Aloitetaampas tämä tarina Humisevanharjun nytten näin jo yhdeltä aikaisemmalta päivältä jolloin "eksyin" tämän kylän yhteen putiikkiin ja sieltä bongasin tällaisen kauniin ihanuuden! Eihän tällaisen ohitse VOI mitenkään mennä ilman ettei itselleen oman näköistä mukaansa kappaisi - vahi voikoo?

30420373_1913004188732978_58935549664576

Mie tällainen tumma ihmisen taimi joka inhoan ylitse kaiken valkoista ja SINISTÄ ostimma sitten sini-sävytteisen jutskan... Niin... muttas... kun ei siel ollut mustaa punaisella tahi jollahin muulla värillä joten pitimmä valita vaine musta sillä kaikkein tummimmalla värisävyllä; musta sini-vihiriällä. Muttas on tää siltikin yssi mahtavaisuus!

   Päivä uusi ja toinen eteen tuli tuumalla ja suunalla mökkimme tuo sukumme yhteinen. Matkallain koppasin taasen äitini mukaan sinne puutarhaamme touhuamaan sil aikaa kun mie....

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%281%2

... isse airoihini näihin uuden uttukaisiin hankaimet entisten airojen istutin.
   Mietin vaine näitä siel tehdessäin ( ja äitini miun siel puutarhan marjapuskissa touhua-kyykkiessä myöskin ääneen loineh lausumahan... ) ettäs "paneppas siihen taasen äkkinäinen töihin" niin ei olis vaine tullunna mitään moisesta hommasta - vasiten jos olisi tähänkin hommaan jotahin kaksilahkeista kysellyt: siin olisi mennyt varmaan se viikkonen tahi pari ennen kuin joku olisi tarttunut tuumasta toimeen - saati sitten valmihiksi asti saattanut! ( Sorgy vaine miehen-puolikkaat... )
   Muttas niin vaine nyt ovat airoin nämä valmihit "iskuun" kunne vejet vapautuvat lammella jonka rantahan venhoni täsä taanoin roudasin. Hyvä mie!


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%284

   Hommain hoidettuain ja "pakolliset" notski-ru´uat paistettuain lähdimmä astelemaan meitin entisille mettämaille joihin näimme tehdyn aukkoja katalia aivan aikamoisia. Surku sinällänsä kun nytten on mökkimme pihapiirimme ynpäristö näin sitten "raiskattu" uuteen uskoon; on avaruutta taasen yhteen ilmasuuntaan lisää.
   Ja sekin surgu myöskin ettäs nämä maat ja mannut ovat maita jotka ovat ain miun muistin kantamoisiin olleet isojen puiden metsittämiä. Koskaan en siis ole nähnyt näitäkään näin puutonna, avonaisina.
Ja mik´ pahinta niin näin sitä sitten haihtuvat ne kaik metsät ja puut joissa olemme aikoinaan pentuina leikkineet, majamme kaiken laiset rakentaneet risuista, oksista ja havuista niiden puiden silloisten. Näissä metsissä on eräänkin kerran samoiltu, seikkailtu ja koettu vaikkan minkin laista seikkailua joukoilla erinäisillä: milloin siskoin kera, serkkuin sakilla tahi sitten naapurimme tytön kanssa mm. keväisiä tulvaojia pitkin rämpien ja "hyvässä lykyssä" kumpparit varsia myöten sinne kevättulviin hukuttain ja ojien pohjamutiin kiinni tartuttain. Voi miitä aikoja entisiä...
   Paikat nuo joissa lehmämme käyskentelivät laiduntain ja joista ain haimme niitä aamu- tahi iltalypsylle ajaen ja kutsuin "tissiin koittelulle".
   Mikä kaikkein pahinta näin lähi menneisyyttä ajatellen niin nämä ovat juurikin niitä metsiä joita puolisoin kera ihan viimeisenä kävimme lävitse harventain ja polttopuita sitten niistä rangoista tehden.
Ne muistot niiltä viimeisiltä yhteisiltä mettähommiltamme... kultaakin tärkeämmät näin sitten haihtuvat puiden nuiden kaadettujen myötä taivahan tuuliin. Sillä eihän nämä mettätantereet enää ole mettiä entisiä kun ei näillä mannuilla enää voi käyskennellä seassa niiden puiden enää kun ei ole puita pystyssä mitä enää kierellä suunnasta tahi toisesta. Ei ole mätästä jonka juureen hän asetti moottorisahan öljykanesterin kera bensagallonan. Ei ole sitä paikka johka rangat nuo kasattiin ja mettäautotietä jota pitkin ne sitten mökin pihaan traktorilla kuskattiin. Tahi niitä paikkoja joissa sitten olivat meitin kumpaisenkin muoskatkin mukana hommissa näissä; yksikin kerta oltiin juhannuksen alla tekemässä porukalla klapeja Majaamme Matalaiseen viedä...
   Ylä kuvassain ovat kaksi Haapaa jotka me meinattiin sitten seuraavaksi laitella "pillun päreiksi" mutta niin vaine se tuo Ukko-Ylimmäinen toisin päätti: kuolo korjasi taltehen miehen tuon tekeväisen ennen kuin hän kerkesi korjata puut nämä kanssain taltehen...

2014.8.16.%20mustaviinimarjojen%20poimin

   Tämäkin paikka.... täältä tehtiin IHAN viimoiset harvennukset. Snif...
Yllä kuva noin puoli vuotta puolisoin pois menon jälkeen ekalta kerralta kunne uskaltauduin samoille seuduille näille yssinäin kulkemaan, ja alla sitten eilen nappaamani kuvanen... Aika laista raakkaamista. Snif.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%286

   Ynmärrän toki mettän uudistukset ja niiden tarpeellisuudet muttas kun nämä muistot - ne haihtuvat samoin tein siin samalla.
   Tosin äitini tuo kertoili ettäs sen mitä HÄN muistaa niin silloin kunne hän tänne, tähän taloon, aikoinaan miniäksi tuli niin silloin oli juurikin näillä kohin saman moinen aukia. Hän oli silloin ekana syssynä kerännyt puolukat näiltä kankahilta huusholliin tähän.
Jotenka näin se vaine tää elämän, ja mettäin, kierto menee. Ei sille vaine mahda mitään.
Tältäkin aukialta parin vu´uen päästä voimme me mökkiläiset jokamiehenoikeudella käväistä poimimassa ainakin vatukan marjasia josko ei lie sitten puolukoitakin josain vaiheessa. Sitten tulevat mustikat, sienet... Ettäs tälleensä.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%287

Aukian tämän erään mettäkoneen jättämän vesisen montun pinnan värikästä "kauneutta".


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%281

   Kevät koittavi mökkimme kukkapenkeihin.
   Mm. Helmililjoin ja Krookusten alut terhakat jo ilmoille iloksemme ilmestyvät, monen, monen muun kevättä enteilevän kukkasen kera.
   Josko lie jo kertonutkin muttas meitillä taitaa olla, ja onkin varmaan, sellainen YYA-soppari ettäs äitimme tuo ahertaa puutarhassamme täsä ja hoitaa sitä sen minkä viel jaksaa ja ennen kaikkea kerkiää kaikilta eläkelläisen kiiruiltaan. Hän on se meitin Pääpuutarhuri joka pitää nyörit nuo hyppysissään. Hän tietää mitä misä on, ja kuis ne pitää olla. Sitten on siksoin miun jok´ aikas usein roudaa jotahin uutta kukkasta tahi muuta kasvia sinne kasvamaan ja puutarhuri-ammatinsa myöten neuvoa antaa tietäväistä ( äitimme iän-ikuisen, vanha, elämän myötä saadun tiedon ja kokemuksen lisäksi ) kuis mitäkin "rönttyä" hoidetaan. Ja viimosena ( ja vähäisimpänä "työntekijänä"? ) tulen sitten mie itte jok´ kuljeskelen pitkin-poikin pientareita kamerain kaulallain kiikuttaen ja kuvaten, ikuistan, tätä kukkaloistetta ja värien paljoutta erinäisin vuodenaikojen mukaan.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%2812018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%281

   Mökillämme tällä ( niin kuin nyt meitillä useampikin mökki olisi... ) on meitillä "kotieläimiäkin" monen moisia.
   Täsä ovat meitin Joukkahaiset jotkaää lehahtivat jälkeen Kurki-pariskunnan peltoaukiallemme tälle.
Sitten on Palokärki ( ainakin yssi kipale ) sekä monet erilaiset pienet tipuset jotka pesivät joko lintuin pöntöissä, pesissä puiden oksistojen tahi sitten kesemmällä räystähin katveessa.


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%281

   Kevään ihanaa aikaa ja taikaa: saa oikein LUVAN kera käyskennellä keskellä vesilammikoita noita joita pitkin pihan maatammekin per´ aikaa on olemassa sen millona kipaletta.
Voi mitenkä olisi ihanaa jos olisikin jo kesän lämpöiset kelit ja samalla vastaavat ISOT lätäköt päällä nurmikenttien! Vau, siin olisi silloin varmaan niin pienet kuin isommatkin mökkiläiset pitkin pituuksia nautiskelemassa näiden lätäköiden ihanista kosteuksista ja viileyksistä - luulisin näin.
Muttas kun eiväthän nämä kesään asti paikallansa pysy niin pitää näin vanhanakin ottaa ilo irti siitä mistä saa ja saapastella vasiten pitkin syvintäkin lätäkön taikaista. Onni on olla ehyet kumpprit!
   ( Kyl me viel ennen poies lähtöämme yksissä tuumin "kynittiin" yssi Punapaju-puska aikas alkutekijöihin.... )


2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%284%2

   Äitiäin kotiinsa poies viedessäni pistäydyimme paikallisen lukion tiloissa olevalla Pielaveden kansalaisopiston kevään 2018 vuosinäyttelyssä.
En olekkaan käväissyt täällä sitten sen kunne viimeinen kouluvuoteni vuonna... jotahin... yssi ja nolla.... päättyi. Siitä on varmaan vähintään sen 35 vuotta. Huh, onpas aika rientänyt!
Kovin näyttivät ja tuntuivat nämä "katagombit" piskuisilta siihen verraten mitä ne silloin nuorena likkana tuntuivat olevan.
   Tämä on paikka, koulu, joka miun aikanain toimi yläasteena ( nykyinen yläkoulu ). Monet ja erinäiset ovat muistot näistäkin luokista, käytäviltä ja rappusilta.
Yllä on koulun tämän ala-aula...

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%289%2

... ja täsä sitten yssi alakerran käytävistä ( sitten on viel muistini mukaan tuolta käytävän päästä pääsy kellarikerroksen luokkiin ). Sinällään eiväthän nämä kuvaset sano kenellekkään tätä koulua käymättömälle mitään; saman laiset käytävät kuin mitä niin monessa Suomemme maan samaisina aikoina rakennetuissa koulussa.
   Muistoissain naulakkorivit erilaiset mitä täsä kuvassain nyt on, ja sitten ne lukuisat kerrat kun silloiseen tapaan itse kukin johkin tyttöseen tahi poikaan pihkassa olleet toistensa takkien hihoja käväistiin solmuille solmimassa kunne vaine kyseisen henkilön silmät touhulta tältä vältti. Kentie joku sujautti taskuunsa tämän jonkin pienen maskotin, kirjelappusen tahi jonkin muun mukavan viestiksi ihastuksestaan.
Kujeillessa käväistiin tutun, ystävän, tahi jonkun muun kenkiä tahi muita tunnin ajaksi käytävään jätetyn tavaran paikkaa vaihtamassa toiseen paikkaan... 
Talvipakkasilla oli lupa oleilla välitunnit tällä alakäytävällä pakkasia pakosalla.
Varmaan monta muutakin muistoa mukavaa, ja vähemmän mukavaakin, on näiltä käytäviltä kapoisilta ja pitkiltä, muttas vasiten jos ulos joutui luokasta kesken oppituntien niin silloinhan sitä oli ain kyseisellä hemmolla ( usein he olivat niitä luokkain villikkoja, häiriköitä, tahi muuten hyvinkin eläväisiä oppilaita ) aikaa tehdä vaik minkä laista kujetta ja tepposta toisten tavaroilla. En varmaan kaikkea tiedäkkään ja kokematta on monet näistä miulla kun ( sori, nyt nostelen rintaani omaani hivenen ylemmäksi ) en koskaan itse joutunut "ulkoistetuksi" - tahi reksin puhutteluun jonnekka sitten ne "pahimmat" tapaukset suoriltaan passitettiin.

   Muttas - takaisin tähän näyttelyyn esillä olevaan;

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2813%

   Katiskaverkko-taidetta.
Mahtavuutta isoa kera miusta ihanimman: hevoinen tahi aasiko lie muttas on taidokkaasti tehty joka tapauksessa.

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%286%2

   Yssi todellakin ilmeikäs huovutettu kissataulu.

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%2817%

   Vanhalla. vanhalla, kirjonta tekniikalla tehtyjä tyynyjä, seinävaatte, vessapaperipidike ja erään vaatteen helma.

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%287%2

   Muutama leukukin oli matkasa mukana.
Mahtavia ja taidokkaasti tehtyjä. Tuollaisen voisi itsekkin itselleen haluta.

2018.4.25.%20K%C3%A4nny%20kuvat%20%285%2

   Entäs nämä sitten? Katsokaatte kuin on siileille näille piikkiset nuot tehty sen millonasta kipaleesta pieniä lasipalasia!

  Sittenpäs alkovi kot´matka ja ( tietenkin ) entisten kotikontujen kautta.  Olen nimittäin "metsästänyt" ettäs MILLOIN vejet VAPAUTUVAT ja mie pääsen sitten valokuvaamaan niitä vesimassoja sieluin kyllyydestä?
Iloksein hokasin perille päästyäin että nytten se sitten on tapahtunut kuten näistä seuraavista kuvista näkeekin tämän asseen:

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%282

   Pässikoskea yläjuoksun puolta....

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%282

... ja alajuoksun puolta.
   Nyt kun nämä vejet näin valtoimenaan jo ryöppyävät kosken tämän keskiön ( pieni kaistale "kannasta", hivenen karikkoisempaa kohtaa keskellä koskea tätä ) kahtapuolta äyriään myöten niin onpas ihanuutta seurata näiden vesien vuolasta juoksua vaahtovien valkopäiden kera. En malttanna milläskänä olla asettumati aloilleni ja katsella, kuulostella, tätä luonnon sinffonian sointia. Kumu kävi huumaava. Ei siin paljon kosken partaalla olevan metsäin lintusten laulua kuulunna puolelta tahi toiselta. Muttas eihän se mitä - kosken tämän pauhuahan mie tulinkin tänne ihastelemaan.
Samalla siin evästin päiväni viimo-eväset laavun pohjalla istuin ja hu´ohahdin ( siis huokasin ) oikein kunnolla ajan ker.
   Mietiskelin aikoja entisiä kun puolisoin kertoili käyneen ammoisina aikoina ( piennä poijan koltiaisena ) kylän poikain kera tällä koskella ( ja vasiten tuolla kosken alla olevalla suvannon puolla ) kalaongella. Kuin he olivat siellä kiveltä kivelle kuljeskelleet. Loikanneet ryppäältä toiselle välleen sitten kenkäisen jalkansa sinne veden syvyksiin vahingossa saaneen. Tahi mikä "parasta": joku oli silloin tällöin sinne kosken virtaavan vejen sekaan kaatua kupsahtanutkin...
Eipää näin kevähän kuohunnan aikaan voisikaan kuvitella ettäs tuonne sekaan kuohuin ongelle lähtisi! Eikää varmaankaan enää kalojakaan täsä koskessa ole kuin silloin ennen. Olisiko ollunna jonkun kylänmiehen ( maanomistajan ) istuttamia taimenia ollut ne mitä he sieltä "silmäin välttäissä" onkimassa kävivät, jos en nyt aivan väärin tätäkään muista.

   Muutamia kauneimpia pärskeiden kuvia:

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%283

   Tätä kuvaa jos oikein tarkaan katsoo niin näkee kuinka "ankkanen" surffailee tuossa kuohun vasenta kylkeä alaspäin...

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%2832018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%2832018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%283

   Voi...

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%283

... tätä...

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%284

...ihanuutta!


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%284

   "Salakavala" kuva yläjuoksulta maantasalta...

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%284

... ja sitten kosken keskeltä huvimajan sisältä ottain.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Tästä näkyy hyvin sekä tämä huvumaja yhden ainuun kiven päällä sekä nämä "karikot" jotka kosken keskiössä ovat. Niistä tuo isompi näkyy täsä kuvassain kuin oikiareuna kosken tämän olisi.


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Korkeakosken kuohutkin olivat todella valtoimenaan sillä kuten näkyy niin vesi tämä keväisen kiireinen jo juoksi ylitse koko padon tämän. Lie ns. juoksutusluukut auki kenties olleet tuolla josain seassaan mutta ainakin ylitsensä kävi mahtavan vuolas virtaus.
   Joskus jututin tämän padon nykyistä omistajaa ja hän kertoi silloin että tuota padon ylisintä pitkin, tuota padon päällä olevaa kulkusiltaa pitkin ( silloin kun hän ei viel pitänyt siin mitään kulkuestettä edessä ) kävivät kylän juavelit mm. mopoillaan kruisailemassa sitä pitkin... vähemmän veden aikaan tietty.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   ( Pahus... petkele.... kuva kupeellaan taasen. )
   Padon keskellä Sitkeä-Sissi Koivunen vaivaloinen, kauneus.


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Talo-rakas.
   Muisti pettää: tuntuu kuin tämä olisi painunut sitten tämän parin viikkosen aikana mitä luonaan viimotteeksi käväisin, kasaan entistän mutta kun tarkastelen näitä silloin ja nytten sitten tätä ottamiani valokuvia niin totuushan se sieltä  paljastuvi - tilanne on talven lumisen jäljiltä kumpaisenakin aikana aivan saman moinen. Ei muutosta suuntaan tahi toiseen. Lumet tietty ynpäriltään vähäisempinä, ja nytten pääsin jopa ns. kuivin tassuin likemmä menemään kuin viimo kerrallain.

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Rujoa kauneutta...

2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

... kertaa kaksi.
   Tästä piippusesta kuulin että tämä on joku sellainen veronkiertopiippu. Elikkäs jos ymmärrän oikein niin kun talossa on ollut, kuten täsä, vähintään se kaksi tulisijaa ja kun niiden savut on näinikkään yhdistetty sekä näin saatu taloon VAIN yssi piippu niin sitten on piippujen määrän mukaan määrätä veronkannon vain yhden "savun" mukaan. Talon tahi torpan pitäjä on näin suorittanut veronkiertoa makasin pienemmän määrän veroja verottajalle. Aikas ovelaa, ettenkö sanoisi.
Itse en kuitenkaan ole tätä ennen viel koskaan ajatellut tällä viisiin tätä kun en nyt ole tätä "trivial-tietoutta" tiennyt ollaskana vaan olen kautta aikoin täl paikal käydessäin "vain" ihastellut tätä MIUN mielestäin kaunista tiililadontaa, tätä kaunista taideteosta, piipun mallia. Wau!


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Pistäydyin matkalla yhden Ystävän, Hyvän, Rakkahan pihassa. Ei ollunna hän kotosalla muttas bongasin ( luvan kera tietenkin ) sieltä pihanmaaltaan tämän hänen Buick´nsa.
On kuuleman LeSabre 4d ht 1960. Josta sitten tämä viimoinen ht elikkäs harttop tarkoittaa että etu- ja takasivulasien välissä ei ole olleskana pilaria vaan lasit nuo tiivistyvät toisiinsa kulmalistalla niin ettäs kun ikkuna pidetään auki niin onkin yssi yhtenäinen iso aukko sillä paikalla. Ja muutoinkin; tämä on hivenen eri näköinen kun ns. perus-Buick koska täsä ovat katto sekä takalasi eri muotoiset kuin siin perus-jutskassa.
   Oispaan joskus ihan kiva omistaa tahi vaikkas päästä vaine hetkeksi tälläisen kyytiin. Miltähän sellainen kyyti maistuisi? Todella ihanilta nämä "amerikanraudat" näyttävät. Vasiten jos ja kun ne on pidetty näin hyvin. Korjattu ja huollettu.


2018.4.25.%20Airoihin%20hankaimet%20%285

   Koti-tsasouna.
   Alapitkän Pyhän Kolminaisuuden tsasouna joka on otettu käyttöön vuonna 1952. Suunnittelija on ollut Kai Englund ja jos en väärin muista niin tämä on yksi ensimmäisistä ( josko lie ihan ensimmäinenkin ) rajan tälle puolelle pystytetty tsasouna! Talokoona ja keräysvaroin aikaan saatu rukoushuone. Ei siis kirkko vaan "kappeli" jota ei ole vihitty kirkoksi eikä tämän ( näiden ) alttaripöydän alla ole pyhäinjäännöksiä kuten kirkossa olisi.

   Tästään sitten kotio. Kuvien raakkaus ( huonoimmat poies ) ja konehelle tallentaminen. Sauna lämmä ja ylisille lämpimille kiipeäminen. Ihanuutta päivän astellusten jälkeen.