Armon Herran vuonna se-ja-se, sekä päivänä sinä-ja-sinä... oli sitten aika tullut sellainen jotta olimma sopinut valokuvauksen erääseen "kartanoon" joka tuolla lähipitäjässämme sijaitsevi.
Aamun autereisen valjettua mitä ehdammalla säällä ja tilalla, läksimmä ajan kera ajelamaan Hepo Hopiallain kohti määränpäätäin. Ajatuksella jotta sitten siitä viel kauemmaksikin samointein "kun kerta on lähdetty" tälle "uralle". Jos vaikkas pistäytyisin tuolla 4-tien varrella kun kuullut olen jotta sinne yhden paikan omistajuus on täsä aikoin saatossa vaihtunut... pitää käydä paikkaan tuohon tutustumassa - ihan henk. koht..


   Vianta, ja Viannan Vanhan kanavan tienoota. Maaninka, Kuopio...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Kanavan suulta Maaninkajärvelle päin.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Kohta muuten kukkii..."
   Kielo-merta pitkin kanavan tämän vartta.


   Patalahti ja Patalahden lintukosteikko. ( Maaninka, Kuopio. )

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Vesimittari."

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Aina niin kaunis 77-tien silta Patalahden kohdalla.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Mätäs.


   Savola-tila, Tuovilanlahti. ( Maaninka, Kuopio. )

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Tila, paikka, joka asutettu on jostain 1800-luvun alkupuolelta asti ja sittemmin ollut nykyisten omistajien omistuksessa 1930-luvulta asti.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Navetan pääty jossa mm. ulkohuussi, vessa, on tuossa kapian oven takana. Se on kuuleman siellä sisällä hivenen korkeammalla kuin vaine maan tasolla.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Katoavaa kansanperinnettä: aikoinaan Iisalmen puhelinlaitoksen omistuksessa ollut puhelinkoppi jonka sitten isäntä tämän talon oli itselleen haltuunsa saanut kun puhelinlaitos nämä kyseiset kopit käytöstä kokonansa poistivat.
Talonväki on käyttänyt tätä kasvihuoneena taimille; mikä oiva ratkaisu!

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Talon jykevät vilja-aitat paritusten.
Aitoissa näissä on sisällänsä JYKEVÄT viljalaarit jotka ovat tehdyt ihan ehdasta hirrestä eivätkä mistään laudoista kuten monesti näki/näkee tällaisissa vilja-aitoissa olevan.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

Aitan toisen näistä, ovi ja...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

...toisen aitan oven jykevä lukko avaimensa kera josta käy ilmi että lukko tämä on taottu 1820-vuonna.
On siinä kylänsepän taidonnäytettä kaunista ja oivaa, kerraksensa.
   Olettaa siis todellakin saa että talo ja tila tää, ovat olleet jo silloin asutetut sillä eihän nyt kukaan aittaansa rakenna ensin; ensin talo pihapiiriin, kartanolle, pystyyn ja sitten vasta aitat jyville tarvittaville.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Aitta... mutta nyt kyl lyö tyhjää... en muista mikä aitta tää onkaan ollut - anteeksi unohdus tää suokaatte!
   Vieressään näkyy Luhtiaitan nurkkanen. Aitasta tuosta en mieleistäin kuvaa saanut joten en sitä tähän nyt liitä olleskana...
Muttas se on sellainen Luhtiaitta jota on pidetty nukkuma-aittana, ja luulempa vaine ettäs samoin tein myöskin sitten ns. liinavaatteiden ja vaateiden varastointi paikkana kuten ennen vanhaan pruukattiin ain tehdä.
Olihan siellä vielä tallessakin toisessa aitassaan käsikäyttöinen, jykevärunkoinen ( sekin ), mankelikin. Kertoili isäntäväki että se on sellainen mankeli johka laitettiin aikoinaan painoksi päällensä kivi/kiviä, ja sitten sitä "rekeä" siin mankelin pöydän päällä on vedelty edes-takaisin mankeloiden täten sillä painollaan kulloinkin tarvittavat kankahat.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Pienet nukkuma-aitat.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Isänän itsensä tekemä "Kalastajantorppa" elikkäs kalamaja.
   Todella ihanainen, pinta-alaltaan kolmiomainen katos/laavu - voisiko sanoa... johka isäntä oli käyttänyt pelloiltansa joutilaiksi jääneiden heinälatojen hirsiä rakennusmateriaalina. Samaten kuin muuten pihapiiriin rakentamaansa saunaankin...
"Torppanen" tämä on pienen lammen äärellä josa he ovat aikoinaan pitäneet kaloja, sit onkineet niitä siitä lammestansa ja sitten tietty - savustaneetkin. Jam!

   On se vaine tääkin jutska yhtä katoavaa kansanperinnettä...
   Saroilla, pelloilla, näillä maaseutujen viellä joitahin hirsisiä ( tahi lautaisiakin ) heinälatoja pystyssä on muttas kun nyttemmin on siiretty ns. tehotalouteen niin kaikkinainen heinäin, kuiva heinän, varastointi on siirtynyt niistä jo poies, pihapiireissä oleviin ISOihin kuivaheinävarastoihin. Ja sekin viellä ettäs monin paikoin näitä kuivaheinävarastoja sit on tosi vähäisesti kun se taitavi olla enemmältikin sitä AIV:tä elikkäs rehua jota ammuluille nyttemmin mieluummin syötetään. Ne kun ovat hevoset jotka enempi sitä kuivaa heinää nyttemmin tarvihtevat ja niitäkään kun ei enää olen jokahisessa pihassa olemasa KOSKA ne on korvattu traktoreilla.
Eikää enää seivästetä heinää seipäille kuten ennen ja täten tarvittiin sit ain ns. jokahisen saran päähän oma latonen johka oli helppo ja kätevä ajaa ( hevosvetoisella heinähäkillä ) nämä seipäillä kuivuneet heinät talven ajaksi säilöön. Ne kun olivat siin liki eivätkä ( kuten nyttemmin ) kilometrien päässä pihapiirissä.
Näinpää sitten nämä hirsiset ( ja laudalliset ) heinälatoset joutavatkin poies purettaviksi, poltettaviksi, hävitettäviksi... Kuhan vaine pelloilta ISOjen traktorien edestä poies joutuvat. Poies isoja, laakeita, alueita vaativien traktorien ja niihin kaikkinaisten ISOjen koneiden.


   Välillä Tuovilanlahti- Keitele, ja likemmä Keitelettä, tuli miuta vastahan vajaan 20hlö:n ohjastamana moottoripyöräletka. Wau! Vielä miekin... joskus... joohan...?
Unelmia pitää olla jotta ihminen pärjää tästä tänään, ja huomisenkin yli...
   Kuin myöskin unalmaa siitä että joskus viel jostahin, jokunen...
   Mitenkä kaunis sää! Tuuli Tuiteroinen tosin laittelee parastansa ilmoille ihmisten muttas "mitäs me pienistä, kun ei ne pienetkään mitään meistä..." Muttas kuiteskin; mitä parahultaisin sää valokuvaukseen ja näin kevään kaunihin-sellaisen etenkin.
Se vaine ettei ole rinnallain sitä jota-kuta...
( Haa! Havahduin juurikin jotta aina paasaan näin sen "toisen puuttehesta" mutta kun ei se tää sitä varsinaisesti ole. En halaja rinnallein tähän ketään uutta ihmistä, henkilöä henkkittäväistä.
Tää vaine on ikävää edes menneeseen ja - surullista kylläkin - havahtumista näin jälkikätehen siihen mitä miulle oli ja nyt ei sit olekkaan! Ja sitä toisen kaipuuta, ikävää, siihen mitä se silloin oli. Mitä meillä oli; ne kaik´ riemut ja surut, "yskät" ja onnen murut. )
... nytten joka jymmärtää ( ja jymmärsi aikoinaan... ) valokuvauksen "etiikaa".
Jymmärtäisi mitä se kaikkinensa on vähä välleen pysähdyksineen ja aikaa vievineen tuokioineen kun kuvaat jotahin asiaa, esinettä, ihmistä, paikkaa, jne.. Sitä miten se kanssaolija joutuu siinä mukana ollessansa "venymään" kun ain vuottavi kuvaajaa moista. Miten hän "uhraa" omaa aikaansa toisen hyväksi jotta hän saapi sit kuvata - muttas on kuitenkin siinä likellä, lähellä. Elää yhdessä ne hetket, tuokiot - kokee kaiken sen mitä kuvaajakin tuo muttas vaine ilman linssin lävitse katsomista näissä tapauksissa. Se ettäs toinen "hyväksyy" tällaisen harrastuksen, tällaisen "järjestelyn"... se on kultaakin arvokkaampaa kun ajatellaan näin ihmisten välistä "ottaa-antaa" menttaliteettiä. Se on - siis jymmärrättekö mitä ajan takaa? Äs, vaikea selittää - en löydä sanoja nyt olleskana... pöh!
Ja sekin vielä ettäs tokihan valokuvasin yksinäinkin ( kuten nytemmin aina ) aikoinaan. Siitä ei ole kymysys olleskana ettenkö olisi "osannut" tehdä tätä yksin, ei todellakaan. Oli vaine "kaksi kärpästä samalla iskulla": näillä reissuillamme mie pääsin valokuvaamaan ja hän vaeltamaan paikoissa erilaisissa kun "vaeltaja" sielultansa kuitenkin oli...


   Lossisaari, Keitele.

61586275_721622124919947_745567558358269

   Eka ns. maihin nousu. Kaffeeta rauhassain, yssinäin, ja evästäin omia eväitäin kun ei Kaiketonta ole "jaossa" enemmälti...
   Istuin täällä ja atvailin jotta ompaas muuten erilainen paikka - vaikkas aikaisemminkin täällä käynyt olen. Mikä tästä tekee erilaisen, mikä se on joka "pistää silmään"? Meni kotva kunne tajusin - hokasetteko te Armaat Lukijain tästä kuvastain sitä mikä se on?
Se on nää puitteet; nämä pöydät ja tuolit niihin ynpärillä. Nämä kun eivät olekkaan mitään "tusinoittain" "huoltamotavaraa" vaan ovat ehta-aito-oikeita ruokapöytiä kera pöytäin näiden tuolien. Aivan kuin kenen tahansa kotona siis.
Olipas kiva ja mukava istahtaa äärelle pöydän tään ja tuntea kuin omaan tuopaani olisin tullunna. ( Tosin miun tuvassain, täällä Humisevallaharjulla ovat tuolit nää viel piskuisemmat. Ajalta ennen 1950-luku.... ) Ei "tarvinnut" istua esim. ison tuolin laidalle kuten monesti huoltamoiden isot loosit tahi tuolit ovat malliltansa; ei niihin pienen mummeron peppu paljoa asetu. Ei "peitä" istuinalaa tuota kankuillansa... 

   Muikunlahti, Viitasaari.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Lämmä."
  Lämmintä oli. Liekkö noin likemmä +20´C - uskoisin. Ainakin täsä lahdelmassa.
Tosin tänään oli todella tuulinen päivä ja se viilensi kyllä jokahisessa paikassa. Ei paljoa ulkona houkuttanut kyllä pitemmän aikaa olla mutta esim. täsä kohtaa, täsä paikassa, oli muuten lämmintä vaikkas pitkä selkä olikin mistä puhkua ja puhaltaa oikein olan takaa. Nautin.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20  Ilosjoki, Ilosjärvi, Pihtipudas.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Ilosjärvelle päin.
   Horisontissa näkyvi Digitan Pihtiputaan radio- ja tv-asema, aseman masto.
   Muistan kun lapsena kotiimme tuli ensimmäinen televisio. Sellainen musta-valkoinen vastaanotin. Ja talomme katolle asennettiin antenni... JA kun muistelee sen aikaisia vastaanottimia, sen aikaisia lähetyksiä, yhteyksiä, jne., niin muistaa myöskin ( kuten miekin ensimmäiseksi tään maston nähdessäin täällä ) että sitten piti AINA olla heiluttamassa ja suuntaamassa sitä antennia milloin mihkin suuntaan jotta lähetykset saisi näkymään.
Meidän seudulla se oli joko tää Pihtiputaan tahi sitten Pellesmäen asema johka yritettiin antennin avulla saada yhteys.
Useimmiten se oli isämme joka siellä talomme katolla suuntasi antennia, joku toimi "välivouhkana" maassa, ja hihkui komennuksia suuntaan ja toiseen kulloisenkin tarpehen mukaan sisältä talosta ikkunan kautta annettujen "ohjeiden" mukaan: "Nyt näkyy... ei näy." "Nyt on paree... äh, eikä ole." "Kokeile toista suuntaa."

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Ja Koliman suuntaan. Lylynsaarea näkyy hiven vasemmalla ja Varpanen kuikkaa oikealla Iloskankaan yhden niemen takaa.


  Niemenharju, Pihtipudas.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Punkaharju." - jos tällainen ilmaisu tästä paikasta sallittaneen...?
   Niemenharjun tanssilava jäi juuri taakseni täsä vaiheessa ( jos se jota-kuta sen enemmälti kiinostaa, kuin mitä miuta itseäni... ) ja eteeni avautui nämä kauniit maisemat! Wau! Voikoo Suomemme luonto tästää enää kauniimmaksi muuttua! Wau! Sanoinko jo: "Wau!"?
Kyseessä on Pihtiputaaseen kuuluva Niemenharju joka on erääseen Saparoniemeen luppuvan pitkähkön niemen ( ylläri-pylläri! ) kupeeseen muodostuneen harjumuodostelma nimi. Ja taitaapi viellä kuulua Niemenkylään...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Muttas se mitä mie täältä löysin, täältä Niemenharjulta, yllätti miut täysin.
Tämä paikka, tää Niemenharju, oli nimittäin tään kyseisen päiväin "määränpääni" ja lähdimmä matkallein tälle tosiaankin ajatuksin jotta kääväisen katsomasa mitä ne tuttavani sinne ovat tehneetkään... Muttas kuten jo tokaisin niin tämä, nämä maisemat jotka mie täältä "periltäin" löysin niin nämä olivat todellinen "bonus", todellinen "kannattaa lähtiä" -maininta!
Kuljet vaine ( tää on nyt kuin paraskin mainos - sorgy ) tuota Niemenharjua ja sen Niemenharjutietä pitkin ielleh ja sitten tuletkin sen kaunihia maisemia ihastellessasi tällaiselle kohdalle...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

...josa joskus aikoinaan on sijainnut leirintäalue. Nimen omaan "on sijainnut". Ei enää ole - vaan se on "päässyt" rapistumaan niin rakennuksiltaan kuin puitteiltaankin. Kuten esim. tämä notskipaikka keskellä tätä "pihanmaata". ( Ja saunarakennuskin oli "tyhjennetty" nuorison "ripeästä" omatoimisuudesta johtuin. Sinne sisälleen en pyrkinyt muttas siitä näki jo ulos asti että vandalismi oli iskenyt ihan tuttuun tapaan siihenkin... )
Tämän "sienen" mie huomasin ekas´ teks´ koko tästä paikastansa tuota harjun tietä porhaltaissain Suklaatillain. Tämä kun näkyi sinne asti. Pitihän se käväistä katsomassa mikä tämä on, miksi tämä siellä on, mitä tällä on tekemistä, jne.?
Pettymys vaine oli tosiaankin suuren suuri ettäs vaik se näin kaunis onkin puitteiltaan vieläkin, ihanaisen nurmikattonsa kera, niin tosiaankin tää kaikki olikin jo katoavaa kansanperinnettä.
   Sillä sehän oli noin 70-lukua kun Suomemme maan "jokahisessa" kolkassa viellä oli viimeisiä leirintäalueita ja ihmiset matkatessaan niittä alvariinsa käyttivät. Mm. meidänkin perheemme. Muttas sitten kun ihmisten matkailutottumukset muuttuivatkin ( Haluttiin perempia yöpymispaikkoja - mm. petejä valmiine liinavaatteineen ja huoneineen. Peseytymismahdollisuudet ja vessat haluttiin siihen samaan paikkaan, aivan liki ja jokahiselle itselleen omat käyttää. Ruokailut kenties viellä valmiiksi tehtyinä, sauna valmiiksi lämmitettynä, jne., jne.. ) niin yksi toisensa jälkehen näistä joutui lopettamaan asiakkaiden puutteen edessä. Näiden pito ei enää kannattanutkaan; ei asiakkaita, ei kapasiteettia pitää yllä ja auki.
   Käänteisesti: osasen tään paikan alaslaskuun lie täsä kyseisessä paikassa aikoinaan tehnyt sekin että kun tälle kylälle on rakennetut sen aikaiset uuden uutukaiset hotellit yms. yöpymispaikat ( meidän matkaavien matkalaisten toivomuksista johtuin tietenkin ) niin tää kaunis paikka, tääkin leirintäalue, on unhohon silloin jäänyt... 

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Kolimajärvi ja tämän leirintäalueen rannan kauneutta ihanaisin rannantuntuman tään väriskaaloineen!

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20   Vihdoinkin perillä: tään harjumuodostelman toisella puolella. Sanoisinko NYKYISELLÄ käyntipuolella näin kun ajattelee valtavirtaa, nykyajan matkailijoita ja vauhdikkaasti etenemään, paikasta toiseen liikkumaan, haluavia ihmisiä.
Isse kuljen mieluummin ajan kera, hitaasti ja pienempiä teitä pitkin - sillä nytkin löysin nuo upeat maisemat tuolta "entiseltä" puolelta harjua... Jos olisin porhaltanut valtavirran mukana, ajaa-posottanut tuon 4-tien muiden autoilijoiden tapaan, heidän vauhdissan ja vanavedessään, niin enhän mie koko tuota kaunista seutua olisi olleskan löytänyt ja nähnytkään!

61847068_2851184398440863_73027886893089

   Taivaanrannanmaalarin "kädenjälkeä" a´ la mie.
   Harmittelen vaine ettäs kamerain jätin autollein ( enkää tietenkään millään malttanut, jaksanut, lähteä raahaamaan sitä sieltä tänne sisälle... ) ja kuvasen tään "jouduin" sitten ottamaan kännykälläin...
Miusta ihan osuva sattuma, kuvakulma, Taivaanrannanmaalarille!?
   Tästä näkyvi paikan tään, tään huoltoasemankin, ihanuus: luonto näinkin liki vaikkas se nyt onkin tuo nykyinen leiritymisalue josa on sitten myöskin pystyssä nyky "hepojen" pakolliset "syöntikaukalot", lämmitystolpat nuo rautaiset ( jotka eivät onneksi tästä huonolaatuisesta kuvastain hyvin nävy... ). Muttas kuitenkin - ylen on kaunista.
   Määränpääni tää on siis huoltoasema joka on nykyaikaisesti matkailukeskus sisältäin ravintolan, hotellin ( sis. saunan ) ja myymälän.
Matkailukeskuksen ovat suunnitelleet Emma Johansson, Willem van Bolderen, Mikko Jakonen, Pauliina Kujala ja Tiia Anttila arkkitehtitoimisto Studio Puistosta.
Ja mikä tärkeintä, mikä mainitsemisen arvoista näin suomalaisesta menttaliteetistä kattoin... me kun harvemmin "häntäämme nostetaan itse" niin... brittiläinen ( siis englantilainen ) arkkitehtitoimisto Desing Curialin on listannut tämän vuonna 2016 valmistuneen paikan, koko maailman huoltoasemista, poikkeuksellisen tyykilläiden kymmenen kipaleen kärkipaikalle!


   Pitkäpohjan lahdella. Saanijärvi, Pihtipudas.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Tyhjää - ei mitään sanottavaa miulla tähän. Ei mitään lisättävää. Finito.


   Tästä, tään 4-tien varren Saanijärven ja Elämäjärven ( vesistöjä ) jälkeen tuli eteheni suoraa tietä vaik muille jakaa ja jakaahan mie sen sainkin kun siellä tietyömaa oli. Tietyömaalla tuolla oli asfalttipoijat töillään kaunihissa säässä. Mikäs oli ollessa kun Aurinko Armas helotti ja Tuulen Tuiteroinen sit viilensi mukavasti jottei hiki asettunut ihoillensa nahkaisten, asustanut alle vaattehien....
   Muttas "saattohoidon" ( saattoauto oli käytössä tällä tietyömaalla ) jälkehen tuon tuo kunne käänsin kelkkain kohti itää, asetin Hepo Hopiain alttihiksi pienemmän tien tanteherelle, niin se oli mahtavainen. Tuumailinkin issellein että "seikkailu" alkakoon!
Olipas ihanaa päästä poies 4-tien ruuhkista, alituisista jonoista, ohituksista, kiireestä ja tietyömaastakin tuosta. Pääsin ajelemaan pienemmälle tielle ihan omaan tahtiini. Ei ketään hiilostamassa persauksissa, ei ketään hidastelemassa edessäin - vain mie ja Hepo Hopiain karauttamassa pitkin seutuja noita aikas asumattomia. Ihanata!


   Kohiseva, Maanselänlahti, Pyhäjärvi-järvi, Pyhäjärven kunta.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Kauas pilvet karkaavat."


  Rillankivi.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Paikka tämä on paikka joka kolmen läänin ja kolmen kunnan "nurkasessa" seistä nakittavi: Oulun, Itä-Suomen ja Länsi-Suomen läänien sekä Pihtiputaan, Pielaveden ja Pyhäjärven kunnan.
Tämä nimetty on aatelismies Haakon Frillen mukaan Rillankiveksi.
1323 vuonna Pähkinäsaaren rauha on tod. näk. kulkenut tästä kohtaa, ja karjalaisten kulkureitti Maaselän kannaksen ylitse Laatokalta Pohjanlahdelle.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Kivenmurikka tää ensimmäisenä ottavi tänne tulijan vastahan.
   Tämä kiveinen on juurikin se kivi josa aina meidän pesue valokuvattiin kun penskana ollessamme perheemme kera täällä käytiin. Muistan ne käytimme: sitä jähdettiin ain joskus koko perheemme voimin, isämme kuskina toimiessa, Ladalla ajelemaan, kiertäin pitäjämme pohjoinen puoli samoin tein ylt´ ynpäri ja poikettiin aina Rillankivellä sekä Saukonlähteellä ( se tulee tuossa myöhemmin "vastaan" täsä skriivauksessain ).
Kuinkahan monta ikuistettua hetkeä onkaan täsä kohtaa otettu silloin...?

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Ylen on kaunihit maisemat täällä. Ja se "korvia huumaava hiljaisuus" joka syntyy puiden näiden humistessa Tuulen Tuiteroisen mukana - ja jokusen ohitse ajavan auton pörinän kiiriessä korviin kävijän täällä olevaisen...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20   Saukonlähde, Keitele.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Vettä kirkasta.
   Tuolta se pulppuaa, tuolta maan uumenista... jostakin syövereistä maan alaisista, pintaan kohoten, ja tarjoten vettä raikasta ja kylmää. Tarjoten siis ihan juoma kelpoista vettä niin paikalla tällä vierailijoille kuin myöskin täältä vakituiseen käyttövetensä hakeville mökkilijöillekin. ( Hörppäsin sitä miekin taasen muutaman koprallisen... )
   Vesi tämä todellakin juomakelpoista on ( serfikaatit esillä paikalla ovat lähtehen tämän luona ) ja se "laskeutuu" tästä...


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

...tätä uomaansa pitkin läheisellä Saukonsuolla olevalle kahdelle piskuiselle lammelle.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   On siitä muutama muukin tassutellut lähtehelle tälle, miun lisäksein.


   Välillä Saarela - Vaaraslahti muttas misä siellä - ei tietoa... sori...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Maalaismaisemaa kera Aurinko Armahan loistehen tuolla toisella puolen järveä tätä.


   Korkiakoski elikkäs Korkeakoski, Maaningalla - nyttemmin Kuopioon kuuluvalla alueella.
  Koko kosken alue, sen liki-ynpäristöineen ( nykyään 35h ), on ollut jo vuodesta 1947 lähtien luonnonsuojelualuetta josa on mahdollista valetaa "Kanjonin kierros"-reittiä joka on kokonaisuudessaan 5,5km pitkä.
   Koski tämä on korkia 36,4m ja täten Suomemme maan korkein koski kuohuinensa jotka saavat alkunsa erinäisistä pienistä järvistä, ja mm. läheisestä Löytynjärvestä. Koski kulkee kanjoniseinäisessä uomassaan 2,5km matkan päättyen sitten lopulta Tuovilanlahden lahdelmaan joka on sit taasen 5km pitkä osanen Maaninkajärveä. ( Täällä lahdelman kupeella on muuten olemasa "Pirun pesä" ja hiidenkirnukin muttas ne ovat ikävä kyllä saavutettavissa vaine kesäisin järvenselkää pitkin venhehellä tahi sitten talvisin jäitäpitkin. )

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Koski komia ja kosken tään kuohuja hivenen likemä kuvattuna...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Voih, jos nuo saisi omaan puuterhaan...": huokavi puutarhaalan harrastaja ihminen - miekin...
Ihanaisia Kotkansiipijä ja Saniaisen Santtuja pitkin uoman tään seinämiä ja vasiten pohjia. Oih.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Luonnon asetelma.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Mörö-Köllin kolo."
   "Siellä on pesä, siellä on kolo ja Peikolla pehmoinen olo."
   Meinasikohan se tuo Mörö-Kölli miut Hiisen tykö viedä kun täällä alhaalla seikkailin ja kuvasin kosken tään kuohuja...
Kuljeskelin täällä pitkin kaatuneita puunrunkoja saarekkeeltaan toisella. Milloin pintaa tuota jo paikoin kelottunuttakin, milloin kumartain ja niijaten mahdollisimman syvään jotta alitsensa pääsisin runkojen puiden nuiden kaatuneiden. Milloin loikaten kosken mättähältä toisella haaravälini pituutta reilusti koittain... ja ka, hupsista! Löysinkin sitten yks´ kaks´ - ylläri-pylläri - itsein keskeltä kosken tään vesistöä!
Kastui kenkä, kastui sukka, ja tassukin soma. Siin seisoin - olin kosken tään oma. "Kaste" tuli koettua ja tehtyä.
Mietinkin ettäs ei kertaa ettei syövereihinsä jonkinlaista kosketusta saisi... ( olen kyl monta kertaa kuivinkin tassuin selvinnyt... )
Muttas se mik´ varsinainen ylläri-pylläri oli, oli se kuin LÄMMÄ vesi tuo oli? Luulin, säikähdin todellakin, tassuin upoksiin saadessain, jotta se KYLMÄÄ toden teolla olisi, muttas ei, ei ollukkana. Jee... uimaan?

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   "Santtupeltoa" äärettömyyksiin uoman tämän pohjalla...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

... ja myöskin uoman tuon joka osanen Korkeakoskenjokea on sekä yhden aluistansa saapi mm. Kiukoonmäen suunalta.
   Tuolta jostain Kiukoonmäen suunalta hokasin rotkon tään seinämältä, sellaisen piskuisen pienen "Korkiakosken"? Äänensä korviini sieltä kantautui, kosken tuon solina soi. "Mitä, mistä?": mieleeni heti nousi. "Tuonne ja heti... tahtovi hän.": tuumailin isseksein; "...muttas ei kuitenkaan."
Sillä hokasein ettäs sen verta jyrkän rintehen kupeessa se koski siellä solisi jotta en henkeäin alttihiksi tohdi kuiteskana laittaa moisen kosken taatta. Ei sillä etteikö se näky kaunis, upea, hyvä... ollunna muttas Henkiriepu tää kuiteskin sen verta rakas on jotta seikkailut saavat jo täl´ iällä jäädä. Menkööt he jotka nuorempia ovat tahi sitten enempi kalliokiipeilyä harrastaneet...?!

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Ns. alarinteen portahat pitkät.
   Tässä kohtaa täällä käyskennellessäin, kuten myöskin sitten kotiain kohen uretessain ja kaffeekupposta kioskin kupeella hörpätessäin, mielehein nousi aatokset et voi kumpa miullahin se "toinen" täällä-kin mukana olisi.
Oli nimittäin perheitä, ja lähinnä pariskuntia, jotka toisiansa kuvasivat mm. näillä portahilla ( ja muuallakin kosken tään parrasta ) kuten mekin puolisoin kera aikoinaan. Nyt häntä ei mukanain sit "sattuneesta syystä" ollutkana... Joten sitä tunsi/tuntee ittesä hivenen "orvoksi" tuolla toisten pariskuntien joukossa; toisilla se kumppani siinä kuvattavana on - ja toisilla ei. Toisilla on se kumppani jonka kera jakaa tämä-kin kokemus - toisilla ei.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Myllynkivi.
   Muistissain on ettäs näitä myllynkiviä kaksikin kipaletta yhteensä olisi muttas en vaine milläskänä enää ole viime käyneilläin sitä toista täältä bongannut...
Kivet nämä ovat koskella täällä ammoin sijainneen ( jostain 1700-luvulta lähtien )  vesimyllyn kiviä. Myllyn tuon olleen huuhtovi joskus 1800-luvun lopulla jokin keväinen tulva koskea pitkin alas - snif.
  

   Patajärvi, Maaninka, Kuopio...

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Sarjassamme: "Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän..."

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   Patajärven ja Patalahden välissä olevan Patajoen pato, kauneimmillaan; näin kevähällä.

2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20


2019.5.30.%20Vianta%2C%20Patalahti%2C%20

   ...ja välittömästi tään padon jälkehen maalaismaisemaa kaunista taasen.


   Näin tuli sitten saateltua kokonansa päiväin tää "parahultainen" ehtoolle asti josa muuten oli sitten Venhoin UUSIEN airojen lapoihin reikäin poraukset viel ejessä...
   Pitkin päivää tätä kuluvaista viestiteltiin tuon nettisfäärin kautta erään ihmisen kera että onnaisiko moinen homma tänä kyseisenä päivänä puolin ja toisin. Onnasihan se iloksein sit viel ennen tulevaa yösyväntä.
Hän kävi hyvää hyvyttään ne reikäset lapoihin airoin noihin poraamasa. Kaffeekupposet lupasin joskus korvaukseksi tarjota jos vaine Töissäin käväiseepi.
   Ihanata kun on ihmisiä jotka avittavat ilman että ekast´ teks´ kysytään paljonko maksat työstä tästä? Ihanaa kun on ihmisiä joilta esim. nyt löytyi tällainen teräinen poran et sillä sai reijät nuo tehtyä kun sitä kuiteskin niin harvoin tarvitsee ( kliseinen sanonta - tiedän - mut siltikin... ) itse ettei sitä kandee lähteä parin reijän taatta ostelemaan.
Ja sekin viel ettäs hän isse ne reikäset sit porasi ( miun neuvonnan turvin ettei nämäkin "pillun päreiksi" olisi päättyneet kuten ne miun entiset airoin... ) näihin ISOmmalla painovoimalla kuin mitä miulta isseltäin olisi löytynnä. Mie kun tällainen heintelä hau´ikseiltain olen. "Alleja" kyl löytyvi...
Siis nimen omaan tuon painon voiman taatta! Kyse ei ole, eikää ollut, mistään sellaisesta ettäs "kaks´ lahkeiset osaa ja taitaa - eivät yks´ lahkeiset..."! Sillä hertti-leili - osaanhan miekin nuo tehdä! En mie siihen miestä tarvihhe, en. Piste.

    Muttas joo - hyvä päivä tuo takan nyt on, ja kuvat jotkut näistäkin ihan siedettäviäkin... Jep. Heippa!