Se että olen nyt täsä kohta kolmatta kuuta kärsinyt vilua ja nälkää.... ei kun järsinyt - kuivaa siemennäkkäriä joka on kovaa kuten nyt näkkärit yleensäkin ovat. Itsetehtynä, tietty. Mutta siis et olen sitä alvariinsa napostellut ( ja hyväähän se on: sitä tulee ain popsittua ihan nuin niin kuin huomaamati, on se sen verta hyvää ) ni nyt tuli aika ja paikka että pitää SAADA jotain muutai välleen. Jotain joka on PEHMIÄÄ leipää muistuttavaa "kamaa" - kun ei oteta lukuun niitä miun sillon tällön leipomiani pehmeitä sämpylöitä.   Tänä aamuna mie sitten eilen ehtoisen tulostamani leipäohjeen kera aloin taiteilla tätä leipääni miun.
Ohjeessa sanottiin että kookosjauhoilla tehden ja oliiviöljyä laittain mutta kun eihän miul kumpaistakaan oo ni miepäs teinkin mantelijauheella ja riisijauholla laittain ihan tavan rypsiöljyä. Eikä tähän leipään tule/tullunna hiivaa, ei maitoa. Helppo oli tehdä. Tod. helppo. Se vaine et viskasin joukkoon ohjeen mukaan Ksantaania jota ei oikeestaan pitis laittaa ollenkaan koska sehän on tuotettu sokerista bakteerikäymisen avulla - eli on sokrua pohjimmiltaan.... Ensi kerralla taijan jättää sen kokonansa poies. Kyl tää leipä sen varmaan kestää...


001.jpg

Tässä leipä valmiiksi "hierottunna", vuottamassa uuniin pääsyä.

004.jpg

Ja täsä juuri uunistä poies tulleena. Hyvältä näyttä ainakin näin pinnaltansa...

006.jpg

... eikä mitenkään pahalta sisältäänkään. Himpun pidemmällä paistoajalla ensikerralla. Joku vartti esim. - ni á vot sie, hyvä siit tullee.

   Toisen "Gluteenittoman porkkana-siemenleivän" ohjeen olen leikannut joskus jostain lehdestä.
Tässä ohjeesa oli "puutteina" se et ohjeen leipä on tehty hiivalla, hunajalla ja valmiilla gluteenittomalla jauhoseoksella - eli siin on mukana sitten lisäaineita ja ainaskin sokrua. Joten... mie muuntelin tätäkin. Edellämainitut poies - hunajaa kyl laitoin kun en tähän hätään kekkassut mitä sinne sekaan oisin tilallensa lykkinyt, mutta vuotahhan vaine ni ensi kerralla siin on varmaan jo jotain muuta!
Gluteenittoman jauhoseoksen korvasin maissi- ja riisijauhoilla, hirssihiutaleilla ja Teff-jauheella. Ihan ok.-juttu mutta toi Teff vetää niin paljon nestettä ittesään että nesteen määrää piti lisätä sen soseen lisäksi noin 2,5dl. ( ensikerralla EN laita Teff:ä olleskana. ) ja kun hiiva piti korvata jollain niin luonnollisesti leivinjauhe + sooda. Sooda siksi että tuo juuressose ( jonka muuten tein itse eilen tehden itselleni ruuaksi sosekeittoa "kaiken maailman" juureksista ja kookosmaidosta, ja jolla nyt sitten korvasin sen kaupan valmiin porkkanasoseen! ) mielestäni vaatii - onko se nyt happamana vahi minä, ruokaaineena - kohotakseen myös tätä soodaa.
Ksantaania "törkkäsin" varulta "periiseensä" mukaan mutta tästäkin sen voi varmaan jättää ihan kunnialla poies?
   Tuli ihan vuokaleivän näköinen, porkkanasta ja muista juureksista väri pintaan ja sisälle...

009.jpg


010.jpg

... mutta liian "tiivistä kamaa". Teff-jauhojen ansiosta mie luulisin. Joten todellakin jätän sen poies ensi kerralla ja korvaan viel senkin jollahii. Vaikkas laitan lisää jotain nuista muista jauhoista.


   Arvaatte varmaan millainen autuallinen tunne ja tila oli kun sain nämä leivät uunista poies ja pääsin eka haukut näistä puraisemaan? Voi autuutta! Varmaan ku pikku lapsi karkkikaupassa... Ihanaa.