Kaiketonna.

20211122_123320.jpg

250g leivonta kasvisrasvaa
3dl Erytritoli-sokrua tahi jotahin käyttämääsi sokrua
4kpl kananmunia
3 3/4dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
2tl psylliumia
2tl kanelia
1tl kaardemummaa
1tl neilikkaa
n. 1dl rusinoita pilkottuina ja jauhotettuina
n.50g mantelilastuja murskattuna
140g ananasmurskaa

- Ota rasva pehmiämään huoneenlämmpöön.
- Vaahdota rasva ja sokru valkiaksi, kestäväksi, vaahdoksi siten ettei siinä enää sokrun kiteet tunnu seassaan.

20211122_112238.jpg

- Lisää kananmunat rasvaseokseen vaik´ kaksi kerrallansa ja vatkade tasaiseksi seokseksi.
- Laittele kuivat ainekset taikinaisen aikaan saadun sekahan ja vatkaa tahi kääntele käsin, seos sekaisin.

20211122_113036.jpg

- Viimotteeksi laittele rusinanttet, mantelit ja ananakset sekaansa ja pyöräytä taikina valmiiksi.
- Kaada voideltuun ( halutessasi myöskin jauhoitettuun ) kaffeekakkuvuokaan ja paista...
- .... kiertoilmauunissa +170´C kunne valmista tulee.
- Kumoa valmis, paistunut kakkunen heti-miten oikein päin ja anna jäähtyä.

"Vinkki vitosia", huomioita, neuvoja....
- Kandee vaahdottaa rasvat ja sokrut tosiaan valkiaksi, kiteettömäksi, massaksi sillä siten saat aikaseksi kuohkeamman taikinan.
- Kananmunia neuvotaan ain taikinaan ku taikinaan lisämään yksitellen ja välleen vatkaamaan - ihan hyvin ne menee kaksikin kerrallansa. Ei onkkelmia.

20211122_111706.jpg

- Rusinanttet, olivat ne sitten pilkottuina tahi kokonaisina ( kuten yleensäkin kaik´ kuivahedelmät joita esim. kuivakakkuihin käytetään ) kandee jauhottaa aina.
Miksikö?
No, täten ne jäävät paree "lillumaan" paistaissa sinne kakkusen taikinaisen sekahan eivätkä painele vu´uan pohojalle - valmiina kakkusena olisivat sit siinä kakkusen valmihin päällä.
Hyvässä ( huonossa ) lykyssä myöskin "liimaantuneina" vuokaan kiini siten et se kakkunen ei onnaakaan olleskana.
- Vu´uoan voitelu; toiset kannattaa sitä, toiset eivät. Miusta sillä ei ole sen kummemmin merkitystä. Yhtä hyvin kakkuset onnaa, teki kumpsin vaine. Kenties tulee "samettisempi" pinta valmiiseen kakkuseen, ei muuta.

20211122_113423.jpg

- Kaffeekakuissa voi aina vetästä tuon kakkusen taikina "pintaan" ( tulevan, valmiin, kakun pohojaan ) tuollainen syvempi "vako".
Se edes auttaa sitä et kussa sit kumoat kakkusen oikeinpäin, niin se ei jääkkään "keikkumaan" sen kuperan pohojapintansa päälle vaan asettuu aloillensa tasaisemman pinnan kera.
Kohoaa tästäkin huolimati "ihan hyvin" kuten kuvistain näistä näet....

20211122_122956.jpg

- ..."kunne valmista on" arkoittavai ( lähinnä uusille saittimme jäsenille kertoin ) sitä et kussa paistuvan kakkusen tuoksu leijailee lävitse huushollisi - kakku valmis on.
Tahi kun kakkunen alkaa irrota vu´uan reunoilta itsenäisesti uusissa ollessaan - valmista on.
Tahi kun kopaset perinteisesti tikkusella kypsyyttään; jos ei taikinaa enää tartu tikkuun kokeilevaan - valmista on.
( Mie en pruukkaha kakkusia paistella kello kädessä, kaulassa, tms. )

20211122_123427.jpg

- Ps. nyt kokosin tään kakkusen siitä mitä kaapistain löyty.
Ananaksen voisi vaihtaa näin viel joten-kuten syssyssä ollen vaikkas kurpitsaan/pikkelsiin, tahi omppusoseeseen, tms. hedelmäiseen jutskaan. ( Miulla ei niitä nyt ollut olleskan varastoissain. )

   Yssi ihanainen yksityiskohta jonka takia jo yleensäkin "kannattaa", on ilo leipoa:


20211122_112336.jpg

Hokasin nimittäin kesken leipomusteni, kun aloin lisäilemään näitä kananmunia taikinain tuon sekaan, tällaisen Aurinko Armahan loisteen luoman ihanuuden kyljestä kananmunan!
Kattokaatte nyt! Ihan kuin jokin Kuun Kummajaisen pinta tahi kuve.... kuin Telluksemme tää kaukaa katsottuna - vasiten yölliseen aikaan kun kaikkialla pimeydessämme loistavat kaupunkien valot kohti avaruuksien ihmemeita!