Niinhän siinä sitten kävi et en mie milläskänä malttanna....
   Sen mitä tein päälystä näiden kakkusten, niin "yöuneni menetin" ja mietin et enhän mie voine niitä jättää siten kuten jätin Töistäin poies lähteissäin vaan...
Kussa uralle uudelleen urkenin, niin otimma sekä entrasin päällyksensä uuteen uskoon. Sil viisiin et voinen itse allekirjoittaa, nottas MIE olemma nää tehnyt!
Siin sainen olla "kätevä käsistäin" kun aikarajana oli vajaa kolmisen tunteroista yhteensä! Siihen sit teimmä päälliset uusiksi siisteinä, kretat vatkasin, vedin reunansa sileiksi ja siisteiksi sekä otimma ja pursottelin nuo koristeensa yllensä jokahisen näiden. Muttas kerkesinpäs kuitenkin:

2.jpg

( Teki muuten tiukkaa pursotella... se tuo kätein ei oikein pelittele.... )

1.jpg

   Ja kyseessähän siis olivat YO-juhliin menevät Mansikka-banaani -täytekakut; gluton ( sis. gluton kauraa ), lakton.
Pomon tekemät kakkupohjat, miun täytöt maustamisineen sekä pintain vedot koristeluineen.

    Tään aamun hämärissä "tonttuiluni" jälkehen tulikin miulle jo aamupäivästä lähtien VAPAATA loppupäivä!
Tonttuilin sit tuolla Maailmalla Avaralla, vieden Ystäväille, Hyville, Rakkahille, joulukortteja ja lahjapaketteja.
"Irti-poikki-katki", siis aivan venttinä, kussa kotiain ehättäydyin.
On se vaine rankkaa toi Maailmalla matkaaminenkin!



318222661_726051095710939_84713935367675

   Itsepäistä itsenäisyyttä kaunista.

   Humisevallaharjulla vietettihin eilinen Itsenäisyyspäivä mm. laitellen aluille "perinteinen rukiinen" taikinajuurellinen leipä, alias Hulda.
Ja näin jälkimainingeissaan sit jalostain se muotoon Leipäset.

   Ajatelkaas kuin onkaan tääkin ruoka/leipomis-kulttuuri rikas ihan vaine näinkin omatakaisesti Suomemme maan sisällä kehittyneenä ja sit siihen sivuunsa vaikutteita erinäisiä tuolta ulkomaailmasta mukaansa ottain!
Muttas kuiteskin kuin onkaan rikasta tääkin taikinajuurella, juuritaikinalla, leipäin tako ja laitto!
   Meitä on moneksi ja monen laista laittajaa ja taittajaa taikinaisten näiden. Mik´ rikkahus, mik´ ilo ja nautinto ko saamme nauttia näinkin moninaisista ja erilaisista taidoistamme ja sen jälkeisistä taitojemme noiden, tuloksista!
Olkaamme ylpehiä näistähin Alli Hopa.
   Olkaamme ylpahiä, et osaamme, taidamme ja ennen kaikkea voimme, saamme, ja pystymme tätäkin taitoamme iellehen tekemään täsä vanhempiemme, ja vanhempain vanhempien, aikaan saamassa vapaassa Suomemme maassa!


    Sitten jälkehen Leipästen päivää samaista Töissä:

318221763_693311132166443_86481364638833

   Kuningatar -täytekakku; gluton, lakton.
Pomon tekemä kakkupohoja, miun muutoin.


2022.12.7.%20Tiikerik.%20g.%20sis.%20s.k

   T -tupla-ii -kerien -kaffekakkunen; gluton ( sis. gluton kauraa ) ja maidoton.
Meitin käsialaa, kuten nääkin;

2022.12.7.%20Croisantit%2C%20norm.%20l..

   Croisantit; normijauhoiset, maidottomat.


2022.12.8.%20Vanilja-must.j.k.%20g.%20si

   Vanilja-mustikka -juustokakku; gluton ( sis. gluton kauraa ), lakton.
Made by me.
( Kakkupohjana käytin murentamaani, kuivaamaani, T - tupla-ii - kerien kaffikakkupohjia, jotka taanoin menivät miulla piiiiit-kästä aikaa todella kehenosti! )


   Tonttuilemassa tänä pänäkin;

2022.12.9.%20L%C3%A4mm.lohivoileip.k.%20

   Tilauksesta Lämminsavulohi -voileipäkakku; normi-jauhoiset kaupan pahtikset, lakton.
Kokonaan miun tekemä.
   Elämäni eka sipuli-kukkanen tällainen.
Ja senkin pakisen, et ko aloin tekemään noita kurkun "lehdykäisiä", niin menipä pikkuinen hetki et tuli muistin päälle kuin ne tehtiin. Ensin kopasin pitkittäin kurkun pintaa tehdä niitä, muttas eihän niistä tullut mitään. Niistä tuli liian pitkulaisia! ( Tuoresalaatin sekaan täytettä samalla. ) Sitten käänsimmä kurkkusen poikittain kämmenelleni ja aloitin alusta. A´ vot sie ko tuli paree ja hyvää jälkeä.

2022.12.9.%20L%C3%A4mm.lohivoileip.k.%20


2022.12.9.%20Brita%20omena.%20Norm.j.l.%

   Omena-kaneli Britoja kaksi tsipaletta; normaalit jauhot ja lakton.
Pomon tekemä Brita.
Mie keittelin aitoa omppu-pomppua maustain väliinsä, lisäsin muut tykötarpeet sinne ( siis miun maustama ), ja koristelin pintansa kaikkinensa.


2022.12.9.%20Pipari-siklaa-vadelmak.%20g

   Pipari-suklaa -täytekakku vadelmahillolla.
Pomon tekemä tumma kakkupohja ( en muuten varmaan ole aina maininnut milloin on ollut vaalea- milloin tumma kakkupohja..... ), miun maustama, täyttö ja pinnat kaikkinensa.
   Tästä kakkusesta ko kaksi palasta jo kerkesi mennä suihin maukkaisiin, niin näkee kuin mie jaan kakkupohojat aikas hyvin - ettenkö itse sanoisi. Tuol´ viisiin aikas tasajakoisesti kerroksiinsa, ja sit väliinsä täytteet tykötarpeineen.


   Pyörin, pyörin, ja pyörin ynpyrää Töissä ja tuntui et mitään en tee, mitään en valmihiksi saa.
No, tään verta nyt sitten...
Tällaisesta "tähdestä" se alkoi...

318632311_508214224421517_48029513757776

Suukkoja jaossa ensi viikolla!
Puolukka-karpalo suukkoja!
 

   "Sattuipa taasen "somasti".
   Tänään käväisi Töissä ihanainen eläkelläisporukka syömässä keittoaterialla ja kakkukaffeella. Iloinen porukka, kiitollinen porukka ja ihana oli heitä palvella.
Se vaine et kun he pölähtivät sisään tupaan tuohon, tupsahti heidän kera samalla antoisa tuoksupilvi seuraksemme.

   Tunto het´sillään poskionteloissa; turvotus, kipu ja äklö olo.
Porukka lähti, kaikkosi, tyköämme, muttas "ihanuus" jäi iellehen leijailemaan seuraksemme.

   Nyt näin kotona ollessain jomotus on armoton, kipu ihan "kiva".
Tuoksu seuraa poskionteloissa mukana; ei se sieltä haihdu poies samalla kun "vaikutuspiiristään" lähden. Aika vaine sen sieltä poistaa.
Särkylääkettä tonnista kitusiin - kohta toinenkin; armoa armollista täsä istun ja vuotan..."

   Et hyvää "viikonloppua vaine - ensi viikolla sit näkyillään!