2016.4.3.%20Annika%204v%20%2830%29.jpg

   Mummon tään päivien ihanuudet ovat täsä ykdessä ja ainuussa kuvassa. Tai ei kenties ihan kaikki ihanuudet muttas ainakin muutamat niistä.
   Tänään oli taasen sellainen ihanainen päivä että Aurinko Armas porotteli täydeltä terältänsä Taivahankannelta luoden lämpimiä säteitänsä meille Maan Matosille tänne Telluksen päälle. Ja mie "naatin" niistä säteistä sen minkä olen tänä päivänä kerennyt.
   Olen pessyt pyykkiä useammankin koneellisen ja kaiken kuivattanut ulkosalla! Niin, ulkosalla ihan todellakin. On nimittäin sen verta lämmintä jo tuo Aurinkoisen porottelu et se kuivattaa ku kuivattaakin pyykkiä jo aikas sukkelaan. Tosin täytyvi sanoa et jos pyykkinä olisi ollunna vaik vaattehia niin tuskinpa vaine ne olisivat niin nopiaan kuivuneet kuin nää tään päiväiset liinavaate-pyykkini miun.
   Aamun valjettua seudulle tälle, oli Pakkas-Ukon puremaa lopulle kymmenen astetta ja kovin näytti että eihän tästä mitä lämmintä päivää tule tekemälläkään niin niin se vain päivänseljän kääntyissä yli puolenpäivän, alkoi päivä tää kummasti näyttämään ihanan keväiset puolensa.  Enkä mie enää malttanna olla Aurinko Armahan säteillessä silleen tietyllä tapaa, "raahaamati" ( kalustoni on hevy-osastoa kun ovat aitoa metalia eivätkä mitään muovi-jäljetielmiä : )  ) miun puuterhakalustoain ulos takapatiolleni; sinne lämpimään. 
   Näinpäs mie pääsinkin sitten nauttimaan sekä Aurinko Armahan lämpösäteilystä kuin myös tästä kalustostain syöden päiväateriani ulkona näiden molempien "tykönä".
 
   Mietin että mitenkähän se on nykyään...
   ... kun ei täällä oikein näy ulkosalla kenenkään pyykkejä lepattelemassa Tuulen huminoissa ja Aurinko Armahan lämmössä, ni kuivattavatko kaik muut immeiset pyykkinsä - misä? Kuivattavatko he ne sisällä jollakin telineellä ( kuten mie talvisyvämet - mutten kesäiseen aikaan ) vahi onkoo kaikilla sellaiset kuivausrummut huusholleissaan? Miksi ihmiset eivät "enää nykyään" kuivata pyykkejänsä ulkona? Onko tää ulkoilma täällä niin saasteista ettei sinne olisi viisasta pyykkiänsä ripustella? Olenko mie vaine niin "hullu" ettäs en tätä tajua ja tiijä? Vahi miksi toiset eivät kanna pyykkiänsä ulos? Onkoo siinä takana jokin nykyaikainen "hävelijäisyys" takana? Onko "hävelijästä" ripustaa kaikkien näkysälle oman taloutensa liinavaatteita tahi vaatteitansa? Ei miusta ole. Sillä kaikillahan on kumminkin olemassa ja käytössä esim. näitä liinavaatteita. Mitä niissä voisi olla hävettävää? Tahi sit vaatteet - kaikkihan käyttävät niitä! Jokahinen vaine erilaisia ja erinäköisiä. Ei senkään pitäisi olla millään tappaa hävettävää.
   ... pesevätkö ihmiset nykyään vuosittain ( tahi useammankin kerran vuoden aikana ) petivaatteensa? Patjansa ja patjojensa suojat/päällyset? Entäs kaikki huushollien täkit, peitot ja tyynyt? Vai onko niin ettäs kunne ne on tarpeeksi tievaantuneita niin sitten vain heittävät poises ja ostavat uutta tilalle? Aikas hupaa hommaa moinen tyyli!
Mie pesen ainaskin kerran vuoteen ja tarvittaissa kesken vuottakin. Nyt täsä mennä viikolla aloittelin jo patjojen päällisistä. ( Patjoja en pese kun nykyään ovat niin paksuja jo ettäs niitä on vaikia saaha mahtumaan mihkään pesukoneisiin - eivätkä nykyaikaiset patjat taida oikein "dikata" pesuhommista... )
Samaten pesen huushollini matot kerran vuoteen. Joko mökillämme painarilla tahi sitten pyykkikoneessani - ne jotka siin mahtuvat peseytymään. Pienimmät lähinnä. Mattoni kun eivät ole niitä kaiken maailman dubee... tai jotain sellasia... mattoja vaan ihka aitoja räsy-sellaisia. Ne kestävät ja oikein vaativatkin vuotuisia pesujaan. "Onneksi": sanoisin mie; "sillä onhan se ain kiva saaha ( edes sen kerta vuoteen ) puhtahat ja ihanan raikkaille tuoksuvat matot huusholliinsa sisälle!" Voi sitä puhtauden-tuoksun ihanuutta.
   ... pesevätkö immeiset huusholliensa akkunoita kuin usein? Kerran - vahi kahdesti vuoteen? Vai ei kumpaakaan: vain silloin kun hoksittaa? En ole nimittäin nähnyt nyt näiden kohta kahden vuoden aikana täällä Kulmakunnalla kenenkään muun pesevät akkunoita kuin ittein! Olenko "kummajainen" tässäkin asiassa seudulla tällä?
Näin keväisin pesen koko akkuna-köörin ( kaikki lasit jokahiselta puolelta, kaik pokat joka kantilta ja sit viel sälekaihtimet -  ja INHOAN TODELLA PALJON sitä hommaa! ) ja syssyisin sit sisä- ja ulkopuolen lasit ja pokat.
Nyt on vielä tekemäti moinen homma tältä keväältä - saas nähhä minä päivänä alkaa "viiraa" siltä kantilta....


2016.4.3.%20Annika%204v%20%2831%29.jpg

   Ylimmässä kuvassa kuikistaa yläkulmasta miun kukkapenkkini alla Omppu-Pomppu-puun.
Siellä on jo elämää joka ei milläskää malttasi pysyä enää "nahoissaan" vaan tunkee väenpakolla ilmoille lämpimille, kohti Aurinko Armahan lämpöä. Kuvassa ovat Kevätesikkojen pienet vihriät ensilehdet näkysällä... vaikkas mie olen jo kertaan - kahteenkin - heijänkin niskaansa lykkinyt nuita loppuja lumia joita siin viel on. Ajattelen ettäs on näihin "raukkojen" viel ihan turha nousta pinnalle maan, poies lumihunnun alta - raukat vaine paleltusivat kokonansa kun näyttää viel pitävän nuita viime yön kaltasia pakkasia ihan todella. Ja kuleman on lupaillut täsä tulevalle viikolle jopa -15´C pakkasiakin! Voih ja oih, miten käy näiden kukkasieni silloin? Ei tuo levittämäin pienoinen lumikasa heitä kovin montaa tovia suojaile ja "lämmittele"; sit jos pakkasta paikalle tulevi niin se on ihan Herrassa et säilyvätkö ne hengissä?
    Se Omppu-Pomppu-puu vuottavi kans "viiraus" päiväänsä. Ei, ei "hänellä" viiraa, vaan toivon mukaan miulla viiraa joku päivä silleen että mie haen tuolta taloyhtymän varastosta ISOT tikkahat ja otan tyttäreltäin lainaamani oksasakset kauniisiin ( ryppysiin ) käsiini sekä alan nips-naps-nipsimään sen oksasia karsiin turhia oksia kupeiltansa poies. On nimittäin aikas tuuhea ja ilmaa "läpipäästämätön" "tapaus". Sitä pitää ihan puun ittesä hyvinvoinnin ja hedelmien kantamisen taatta harvennella, ja muokkailla näin, jotta hengissä pysyisi ilman ikäviä Höppiäisiä ja Katalia Tauteja.

2016.4.3.%20Annika%204v%20%2832%29.jpg  

   Näin kevähällä ( ja jo muuten nyt tästä varmaan noin kuukausi taakse päin ) mie pruukkaan pitää takaoveain auki ainaskin kerta päivään jos vaine on vähääkään tään päivän kaltainen päivä. Jos vaine Aurinko Armas nokkaansa "ulos" pilvien takaa näyttävi.
   Saan siin tuuletettua "Tuulentupaani" kerralla ja kunnolla vaikkas nyt tässäkin koissain on toimiva ilmanvaihtokoneisto. On se vain ihan eri juttu ja ihan erilainen raitisilma joka tuolta ovesta sisälle lykkii kuin mitä koneisto sisälle kuljettavi.
   Ja samalla saan sit naatiskella siitä ihanaisesta Aurinko Armahan lämmöstä päivä päivältä yhä enemessä... voi "Jesus" - auttakaa! Mikä se sana on? Kuis se taivutetaan? Siis se sana joka kertoo että jotain on päivä päivältä yhä enemmän! Kuis se taivutetaan, sanotaan? Muttas asiain ydin on joka tapauksessa se että kun Auringon kiloa säteilee joka päivä enemmän ja enemmän niin mie sit voin tuon avonaisen ovein kautta nauttia siitä päivä päivältä ain enemmän ja enemmän! - Piste!
Mie joka touhua ja kuljen siinä tienoolla jotahii. Tahi sit kuljen siitä "läpi" ja touhuan joko siel ulkona tahi sit sisällä - tahi molemmissa. Mutta touhuan vain ja nautin samalla ihanasta säästä!
Tai sit otamma vaine kuten tänään ja syön jotain siellä ulkona. Tai sitten siin oven kynnyksellä, josta ain kevään lämpimien ensisäteiden ilmestyessä, näytän ain ( kuin Majassani Matalassakin tein ) aloittavan pikkuhiljaa "ulkoistamisen": otan mukaani vaik kupin kuumaa juotavaa ( nyttemmin sokeritonta memua ) ja/tai jotain syötävää ja istua tupsahdan siihen istumaan - ja nauttimaan :)
    Tänään kun oveni tuo "Seppo- seljällänsä" ammotti niin sieltä ampaisi sisälle tää kuvassa oleva, kevään tään ensi Kääpäjä! Se otti ja surisi hyvin äänekkäästi kohti huusholliain ja tään akkunaa. Sieltä mie sen kiinni pyydystin juomalasiin ja kannoimma ulos sil ei miusta ole kärpäsen tappajaksi :)

   Näin kesät kun  tekee tuloaan niin olen mie nähnyt jo Töyhtöhyyppiä ja Joukkahaisiakin. Mutta enpäs sit muuta - vaikkas naapuri eräs tästä asuntokolonastamme tänään kertoikin ettäs Kuret nuo mahtavaiset jo saapuneet ovat seudulle tälle... ja niin kuin mie eräs aamu täl viikolla korvain höröllä kuuntelin et kuulinko mie Kuren äänen? "En varmaan." ... Enhän mie sitä uskonna - ajattelin et höräjän; Joutsen se varmaankin oli...