Eilennä, ja jo parina muunakin päivänä lupailivat nuo ilmatieteilijät jotta tänne Suomemme maahan porhaltaa enari paukku pakkaset: -30´C ja silleensä. Siukin kera myös samaisesta asiasta juteltiin eilen ja hän miuta kävi varottelemaan että et kait meinaa lähteä reissun päälle kun on luvannut niin kovia pakkasia; tiedä vaik auto sinne tien päälle hyytyy! Vastasin hälle että sittempähän hyytyy. Ei se eka kerta olisi kun se miut sinne tien päälle jättäisi - muistissain viimo kerta kun paukku pakkasella Poika Poloiseni takapyörät hyytyivät ( jämähtivät ! ) paikallensa liikkumattomiksi niiden jarruille kertyneen pölyävän lumen kera, kesken matkani teon. Ja sitä paitsi - olisipahan sitten kunnon lomaseikkailu se!
   Tässä mennä yön ajan olen sitten jännittänyt kuunnellen ehtoosta lähtien ulkoseinäin takaa kuuluvaa tuiskuavaa ja ulisevaa tuulen tuiverrusta sekä nurkissa paukkuvaa pakkasta kuin se kiristeli yön tummina tunteina tunti tunniltansa, vähä kerrallansa, otettaan asuntoni nurkkapielistä puristellen ( laajentaen pintalaan ) ulkovuorauksen lautain ja rakenteiden materiaalien kokoonpanoa vähitellen kireämmälle ja kireämmälle. Mielessäin välkkyen ja kasvaen aatokset että nyt se varmaankin nostattaa lukemat ennätys sfääreihin... vähintäänkin -27´C josko ei peräti sinne -30´C! Sillä olihan täsä mennä viikolla jo -26´C tällä levelillä ja eikää tuota kukaan silloin viel mitään kovista pakkasista puhunut! Lupailivat vaine -15´C ja sellaista ihan pois poikkeen... Ja nyt kun kerta VAROITTELEVAT SIPERIAN pakkasista niin tottahan toki sen pitää silloin olla reilusti TUNTUVAA purevuutta ja rutistusta? Eiks vaine?
Puhumatikaan sitten siitä että luntakin lupailivat. Ehtoolla se aloittikin sen antelemisen. Olan takaa näytti sitä viskovankin. Mie uneni houreissa tuumailin että no, antaapa vaine "tulla lunta tupahan" mielin määrin. "En tikkuain ristiin sen taatta pane ennen kuin aamulla kunne simmuin auki saan. Sitten laitan nokkain ulos, katselen mitä se on kaikkinensa antanut ( vahi antaako sit viel lisääkin? ) ja teen sitten vasta lumihommelit poies. Se siitä - silloin.
   Kuis kävikään?
Mie nyt aamun synkkinä, tummina ja pimeinä tunteroisina, kunne ylös sänkkystäin kömmin, ulkotamineet ylleni laittelin ja nokkain ulos asti kerkesin "raahata", hokasin että "lunta tupaan on tullut" to-del-la - vähän! Juuri ja juuri nimeksi että sinne viitsi mennä niitä lykkimään!
Entäs sitten toi pakkasen purenta? Arvatkaas Lukijani Armaani mitä lukemia ulkolämpömittarini tälläkin hetkellä näyttää?
Oo-on, on pakkasta. On pakkasta kovaa. Mutta onkoo SIPERIAN paukkupakkasta? No, ei ole. Ei sitten olleskana. Ei edes tuota mennä viikon lukeman kaltaista lähelläkään. VAIN -22´C!
   Ja kun mie jo hädissäin eilennä olin kovastikin että tähänkö tämä Mummeron reissun teko nyt sitten taasen jää? Tähänkö sitä pitää asettua taasen aloillensa? Jälleen yssi reissu jolle aijon - peruuntuukin?
Mutta ei onnekseni. Elikkäs, tota noin, etenen suunnitelmieni mukaan ielleen ja tässä tänään kunne aamu tämä kunnolla valkiaa, Aurinko Armas Taivahanrannalta -kannelle kapuaa ja tunteroiset eteen päin Aika Raudassa kipittävät, niin mie otamma ja lähden taipaleelleni. Kohti tuntematonta ja sen taa; kohti varaamaani yöpaikkaa. ( Kunne ensin olen hoitanut muutaman tälle aamulle jo sovitun tapaamisen täällä kot´kylällä... )
  
   Muttas sille varalle ettäs mie nytten täältä Humisevaltaharjulta, Majastani Mahtavaisesta, maailman tänään viel suorin niin siltä varalta mie tein jo tänä aamuna yhden jutskan:

IMG_0002.jpg

Laittelin tälle yhdelle Vehkallein ISON vara-alustassin. Siis "tassin" kuten huomaatte muttas tällaisen "hivenen" isomman laatuisen sillä tämä kukkanen näyttää olevan toooo-si juoppo ( tiesin kyl entuudesta tämän mutta en ole viel tarvinnut näin puolesta vuorokaudesta "kiinni", "selonteon tarpeessa" olla asiasta moisesta ) ...

28337674_1846744842025580_22975893358210

...ainakin mitä katselein tätä eilennä kotiain tultuani. Tämä Raukka-Parka oli ollut ilman tavallista vesiannostaan peräti melkein noin PUOLI VUOROKAUTTA yli ja sepäs otti ja tuota ilmoitti siitä miulle näinkin nenäkkästi: "Mie en ala! Tällaistako peliä täällä pietään? Misä miulle luvattu vesiannos viipyy?"
Nyt toivon totisesti että tämäkin ( monen muun kukkain ohella ) viihtisi näin hivenen isomman tassinsa ansiosta yssinänsä kois sen aikaa kunne mie seuraavan kerran olen näitä "ruokkimassa".

   Muttas - nyt, nyt mie alan katella Maailmalle avaralla tarvihtemain romppehet kasaan. Kohta käväisen kopasemassa lähteekö Hepo Hopia liikenteeseen, onkoo se liike kannalle panossa mukana vahi ei... Ja pakkahan kamat kasaan, sekä starttaden sit vauhtiin. Jotenka heissan vaine taasen sun heiluville sekä - näkyillään!


   Päivän mittaan-iltamassa:

K%C3%A4nny%20kuvat%20%284%29.jpg

   "Kohta "kotona"."
   Aina ja jälleen kerran matkaan päästyäni ja näin entisille kotiseuduille ehättäytyessäin, tunne oli kuin kotia olisin ollut menossa; kohta kotona. On se vaine vieläkin sen verta rakas paikka näköjään tämä tienoo.
   Täsä kunne tästää etiä päin ajelin tuli miuta vastahan hivenen "outo" näky. Tuli sellainen tavan kuorma-auto mutta se oli aivan viti-valkia, siis VITI-valkia kauttaaltaan! Ei ollut mitään mainostekstiä, ei omistajan tahi yhtiön nimiä. Ei olleskana likaa, rapaa tahi lokaa. Vaine je ainoastaan viti-valkia kuorma-auto. Oli muuten veikeä näky se sellainen.
   Kävimpäs tosa ennen lähtöäin yksissä testeissä taasen. Ei sillä - perus-terve kait mie olen tietääksein mutta pitimmä taasen käydä kumastelemassa ja "pyllistelemässä" lekurihenkilökunnalle testejä antaaksein... Hokasin siin heitä pokkuroidessain juurikin tämän jutun: pitkästä, pitkästä, aikaa onkin sellainen olo tila ettei vejä, ei työnnä eikä muutoinkaan pakota suunnasta tahi toisesta! Wau! Miehän olen sit varmaankin terve  jos ei nyt testit sitten toista kerrokkaan... No, enpä sitä jää täl haavaa märehtimään; nyt ollaan lomalla ja tulokset tulevat aikanaan. Jep!


K%C3%A4nny%20kuvat%20%287%29.jpg

   Jännevirralle saapumassa.
   Tahi oikeestaan Jännevirran sillalle. Kuullut olen, nähnyt en ole, tästä uuden sillan rakentamisesta muttas nytpähän tääkin tuli nähtyä ja "koettuakin".
Ensin tuli tällainen näky vastaan: tie kaartuu, häviää "horisonttiin" painuen johin tuonne maan alle. Loppuuko se?
Sitten kunne likemmä ehättäydyin...

K%C3%A4nny%20kuvat%20%285%29.jpg

... niin hokasin että kah, siitähän MAHTAVAINEN tulee! Wau! On siin sillalla aikanaan kokoa! Hyvinkin piskuiseksi ittesä koki tämän viereltä ja entistä ( nykyistä ) siltaa pitkin ajelessa.
Rispektiä kaikille heille jotka sitä rakentavat ja vasiten tänään tällaisella kovemmalla pakkasella! Kiitos - ja kumarrus heille.


K%C3%A4nny%20kuvat%20%282%29.jpg

   Eka "rantautumisen" tein Riistavedellä sillä tienvarrella oli mainoskyltinen ( olen siis mainonnan UHRI! ) sellaisella houkuttelevalla nimellä kuin Kahvila Kotikeidas. Tästähän miulle oitis mieleeni tuli sellainen kotoisa, pieni mutta mielenkiintoinen paikka kuin mitä Työpaikkanikin on, jotenka tottahan toki nyt mie sellaisen toisen moisenkin halluun nähdä! Sinneppä siis maikaajan mieli ja Hepoa "parruun kiinni" toviksi.
Oli siellä kahvila. Koti... kotitekoista ruokaa, elikkäs lounasta, olisi ollut kyllä tarjolla mutta sen perään en nyt mie lähtenyt vaan ihan vaine kaffeeta ja jotahin sen kylkijäiseksi vielä - kun saisin? Kyselin olisiko Kaiketonta mitään? Edes pientä palasta? Ei, ei ollunna jotenka tyytyminen oli ( jälleen kerran ) omiin eväisiin kera ostetun kaffeekupposen. No, menihän se näinkin vaik pettymystähän se rinnan alle pistää kun pitää ain olla omat eväät mukana ja koskaan ei saa edes jotahin jonkun toisen tekemää, leipomaa. Snif.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%281%29.

   Tuusniemi ja sen järven jäisen, maisemia peltoaukian ylitse kirkonkylän kohdalla.
   Aurinko Armas porotti sen minkä osasi näin pakkaskelillä; viel oli vilo luissa ja ytimissä ennemmin kuin jotta olisi lämpöä kehossaan tuntenut.

   Näin itää kohti aamupäiväsen ajettuani kännyin sitten Tuusniemen jälkeen suunilleen kaakko-etelä suuntaan sellaiselle piskuiselle tielle jok´ oli taasen jäisellä iljakkeella kauttaaltaan. Olin ns. tiettömällä tiellä jos saanen näin sanoa. Ei paljoa liikennettä, kapea - tuskin vastaan tulevaan väistää näin talviseen aikaan vaik aurattuhan sekin tie kyl oli.
Ei hätää mitään. "Ei hätä tämän näköinen ole." Sillä kun asettautui ajatuksella ettei kiirusta ole mihkään, ei ole "tulta persiin alla", ei hoppua mihkään suuntaan niin hissun-kissun ajellen ( korkeintaan 70km/h, mieluummin 60h/h ) onnasi ihan hyvin; kiireemmät menköön menojaan... Mie olen LOMALLA ja nautin maisemista näistä. Piste.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%283%29%

   Soitunlahti, Tuusniemi. Piskuinen, kapia lahdeke - oiskoo vaikka Tuusjärven osanen ( en tiedä tään vesistön "isoa" niemeä olleskana - sori. )
   Paikka jonka ohitse ei voi ajaa pysähtymäti, kuvaamati.

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%286%29.


   Mieleeni tuli etten olekkaan ennen tätä kertaa tätä tienpätkää ajanut näin talviseen aikaan. Ain on ollunna enempi-vähempi kesäinen aika.
Ja ne viimoiset sitten puolisoni kera ( kun ei oteta lukuun kertaa jonka jo tein ilman häntä täsä muutamia vuosia sitten ).
Voi, ollappa hän nyt ja täsä rinnallain... Kokemassa tämän kaiken.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2810%29

   Matlkaa tätä, "tietöntä tietä" jota oli npoin 50km, tehdessäin nautiskelin toden totta Aurinko Armahan kilosta!
Ahmin sieluni kyllyydestä maisemia kuin myös tästä loisteesta! Niin jopa ettäs aatoksiini tuli että mie varmaan kohta halkian kun näin ylen äijy sieluin tällä nyt täytän. Kohta kuuluun vaine et poks ja hoksaankin yks-kaks että kah, Mummerohan se oli siinä se jok poksahti...
   Voi jeeru että oli mahtavuutta ajella! Kuka lähtisi kanssani Lappiin näin keväiseen aikaan nautiskelemaan Ukko-Ylimmäisen antimista? Olisiko vapaa ehtoisia?

   Matkan "varrella";

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2816%29

   Heinäveden Palokilla Lintulan luostarin vanha kirkkorakennus ( ainakin miun muistini mukaan täsä oli ennen kirkko... )
Kaunis kuin mikä näin talvellakin. Katsokaatte koristeellisuutta, arkkitehtuuria, sopusointua; vau!

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2817%29

   Luostarin uusi kirkko.
   Rakennettu 1973.
Rakennusvuosikymmenen muistan siitä kun olimma silloin juuri sen varta pieniä siksoin kera että perheemme kanssa käytiin täällä ain kesäisin reissulla. Oli 70-luvun leveälahkeiset housut jalassa ja ne sen ajan paidatkin... Valokuvamuistiini pohjaten katson "muistini" syövereistä kuvia joita on otettu näiltä reissuiltamme; siniset, äitimme ompelemat, farkut jaloissamme, ja yllämme punaiset, joillakin numeroilla koristellut paidat yllämme. Teini-angstia mielessä ja kropassa.
Voi niitä aikoja entisiä...

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2815%29

   Luostarin navetta.
   Muistan kun täällä oli nunnilla viel lehmiä, lanpaita, kanoja jne.. Nykyään ei taida olla enää edes lampaitakaan heillä.
Tähän he kait suunittelevat lehtitietojen mukaan nyttmmin matkailun edistämisen takia majoituspaikkoja ja muuta sellaista.
   Nyt oli niin tämä pihapiiri kuin myöskin koko luostarin tienoo hipi-hiljaista. Ei ristin.sielua näkysällä. Vähän tuli mieleeni et onkoo edes koko paikka auki kun pihaan tulin? Yssi auto tosin parkkipaikalla jo oli kun sinne saavuin ja se oli li´ijassa siellä. Tästä "oppia ottain" miekin otimma Hepo Hopiallein li´ijan esille ja "valjastin" sen siihen toisen hevon viereen li´ijan päähän lämpiämään siksi aikaa kunne täällä pihalla pistäydyin. En kysellyt keltään että saako niin tehdä, onkoo siin edes virtaskaa olemassa vahi pitääkö sitä jostain muualta päälle naksuttaa vaan otimma ja tökkäsin vaine töpselin paikallensa luottain että siin virtaa "riittää" ja se on luvallista kun kerta toinenkin saman moinen oli siin vierellä samalla lailla kiinni laitettuna. Eikää tuota ollunna tosiaan keltään kysyäkkään kun ei ketään vastaan tullunnakaan...
   Kirkkosaliinkin sisällä pääsin käväisemään kun sen ovat olivat auki. Ihan kiva juttu sillä oletus oli että sekin olisi ollunna kiinni, ovet ronkilla, kuten esim. kaffion ovet ja matkamuisto-myymäläkin oli.

   Perillä; Heinäveden Valamon luostarissa.

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2822%29

   Täsä miun majapaikka tälle tulevalle yölle. Periaatteessa tätä seuraavallekin kun tään sinne asti varasin mutta kovin "näyttää" nytten jotta mie täältä jo aikaisemmin joudan poies...
   Tämä rakennus on ollut alkujaan tallirakennus. Sitten muutettu munkkien asuintilaksi...

K%C3%A4nny%20kuvat%20%283%29.jpg

...kuten miulle-kkin tuli ekasteks mieleen kun tänne käytävälle tulin: näky on kuin munkkien keljastossa olisi.
Vuonna 1969 tämä keljasto siirtyi vierasmajakäyttöön matkailijoilla ja täällhän nyt esim. tämä Mummeroinen, tämä matkaajakin, yötänsä käy.
   Huomeeseeni astuttuani tuli vastaani "sisään lämpiävä henki". Ei kylläkään mikään pahan hajuinen - en sitä tarkoita vaan että vastaani tuli sellainen ( ainakin miulla ) tuhahduttavan kuuma lämpötila. Katsahdin huoneen lämpömittariin ja se tikutti +23´C! Huh! Ajatteline että kyllähän luostarissa tavataan kilvoitella mutta että näin vierailijana, majoittujana, en kylläkään välttämäti juurikaan nytten sitä haluaisi tehdä... en vaik kuin "painostettaisiin" siihen "ryhtymään". Otimma ja käänsin huoneen patterin termostaatin aikas lailla pienille asteilla. ( Nyt yön tummina tunteina tätä nakuttaissa lämpötila on pari astetta alhaisempi - nyt täällä voi jo jopa hengittää! )

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2821%29

   Anteeksi suokaatte oi, Lukijain Armahat! En mie vaan ne toiset... jotkut muut... täsä olisi mielestäin mahtava kuva mutta tää sydeemi ei anna tätä kuvaa oikein päin esittää! Pahkura! Kääntäkäätte konettanne kyljellensä ja kattokaatte sitten tämä kuva - jooko?
( Tämän alokuvan otin kamerallain, täsä on terävyyttä. Tuo toinen jok´ oikein päin on on otettu kännyllä; tämä sydeemi antaa kännyn kuvat oikein päin - ei kameran kuvia... )

 Ensimmäiseksi majoittumisen jälkeen kirkkoon... 

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2825%29

   ...ja kirkossa Pyhittäjä Sergein ja Hermannin ikonille.
   Aina jostain syystä ( tämän olen kertonut jo aikaisemmin teille Lukijat Armaani ) tämä ikoni on sellainen joka "puhuttaa" miuta. Tiedä en syytä siihen miksi näin on.
Nyt juttelin tuohuksen myyjän kera ja hän kertoi miulle että Sergein ja Hermannin katsotaan olleen alkuperäisen Valamon luostarin perustajia. Ensin kreikkalainen Sergei saarnasi seillä ja luki evankeliumia kansalle ja sitten Hermanni jatkoi aikanaan hänen työtään hänen jälkeensä.
Kertoipa hän senkin että sen alkuperäisen Valamon uskotaan perimätietojen mukaan perustetun 1100-luvulla mutta että kait sitten todistettavie tietojen mukaan se olisikin perustettu "vasta" 1300-luvulla. Mee ja tiijä kuin se on ollut mutta se on varmaa että tälle nykyiselle paikalle TÄMÄ Valamon luostari ( sillä toinen Valamon luostari on edelleen uudelleen elvytettynö Venäjän puolella ) on perustettu, siirtämin aloitettu rajan takaa, tänne talvisodan syttyessä 1939.

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2828%29

   Valamon luostarin uusi kirkko. ( Vanha kirkkorakennus on yhä olemassa täällä pihapiirissä; vain kesä aikaan auki. )
   Rakennettu tämäkin 1970-luvulla. Tämänkin "tulon" muistan...
  

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2830%29

   Kuusikujalla.
   Tämä PITÄÄ aina lävitse kävellä. Hiljaa ja ajan ker.
Ja nytten miulla oli taasen "tähtäin" tänne astellessa: vielkö on SE yssi pönttö siellä maarajassa kallellansa?
Olihan se; entisellä paikallaan, entiseen tapaansa. Ison näreen suojaisten, suurien juurien suojassa. Ihanainen.
( Huom! Kamera-kuva PYSTYSSÄ. )

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2829%292018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2831%29

   Luostarille tullessa ylitetään tämä silta ( siis jos autolla pihaan tulee... ). Käppäilin tänne ja kuvasin.
   "Edessä" Juurikkaselkä...

K%C3%A4nny%20kuvat%20%2811%29.jpg


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2832%29

... ja takana Juurikkasalmen kautta Kuuverinseljälle...
( Täsäkin kamera-kuva PYSTYSSÄ?! )

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2839%29

    ...sekä sillankorvassa Sillankorva-paikalla on luostarin vierastalo ja residenssi taiteilijoille ja tutkijoille jotka täällä käyvät ja olevat.
   Tässä yksi tämän talon akkunoista... kyljllänsä...

   Käväisin Kulttuurikeskuksessa katsomassa Valamon pysyvän historiallisen näyttelyn sekä vaihtuvana näyttelynä olevan "Ikoni ja maalari"-ikoni -näyttelyn, muttas ikonien maalaajia ja heidän yksityisyyttään kunnioittaen tästä ikoni-näyttelystä ei saanut valokuvai ottaa.
Olisi siellä ollut muutama sellainen jonka olisin halunut näin muillekkin näyttää ja niistä kertoakkin ajatuksiain. Mut kun ei ni ei sitten.
Sen sijaan tästä historiallisesta näyttelystä muutamia kuvasia;

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2840%29

   Sergei ja Hermanni.
Mahdollisesti Aleksei Kozminin 1800-luvun alussa maalaama öljyvärimaalaus on tämä isompu yllä ja sen alla...
...Sergein ja Hermannin pyhäinjäännösarkun kappale jossa on samaisen Aleksei Kozminin öljyvärimaalaus puun pinnalle vuosilta 1907-10.
Et tälleensä. Ei sanottavasti kaikille mitään merkitsevää tietoutta mutta ajatuksella että tuollaiselle kuin tuokin arkun palanen, kupera ja puinen pinta, on maalattu öljyväreillä niin ainakin näin itseni mieleen tulee että ei ihan helpointa hommelia sellainen jutska.

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2848%29

   Pyhittäjä Serafim Sarovilainen.
Tämä on maalattu palaan kiveä, jonka päällä Serafim  rukoili 40vuorokautta.
   Miulle ei sano tämä Pyhittäja Serafim mitään mutta otimma kuitsekin kuvan tästä kun tämä herätti huomioni erikoisuudellaan, erilaisella ulkonäöllään. Ja onhan se nyt ( hyvänen aika ) erilainen jo siinökin mielessä että tää on maalttu kiveen! Eikää mihkä tahansa kiveen vaan sellaiseen jonka yllä joku tällainen kuin Pyhittäjä on rukoillut! ( Sori - ei ole tarkoitus ketään loukata; en sillä mielellä tätä nyt sano ja kerro vaan ihan todella juttelen vakavissani! )


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2850%29

   Tällä seinustalla oli lasien takana mm. jälkiviini ( mikä on jälkiviini kysyn nimimerkillä et onko olemassa sitten jokin etuviinikin kerta on erikseen jälkiviini? ) -kauhoja ja kannuja. Ehtoollismaljoja ja muuta sellaista ehtoolliskalustoa. Evankeliumikirjoja, öljyvoiteluasitoita sekä pappien ja piispojen erilaisia ristejä.
Kauniita ovat.

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2854%29

   Seinillä oli maalauksia, valokuvia/piiroksia kuin ihan valokuviakin niin Vanhan valamon ( rajan takaisen Valamon ajoilta siis ), kuin tämän Uudenkin Valamon ajoilta.
  Tämä valokuva on vuodelta 1953 jossa on luostarin veljestö luonaalla luostarin pääkirkossa joka toimi silloin myös ruokasalina.
Tämän mie muistan! Muistan kuin käytiin siinä vanhassa kirkossa palveluksen aikana. En tiedä oliko se enää "minun aikana" palveluskäytössä virallisesti muttas ainakin siellä oli juurikin meidän luostarissa käydessä palvelus meneillään! Muistan kuin se oli pelottavaa pienestä lapsesta. Sellaiset tummat seinät ( keittiö, ruokala, kirkkosali, samoisaa tiloissa ja olikohan viel niinkin että siellä oli tulipalonkin tummentamia seiniä olemassa ? ), outoja mustiin pukeutuneita, vanhoja ja ruttuisia miehiä. Outoa litanijaa, yms.. Ei sitä pieni lapsi paljoa ymmärtänyt.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2856%29

   Tämän mie tiedän! Tämä on matkamuisto Valamosta joka on ajalta Valamon alkuajat.
Tällainen on joko mummoni jäämistönä äidilläni tahi sitten se oli äitini oma alkujaankin. Muistan kuin tällaista ain lapsena katseltiin ihmetellen ja mahdollisia tuttuja sieltä kuvista etsien - ei kukaan kertonut silloin että tämä onkin matkamuisto eikää mikään kuvakooste jonkun luostarikäynniltä?!


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2861%29

   Käväisin välleen matkamuistomyymälässä meinaten jotahin sieltä itsellein ostaa ( tähtäimenä pitkä rukousnauha mutta ruoja että maksavat paljon! Ei sellaiseen ole Mummerolla varaa! )...
Ostimma tällaisen risti-pinssin jonka sitten kameralaukkuuni kiinni laittelein. Täsä se on ihan oivallisella paikalla. Ainakin tällä haavaa.
Sitten viel ostimma matkamuistoksi ja tulijaisiksi muoskain mulkeloille sellaiset enkuli-kuvat jokahisella. Ajatuksella että aikoinaan, silloin kun mummoin viel eli, ni sain itse mummoltain vastaavan enkulikuvan lahjana. "Sukupolvelta toiselle."


K%C3%A4nny%20kuvat%20%281%29.jpg

   Tämän jälkeen luostarin ravintolaan myöhäiselle lounaalle.
   Täälläkin sai kysellä aivan rauhassa Kaiketonta, ja paastoaikaista ruokaa. Luulin että tällaisessa paikassa kuin ortodoksisessa luostarissa olisi ollut panostettu paastoajan ruokaan vasiten... mutta kun siihen viel lisää sitten Kaikettoman niin eipää tuota ollunna kovin kummoiset eväät. Perunaa ja sen kera keitettyä kukkakaalia sekä porkkanaa. Salaatti ja vesilasi. Masu piskuinen kyl täyteen tuli mutta kuitenkin - olisi ollut edes nuo lämpimät vihannekset hivenen runsaslukuisemmat, enempi kategoriaa joukossansa.
Jälkkäriksi sain "oman erikoisen" kun en sokerista kiisseliä syö; toivat pöytään viinirypäleitä, omppu-pompun ja päärynäisen - jam!
Ja kaffeekupponen. Suurella innolla mieluilin jotta päivän TOINEN kupponen nyt. Tästä ja alas nielusta vaine muttas ei se niin mennytkään. ""Kyllä sielu sietäis, mutta ruumis ei vejä."; jäi kupposen juonti kesken. Ei mennyt alas milläskänä niin ei vaine mennyt. Ei miusta näköjään toillaankaan väkisin kaffeen latkijaa tehdä, ei!


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2862%29

   Täsä tään luostari-kierroksein aikana Aurinko Armas alkoi jo mailleena asettumaan.
Kirkko ehtoon korvalla, Aurinlkoisen ehtoon loisteessa. Kaunis.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2864%29

   Pistäydyin laivarannassa, Pyhän Nikolaoksen tsasounalla.
   Nikolaos on Ihmeidentekijä, merenkulkijoiden suojelija.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2865%29

   Aavistus sinä olet enää vain ajatuksissain.
Aavistus menneestä päivästä tästä. ...

2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2867%29

...Kiitollisna mielin olen mie siitä.
Kiitollinen päivätä tästä jonka sain taasen kokea.
- Made in I -  Täsä ja nyt tuotettuna...

   Nämä pellot ovat luostarin viljelymaita. Mitä lie hankien näiden alla nousemasa tahi kasvamassa. Lumisten rivien mukaan, jos niistä voisi jotahin aavistella, voisi olla joko Kampsikoita tahi alkavia Viinimarjarivistöjä.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2866%29

   Tämä kuvanse meinasin laittaa ekaksi tämän päivä alkuun jotta kattokaatte tällaiseen paikkaan mie nytten tulin: tällaiseen viinipaikkaan. Olla ja ellostelen! Muttas eipä tuota tarvihhe silleensä laitella.
  NÄmä ovat tämän luostarin vanhoja viinisammioita. Tällaisissa täällä on ( kait ) ennenvanhaan viiniä käytetty.


2018.2.27.%20Kotoa%20Valamoon%20%2868%29

    Kesäkauppa Laffka.
   Tällä paikalla aikoinaan olleen kartanon meijerirakennus joka  on toiminut nyttemmin tosiaan kesäkauppa-paikkana.
Silloin kun mie olin pieni muistelen että tässä toimi silloin kaffiokin...
   Tässä kuvassani näkyy kuin Aurinko Armas kultaa maisemaa tuolla Laffkan ja veljestön nykyisen keljaston takana ( ne onvat rannan puoleisella rinteellä tämän kaupparakennuksen sekä vanhan kirkkorakennuksen ja rannan välissä ) maisemaa.

   Täsä ehtoon korvalla oli täällä iltakirkko, IX hetki, ehtoopalvelus ja iltarukoukset, josa miekin kävin mukana. Seistä töpötettiin 1,5 tuntia paikallamme.
   Mietiskelin ( edelleen ) miksi ihmeessä naisten pitä peittää päänsä ja hiuksensa kun menee kirkkoon, vasiten LUOSTARI kirkkoon? Minkä tähden miesten EI tarvitse?! Siis mitä epä-tasa-arvoa! Oikein pahemman päälle. Vasiten kun sitten papisto on miespuolista ja he-kin saavat olla olman päähinettä. En ynmmärrä, en sitten milläskänä. En edelleenkään. Ei vaine mahdu miun kaaliin! Enkä halua mahduuttaakkaan!
Eikös tuo ole sama ollaanko siellä vaik kaik paljas päin. Ei kait tuo Ukko-Ylimmäinen siitään suivaannu jos kirkossa ollaan kaik tasavartaisesti paljaspäin! Kuka senkin säännöksen on luonnut naisia sortamaan?
   Toinen jutska joka on mielestäni nyttemmin "vanhanaikaista" on se että edelleenkin ortodoksisessa kirkossa on miesten ja naisten puolet. Miksi? Mihkä se perustuu? Mikä on sen tavan ja -ko uskomuksen takana et näin pitää olla, piste?

  
   Mie Matka Mies ( NAINEN ), Maan Matonen alhainen, näin yöhön tummaan olen nyten tämän päiväni päättävä.
Ulkona on likemmä täysikuu, Kuun Kummajaisen Taivaankantta vartioidessa kera Tähtitarhan tuikkivaisen.
Pakkas-Ukko panee parastansa... lempo soikoon kuin paljon lieneenkään tällä hetkellä paukottelee "hinkseleitään", sitä tiedä en ma, mutta uskonpas vaine Ilman Ilmeilijöitä ettäs varmankin jotahin -25´C ja rapiata varmaankin sillä kovin tuntuu tännekkin huoneeni lattijan rajaan kylmyys ulkoa pikku hiljaa sisällle hiipivän koloistansa. Ei ole yhtään liikaa jos vaikka satuinkin kätsästi villasukkaset jalkojani varten matkaani ottamaan ja ne sitten täsä päivän korvalla jo niihin laittelinkin.
   Tänään kiittelin matkaa tehdessäin ja ain välleen "maastoutuessani" kuvaamaan että on se vaine kiva kun on älliä päässä sen verta ja on ollut mahdollisuutta että olen voinut hankkia itselleni, villasukkia, merinovillakerraston, kunnon toppavaatteita, aidot nahkarukkaset, villaiset huopikaskenkkäset, kaulahuivin, kunnon, paksun ja lämpimän ( ihanaisen ) pipon ja mega-mukavan, toppa-anorakin.  ( Voi niitä ihmisiä jotka koditonna ovat ja josain värjöttelevät tällaisella pakkaskelillä kylmissänsä... ) Ei ilman niitä tulisi mitään.
On se vaine mukava käppäilä tuolla ulkosalla kunnon tamineissa. Ei haittaa halla, ei paukku-pakkaset. Ei kipristä jarppeja, ei pane sormia. Ei kylmetä peppua, ei masua piskuista. Lämmin pysyy sisällä, ja kylmä ulkona. Ihanata!
Näin kun luostarissa olen niin eittämäti tulee mieleen ja mieleni tekee laittaa tuonne jonnahin sfääreihin ( kenkä sitten uskoo, kenkä ei.... ) kiitosta Ukko-Ylimmäiselle kaikesta tästä: "Kiitos."
 
   Ja - öitä.