.... jällevän. Tuossa eilennä ajattelin keittää itsellin syödäksein riisipuuron. Sitten kuitenkin ajattelin et asiasta toiseen ja senhän -puurosen voisi "jatkojalostaa" sit samoin tein viel parempaan muotoon. Laitoin riisipuuron kylmään jemeliin, pyöräytin piiarhin taikinaisen, laittain senkin lepäämään yön ajaksi ja sit tänä pänä aamusella aamutointen jälkehen aloin hommiin.

404934000_390565056685672_10735800216365


    Ohjehen tään olemma ennenkin kirjannut, muttas jällehen; olkoon kertaus opintojen äiti....

   

   Päivänä ensimmäisenä:

Puuron teko.
nokare leivonta kasvisrasvaa
2dl vettä
2dl riisiä
1l riisimaitoa
( ripaus suolaa jos välttis halajat )

- Laita nokere rasvaa kattilanpohjalle sulamaan - näin vältät paree puuron pohjaan palamiselta.
- Kunne rasva on sulanut, lisää vesi ja kunne vesi alkaa kiehumaan lisää sit riisit veteen.
Imeytä tää vesi määrä näihin riisiin.
- Ja kunne riisi on imennyt veden lisää pikku hiljaa riisimaidot sekaansa.
- Hämmähytä vähä välleen, ja välleen vähän, jotta ei tosiaankaan kurahda pohojan kiinni.
- Ripauta keiton loppu puolla suolaa sekaan makusi mukaan jos haluat sitä käyttää.
- Nosta puuro jäähtymään ja anna olla yön yli kylmässä, vaikka jääkaapissa.

Taikinan teko.
2,5dl vettä
1dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
1dl Vilajatuotteen vaaleaa jauhoa
reilu loraus vaikkas extra neitsyt oliiviöllyvä
( ripaus suolaa )
----
kananmunia rikottuna ja kevyesti haarukalla vatkattuna,sekoitettuna
+ toista kananmunaa samalla tavalla valmistettuna piirahin päälle
sekä tiranen ( vajaa 1,5dl ) riisimaitoa; "varasta" vaikka puuron keitinmaidosta osanen tähän....

   Tee piirakkataikinakin edellisenä päivänä valmiiks, jotta se kerkiää vetäytyä ja tässä tapauksessa "turvota" kun on näistä jauhoista kyse.
- Ota haaleaa vettä astiaan.
- Lorauta öllyvä sekaan.
( - Ripauta suola - jos sitä käytät. )
- Lisää jauhot ja sotke käsin taikinaksi.
Anna taikinan vähän aikaa vetäytyä issekseen ja katso sitten, ettäs pitääkö lisätä lisätä jauhoa vahi ei. Anna taikinan olla "venyvää" kuosiltansa, sellaista kuohkeaa. Älä tee siitä kivikovaa.
- Ota tuorekelmua jonka sisälle pötköksi laittelet tään taikinan yön yli kylmään, tai sitten takuuvarmasti umpinainen lasinen tahi muovinen astia jossa on kansi, ja sit siin astiassa kylmään.


   Päivänä toisena:

- Nosta puuro huonetilaan lämpimään. Hämmähytä se sekaisin.
Katso tarvihteeko sille tehdä mitään?
Lisää sekaansa haarukalla sekoitettu kananmunaa ( siis raakoja kananmunia! ). Mie tarvihin nyt yhden kipaletta niitä tähän tään päiväiseen puurooni miun.
Jos on liian tiukka puuro, niin ota pieni kasari, lämmähytä siin lisää riisimaitoa ( toi vajaata 1,5dl ) ja kaada sitä sitten pikku hiljaa puuron sekaan sen maidon ensin jäähdyttyä hivenen.
Käsin hämmentäin tunnet milloin puuro on paree.
( Maistele suola, jos sitä käytätä ja lisää viel suolaakin jos on tarvista. )

   Valmista paistuneiden piirain laskupaikka:
Jotahin sanomalehteä jonnehin laskutasolla ja siihen sitten aikanaan vejät leivinpaperien kera pelliltä piiraat jäähtymään.
Siin voit sitten myöskin voidella piiraasi....

   Valmistele tsipanniekkujan leivontapaikka:
- Ota Viljatuotteen vaaleita jauhoja tykö.
- Varusta jokin leivontaveitsi, -lasta, tms. paikalle. Samoin kuin itse pulikka ( Juman....kekka; ei mikään kaulin, vaan PULIKKA! )
- Kokoa jauhoja yhteen isoon kasaan ja sihtaa käsin toisaalle pöydällesi ainakin kahteen paikkaan jauhoja...
- Ota jokin muovinen pussi, kaksi, kolmekin ja leikkaa ne auki leveiksi kappaleiksi.
Varusta myöskin kaksi leivinliinaa tykösi.

   Aloita leivonta:
- Nosta taikina jääkaapista ja leikkaa siitä PALANEN, noin 10-12piiraan kuoren verta, ja palauta loput sitten kylmään takaisin!
- Tee tästä palasestasi pitko ja paloittele se 10-12:sta palaseen.


404827716_1067263374542020_3270600734835

- Pyöräytä näistä palasista pallerot/pallot ja sitten tee niistä kakkarat. Ja kakkarahan on sellainen pieni "plätty" jonka olet tehnyt tästä pallerosta painasemalla sitä kevyesti siinä ison jauhokasan jauhoissa.
Ja jätä se kakkarasi siihen jauhokasaa vuottamaan kunne olet tehnyt näin kaikille 10-12 tsipaleelle.
Kunne olet saanut kaik 10-12 tsipaletta käsiteltyä, niin otappa niistä joko neljä tahi kuusi tsipaletta kopraasi ja pyörähytä kevyesti pidellen ne sellaiseksi kivaksi "torniksi", kasaksi kakkaroita. Varto etteivät tartu kiini toisiinsa! Ne pitää pysyä irtonaisina = tarpeeksi jauhoisia olla väleissänsä ja käsissäsi kun työskentelet.


404643583_904121931210156_74398256038949

Laittele nää tornit sinne jauhokasaan, peitä sillä yhdellä muovilla, ja vejä viel leivinliinakin yllensä painoksi. Näin eivät pääse kakkarasi kuivumaan! Tee EHDOTTOMASTI näin etteivät kuivu!

- Kakkara kerrallansa otat yhden pulikoitavaksi, ajettavaksi, leivottavaksi.
- Kakkara eteesi pöydälle ja pulikalla sit "vosekit" siitä piiraspohjan. Kukin tyylillään ja tavallaan. Käytä tarpeeksi jauhoja jottei piiraan pohja pöytään kiini tartu. Ja lisää jauhojahan saat siitä isosta kakkarakasan jauhokasaasta tahi jauhopussista...
Jotkut ajelevat pohjan "siltä istumalta" elikkäs ilman pohojaan käsin koskemati, vaine pulikkaa pyörittämällä ( kuten mummoin miun teki aikanaan, ja miekin jo nyt toisinaan ), muttas esim. mie olen vasta opettelija ( noin 40 vuotta tehnyt ) ja saan vaine puoleen pohjaan asti sen ajeltua ilman käsiäin...


405081811_317806780648009_48858948308535

- Nosta ajelemasi pohja sinne käsin sihdatun jauhoisen kohdan päälle pöydällesi vuottamaan. Vejä muovi yllensä, ja laita leivinliina täänkin painoksi viel pääälleen.
- Ajelen näin kaik 10-12 tsipaletta ja MUISTA laitta JOKAHISEN ajellun piiraspohjan väliin jauhoja, samaan kasaan niitä pinotessais!

- Kunne olet ajellut kaik pohjat, niin voit tehdä ekat piiraat sillä saat hyvin esim. 12 tsipaleesta yhden pellillisen. Voit toki ajella enempikin, muttas elä silloin pinoa niitä kuin aina korkeintaan 12 tsipaletta yhteen pinoon ja tarpeeksi jauhoja väliin! Ja muista peittää ne!
- Ota pino pöydältäsi käteen ja KÄÄNNÄ se nurin perin: ylimmäinen alimmaiseksi, ja alimmainen ylimmäiseksi. Näin saat aina vanhimman ( ja jo hivenen kovettuneen, kuivahtaneen, asettuneen ) piiraspohjan ekana käyttöösi.
Laske kasa takaisin paikallensa.
- Ota siitä pinostasi kolme tahi neljä tsipaletta eteesi pöydälle. ( Itse tykkään asetelle ne ain hivenen vinottain vasemmalta ylhäältä, oikialle alas.... )
- Jos pohjasi ovat hyvinkin jauhoiset täsä vaiheessa, niin ota vaikka pullasudilla hivenen jauhoja pohojasta irti, vedellen niitä jauhoja sillä -sudilla kevyesti pohjan päältä sinne jauhokasasi suuntaan...

- Nosta nyt siitä puurostasi valmiista noin rkl:nen puuroa per piiraspohja. Aseta puuro piiraan keskelle ja levittele sitä siitä sitten ynpäri-änpäri pohjasi pintaa pitkin kevyesti muotoillen.
Jos käsittelet puuroa tätä liian kovasti, niin kuoreen tulee reikiä!
Ja sanompas senkin, että jos "oikaset" elikkäs jossain tapauksessa käytät juuri tehtyä puuroa, lämmintä puuroa, niin pohja "sulaa", se ei kestä tätä vaihetta vaan reijitys on taattua silloin! Samaten jos asetat puuroa just ajetun piiraspohojan päälle; pohoja tuo on liian veres ja puuronen tarttuu liian herkästi, repien pohojan tuon piiraan, rikki.
- No, muttas... kunne puuro on piiraasasi/piiraissasi, niin sitten teet sen rypytyksen jokahiseen piiraaseen. Ja jälleen kukin tyylillänsä.


404954819_888175739720685_39322923767992

Toiset aloittavat keskeltä päitä kohden, toiset päistä keskelle - välleen piiraspohjaa toisin päin kääntäin.
Mie olen oppinut, ettäs aloitan alhaalta päädystä. Käänän ensin lieveet piiraan päälle ja sitten rypytän toiseen päätyyn asti, "ruttu" kerrallansa. Käänän päädyn tuon "viimeisen" ylle piiraan ja sitten käänän vasta sen eka päädyn päädyn piiraan ylle. Valmista!
Rypytyksessä on se "idea", ettäs muistat aina hivenen "vetää" sormillasi sitä kuoritaikinaa itseesi päin, niin se rypyttyy silloin automaattisesti sopivasti piiraan muotoa mukaillen. Ja sitten kun olet saanut rypytettyä koko piiraasi, niin tarkista, ettäs mikään "ryppy" ei jää koholle toisiinsa nähden - "fiksaa" sitä hiven ettei ne mahdollisesti piiraaseesi jääneetkin kohoumat sit paistaissa karahda palaa.
- Nostele kukin piiras pellille leivinpaperiselle. Peltiin mahtuu tosiaan 12 tsipaletta - riippuin siitä tietty et mikä onkaan käsialasi leipoissais...

- Lämmitä paistouuni n. +200-220´C.
- Ota kananmuna sotkettu astiansa ( juomalasin ) kera tykösi, ja haarukkakin!
Vejä, nostele, tästä kananmunasta sillä haarukallasi jokahisen piiran puuro kohtaa päälle juova sekoitettua kananmunaa.
Tarkoitus: jos puuro sattuu viellä olemaan liian löysä, niin tää kananmunan veto hivenen sitoo puuroa tuota paikallensa ettei se pursua piiraasta ulos paistaissa niitä... ja saat samalla ihanan, kauniin, värin piiraasi puuroon!
( elikkäs jo siin puuron notkistusvaiheessa toisena päivänä; pitää osata katsoa, ettei puuro ole liian löysä jottei se pursua piiraasta ulos paistaissa. Sen mukaan niitä kananmunia sinne puuron sekaan silloin lisätään... )


404977725_353320664313104_24930606117980

- Paista piiraasi kunne valmista tulevi. Älä paista koppuraksi, muttas elä jätä kesken paistonkaan, liian "löysiksi".

Jälkilöylyt:
- Kunne piiraat ovat paistuneet, niin vejä leivinpaprulla piiraat sinne pöydälle varaamasi paikkaan jäähtymään.
- Paista joko kaik´ piiraasi peräjälkeen ja voitele kaik´ sitten, tahi voitee pelti kerrallansa...
Voit nimittäin tehdä joko "vuorotyönä" pelti kerrallansa alusta loppuun asti, tahi jos luotat itseesi etteivät esim. piiraspohjat/kuoret tartu toisiinsa kiinni pöydällä vuottaissaan, niin silloin ajele enempikin kerrallansa ja sit saatkin isomman määrän tehdä, paistelle, voidella, jne. kerrallansa.
- Muttas taasen... kunne piiraat jäähtyneet ovat käsiteltävän lämpimiksi, niin otappas kasarissais sulatetuttua kasvis-leivontarasvaa leivontasudilla ja voitele piiraat sillä rasvalla ynpäri änpäri.


404927555_1085408509409954_4965950005985

- Pinoa piiraita valmiita ruokatassille kolmen kipaleen kiekkoon. Kolme aina kerrokseensa ja sit toinen kerros ain päällensä "vuorotahtiin" asetellen yllensä.
( Miulle jäi tänään pohojataikinaa hivenen ylitsekkin: teimmä niistä kaksi tällaista pärppyä elikkäs muotoilin littankiksi kiekoiksi ja paistoin kuin -piirahatkin sekä voitelin viel rasvalla molemmin puolin. Jam et on pelkkä taikinakin paistettuna hyvää! )

 

JOS et syö kaikkia leipomias tsipanniekkoja kerralansa, niin pakasta piiraitasi myöhempää käyttöä varten.
Ja jos pakastat, niin muista, ettäs ÄLÄ KOSKAAN pakasta, säilö tahi muuta sellaista, piiraita SILTÄÄNSÄ kasassa missään!
Muista aina laittaa JOKAHISEN piiraan VÄLIIN leivinpaperia palanen! AINA! Muutoin piiraat nuo tarttuvat säilyttäissäsi ( vaik vaine siellä pakkasessa ollessansa ) toisiinsa kiinni ja sitten saat niistä taikian-puuromassaa, rikkonaisia tsipaleita.

Tee munavoi piiraille jos haluat:
- Ota kasvisrasvaa, levitettä, rasiallinen vaikkas.
- Silppua sekaansa keitettyjä, pilkottuja, kananmunia ja sotke tasaiseksi massaksi.
Itse voit makusi mukaan katsoa milloin on sopivasti kananmunia, milloin rasvaa. Toiset tykkää "äitistä, toiset tyttärestä" elikkäs toiset tykkäävät enempi kananmunaisesta, toiset enempi rasvaisesta levitteestä/kananmunavoista.