Reissaaja tyttäreni oli tykönäni käymässä. Muoskani mukelot olivat luonani käymässä.
Ja me saatiin päähämme että nyt voitaikinakuorella piirakka ja täytettä sisäänsä. Eikäs siin viel kaikki; mie sävelsin jotta gluteenittomana, maidottomana, jne.. - tietenkin.
Näinpä sitten tuumasta toimeen:
Täsä on tulemassa voitaikinamassa: leivontakasvisrasvaa, gluteenitonta jauhoa ja vettä. Kaikki ensin, ennen taikinamassan tekoa, ulkona pakkasessa kylmetyttyinä samaan lämpö( pakkas- )tilaan.
Itse taikina ensimmäisen kylmetyksen jälkeen sisälle tuotuna.
Ekat rasvat ensimmäiseen kaulintakertaan leviteltynä.
Takaisin ulos menossa jäähdyttämiseen ensimmäisen rasvan levityksen ja kaulitsemisen jälkeen.
Taikina jo muutamia kertoja rasva-leivitettynä, kaulittuna ja ulkona jäähdytettynä. Sisälle tuotuna, ja laitettuna valmiiksi viimeiseen leivonta-kaulitsemiseen leivinpaperin päällä.
Leivinpaperin päällä sillä että taikin on sitten aikanaan helpompi nostaa leivinpaperineen kaulitsemisen ja täyttämisen jälkeen leivinpellille näin gluteenittomana taikinana joka on noin "muutenkin" aina murenevaa laatua.
Täytemassa levitettynä voitaikinan keskelle...
... ja lehtikaalia vielä sen päälle.
Se että leivinpaperilla on helppo nostaa koko piiras leivinpellille niin siitä -paperista on ( oli ) hyötyä myös tässä kuoren kääntämisessä täytteen päälle puolelta ja toiselta; paperilla on helppo nostaa piiraan sivujen kaulitut taikinat yllensä ja sitten siitä -paperista käsin auttain "irrottaa".
Kun olin laitellut kuoren piiraan ylle, tasoittelin liitoskohdat vettä apuna käyttäin ( kostuta sormeasi kylmään veteen, kostuta liitoskohdan taikina sillä vedellä ja "nipistele"/sulata liitoskohdan sauma umpeen ), voitelin sen kananmunalla ja sit viel pistelin haarukalla hengitysreijät kuoreensa.
Paistoin meidän ihanaisen voitaikinapiiraan ja se levisi kuin Esterin eväät! VOI EI! Meidän hyvä piiras! A-PU-VA!
Joko liikaa rasvaa, vääränlaista rasvaa, väärin levitettyä/leivitettyä rasvaa tai yksinkertaisesti ei vain onnaa á la mie-aineksista voitaikinan teko.
Mutta se mikä ihanuus tästä kuitenkin "käteen jäi" oli tämän piiraan niin maukkaan maistuvaiset täyteainekset - NAM! :
broilesi jauhelihaa,
porkkanaraastetta monen värisistä porkkanoista,
sipulia,
ISO valkkari,
keitettyjä kananmunia,
puuroriisiä,
mustapippuria,
tulista ciliä,
paprikaa,
kurkumaa,
suolaa,
ja päälle lehtikaalia.
Tulee taatusti syötyä koko piiras, niin täytteet kuin tuo levinnyt kuorikin. Hyvää on kaikesta huolimati!
Kommentit