Päivänä kauniina heinäkuisen kuluvaa vuotta ( 20.7. )  päätin aamutuimaan pyörähyttää lämpimäiset tillikat luoltain kylille lähtevälle tyttärellein miun kera mukuloihinsa - matkaeväiksi, jotta jaksavat piiperoiset stallade paree kylän raittia pitkin seuraavaan menopaikkaansa. Sekä oivallisille "kattopojille" täällä Majassani Mahtavassa.
   Tätä Majani Mahtavaisen kattoa, kuin myös koko Humisevanharjun rivari-kolonan kattoja, he maalailivat mennä kesänä useammankin viikon ajan. Miul oli "kunnia" silloin tällöin aamusella heijän tullessa töilleen ja ennen kuin itte lähdin omiin "hommiini", tarjota heille aamukaffeet kera purtavaisten ja siin samalla vaihtaa heidän kera sananen jos useampikin. Meni minuutteja muutamia - meni joskus tunteroinenkin sajetta pittäissä ja heijän sit satehen jälkeen töitään mennä jatkain kattojen ylle.

2015.7.20.%20puustit%20ja%20lohipizza%20


2015.7.20.%20puustit%20ja%20lohipizza%20

   Samaisena aamupäivänä tein myös pizzaa. "Tulista", yty-pizzaa - luulin mie... Evääksi itsellein, palaseksi hommistain palattuain. Siis vain LUULIN sillä tästä pizzasta tulikin loppuin lopuksi "vain" pizzaa lohella ja kasviksilla - kera olemattoman tomskupyreen...
Katsos kun miulla oli alkujaan tarkotus laitella tähän pizzaani kaikkien muiden yty-täyttehein lisäksi myös cilipyrettä mutta oiva pieni apulainen ( muoskan mukelo oppivainen, jo koululainen ) tenkkasi lukea sitä pyrepurkkisen kyljen tekstiä ollessaan äitinsä ja siskojensa kera luomani kyläilemässä aamusella, ja "unohti" sitten sitä purnukan kylkeä lukiessaan tämän kyseisen pyreen piiloon vaatehuoneeni "takimmaiseen" nurkkaan... sinne vierasvarapatjonen taakse, talouspaprurulla varastoni kupeelle...  joten tästä tulikin sit himpun miedompi tapaus tästä pizzasta! ( Löysin myöhemmin kyseisen pyrepurnukan sieltä "tallesta" muutaman äitillensä ja isällensä soitetun puhelun jälkeen.... Oli kuuleman halunut lukea sitä tuotetekstiä rauhassa - ilman pienempien siskostensa ääniä ja häirintää... )2015.7.25.%20mansikkajuustokakku%20%281%


2015.7.25.%20mansikkajuustokakku%20%282%

   Tavallinen mansikka-tuorejuustokakku.
Pinnallansa vereksiä kampsikoita ja kuviointi tompskusokrulla. Kuviointi joka sitten "sulikin" menkein samoin tein siit poies kun tuon kiilteen kosteus sen sokrun siitä äkkiä sulatteli..2015.7.26.%20Annina%2024v%20%281%29.jpg


2015.7.26.%20Annina%2024v%20%282%29.jpg

   Heinäkuun helteillä on syntynyt yksi tyttäreistäni miun. On vuosia kun hän on halunut miun tekevän synttäri kakkunsa, on vuosia kun hän on halunut tehdä sen itse. Tänä vuonna oli halu miun tekemälle kakkuselle joten kun hän nyt tänä vuonna halusi ihan vain perinteisen kampsikka-kermatäytekakun niin teimmä sit sellaisen:
Litra kermaa, kaksi litraa ( valikoiden kahdesta litrasta ) kampsikoita, pohjana sieni/mantelipohja ja kampsikkahilloa juuri vain nimeksi välissä.2015.7.27.%20valkkaria.jpg

   Valkkaria, valkkaria.... ja kaffeeta.
Tuli päivä eräs jolloin himohin valkkaripatonkia joten leiposimpas sit niitä.2015.7.31.%20sipuli-kinkki-herne-maissi-

   Jonain ehtoona hommistain tultuain tekasin "iltapalaksein" sipuli-kinkku-paprika-maissi-herne-piirakan perinteisellä kerma-muna-juustoseoksella.  Heinäkuun loppupuolla atvailin eräänä päivänä että mistä ovat Ystävät, Hyvät, Rakkahat tehty?
No, tietty siitä ainoosta ja oikiasta sulkaasta!   Sillä... sain sinä päivänä muutamilta näiltä Ystäviltä, Hyviltä, Rakkahilta kaksi ihanaa levyä, sitä ainoota, ehtaa, Fazerin sinistä suklaata  ja sittenpäs miulle tulikin siitä eteeni SUURI proplematika: piti päättää teenkö niistä levyistä sulkaista vahi... sulkaista kakkua? Arvatkaapas Lukiain Armahat kumpaa tein?

2015.7.31.%20suklaakakku%20%281%29.jpg


2015.7.31.%20suklaakakku%20%282%29.jpg

Tuli muutes aikaslailla "äkkiväärää" kakustani tästä: 200g sulkaata kakkupohjassa, 200g täytteessään ja sit viel 200g pinnassansa kuorrutteena kera valkosuklaisten raitojen. Lisäksi sipaisin välleen himpun mustaviinimarjahilloa...
Oli muuten sen verta tuhtia tavaraa ettäs yksi pala kerrallansa riitti maistella ja syödä. Söin itten muutaman palasen ja loput taisin viedä tyttärellein perheineen "tuhottavaksi".2015.8.2.%20Dallaspullat..jpg

   Sitten oli vuoro Dallaspullien.
Tavan vehnästaikina jonka välissä on korvatillikoiden tapaan laitettuna rasvaa, maitorahkaa, sokrua ja vatkattua vaniljakastikeainesta tekotapansa mukaisesti tehtynä. ( Lisäksi mantelia jos haluaa. ) 
Laittelin pullat muffinivuokiin kyljellensä, painelin teelusikalla kuoppaset keskellensä ja sit lisäsin niihin kuoppasiin vähän lisää täytettä tätä. 2015.8.26.%20vadelmajuustokakku%20%281%2


2015.8.26.%20vadelmajuustokakku%20%282%2

   Eräänä ehtoona hommain jälkeen "pika-pano" kasaan: vadelmajuustokakku ehta vadelmista.
"Pohjallisenaan" vadelmaiset täytekeksit. Ei lisättyä rasvaa - vain ja ainoostaan täytekeksit murustain.2015.8.27.%20lohi-kasvispiirakka%20%281%


2015.8.27.%20lohi-kasvispiirakka%20%282%

   Jonkkusen endin lähestyessä "läjäytin" kasaan lohi-kasvispiirakan: verestä lohta, sipulia tuoreena ja ruohona, kesäkurpitsaa ja paprikoita. Se siitä...
   Tehdessäin tätä piirasta tupsahti tupaani kaksi vierasta; ystäväni ja hänen tuttunsa. Siin piirastani laittaessa kyseli tämä ystäväni tuttu että mitä teen? Ja kuis mie teen tään piiraan: mitä on pohjan ainekset ja mitä täyttehet sen? Kertoilin ne sillä eiväthän nämä ole mitään "valtion salaisuuksia", eivät. Sanoi tekevänsä samanmoisia muttas ei niistä "kuvan" makuisia tule... "voisinko tehdä hälle yhden?" Hän hakisi ja veisi mennessänsä tarjoten sen sitten tuleville tutuillensa; englantilaisille kasvis-immeisille? "Jo vaine, voin tehdä... mitä laitan täytteiksi sen?"
Niinpä sitten tein kyseiselle kuluvalle sunnuntaille yhden tällaisen vain kasviksista saaden seuraavalla viikolla kuulla puhelimitse palautetta että oli ollut hyvää. "Kiitos." Arvaatte kuin lämmähytti syvänalaa?!2015.8.30.%20appelsiinijuustokakku..jpg

   Appelsiinijuustokakku.
Sattuneesta syystä en "korkannut", leikannut, tästä kakustain palaa jotta sisustan saisin näkysälle, koska tää kakkunen oli menossa muualle... snif.
Sisuksissaan oli appelsiinista tuorejuustoa kera appelsiinisen maitorahkan. Kretaa, sokrua ja appesiinimemua. Pinnallansa niin ikään appesiiinimemua, ja pohjallansa oli appelsiinitäytekeksiä - ilman lisättyä rasvaa.


   Tulipa endi syyskuisen ja hommissain loppu läheni... samalla mie ahersin kokaten kotonain, Majassani Mahtavassa, sillä tiedossain oli että siksoni miun saapuvi vierahisille tyttärineen sekä tyttärein miun niinikään tyttärineen; olemmeko nais"voittoinen" suku - emme suinkaan? ( Skriivasin kyseisestä endistä tarinaa tänne: "Ja sitten mennään - taasen...". )

2015.9.4.%20Kasvis-kinkkupiirakka%20%281

Täsä valmistui täyte miedolle kinkku-kasvispiiraalle sillä tiesin että mukelot nämä eivät oikein "perusta" millekkään vahvoille ja erikoisemmille mau´ille. Siis nyt perus-mättöö heille... Ja tämä samainen piiras kypsymässä uunissain:

2015.9.4.%20Kasvis-kinkkupiirakka%20%282


2015.9.4.%20kuningatar-mustikka-vanilja%


2015.9.4.%20kuningatar-mustikka-vanilja%

   Myös kakkusen tään perusmakuisen valmistin heille:
seksiä pohjalla,
kuningatar-mustikkainen-juustokerros sekä
vaniljainenjuustokerros, ja
mustikkainen-vit... ei kun vattunen ja omppunen päällys. 2015.9.17.%20mustikkakukkoa%20vaniljakas

   Mennä viikolla "viirasi" päästäni ja teki mieleni miun rättänää eli mustikkakukkoa.
Aloitin hommani moisen keittämällä ensin vaniljaisen kastikkeen kasaan ja laittamalla sen jäähtymään, kylmettymään. Sillä onhan kastike tää parhaimmillaan kun sitä tarjotaan ( syödään ) kylmänä kera lämpimän tarjottavan.
Sitten leiposin, kasasin, ja paistoin kukkosen kaunihin, pienoisen. Muutaman palasen kokoisen.
Kaiken "kunniaksi" kukkosen tään paistuissa pirahutin eräälle uudelle ystävälleni ja kutsuin hänet kanssani kaffeelle nauttimaan vereksestä leipomuksestain: oli kiva kaffitella ja rupatelle, kuulumisia vaihdella.


   Viimonen "pläjäys" tätä kirjoitustain ennen:
Perus-keksipohja, mustikkainen maustamattoman tuorejuuston kerros, mangoilla maustettu mangotuorejuustokerros ja pinnallansa mango-tähti mustikkaisella, tummalla, yö-taustallaan.

2015.9.17.%20mustikka-%20ja%20mangotuore

Tähti ei ole mitenkään kauneudellaan "pilattu" sillä tein sen käsivarallain vain. Olisi varmaan paree jos miulla olisi joku tähden muotoinen muotti niin sitä tulisi "säntillisempi" eikäs sotkeutuisi tuon mustikkaisen reunansa kera sekaisin niin helposti.
   Yksi ideahan olisi myös se että sillä tähtikuvioisella muotilla voisi "kerrostaa" koko kakun tään! Joko niin että laittaisi mangotäytteen ( tahi minkäs nyt itsekukin haluaisi  tähän toiseksi mauksi ) "vain" sen tähtimuotin sisälle ja sitten toisella täytteellä loput - tuonne ynpyrä-pynpyrä reunalle asti. TAI vuorotteleisi pohjaan kerroksensa toisin perin ja sitten pintaan toisin perin... tai sitten... Joo ja jaa, monet olisivat vaihtoehtonsa kun antaa mielikuvitukselleen tilaa. :)
   Nämä "lisäreunat" kakussain tässä ( ja monessa muussakin korkiassa kakussain ) ovat erään täältä netti-sfääreistä bongatun vinkin mukaan piirtoheittokalvoista leikatut palasia, sillä ennen näitä oivallisia apureitani itse pitäessäni sellaisia "vain" tuorekelmusta ja pahvista yhteen ympättyjä lisälaitoja oli niiden kera touhuuminen aikas "suttasta" puuhaa. Joka kerta piti "viritellä" tuorekelmut uusista kelmuista pahvien ylle ja sitten poistaa ne roskiin käytön jälkeen. Nyt eit tarvii kuin pestä kalvojen palaset, kuivata ja á vot - ne ovat valmiit ensikertaan! Haa!

2015.9.17.%20mustikka-%20ja%20mangotuore

Vaikkas "moni kakku päältä ( vähemmän ) kaunis, niin silti "silkkaa" hyvää sisältänsä." Jam!