Kinuski-puolukkainen täytekakku.
   ( Gluteeniton, laktoositon. )
   Mitat per/yksi kakku.


   Ystäväni, Hyvä, Rakas, sai tässä kesän aikan kaksi pientä tytöntylleröä ja nyt sitten tänään pitivät heille nimiäiset ja nimiäisjuhlat.
Näihin juhliinsa mie sain kunnian leipoa täytekakkuset heidän haluamallaan kinuski-puolukkatäytteellä sekä kinuskipäällisellä.



2016.10.5.%20Annika%20ja%20Annina%20minu

   Tässä on kakkutaikina valmiina leivitetyssä vu´uassaan menossa uunin lämpimään syliin.


   Taikinassa on:
6 kananmunaa
saman verran sokeria kuin munia, toisella juomalasilla mitattuna
saman verran YHTEENSÄ jauhoja kuin mitä oli kananmunia, joista;
kahden munan verran perunajauhoja
2,5tl leivinjauhetta ja
2tl vaniljasokeria
sekä neljän munan verran mantelijauhoja.
Leivityksessä käytin kasvisrasvaa ja sitten jauhoina mentelijauhoja.

- Kanamunat ja sokeri vatkaten keskenään.
- Pottujauhot kera leivinjauheen ja vaniljasokerin sotkettuna ja sihdaten sihdin läpi munavaahtoon.
- Mantelijauhot sihdaten taikinan sekaan.
- Jauhoja lisätessä EI vatkata vaan hellin käsin jauhot KÄÄNNELLEN taikinan sekaan.
- Kaadetaan rasvatuun ja jauhotettuun vuokaan jossa on leivinpaperi pohjalleen ( katso kuvasta mallia ).
Sillä leivinpaprulla on sitten myöhemmin helppo vetää valmis paistettu kakkupohja tarvittavaan paikkaansa. Samoin kuin vielä täytevaiheessa, ja ennen koristeluakin...
- Paisto kiertoilmauunissa +160´C kunne kakku irtoaa vu´uan reunoilta tai kunne kakku tuoksuu kodissasi TAI kun taikinaa ei enää tartu kokeilutikkusi varteen.



2016.10.5.%20Annika%20ja%20Annina%20minu

   Nämä ovat valmiit kakkupohjat jäähdyttelemässä miun ns. apukeittiön puolella.
Apukeittiöni on oikeesti yhdistetty suihku-pyykinpesuhuone mutta... kun muutin tänne Majaani Mahtavaan ja täsä oli joku pesuallas tällaisen tason kera niin tuumasin jotta enpäs mie tuota tuossa tarvihhe. Mitä mie sillä tekisin? Pesisin pyykkiä käsin - korkeintaan. Mutta mie pesenkin sitä silloin harvoin kun tarvihhen, vadissa. Jotenka allas veke ja tällainen YHTENÄINEN taso - tervetuloa.
Sillä tiesin että tulen leipomaan ja muutoinkin lisää laskutasoa on aina tervetullutta. Joten näin siis.
Aikaa kului ja sattui kerran yksi poikani käymään tuvassain kun jotain leipoilin ja sit niitä tuolta suihku/pyykkitupa-huoneestani hänelle hain. Hän tuumasi silloin et ai, siulla on tällainen apukeittiö täällä. Siitä lähtien se sit on kulkenut apukeittiön nimellä.

010.jpg

   Nyt olen tässä jo täyttänyt kaik kolme kakkusta täytemassallaan ja nimenyt kaikki kakut vanhempiensa antamilla nimillä.



   Sisällään on jokaisessa kerroksessa ns. pika-puolukkahilloa; puolukkaa survottuna + sokeria.

   Täytteessään:
2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kinuskikastiketta
2 kanamunan valkuaiset vatkattuna
5 liivakkolehteä + 5rkl puolukoista irronnutta mehua liivakoiden liotukseen, ja
noin 1-1,5dl pakastepuolukoita

- Vatkaten kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi niin että se pysyy astiassa kun käännät astiasi nurinperi "yllesi".
- Vatkaten kerma.
- Lisää joukkoonsa tuorejuusto ja sekoita vatkaimesi HITAIMMILLA vaihteilla sekaisin kretan kera.
- Sitten kinuskikastike ja sekoita edelleen hitaasti sekaisin.
- Nostele valkuaiset KÄSIN täytemassan sekaan.
- Kuumenna mehu ja liota siinä liivakot joita olet tätä ennen liottanut vähintään 10min. kylmässä vedessä ja puristanut ne juuri ennen mehuun laittoa käsin "kuiviksi".
- Lisää liivakkomehu VÄHITELLEN ( n. 2rkl kerrallansa ) täytemassan sekaan ja sotke KÄSIN tosi TEHOKKAASTI jottei liivakot jää paakuiksi massaan.



   Kinuskipinta:
2dl vispikermaa
2dl fariinisokeria

- Laita kumpainenkin kattilan pohjalle ja keitä suht´  iisillä lämmöllä ( silleen että massa kiehuu, eikä kuohu kattilasta yli ) KOKO AJAN hämmentäen pohjaa myöten, kunne massa on levityskelpoista.
   Jos epäilet että olisikohan tämä jo valmista - se ei ole silloin valmista.
Massa tavallaan irtoaa kattilan reunoista kun se alkaa olla "kypsää".
Kopase massa lusikalla lorottain - tunnet kun massa on sopivaa levitettäväksi.
Tai sitten laita juomalasiin kylmää vettä ja tiputa siihen massaa. Jos massa alkaa liueta veteen - ei ole valmista. Mutta jos puotetut kinuski tipat jähmettyvät eivätkä liukene - massa on valmis.
- Levitä kinuskimassa kattilasta kaatain aikas nopsaan kakkusi ylle.
Massa jähmettyy NOPEAAN! joten sinulla ei ole paljoa aikaa "siloitella", levitellä tai muuten muokata kinuskipäällystäsi...
PS: Kinuskipäällys saattaa "hiota" esim. pitempään vuottaissa syömistään, tai sitten liian lämpimässä tai kylmässä.



   Kirjainkoristeet:
1/4dl kananmunan valkuaista
1 3/4 tomusokeria

- Vatkaa vatkaimella tosi tehokkaasti ( täydellä teholla ) valkoiseksi, kuohkesksi, kiinteäksi massaksi.
Sellaiseksi että voit ajatella pursottelevasi siitä jotain...
- Kaada vatkattu massa pursotuspussiisi ja pursottele mieleisesi kuvioita, kirjaimia, tms.
   Jos et omista ns. oikiaa pursotuspussia niin ota jokin ns. teräväkärkinen muovipussi ( ei kaupan "hedelmäpusseja" vaan sellainen kunnon 90asteen nurkan omaavan pussin ).
Laita tämä pussi juomalasin sisälle niin että sen tuleva pursotusnurkkaus on siellä lasin pohjalla.
Ammenna koristemassa pussiin.
Kierrä pussin tyhjää päätä "ruuvimaisesti" ja "ahista" koristemassa pussin nurkkaan.
Leikkaa mahdollisimman pieni kulmaus/palanen siitä pussin kulmasta pois. ( Sen mukaan minkä kokoista kuviointikuvaa haluat tehdä. Mutta VARO; siitä leikkaa äkkiä liian ISON palasen poies. Aloita pienen, pienestä palasesta. Helpompi on leikellä ain lisää ja lisää kun alkaa laitella massaa uuteen pussukkaan ja sit taasen leikkailla sitä... )



2016.10.8.%20Puolukka-kinuski%20kakut%20

   Yllensä laittelin tavan laktoositonta vispikermaa ( kuten täytteessäkin kaik oli laktoosittomia ) näin koripunoskoristeella.
Ensin kretaa ohut kerros tasaisesti levittäin koko täytekakun ympäri ja ylleen kinuskikuorrutuksen reunasta alkain kakkureunaan.

2016.10.8.%20Puolukka-kinuski%20kakut%20

   Näin saivat tyttöset, Aava ja Saana, nimensä kera ( mm. ) näiden kakkusten.