.... alkoi Humisevanharjun masuuniuuni suoltaa tänä pänä erinäisinä elementteinä sekä yksilö tsipaleina.



312663001_665384561614325_91857598175004

9dl siirappia tummaa
2rkl inkivääriä jauhettuna
2rkl kanelia jauhettuna
2rkl pomeranssinkuorta jauhettuna
4rkl neilikkaa jauhettuna
600g leivonta kasvisrasvaa
4dl käyttämääsi sokrua ( sokeri-sokeri, Erytritoli-, Stevia-, hedelmä-, Agave- tms. sokrua )
6kpl kananmunia
n. 2,5l gluton jauhoja
2rkl leivonta soodaa


IMG_0001.jpg

- Laita siirappi ja mausteet kattilaan sekä kiehauta ne sekaisin. ÄLÄ keitä, kiehauta vaine hiven.

IMG_0005.jpg

Vaine juuri ja juuri silleensä et maut mausteista irtoavat. Vie sit koko tää tällinki ulos viileään "jäähylle" kansi päällään.

IMG_0007.jpg

- Pehmitä leivontarasva vaikka mikrossa ( tahi ota jo aikaisemmin huoneen lämpöön pehmiämään ) ja lisää sekaansa sokru. Vatkaa valkoiseksi, kestäväksi, vaahdoksi, niin etteivät sokerin rakaat enää tunnu joukossansa.

IMG_0009.jpg

- Lisäile kananmunat rasva-sokeriseokseen vaikka kaksi kipaletta kerralansa; vatkaa sekaan.

- Hae jäähtynyt, tahi edes huomattavasti viilentynyt, siirappiseos ulkoa sisälle. Muttas kuiteskin sen verta jäähtyneenä etteivät kananmunat vaahdossa juoksetu kunne lisään siirappiseosta tään vaahdon sekaan.
ÄLÄ päästä siirappia jäätymään jos pakkasta on ulkona olemassa!


IMG_0011.jpg

- Lisää vatkattuun seokseen hiven jauhoseosta ( gluton jauho + sooda keskenään sekaisin ).
( Munien lisäyksen jälkeen vaihto ( vaihdan )  isompaan leivontakulhoon sillä pienemmässä kulhossa on helpompi vaahdottaa rasva-sokeri ja lisäillä kananmunat joukkoonsa, ja sit isommassa on hyvä alustaa koko lopputaikina. )
Lisää jauhoja ja osa ns. tummia jauhoja; niistä tulee se "oikia" Piipparien väri;


IMG_0015.jpg


IMG_0016.jpg

.... sitten loraus siirappi, jauhoja, siirappia, jauhoja....

IMG_0031.jpg

.... lopuksi sit vielä loput siirappia jo "isommalla kädellä" annellen sekä...

IMG_0034.jpg

... käsin ihan kaikki loput jauhot.
Käsin saa tuntuman misä mennään, mikä on taikinaisen olo ja tila: lisää jauhoja? Joko riittää? Pitääkö tehdä jotahin muuta....?

IMG_0037.jpg

.... kunne kaik´ on laiteltu yksiin.

IMG_0045.jpg

- Nosta taikinaseos kannellisessa astiassa jääkaappiin yön yli lepäämään. ÄLÄ leivo het´sillään vaan anna sen tosiaan levätä tunteja useita!
Ja kussa nostat taikinaisen yölliseksi ajaksi "jäähylle" niin esim. tällaiseen astiaan - KOVERA tuollainen kuoppa keskellensä!
Nostele ihan reiluun taikina astian reunamille ja sit kansi päällensä, kansi kiini.
Näin siksi et taikina jäähtyy nopsempaan ja tasaisemmin sekä ennen kaikkea lävitse koko taikinaisen määrän tään!


- Ota taikinasta seuraavana päivänä leivontaa varten aina VAIN palanen pöydällesi, jottei taikina ala "sulamaan", pehmiämään.
- Leivo haluamasi kaltaisia Piippareita.
- Paista leivinpaprullisella pellillä +180´C kiertoilmauunissa kunne valmista tulee.
Älä käräytä Piippareita, paistuvat aikas äkkiä.
Ja muista: niin kuin mitkä tahansa muutkin pikkuleivät ja leivonnaiset, niin myöskin Piipparit kypsyvät viellä jälkikäteen lämpimällä leivinpellillään ollessaan joten jos et halua paistella niitä siinä lisää uunista ottosi jälkeen, niin tee jo IHAN koko tään prosessin aluksi laskutilaa johka välleen lasket paistetut Piipparit kunne toisia sit paistelet.

PERUNATONTA jauhoa?
Se kenkä pottua kiertävi, niin näihinhän käy ihan hyvin vaikkas Jytten tumma jauho. Se vaine, ettäs silloin pitää ottaa huomioon, ettäs jos haluaa hivenen "tuhdimpia", kenties tummempiakin Piippareita, niin tällöin sotkisin sekaansa hivenen vaikka tattarijauhoja.
Ja sitten kun käyttää näitä gluton-jauhoja, niin ota huomioon jauhojen TURPOAMINEN elikkäs...
... lisää jauhoja ja varto sitten tovi. Katso mitenkä taikina käyttäytyy? Onko se jo laittamasi jauhomäärä sopiva vahi pitääkö laitella lisää viellä?
Viljatuotteen jauhoja käytän tuon n.25dl vaikkas oikia ohje onkin sen 3l tavallisia( glutenillisia )jauhoja yhteensä. Jos käytät Jytten jauhoja, niin ole viel varovaisempi jauhoin kera. Vuota, vuota, tarpeeksi; saat paree taikinan.
Ja taikinahan on paree silloin kun se kapustalla tahi käsin, sitä käänelläsi irtoaa sopivasti kulhosi reunamilta irti ja et enää erota taikinasi pinnassa ns. rasvaa kiiltelemässä.
Varo kuitenkin ettet laita näiden seikkojen pelossa liikaa jauhoja, ns. varmuuden vuoksi, jolloin saat sitten KORPPU-Piippareita aikaseksi...
Jos halauat tehdä Kaiketonna: käytä vaik´ Erytritolia sokeri-sokrun tilalta, ja vaikkas vaahterasiirappia tahi hunajaa tumman siirapin tilalta.
Jos haluat tehdä Kristalli-Piippareita: käytä vain mahd. vaaleaa jauhoa ja vaaleaa siirappia sekä hivenen vähemmän mausteita näitä.