Teimmä tänä pänä Töissä Rättänää, alias Mustikkakukkoa.

   Kuten kuvastain tään päiväisestä näkyy, niin tein ne nyt pelkästään vaalealla jauholla - joka ei oikein ole Rättänän idea alkujaan.... mut kun ei muutakaan jauhoa nyt ollut käyttää.
Ohjeeni kirjaan tähän tummilla jauhoilla juurikin siksi.
   Tein kuusi tsipaletta muffinssivuokiin - ohje on pyöreään irtopohjavuokaan tehden.
Tein 100g rasvalla ja sitten heitin sekaan sokeria - "noin". Ja jauhoja myöskin mukaan suunilleen - "tään verta".
Joten ajatuksella et joku jotahin tolkkua ohjeestaani saapi kirjaan sen tähän ihan oikeana ohjeena ja totean et "vaine taivas on rajana" kun leipoo - ei se tää leipominen niin "totista torven soittoa ole".

Rättänät ja Kaiketonna.

350g leivonta kasvisrasvaa
n.6,5dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
2tl leivinjauhetta
------
n. 1l mustikoita JÄISINÄ
3rkl perunajauhoja

- Sulata pehmiäksi ( ei siis juoksevaksi nesteeksi asti ) leivontarasva.
- Lisää joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinaksi.
( Jos haluat makeutta, niin lisää se tässä vaiheessa taikinasi joukkoon - makusi verran. Intiaani-sokrua, hunajaa, Erytritoli-sokrua, ruokosokeri-sokrua, tavan sokeria... )
Anna taikinan rauhassa hiven aikaa tekeytyä, turvota.
- Laita paiston kestävään astiaan leivinpaperi pohjallensa ja reunoillensa, tahi kuten itse teen: laitan irtopohjaiseen kakkuvuokaan pohjalle leivinpaprun ja voitelen sit reunansa leivontarasvalla sisältänsä. Tahi tee muffinssivuokaan Rättänät.
- Levitä 2/3osaa taikinasta vu´uan pohjalle ja reunoille.
Taikaina tää on löysä! Jos haluat tehdä tiukemman taikinan - käytä hiven enempi jauhoja, mutta muista: mitä löysempi taikina sitä kuohkeamman, ja kivemman syödä,kukon kuoren saat.
- Ota mustikat pakkasesta, sekoita joukkoonsa perunajauhot.
3rkl on taatusti litraseen tarpeeksi. Jos käytät enempi tulee mustikoista "liisteristä" ja ne perunajauhot sit tuntuvat syödessä ikävästi suussa...
( Jos haluat, niin voit toki lisätä jotain makeuttakin mustikoihin sekaan makusi mukaan tässä vaiheessa. )
- Kaada mustikat Rättänän elikkäs Mustikkakukon sisälle.
- Laita astiaan kylmää vettä ja... ...kastele kätesi aina välleen siinä vedessä, ja nostele nyt nokareina muotoillen lättänäksi kansipaloiksi lopusta 1/3osa taikinasta kukon kansi. Tiivistä kansi reijättömäksi kostein käsin - tosin ei se kyl haittaakaan josko sieltä mustikat näkyvätkin jostahin kohtaa...
- Paista kiertoilmauunissa +180´C kunne valmiiksi tulee, saapi sopivasti kultaista väriä yllensä.
- Nosta kukko tää jäähtymään VUOKINEEN. Vuota tovi!
- Voit nauttia jäähdyttyään, tai jo kuumanakin, jonkun maitotuotetta korvaanan tuotteen kera.
Muttas voit myöskin jäähdyttyään leikata palasiksi ja pakastaa palasina pakkaseen; nautiskella palanen kerrallansa myöhemmin.

2022.8.26.%20R%C3%A4tt%C3%A4n%C3%A4t%3B%