä sitten saanut paikka tämän nimensä.


   Vihdoinkin määränpäässä, Ristiinassa. Yöpaikassa.
   Yöpaikkanani on nyt tällainen viljelytila jossa toimii maatilamatkailu; Tuukkalan Tila. Ollut jo muutamia vuosia. Sitä ennen talon vanhan isännän käytössä asuntona, kotinaan ja sitä ennen tilalla olleiden harjottelijoiden asuinpaikkana. Tämä on tällanen ison hallin päähän rakennettu kaksikerroksinen majapaikka. Siis kahdessa kerroksessa eri huoneita vessoineen ja suihkuineen. Alakerrassa on keittiökin.
   Tänne Ristiinaan ajaessain sitä Kameratietä pitkin katselin kuin jokahinen vastaantuleva ja miut ohittanut auto ( kun pysähyin esim. valokuvaamaan tien vierustalle ) on jokin "muskeli" auto tahi jotenkin iso auto. Joku mahtava Hummeri, maasturi, city-maasturi, sulavalinjainen audi, mese tms.. Harvassa olivat ne "kotterot" joihin olisi voinut Poika Poloiseni samaistua. Miksi näin? Onko tää äveriästä seutua vai onko tämä äveriäämpien turistien susima ja asuttama paikkakunta? Tuntui että me oltiin Poikasen kera jokin kummajainen sillä tiellä.
Ja muistinpas: rekkareissa on tullut vastaan "OTA-660" ja "ÄIT-I". "Äitiä" ajoi nainen joka kuvasti mielestäni ihan sellaista arvokkaaman puoleista, harmahtavaa, ittesä tiedostavaa nais-henkilöä....

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Mikä kumma se on että paikkakunnalle tullessain mie osun aivan sattumalta ensimmäiseksi joko satamaan tahi kirkon luokse. Tosin usein etsin sen kirkon...
   Tässä olen satamasta laiva/venelaiturin johdattamana pienen saaren kupeessa jossa olikin uimaranta kallioineen. Ja aava järvenselkä! Arvatkaapas kuka taasen "leikki" Myrskyluodon Maijaa? Miepä tietenkin. Hameen helmat hulmuten, paidan liepeet lepattain jaletit taaksepäin sojottain - kun aavalta kävi todella kova tuisku ja puhuuri! Mutta mie mautin! Ah!

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Löysin Ristiinan kirkon. Tooo-si vanha kirkko. Niin vanha että tämän kirkon kupeelle on haudattu ns. silmäätekeviä seurakuntalaisia ( yhden ristin nimineen näin - Lagman eli laamanni-ko? ). Eli se tarkoittaa että too-si vanha sillä se tapa on ollut täällä Suomessa käytössä joskus 1700 - 1800-luvun alkupuolen välissä.
Ikäväkseni tämäkään ei ollut auki. Eikäs ole koko kesänä-kään kait. Ei ole tiekirkkona. Mutta on sitten toinen kirkko joka on ympäri vuoden kansan käytössä! Pisteet sille!

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tiesin kartasta kattoin että täällä jossain on jokin raunio, linnan raunio. Mutta missä? Kyselin paikkakuntalaisilta mutta tuntui että kukaan ei tiennyt mikä ja missä? Kunne yksi tiesi: Brahelinna. "Joo, siinä on nyt itetyömaa mutta meneppä tästä, sitten käänny oikeelle, ja sitten oikeelle, ja sitten tulee tien pää ja voit jättää auton siihen - tai ajaa sen jyrkän mäen ylös." Työtä käskettyä... matkaan vaine Poika Poloinen.
Löysin raunion ja sen mäen. Ei jyrkkä - hurahutin autolla laelle asit kun näytti siitä muutkin autoillaan ajaneen jäljistä päätellen. J apois lähtiessäin hokasin kuin se tie laskeutuukin mäen ( sen ison kallioisen mäen ) toiselle lappeelle kohti hautausmaata. Siis täällä Ristiinassa on nykyinen hautausmaa ihan linan "tontin" vieressä. Ja sataman kuppeessa, näköjään myös.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

   Tää on rakennettu Ruotsin vallan aikaan ja kreivi Pietari Brahelle. Se on ollut kolmikerroksinen; maan taso ja kaksi yläkerrosta. Enää oli näkyvillä maantasolla olevia seinien pätkiä ja jokunen kaivoko lie. Luin oppaasta että restaroimalla on mm. nämä kaivot esille tuotu.

2015.6.18.%20Punkaharjulta%20Ristiinan%2

 

   Nyten taasen kello käy armotta keskiyötä kohen. Aamuksi sovittiin seittemän korville aamupalanen miulle. Siihen täytyvi nousta viimotteeksi. Ja sen jälkeen tienpäälle. Saas nähhä mistä ittein ehtoolla löydän  viel kun ei oo tietoa minkäänlaista enkäs oo varanut valmiiksi majapaikkaa minnekkään kuten edeltäviksi öiksi tein.
Joten toivotamma siis hyvät yöt ja aamulla uuden utelijaan päivän alkavaksi. Öitä.