l%20002.jpg

l%20006.jpg

   ...tai siis en muista oikeesti näiden kuvien ottohetkeä elämästäni. Tiedän vain että ne on otettu vuoden 1966 kesällä sillä tuo vauvanen joka on näissä kuvissa, se olen mie!
Kera isosiksoni, äitini ja mummoin miun.
   Näitä kuvia katsellessain ajatuksiini nousee että mummoni miun on silloin ollut iältänsä 50-vuotias. Äitini 24-vuotias.
Mitä on mummoin ajatellut ja tuumaillut elämästään kun on tullut tuolta rajantakaa nuorena nuorikkona miehensä kera tänne savonmaalle? Ensimmäisellä kerralla yhden pienen lapsen ja toisella kerralla kahden pienen lapsen kera. Muutama elikko mukanansa. Kenties muutama huonekalukin - loput aikanaan jäljestä tulleina.
Miten on elämä asettunut paikoilleen? Ensin elämä "heitti" Sammalisenlahden Jussilaan ja sitten sieltä tänne Rönkälään ( kunne kuljetti aikanaan Taipaleen Osuuskaupan yläkertaan yhden huoneen ja alkovin kokoiseen asuntoon ja sitten sieltä kirkonkylälle huoneen, keittiön, alkovin ja suihkun/vessan käsittävään huoneistoon ). Miten on mummoin kotinsa kasanut kokohon silloin?
Mitkä ovat olleet äidilläin aatokset ja tunteet kun hän on kasvanut tällä mäellä, tässä paikassa? Entä millaiset silloin kun hän on tullut kodistaan ( synnyinkodistain, mökiltämme ) tänne lapsuutensa kotiin kyläilemään?

   Ensimmäisessä kuvassa äidilläin päässään olevan huivin muistan muoska ajoiltani ( vai liekkö välleen vaihtunut johkin toiseen, uudempaan, mutta materiaali oli kyllä sama ). Muistan sen sifonkisen tunnun ja kuin se olisi ollut  lasten leikkeihin juuri passeli...  Seinällä on Salmin kirkon kuva joka on muistini mukaan nyt äitini kodin seinällä.
Pöytäliina, tuo ns. kaitaliina ( vai mikä on nimi nuiden, aikoinaan käsin kudottujen ja kirjottujen kauniiden liinojen oikia nimi? ) on luullaksein tuo yksi ihanuus joka on nyt miulla hallussain. Äidiltäin olen sen saanut joskus.
   Toisesta kuvasta mieleeni nousee tutun näköinen ompelukone, ja perinteiset räsymatot. Liekkö nuista matoista viel viimeiset hengissä meidän nyt jo mökkinä toimivassa lapsuudenkodissani? Ainakin näin miul on uskomus vakaa asiasta tästä. Samaten voisin sanoa että tuo pirttipöytä ja penkit sen - ovatko ne samat jotka ovat nyt mökkimme tuvassa käytöss? Asia moinen täytyvi kysästä äitiltäin jahka tässä satutaan samoille seutuville... Kiikkustuoli on navettamme ylisillä tallessa, tosin toisen väriseksi jossakin elämänsä vaiheessa maalattuna.


   Rönkälä.

blogi%20%2823%29.jpg

   Tämän mäen muistan alle kouluikäiseltä ajaltani. Muistan kuin me pienet piiperöiset juostiin ailloin tuossa oikealla rinteessä olleelta ladolta alaspäin rinteen tietä pitkin ja opeteltiin viheltämään! Meitä kahta siskosta ( nuorin ei tainut olla mukana touhuissa kun oli viel niin pieni ) oli siinä hommassa opettamassa joku isompi, vanhempi, tyttö. En tiedä kuka hän oli mutta luulenpa näin jälkikäteen että eiköhän vaine ollut meidän pikkuserkkumme eli äitini serkun tytär.

2015.4.14.%20Kev%C3%A4tt%C3%A4%20kuvaten

   Tämä kaivo - oletan että se on kaivo kun en asiasta tiedä, on aika liki sitä tässä rinteessä ollutta ladon paikkaa. En vain saa mieleeni että siin olisi ollut kaivoa...
Mutta muistanpa sen sijaan tämän rintehen alapuolella olleen lähdekaivon. Siinä taisi olla yllänsä sellainen vinssikaivon kansi joka toimitti siinä vaihetta elämäänsä vain joten kuten virkaansa. Vettä oli siinä lähdekaivon ympärillä aina tulvillaan asti. En muista tovia että sitä vettä olisi ollut vain kaivon sisällä... ain oli yltä - ja kylmää. Siellä taidettiin säilöä heinämiesten/väen eväät kun käytiin näillä pelloilla heinätöissä.
Tuolla ylärinteessä ennen taloa oli aikoinaan navetta. Muistelen että se oli ainakin alaosaltaan kivistä rakennettu. Nyt siltä paikalta löytyy kaadettuja kiviä, tiilijä, ( ja liekkö parrunpätkijäkin ) haudattuna osaksi ajatun maapeitteen alle. Yllänsä kasvaa vatukkoa ja kaikkea muuta...

2015.4.14.%20Kev%C3%A4tt%C3%A4%20kuvaten

   Tässä talo tuo nykyajassa. Tohdi en kuvaansa laittaa tähän likempään otettuna kun on olemassa tietyt valokuvausetiikat ja -lait. En tahdo loukata talon nykyistä omistajaa ja hänen oikeuksiaan. Kuulotieto on että paikan tämän omistaisi joku joka pitää paikkaa ns. metsästysmajanaan. ( Tähän pihapiiriin kun on myöhemmillä ajoilla rakennettu tuoholle juuri kuvan laidassa olevalle paikalle - katon kulmaus näkyy oikialla - pieni saunallinen mökki. )
   Tuolla oikialla puolella oli mummoin koti. Siihen oli oma porstua edessään. Toista puolta omine porstuoineen, asutti mummoni sisko miehineen.

 

   Seuraavista kuvista ja niiden paikoista, kohdista, miulla ei ole muistikuvia minkäänlaisia mutta kun olen näin "vanhoihin hurahtanut" niin en sellaisten eteheni osuessa mahda olla "tähtäämäti" niitä kamerallain...

blogi%20%2828%29.jpg

   Lada ja lato.

   Kumpikin nojaa vähän kenollaan toiseensa. Kuin tukien toistaan, toisestaan turvaa ehtien. Pihlaja siinä näiden välissä toimii "välivouhkana" kuin lienyttäin, luoden pehmeyttä kahden kovan materiaalin väliin.

 

blogi%20%2824%29.jpg

   "Lainaa vain on elämä tää."

   Lainassa ovat olleet hirretkin nää. Aikansa ovat pystyssä pysyneet ja "jo" nyt niiden mieli olisi kohti elämänsä päätä.
Kauhia kasa hirsiä on "ahdettu" joskus riihen tämän sisään suojahan korkian mäen armottomilta tuulilta ja tuiskuilta. Mahtuneet eivät ole kaikki suojahan vaan osa on täytynyt jättää tuohon riihen vierelle taivasalle. "Voi poloisia!"

 

blogi%20%2827%29.jpg

   Muistan! Muistan samanlaisen puintikoneen lapsuudestain, synnyinkodistain.!
   Tämä puintikone on kokenut elämänsä päättymisen tähän paikkaan. Tähän se on joskus hyljätty ja jätetty raunioiden päälle hyljeksittynä kera jonkin lumilingon ( ? ) ja ihanaisen autonkopin osasen.
Tunnistaisiko kukaan mistä autosta on osa tuo? Siinä näytti olevan koppisen takana jonkinmoinen haitarillinen pressukate... Enpäs tajunut kuikkia sitä lähemmin; ties vaikka jossain olisi merkkinsä ollut viel näkysissä.

 

blogi%20%2825%29.jpg

   Yksin - yhdessä.

   Nämäkin ovat tutut lapsuudestain - vainen toisen pihan piiristä ja toisilta pelloilta. Vaikkakin tämäkin aukian ( Hattumäen vesijättö - paikalla kait jokin uudempi, nykysikaisempi nimikin on? ) pelloista osaa menkin viljeltiin...
Vasemmalla on jalasreki. Onkohan tuossa edessä jalasreki toinen vai onko ollut aikoinaan sellainen kaksiosainen jalasreki? Ja "kruununa" raunioiden tuttuakin tutumpi haravakone.
   Oli tällä aarteiden kivirauniolla myös rautainen hevosäes - ja jotain muuta nykyaikaista "roinaa" jota mie en viitsi valokuvatakkaan...