...maistuvaiten.


2020.7.25.%20Red%20Velvet%20-Brownie%2C%

   Brownie ensin Red Velvet´nä ja sitten mansikkaisena myöhemmin.
   Red Velvettiin laittelimma punajuurta sekaan sekä tietty väriainettakin punaisuuden aikaan saamiseksi muttas eihän se oikein toimi kun on tavallista elintervikeväriä vaine. Ehken jokin sellainen pastaväri toimisi paree... Red Velvet oli gluton ja lakton, sekä mansikkainen sitten normaali, ja lakton.
   Brownie´ssa olen huomannut ettäs se et mitä "löysemmäksi" uskaltautuu jättämään taikinan tuon niin sitä paree siitä oikeestaan tulee. Se vaine ettäs mikä on sitten se raja "joka on piiretty veteen" ettäs taikina kantaa itsensa ja milloin se sitten jääpi eittämäti ra´aksi kun ei ole tarpeeksi jauhoja sisuksissaan?

2020.7.30.%20Mansikka-Brownie%2C%20lakto


2020.7.25.%20Tiikeri-kaffikakku%2C%20glu

   Kaffeekakkuria ensinnä T- tupla-i - kerien ja sitten Marianne-muodossa.
   ( Päivän tuon päätteheksi oli joku asiakas ostanut koko Mariannen itsellensä mukaansa... )
   Tikru automaattisesti taasen gluton ja maidotonna, ja Marianne myöskin. Hokasin nimittäin ettäs Marianne-rouhe on maidoton ja gluton, nimikkeellä SAATTAA sisältää kyseisiä aineosasia muttas...
   Kävimmä tämä jälkeen eräällä nettisaitilla tiukkaa keskustelua siitä ettäs voikoo tätä Mariannea sitten sanoa ettäs on gluton koskapa sen glukoosisiirappi VOI olla tehtynä jostahin viljasta!
Elikkäs vaikkas tuotteen tuoteluettelossa ei mainita suoraan mitään viljaa tahi gluteiinia ( eikää myöskään tuota maitoa tahi laktoosia, tms. maito-peräiseen aineosaan ) niin mainintansa puolesta; "saattaa sisältää", ja kun siinä Marianne-rouheessa on sitten tuota glukoosisiirappia, niin tätä ei voinekkaan sanoa ettäs olisi gluton, LUONTAISESTI gluton!

2020.7.30.%20Marianne-kaffeekakku%2C%20g


   "Silloin on taottava kun rauta on kuuma." kuuluvi vanha sanonta joka pitää paikkansa kohdassa monessa. Se pitää myöskin paikkansa näin kausityöläisen töissä. Ja sitten oikein osuvaisesti peräti.
   Olen alalla Töissä jossa näkyvi ja tuntuvi hele-katin hyvin se ettäs mitenkä ihmiset viettävät vapaa-aikaansa, ja milloin menevät töihinsä sekä palajavat koteihinsa takaisin? Milloin ovat lunastauot? Tuta saamme hyvin et milloin ovat lomat niin Suomemma maassa kuin myöskin muualla maailmassa; kesäisiä matkailijoita kesälomillaan ulkomailta noilta? Töissämme saamme nähdä myöskin tämän tään nykyisen Korona-viruksen vaikutukset tähän kaikkeen; se kun peilaa hyvin näköjään siihen ettäs kuin ihmiset uskaltautuvat, ovat uskaltautuneet, misäkin vaiheessä lähtiä liikenteeseen ja "ihmisten ilmoille"?
   Niinpäs sitten miekin olen sen mukaan kausi- ja osa-aikatyölaisenä Töissäin silloin kun pitää ja sitten silloin kussa on hiljaisempaa, niin sitten vähäisemmässä määrin tahi jopati olleskana.
Nytten on mennyt täsä viikkonen-kaksikin niin ettäs hyvä kun olen kerennyt kotonain käydä ns. kaavojain kääntämäsä, ja sitten jo kiiruhtanut takaisin Töillein.  Ei nyt ihan muttas kuiteskin aikas paljon... Ei ole ollunna mitään "vapaa-ajan onkkelmia", ei. Sen mitä nyt Töistä kotia ja ns. pakolliset itsein huollot ( palasta, huomisen eväiden laitto, pesut, pisut ja nukkumaan ), niin sittenpäs sitä aamun seuraavan tullen on jo hokassut ettäs taasen menhään - Töihin. Ei vapaa-ajan onkkelmia tosiaankaan. Ei suhteita, ei Ystävyyksiä, ei matkailua, ei "olemisen sietämätöntä keveyttä".
Päivää pitkää ja leipomuksia moninaisia.
   Tykkään, ei sen puoleen! Tykkään kun on tekemistä mitä tehdä, eikää tarvitse miettiä että mitä tekisin, mitä leipoisin. Vaikkas vällehen pitää asettua "sekentiksi" paikallensa ja atvailla ettäs mitäs nyt - mitä tarjotaan seuraavaksi?
Tykkään kaikesta tuosta asiakaspalvalusta ja leipomisesta etenkin!
   Varjopuolijakin on olemasa.
En tykkää siitä ettäs aina on kiirua - tykkäisin ajan kera tehdä kaikkeni. En tykkää siitä että moni asia pitä tehdä nopsaan - tykkäisin hitaammin työskennellä. En tykkää siitä ettäs - ja tää on ISO pointti, tää - siitä ettäs...
... kroppain protestoi! Ikä, tää ikä sanoinkuvaamaton, pistää hanttiin ( Joku voine nyt älähtää ettäs jumppaa Mummero, jumppaa! Urheile, vomistele, yms.! Joo, tietty. Tiedän tään muttas...nää "kootut selitykset"... kun ei jaksa, eikä kerkiä kaikelta muulta! Piru-lauta, kun hyvä kun saapi tosiaankin itsensä perus-huollettua ja levättyä välillä! Tähän sitten muka viellä jotahin lenkkeilyä, jumppaa, tms.? Ei kiitos. ) sen verta et ei vaine meinahan enää "mukana pysyä". Kädet "vetää viimeistään" ( leikkaukseen menossa ) ja jalat huutaa sitä Hoosiannaa; nyt viimeisempänä akkavarpaat puutuvat päivän aikana seisomisestain. Elikkäs josain on paha jumi? Tahi sitten ei vaine kaikkia ole "luotu" tällaiseen työhön?
   Toisaaltaan taasen olenpas sitten-kin hyvilläin ettäs silloin joskus aikoinaan "löytyi" miulle tällainen pesti, tää Työ. Tahi ettäs tää Työ löysi miut!
Sillä mitä nytten olen täsä vuosien aikana seurannut, katsellut ja kokenut erinäisiä henkilöitä tuolla Töissä mukana ollen niin ei kaikista tähän ole, vaikkas sen näin itse toteankin... enkä ole mikään pätevä, "alan asiantuntija" tahi mikään "ammattihenkilö" tään alan. Meitä kun on henkilöitä jotka "odottavat valmista", jotka "odottavat että toiset tekevät". On henkilöitä jotka "omaavat peukalon keskellä kämmentä", on henkilöitä jotka "eivät opi vaik kuin opettaisi". On myöskin henkilöitä jotka ovat "hitaita, liian erakoituneita - ei-sosiaalisia, liian hiljaisia - jopa ilmaisultaan, äänitasoltaan palveluammattiin", jne..
  En sillä sano, en kerro, ettäs itse olisin mikään "paras", hyvä tahi muutas sellaista, en. En ole. Enkä osaa. En läheskään kaikkea, kaikkinaisesti tahi muuta sellaista. En toillaan!
Vaikkas sitten toisaaltaan "häntääni nostan" kyl ihan soraan sanottuna itsellein, ja itse, kun kerron ettäs...
Kävimmä täsä Töissä kiirusapulaisina seurassamme muutamat henkilöt jotka siellä ovat työskennelleet täsä muuloinkin ja sieltä kuului päivän tuon päätteeksi sanaisia ettäs mitenkä te pärjäätte täällä? Ja miulle osoitettuna ettäs kun tyynenä pysyy ( verdi, ominaisuus, joka on taatusti yhtä kaikana miusta kuin... kuin... no... kuin - Telluksemme siitä Pluton takaisesta, uusimmasta, löydetystä, taivahankappaleesta! ) joka tilanteessa. "Maltti pysyy koko ajan. Asiakkaille puhuu rauhallisesti." "Neuvoo kaikkia, maltilla." "Klaaraa samalla aikaa leipomisen, neuvomisen, asiakaspalvelun, tiskauksen, kassan, tarjoilun, jne."
...olenpas mie sankkevan taitava! Osaan handlata monta asiaa - ja samalla kertaa! Olisinko joskus ammoisina aikoina saanut ns. opetusta moninaisten asioiden yhtäaikaisesta tekemisestä kun omaa huusholliain hoisin ja pyöritin yssin yssihuoltajana monen muoskain kera? Olisiko jotahin "jäänyt hihaan" silloin...?
Puolisoin sanoiks: "Laitappas siihen äkkinäinen! Ei muuten onnaisi!"
   Sekin täsä, siellä näinä päivinä kiiruina, kun hokasin täsä ettäs meitillä on Töissä se erikois-kaffeemasina, niin mitäs täsä nytten onkaan mennyt... kohta jo sen kuusi kesää, ja talvet niistä välistä, kun Töissä olen ollut... niin nytten ( ajatelkaatte NYTTEN VASTA! ) olen oppinut joitahin tuon masinan kera tehtyjen juomien ohjeita ULKOA! Ilman ettäs tarten katsoa tekemästäin SELKO-kielisestä ohjeestaan niiden juomien ohjeitansa!
En tiedä ettäs onkoo se kaikille yhtä vaikiaa oppia tuollaisia juttuja, ja tälläiset erikoiskaffit, sekä yleensäkin erilaiset kojeet ettäs niiden käytöt, muttas miulle se on ainakin ollut ( ja on ) todella vaikiaa. Eivät vaine tartu kallooni kiini vaik´ kuinka olen niitä jo tehnyt ja konetta tuota käytellyt.
Miteinkin täsä kotvanen sitten ettäs miski ne juomien nimet ovat vierasperäisin sanoin? Tiedän; koska ne ovat tullehet tuolta "isosta maailmasta", ne juomien mallit nuo ja nimensäkin sit siinä mukanansa. MUTTAS jos ne olisivat Suomemme kielellä, suomennettuina siis, niin meikä Mummerokin saattaisi ne muistaa paree ja nopsempaan oppien! Kaikki ne vierasperäiset kirjaimet ja sanat - voi kuin en ovatkaan vaikeita muistaa näin LUKI-vaikeisena ihmisenä!


2020.7.29.%20Mutakakku%2C%20gluton%2C%20

   Mutakakku, gluton, maidoton.
   Nyt täsä muodossaan, näillä koristeillaan.


2020.7.29.%20Tuulihatut%2C%20maidotonna.

   Tuulisia Hattuja, vilsoja, maidotonna mut tavan viljalla.
Sisuksensa sitten lakton täytteellään ja kampsikoilla.
   Teimmä "kerran kesässä" tätäkin nytten.
Meinahan ettäs viimo kesänä viimetteeksi ja silloin niistä tuli "pannukakkuja" kun jokin menikin pieleen niissä - eka kerran elämässäin sain Tuulihatuista "pannukakkuja" silloin.
Nytten onnasivat jällevän kuten yleensä muttas se mikä on jänskää niin se ettäs...
..on tuotteita jotka "viedään käsistä" täsä meitin paikassa, Töissäin miun, ja sitten on tuotteita että mitkä eivät mene vaik kuin yrittäisi ja "laittelisi". Ja nämä ovat näitä jälkimmäisiä näköjään! ( Enpähän sit enää tee toisten... tiedän nyt. )
Jännää, itse popsisin kyllä Tuulisia Hattuja mennen-tulle-palatessain....


2020.7.29.%20Vadelma-omena-valkosuklaa%2

   Valkosuklaa-Vattu(omena) -juustokakku, gluton, lakton.
  Onnasi hyvin tuo valkosuklainen kerros mutta jänskättipäs todella tuon vattu-omenaisen kerroksen onnaaminen sillä siihen löysin ( sovelsin siis ) uumenistamme erän valmiin vadelma-omppusoseen jonka sitten päätimmä tähän käyttää kokonansa. Koskapa: "Mitä sitä nyt jämiä pohjallensa jättämään...?"
Ja siitähän sitten olisi voinut tulla ns. alaslasku totallinen, koska sitä sosetta oli sen verta paljon, jotenka laittelimma sit liivakkoja runsaammin sekaansa; tuloksena ettäs ehken yhden tahi kahden sittenkin liikaa? "Toinen tykkää äitistä, toinen tyttärestä"; kuka minkäkin määräistä liivakkoista kakkua tykkää syödä?
Tosin on ihmisiä jotka kiertävät liivakot ja liivakkoja sisältävät kakkuset kokonansa, niiden sisältämän gelatiinin takia joka on yleensä sian tahi sian ja naudan luuytimestä tehtyä proteiinista ainesta. Nämä ihmiset ovat useimmiten kasvis-syöjiä siis.


2020.7.30.%20Sitruuna-persikka%20-juusto

   Sitruuna-persikka -juustokakku, gluton, lakton - "kuumille kiville"...
   Alinkerros persikkainen ja ylhäällänsä sit sitruunainen vaikkas kerrostensa välistä eroa ei huomaakkaan kun värit ovat niin samanlaiset.


2020.7.31.%20Persikka-sitruuna-mango%20-

   Täsä tuolssa Persikka-sitruuna-mango -uunijuustokakku, lakton.


2020.8.1.%20Kinuski-mansikka-raparperi%2

   Kinuski-mansikka-raparperi -täytekakku, gluton, lakton. ( Muiden tekemä pohja. )

   Kertona olenkin jo aikaisemminkin ( muttas täsä tulee kertauksena "opintojen äiti" ) jotta nämä tänne kirjaamani ja kuvinkin laittamain leipomukset ovat vaine ns. jäävuoren huippua. Vaine niitä joita kerkiän kopata valokuvamannekiineiksi kännyin etehe kiireiden keskellä.
Näihin lisäksi kun tulevat mm. kaik suolaiset leipomukset - kuten tään Kinuski-mansikka-raparperi -täytekakunkin päivänä leivoin sitten mm. suolaisia piiraita neljä pellillistä erilaisin mauin. Keksipohja-murenta eri juustokakkujen pohjia varten. kenties sit vielä joskua ain joitahin tilausleipomuksia, yms..

   Ja kotona, á la Humisevaharju:

2020.7.31.%20Tatti%2C%202%20juuston%2C%2

   Suolainen piiras, gluton pohjalla, lakton.
Aineksina; yksi sieni - tatti-mus-tatti, kaksi juustoa - Aura-sinihomejuusto ja Edam, sekä neljä sipulia - kevätsipuli, keltasipuli, punasipuli ja purjo.


2020.8.2.%20Ns.%20Kaiketon%2C%20ja%20lak

   Muutoin Kaiketon mansikka-juustokakku muttas "maitoaineksina" maitoaineksia laktonna.
Ei laitettua sokrua, gluton, sokton pohja. Ehdoista mansikoista.


2020.8.2.%20Suklaamousse%20-t%C3%A4yteka

   Suklaamoussa -täytekakku, normaali, maidollinen; suklaa sisältää maitoa.
Hillona ehtaa mansikkaa ja mansikkahilloa - ja lisäksi samaista suklaamoussea kuin päällä ja reunoillakin.


2020.7.27.%20Amerikan%20suklaacookie%20%

   Ns. viimekertaiset Amerikan Suklaacookiet, nytten koristeltuina ja sitten "varastoituna", tarjoilua vuottamaan laitettuna.

2020.7.27.%20Amerikan%20suklaacookie%20%

   Pist. Juuri leivoin "vapaa-päiväin kunniaksi" Tillikat normaaleina. Uunissa on tulossa kaksi piirasta rahkaista Mustikkapiirasta...