... ja jotakin kait saan aikaseksikin.
   Olenko perin juurin Suomalainen, sellainen joka "ei puhu, eikä pussaa"... tai oikeemmin sellainen joka ei osaa itteesää kehua mitenkään eikä millonkaan. Taito joka harvalla meistä Suomalaisesta on olemassa jo syntyperiään hallussansa. Taito joka pitää ihan opettelemalla opetella jos mieli on jotakin ittesästään ilmasta.
Miulla se taito on viel ihan totallisesti "lapsen kengissä" vaikkas ikää nyt onkin jo puoli vuosisataa takanain. Täsä vaine pikkuhiljaa yritän opetella itteeni ja vasite itteni tekemisiä korostamaan, kehumaan. Ääneen lausua että miekin osaa!
Vasiten kun tuntuu etten osaa mitään... en siis yhtään mitään. Kysyinkin tuolla Naamataululla Ystäviltäin, Hyviltä, Rakkahilta ettäs mitä he sanovat - mitä mie osaan? Vastauksia sain mm. sellaisia kuin et olet taitava valokuvaamaan. "Olet luova, taitava käsistäsi, loistava leipoja, paras huusollinpitäjä. "Oot hyvä leipomaan ja varsinkin siinä soveltamaan. Oot upea kuuntelija. Saat ihmiset hymyilemään pelkällä olemisellasi." "Olet myös huippu kuvaamaan." "Monipuolisesti taitava, järjestävä, puoliapitävä, asioita selvittävä." "Valokuvaus, leivonta, käsityöt ja puutarhurointi, sisustus ja taloudenpito." "Olet ihana juuri semmoisena kuin olet."
Näihin kaikkeen mie ( kait ) "taivun". Mutta on se vaine kumma etten osaa olla ylpiä näistä taidoistain. Mikä siin on että sitä on oppinut että osaamisensa pitää pitää ( ? ) vakan alla, poissa päivän valosta? Miten... kuka... milloin... on oppia tullut että ittesää ei saa kehua? Kuka on tehnä miun kohallain sellasen ISON töpingin että on iskostanut kallooni miun moisen luulon?
Keskustelin erään ystäväin kera ( kaks´lahkeisen ) ja hän kovin miuta tuuppaili tuonne "markkinoille". Tyyliin jota vois sanoa et puolisoinkin aikoinaan sano: "Kyllä siusta joku viel saa hyvän ja tekevän emännän." Tämä ystäväni vaine kertoili, tai oikeestaan toppuutteli miuta, että muista sit pitää suus kiinni siitä kaikesta mitä osaat - vasite ns. miesten hommista! Sillä miehet kun eivät oikein diggaa siitä että nainen taitaa ja osaa vähän sitä, vähän tätä ja vasite tuota. Miehet kun halluisivat itte PÄTEÄ naisten silmissä ja olla se osaava puoli suhteessa naisiin - vasite niis miesten jutskissa. Ystäväni varoitteli näin ettäs jos mie kehasen jollehii kaks´lahkeiselle osaamisiani niin hänhän se pökkii het ens´näkemältä pakoon miuta :(
Eli tilanne on sit "taasen" se ja sama: kehu mutta älä kuitenkaan, tekemisilläsi.
   Mutta kaikista näistä mielipiteistä ja välittämäti omista aatoksistain sen kummemmin, mie nyt KEHUN itteeni! Tässäpä näitä viimeaikasia tekemisiäin - joita mm. osaan:


   Leipoillut olen nyt viimetteeksi pääasiassa itellein ja nimenomaan näitä a´ la mie -leivottavia;


2016.4.7.%20Sulhaspiiraat..jpg

   Sulhaspiiraat a´la mie.
   Eli kuoritaikina on gluteeniton, sokeriton, maidoton, jne.. Sisällänsä on perinteisesti puurottomat riisit eli irto-sellaiset - eli maidottomat.
Paistetaan, kypsennetään, liedellä paistinpannulla. Ja ovat SYNTISEN hyviä!

2016.4.8.%20Siemenn%C3%A4kkileiv%C3%A4t.

   Siemennäkkäriä jonka ohjehen sain alkujaan ystävältäni Mummolta.
   Itte tätä sovellan omiin tarpeiseeni ( lienekkö jo kertonut teille Lukijain Armahat? ) mm. vaihtamalla seessaminsiemenet supi-suomalaiseen hernerouheeseen. Ja suolaa en lyki olleskana joukkoonsa... puhumattakaan että jauhojen koostettakin himpun fixailen alkuperäsestä.

2016.4.8.%20S%C3%A4mpyl%C3%A4t%2C%20omat

   Sämpylät a´ la mie.
   Ohjeen mukaan sekaan pitis laitella mausteita, valmista gluteenitonta jauhoseosta ( jossa on sitä sokeria seassansa! ), ja maitoakin nesteenä. Mie sovellan tätä ohjetta nyttemmin niin ettäs näissä on nesteenä vesi, jauhoina gluteenittomat Jytte-jauhot ( joissa ei ole seassaan sokeria, tms. tarpeettomia aineita ) ja mausteinaan ei mitään. Ei edes sitä suolaa.
Nämä ovat siitä "ovelat" sämpylät ettäs näihin vatkataan ensin kanamunat. Näitä ei kohoteta hiivalla, eikä leivota kämmenissä vaan lusikoidaan pellille leivinpaperin päälle sekä muotoillaan siinä kuosiinsa. Ihan hauska tapa tehdä sämpylöitä.

2016.4.8.%20Mokkapalat..jpg

   Mokkapaloja pellillinen. Normaaleja siis... paitti et laktoosittomat :)
   Tein nämä tyttärellein-miun ( ja hänen asuin-ystävilleen kera ohjaajiensa ) kun olin menossa hänen luokseen kylään.
   Kun mie paistan Mokkapalojen pohjan valmiiksi niin mie pruukkaan leikata sen jo siin vaiheessa paloiksi. Sitten vasta levittelen päällisensä ja kun koko komeus on jäähtynyt sopimmoilleen tahi sit vasta kun aletaan laitella pöytään tahi aletaan syömään, "lohkaisen" ne palat kera kuorutteensa, irti toisistansa.

13063475_1177186388981432_30362757179066

   Woffeleita a´ la mie.
   Sain täsä eräänä päivänä-valkiana ( tai oli se oikeesti jo ehtoopuolla ) täältä Kulmakunnalta eräältä uudelta naapuriltain omaksein vohveliraudan!
No, eilen ehtoolla mie sit päätin kokeilla moista kuvatusta ja tekasta Woffelit itellein. Laiska kun olin - enkä viittinyt lettusia ruveta paistelee...


   Löytöjä olen tehnä erinäisiä;

   Sydäreilläin "suurilla" touhusimme erään "leikin". Leikin josa ensiksi kyseltiin vierailtani kaiken maailman tekemisiä mitä heil mieleensä sattuu tulemaan. Sitten arvoimme valmiiksi lapuille laitetuista vierahin nimistä tekijä ja myös se tekemisen malli - mitä tehhä. Näin toimien saimme jokahiselle kuukaudelle omansa puuhan kera tekijänsä/tekijöidensä.
Nyt olen jo puuhaillut kahden vierahan kera heidän "osalleen" tulleet jutskat. Viimetteeksi oli tekeminen joka oli tärskyt tuttavani kera tuolla Kalakukko-city go go:ssa. Siellä sujahti sukkelaan hänen kera tunteroinen jos muutamakin istuin kaffilassa ja jutellen vaikkas sen mitä.
   Samaisella reissullain pistäydyin kirpparilla jossa mukaani tarttui tällainen ihanuus:

WP_20160413_21_19_55_Pro.jpg

WP_20160413_21_20_13_Pro.jpg

Ihanuus jota en sit millään tohtinut sinne kirpparin hyllylle jättää. Tää kun oikein huusi miulle et ota miut! "Kappaa kainaloosi miut poloisen."
Suunnittelen ettäs teen tästä, nyt tään jo puhdistettuani, jonkin sisäkukkavaasin tahi vaikkas kesäksi tuonne patiollein kukkaruukun. Tällasen ihanuuden, kauniin...
Sillä mie tään nyt teille täsä kerron ja kehun, kun sain näin hienon ( kerroinko jo että tää on ihana? ;)  ) "vaasin" ja maksoin tästä ihan kokonaista 75senttiä! Satuimpas kerrankin oikiaan paikkaan, oikiaan aikaan.


   Ommellut olen taasen pikkasen;

003.jpg

   Tällasen kokopitkän hameen itellein.
   Hamosen jonka kankahan ostimma kirpparilta kolmella eurolla ja johka sit piti ostaa lisäkeen ns. aluskankaaksi kangaskaupasta 14eurolla mustaa kangasta. Mutta näistä summista huolimati halvaksihan tää tuli suhteessa esim. jostain kaupasta ostettuun valmiiseen hamoseen. Vasite kun aikas harvassa on ne paikat nykyään josta löytyy tällattiis piiiiiiiit-kiä hamosia ja juuri sitä mallia jota itte haen.
Tosin tässä hamosessain mallin saneli paljolti se et paljonko sitä kangasta alkujaan oli kun sen palasen kirpparilta löysin. Meinaan ettäs ei tästä paljon mun mallista olisikaan saanut tehtyä. Ja jotta sain tuota vyllyä sopivasti ympärillein, jotta siin sit vois kunnolla liikkua ja olla, ni piti sekin palanen atvailla ihan kunnolla: oli pakkorakonen tehdä kuvan halkiot kahta puolta eteensä, ja vyötärölle oma kaistaleensa ennen vyllyjä. Ja sekin vinokaitalemaisesti leikattuna jotta siitä jonkin näköisen ( siedettävän ) saisi.
   Oli muuten kivan haastava tekeminen ( melkein teki mielein periksi antaa jossain vaiheessa ) kun piti saaha kaik noi ruudukot mätsäämään toisiinsa saumojensa kohalta. Meinaan ettäs miun pirta kun ei anna sit millään periksi ettäs ne heittäs millin saati pari kanttiinsa! Ne pitää olla prikulleen kohillaan!

006.jpg

   Täsä tää hamosein edestäpäin kuvattuna.
   Miul kun ei ole sellattiis kokonaista, yhtenäistä, peiliä missään tääl Majassain Mahtavassa niin näistä ns. omakuvista tulee ain tällattiis "palapelejä". Mutta eihän tuo haittaa. Saan kuitenkin asiain näin kuvattua, ja noin muutenkin itte näen ihan hyvin näistä ain tarvittavan.
( Mietin ettäs tämä kuvahan olis ihan hyvä "omakuva" kuvaksi... vai mitä? )


   Reissade olen myös;

   Tosin en kummosemmin - vaine mökillämme asti.
   Täsä pitkin kevättä ( kuten aina keväisin ) on täällä sisuksissain kutsu "kuulunut" etttäs mökille, mökille, mökille... "Ala jo joutua siitä." Mutta kun ei vaine aina ole aikaa lähtiä sinne. Eikäs ole liiemmälti tuohtakaan mitä poltella Poikain Polosen tankissa... Joten on vaine pitännä tukahduttaa kaikki ne kuiskailut sisuksissain ja olla ihan tytyväinen kun sinne asti edes joskus pääsen.
Nyt tuli sitten se "viimeinen pisara" lähtiä, se viimonen kutsu ettäs NYT! Toteltavahan se oli kun kerran "käsketään". Ja olihan tuota miulla himpun ihan asiaakin sinne...
   Laittelin evähät, pakkasin kaps´säkkini ( reppuni ), varustin mökille vietävät tamineet mukaani, ja otimma kamerain messiin. "Kaik yhse koos - hyvä." "Ja ei ku menoks..."
   Näin tuli sit mökkireissuin heitettyä vihoin viimein. Ja ihan yssin, vaik mie niin koitin mukaani lähtiöitä kysellä... Räppäsin notskiin tulta persiiseen, haravoin nurtsia porstuan tiemeeltä, käppäilein kamerain kaulassain...

001.jpg

Paistoin makkarain, söin evääni ja join memuni. Naatin hiljaisuudesta - yksinäisyydestä. Niin kauan kunne äitini pirautti ja kyseli et oonko kois? Hyö olis tuloillaan kylään tyköni! "Oh-hoh." "Mie juuri täällä heijän kupeillaan ja hyö menossa miun tyköin miun kotiini!" Sovimme ettäs ei täsä mitä; mie syön rauhassain ja sit kohta lähden ajelemaan kotikonnuillein: tavataan tyttärein-miun tykönä?
   Muttas ennen kuin mie mökiltämme poies poistuin kera tyhjenneen eväsmassini...

WP_20160417_11_00_57_Pro.jpg

... kävin mie rokottamassa lähimpiä pajukkoja "varastain" sieltä sopivaksi katsomiani varsia mukaani. Sillä...

006.jpg

... niistä miun oli tarkotus tehhä kotonain tällaisia, ja sit kevään/kesän mittahan laitella ne tuonne etu- tahi takaporstuani pielukselle seistä töpöttämään. Koska...

WP_20150713_10_46_32_Pro.jpg

... viimo kesänä kun olimma tyttärein ja hänen tyttäriensä kera Kalakukku-city go go:ssa ja siel Pikku Pietarin Torikujalla ni mie näin siellä tällasen ihanuuden. Nappasimma oikein tään kuvan siitä itellein jotta sit vaikkas tänä keväänä muistan että tällasen voisin tehhä - ja kuis se tehhään.
Nyt sitten vaine vuottelemaan jotta juurtusivat nuihin ruukkuihinsa ja alkasivat kasvaa kunnolla. Joku ehdotti että sit voisi vaik alkaa muotoillen leikata niitä jos lähtevät kunnolla kasvamaan. Saa nähhä nyt kuis käy...
   Kotiain ehton korvalla jouduttuain tajusin ettäs tein muuten historiaa tänään - silloin... sinä päivänä.
Kuten kerroin otimma mie kamerain tällekkin reissullein mukaan ( kuten niin monelle muullekkin reissullein ) ja kuten kerroin niin kuljimma sen kaulassain roikkuen pitkin "tiluksiamme"... mutta huomasin sit loppuin lopuksi etten siltikään ollut ottanut sillä ns. ensimmäsitäkään kuvaa! Minä! En kuvan kuvaa! Historian kirjat menivät todellakin sekaisin silloin... Harvinainen tapaus...


   Olemma hoidellut näitä miun "arkisia asioita" eli itteni ja tyttärein-miun papruhommia;

002.jpg

   Täsä on menossa se joka keväinen verotushommeli. Kummallekkin meille tulee esitäytetty veropäätös. Mie tarkistan ne ja sitten jos on tarvista niin teen niihin muutoksia. Nyt tein ilmoitukset kotitalousvähennyksistä sekä lähettelin sit paluupostissa takaisin verottajalle.
Tuokioon tuohon tarvihhin PALJON aikaa ja muutamia kansioita papereineen sekä muistiinpanoineen. Erinäisiä kuitteja ja laskuja maksetuista töistä. Muutamia kyniä, pyyhekumin ja laskimen. Puhelimen mm. soittaissa yritykselle joka ei ollut merkinnyt laskuunsa selkeesti eriteltynä tehtyjä töitä, käytettyä aikaa, matkakuluja ja tarvikkeita. Tavallaan mie tajuan jo laskua sopiessa pyytää heiltä tällasen erittelyn mut nytten se oli vain jostain syystä jäänyt tekemäti... Sit tarvihhin viel tietsikan ja tulostimenkin. Huh, ei kivaa hommaa, ei olleskana.


   Ja olenhan mie hoitanut puutarhaanikin;

2016.4.19.%20Alla%20Omppupuun%201%20%281

   Tähän aamutuimaan asti mie olen sujuvasti vain katellut että siin se on. "Kyllä, paikallansa pysyy - vielä."
Mutta nyt tuli täsäkin se viimenen tippa vastaan ja aamulla kuuven tiemeellä änkesin itteni "pellolle", alle Omppu-Pomppu-puuni ja aloin hommiin moisiin. ( Tuon Omppu-Pomppu-puun mie kevätleikkasin jo viime- vahi olikohan se toissaviikolla. )
   Ensimmäiseksi kaivelin uraa urkenevaa tuonne aitain taakse. Miksikö? No, kun mie "kuolla kuoppasin" sinne tuon oikein RUMAN näkösen reunusnauhan. Se ei ole mielestäin todellakaan mikään silmiä hivelevä näky muttas aikaslailla pakollinen jutska paikallensa. Meinaan et muuten tuolta naapurin tontilta kaik vihiriät heinänkorret, apilat ja sun mut eläväiset, kattosivat et kyl muuten on naapurin puolella "vihiriämpi" maa ja niin ne sit pikkuhiljaa varpahiaan siirellen käyskentelisivät miun puolellein, miun kukkapenkkiini! A-pu-va! Sitä mie en taho ollenkaan jotenka sit "konstit ovat monet" ja reunanauhaa kehiin.
Nauhan laiton jälkeen suoritin kaiken kattavan kevätsiivouksen kulettain Kulmakunnan kompostiroskikseen jotain neljä-viisi sankollista syksyisiä "perkeitä". Varmaan sitä ois ollunna ihan kottikärrillinen yhteensä jos ois hallussain moista apuria. Mutta kun ei ole niin tuo vanha, vanha ( ja ihana ) emalisanko toimii miulla "kottikärrinäin".
Sitten viel kopsutin, kropsutin, rapsutin, ropsutin, muokkasin, "mukiloin" ja kaikkea muutakin, koko penkkini nurkasta nurkkaansa.
2016.4.19.%20Alla%20Omppupuun%201%20%283

Huomataksein siin möyhiessäin ettäs kyl muuten oli viimonen aika tarttua tähän hommaan sillä sieltä kaiken kuolleen suojakasvillisuuden alla ( talveksi katkon ain kaikkien kukkien varret ja lehdet niiden suojaksi yllensä ) ja alta nousee jo jos jonkinlaista kukantainta ilokseni ilmoille, kaunistukseksi kukkapenkkini.
Vasite kun viime kesänä otimma ja möyrin koko penkkisen entisten omistajiensa jäljiltä aikaslailla kokonansa positain sieltä heidän laittamia kukkasia ( mm. ruusuja ) ja kantain tilallensa sit monen, monen, moista uutta rönttyä. Sellasia joista itte tykkään ja joita itte tunnen.
On tulpaanien, helmililjojen ja monen muunkin kukan alkua joidenka kaikkien nimiä en ulkoa muista olleskana. ( Täytyy taasen kesää kohen mennessä verestää muistiain ja ettiä itsekullekkin kukalleni nimet. )


2016.4.19.%20Alla%20Omppupuun%201%20%284

2016.4.19.%20Alla%20Omppupuun%201%20%285