...Marjapuuro, Puolukkapuuro - mitä vaine ( "rakkaalla lapsella monta nimeä" ), kuten kukin halajaa kutsua tätä herkkua, muttas joka tapauksessa alkoi taasen itselläin tehdä niin mieli jotenka tekaisinpas vaine:
7dl vettä
2dl pakastettuja puolukoita
1 1/4dl karkeaa riisijauhoa
- Keitin kattilassa vedessä puolukat suunilleen rikki ( kuvassain tässä juuri vaine veteen laitettuina, ei viel keitettyinä ) siten että niiden mehut marjan sisältä "keittooni" tulivat mukaan.
- Lisäsin riisijauhot sekaansa, ja keitin -jauhot kypsiksi.
- Nostin kauppareissuin ajaksi ulos lumihankeen jäähtymään ja...
- ...takaisin tultuain nostimma kattilan tuon sisälle...
- ...alkain vatkade sitä sähkövatkaimellain valkiaksi vaahdoksi.
- Söin, nautiskelin eka "erän", eilen tekemäin Mustikka hyveen kera.
Tähän käyvät hyvin muutkin marjat ( -herukat, karviaiset, mansikat, mustikat, jne. ) tahi vaikkas raparperi, jopa hedelmätkin ( aprikoosit, persikat, omenat, jne. ).
Jos haluat makeutta puuroosi, niin laita sitä makusi mukaan jo puolukoihin keittämisen jälkeen, ennen riisijauhoja.
JA jos halajat ettet tykkää puolukoihin ( tahi muiden käyttämäsi ainesten kuorista ) puurosi mukana syödä, niin tuossa vaiheessa kun olet keittänyt ainekset vedessä, etkä ole miel heittänyt makeutta niskaansa, sihtaa sihvilän lävitse ne kuoret poies matkasta. Sitten jatkat valmistusta kuten olen kertonut.
Mustikka hyve.
5dl pakastemustikoita
3dl Viljatuotteen tummaa jauhoseosta
n.100g leivonta kasvisrasvaa sulatettuna
- Sotkin jäiset marjat, jauhot ja sulatettu rasva keskenänsä sekaisin uuni-paiston kestävässä astiassa.
- Peitin astian paiston alussa foliolla sen ajaksi et mustikat sulahtivat uunissa ollessaan, lämpiessään.
Sit poistin folion ja paistoin seoksen tuon kuivemmaksi, imeytin irronnutta mustikkain mehua jauhoihin.
- Paistoin kiertoilmauunissain +180' C.
Tähän käy muutkin marjat tahi hedelmät.
Jauhoin tilalle muutkin jauhot, hiutaleet, tms. kuivat ainekset.
Jos kaipaat makeutta; lisä sekaan mieles mukaan
lauantai, 20. maaliskuu 2021
Kommentit