.... ja leipäin ohje taikinajuurella sekä Kaiketonna.
Alias Humisevanharjun Hilda - taikinajuuren nimi tään.

JUURI:
   Juureen tarvitset JOKO valmista gluton, maidoton, jne. leipää jonka musertelet palasiksi.
( Itse kun kierrän hiivaakin, niin miun leipäin on/oli automaattisesti myöskin hiivaton ja SUOLATONkin. )
Lisäät vettä sekaansa ja teet siitä vellin.
Tätä velliä pidät huoneen lämmössä ja hämmäytät välleen sekä lisäät hivenen jauhoja sekaansa ( mie käytän Viljatuotteen tummaa jauhoa ).
   TAI sitten teet tään alun vaine vedestä ja gluton jauhoista.
Aloitat vaine alun todella vähäisestä määrästä ja ruokit sitä vähitellen pikkuisilla määrillä.
Ja ihan alussa kun on kyse juuren laitosta, niin se ensimmäinen leipänen mitä siitä paistat, se on todellakin leipä tahi kaksi ( puhun nyt sellaisesta "Reissumies"-leipästen koosta )
Ja siitä juuresta josta sit leivot tään/nää leipäset, niin siitä OTAT jo talteen toiseen taikinaasi juurta!
Voit myöskin "varastaa" tuosta leipomastas ja paistamastas leivästä palasen siihen toiseen juureen mukaan laittaa.
   Sitten kun siulla on jo juurta tuota valmiina tarpeeksi ( miulla sellaiset viiden-kuuden leipäsen verta on aina juurta jääkaapin kylmässä tallessa ), niin sitten...
Otat juuren huoneen lämpöön lämpiämään ajoissa.
Kenties hivenen hajottelet sitä juurta siin astiassasi. Laitat tiran vettä sekaansa ja hämmennät sen velliksi.
Annat rauhassa tekeytyä...
Lisäät jauhoja hivenen - vettä myöskin.
Annat taikinan seistä rauhassa.
Lisäät jauhoja, lisäät vettä....
Annat seistä.
Lisäät jauhoja, lisäät vettä....
Annat turvota, seistä.
Jatka tätä näin kunne olet saanut haluamasi verran taikinaa valmiiksi.
Ja kun taikinaa on jo isommalti, niin silloinhan se lisätty määrä jauhoja ja vettä on aina isompi määrä kuin alussa

ALUSTUS:
    Mie teen tämän juuresta taikinaksi teon niin, ettäs aamulla herättelen juurta ja ruokin sitä hivenen - sitten töihin päiväksi ja ehtoolla jatkan taikinan tekoa....
Taihi ruokin sitä taikinan alkua pitkin päivää, pitemmin välein, jos olen kotona päivän ajan.
    Ehtoolla kotiain tultua lisäilen jauhoja ja vettä isommalti niin, ettäs ehtoon korvalla ( 20-21.00. ) on taikinain valmis.
Silloin teen viimeisen lisäyksen ( tää on se varsinainen alustus ) vettä ja jauhoja. Alustan taikinan aivan valmiiksi asti.
Taikina tuo EI SAA olla tiukka koska nää käyttämäin ( ja melkein kaik muutkin gluton ) jauhot turpoavat itsestään. Ja vasiten kun jätetään se taikina käymään näin juurella tehden, niin se tiivistyy, haukkaa happee ( tulee ilmaa sisällensä, taikina "käy" ) itseensä kun tekeytyy yön yli.
    Leivinliina vain päällensä yölliseksi ajaksi. ( Itse laitan viel leivinpellin allensa jottei vahingossa kohoa ja tipahtele pöydälle kun oikein kohoilee... "lähde kylille kylään" ) ja taikinainen huonehen lämpöön vuottamaan aamua aukeavaa.

LEIVONTA:
    Aamusella sitten en enää nyvi taikinaa kohonnutta olleskana, en esim. vaivaa sitä.
Otan vierelle vesiastian kylmää vettä = tässä kostutan käsiäin kun leivon leipäsein.
"Haukkahan" isolla, vahalla Sorsakosken tarjoilulusikalla ( jokin pienenpi kauha käy varmaan hyvin tähän hommaan ) taikinasta sellaisen leipäsen kokoisen palasen ns. reunaa vasten/reiunaa päin, ja asetan leipäsen tuon leivinpaprun päälle leivinpellille.
Yhteen peltiin saan sen 12 tsipaletta mahtumaan.
( Nykyisestä taikinastain tulee noin 5,5pellillistä + juuri uusi jääkaappiin. )
Hivenen saatan lykkiä Leipästen reunojaan tasaiseksi, päältänsä litteämmäksi - leipäsen muotoon, muttas en misään nimessä "leivo" ollenkaan! Ei vaivata, ei painella, ei möyhitä, tahi muutoin ilmat lähtee pellolle taikinasta ja leipäsistä!

2021.6.18.%20Kaikattomat%20Leip%C3%A4set

Paisto kiertoilmauunissa noin +220´C - kunne valmiita ovat..
    Jos teen leipää enkä/ja/tai/möyskin Leipäsiä, niin jo ehtoolla muotoilen haluamain leivän mallin ( pitkulainen kaffeekakkuvuoka, leipäkori, leipäpata, tms. astia ) kyseiseen astiaan. Arvioin siihen kohoamisvaran; sen myötä taikinaa astiaan tuohon.
Yön yli kohotus ja aamusella piirän haluamain kuviot pintaansa ( ei niinkään repeile pinta tuo paistaissa.... tosin ei sillä väliä ole; kaunis se on katsella ko itsekseenkin repeilee ) sekä laitan uuniin.

2022.1.25.%20Kaiketon%20leip%C3%A4%20ja%

Paistain ensin hivenen kovemmalla lämmä; n.+200´C tovisen ja sitten puottain lämmön jotahin +170-180´C. Uunista ulos kunne valmista on.

   PS. Toiset tykkää käyttää suolaa - laittakaatte suolaa sekaan.
Toiset tykkää rouheisemmasta - heitä sekaan siemeniä, marjoja, pähkinöitä, jne.
   "Vain taivas on rajana" ideoissa näissä