Eeva Kilpi on sanonut osuvasti:
"Huhtikuu.
Lunta sataa pystysuoraan ylöspäin.
Ei piru keksinyt enää muuta." ... nyt voinen siteerata tätä oivaa värssyä ja loineh lausumahan tään hetkisen, ulkoisen olon ja tilan, sekä yöllisten kuuntelemuksieni pohjalta et;
"Toukokuu.
Vettä sataa pystysuoraan ylöspäin.
Ei piru keksinyt enää muuta.", sillä tuo olo ja tila - ei kun olo ja muoto, mik´ tuolla seinien näiden ympärilläin olevaisten ulkopuolella par´ aikaa on, on juurikin tällainen! Tahi ainaskin siltä se näyttävi!
   Toinen kerros on miul tosiaankin nyt tääl ollessa hallussain, täsä rakennuksessa. Täsä on akkunat kolmahen suuuntaan ammollansa ( ja neljänteen suuntaan myöskin kunne aukaisen vaine tuon ovisein ja astun siihen ylätasanteelle, ovein takaiselle, täpöttämään nokkain kohti... kohti... vuottakaas - kohti lounasta? ) ja ihan par´ aikaakin se tuo Ukko-Ylimmäinen peseksii, vosekkii, kahden vierekkäisen suunnan akkunoita yht´ aikaa. Näyttäs olevan ylhäältä alas asti norot, pesijäisen tuon nyt. Liekkö sit jokin kasteluvaihe menossa? Pesuvedet vahi huuhteluvedet - mut aikas lösö-vejellä näyttäisi kuiteskin vosekkivan. Ei armoa anne, ei armoa tunne, ainsakaan nuille akkunoihin alapuolisten seinäpintoin osalta; ne kun taatusti kastuvat tuon alaspäin valuvaisen veden mukanan!

    Ei paljoa tunnu et nokkaain mie tänä pänä mielelläin työntäisin tahi näyttäisin, tuonne ulkopuolelle tään rakannuksen, ei. Muttas saa nyt kuiteskin tietää....?
   Se tiedän, ettäs sovittuja menoja on ainaskin kaksi tsipaletta; on se yssi asunnon esittely ja sit Jyrän alla käynti - jos ne vaine nyt sit onnaavat, sillä tajusin tuossa yön mustain, tummien tunterositen, aikana kylkein ain kääntäissä hikisten "hyökyaaltoin" välissä, et enpäs ole varmistanut heiltä ( kummaltakaan ), jotta ovathan he tuoksu-vapaita "vyöhykkeitä"? "Onhan miulla ieti mennä heidän liki sen verta kuin ne nuo asiain hoidot sit vaativatkin?"
No, tähän toivon mukaan saanen vastauksen, sillä kumpaisellekin heistä jätin kaunihisti ihan äskettäin, tätä aisaani koskevan kymysyksen... Toivottavasti onnaa...

   Yö meni mukavasti. Ei vilua, "eikä nälkää" - vaine "hyökyaaltoja" nuita lämpimiä, kehollisia, jotka korkean, kastelevaisen aallokon lailla "rantaan" aina löivät. Kera todellisten, ulkoisten, olevaisten, aaltojen joita näyttävi olevan nyt vaahtopäinä tuolla rantamilla kahden suuntaisilla.
   Olisikin ihan kiva lähtiä "kiikaroimaan" nuita vaahtopäitä tuonne... taidan vaine maltella vie tovisen; ei miul paljoa vaihtotaminetta ole matkassain mukana, jotenka pitää nenga ajatella järkevästi mitä teen, milloin teen, esim. tänä pänä? Milloin kandee lähtiä kastelemaan ittesä ja missä välissä saan ne kamppeheni sit kuivattua - antavi nimittäin sen verta tuota vettä kastavaista nyt. ( Toki on miul pari vaatekertaa ulkoistakin matkassain mukana, kun sen verran osaan miekin lähteissäin ain varustautua... )
Eikää tuota tiedä viel et mahdonkos mie olleskana tuonne ulos nuiden viidennen tsiljoonannen, neljännen sadantuhannen kuudennen sadannen, kahdeksannen kymmenennen, viidennen ja -kuudennen sade- ja/tai räntäpisaraisen väliin? Tiedä vaikka siel olisi sen verta ahdasta siellä ettei sinne olisikaan ieti edes mennekkään....?
   Muttas jopsa tää kaik nähtäisiin täsä sit jälkehen sen ensimmäisen tapaamisen... Sitten kassotaan kuin Mummeron käypi; menisinkö ruikuilemaan rantamille ja kastelemaan ittein, vahi enköö menisi? Kassotaan - ni saamme elää.

-------------------------------------------------------------------

   Aikana jälkeen puolen päivän, iltapäivän edetessä iellehen.

   Hokasin tuossa paikallisella saitilla et oli näin kevähän aikaan veikkausta, jottas kospo Röysät häviävät tantereeltä tältä.
Joku taisi jo väittää tuosa yölliseen aikahan, et "katoavaa kansanperinnettä" ovat jo - muttas kuten näkyili eiliseltä ehtoolta ja sitten kunne tänä pänä tuonne rantamille ehättäydyin, niin viel tänä pänäkin; siel ne vaine itsepintaisesti kivisistä "juuristansa" kiini viel pitelevät kuin konsa viimeiset Mohikaanit.

 2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   "Rannan huuto."
Toki yhtälailla kävisi vaikkas "Kitarisat." "Avun huuto." "Kita auki." tms. nimike muttas miusta toi on osuvin ainaskin näistä vaihtoehdoista kun tavallahan se tää ranta täsä huutavia apua annettavaista kun viimeistä jo näin viedähän!

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s
   

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   "Tippu-linssi."
Ei mikään "Tippukiviluola.", ei. Eikää "Jään silmä." tms. vaan "Tippu-linssi.", sillä kun tarkkahan kassot Armas Lukijain miun, niin näet kuin tuolla simmun, elikkäs linssin tään muotoisen, syövereistä tippuu vettä itkeväistä jään jympärillänsä olevaisen sulaessa pisku hiljaa poies...

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   "Viimeinen Mohikaani."

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


   Myrskyn tyrskyt ja ilma sekä tilassa olevaiset ilmojen taiturit, Tiirat kiitäväiset:

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   Huomasin täällä/tuolla rantamilla käyskennellessäin et olimma sitä aikaslailla yssi ja ainua, ns., kaksijalkainen olijainen ja menijäinen siellä.
Joku saattoi autollansa saapua paikalle tuolle, muta sitten ihan kotvasen kuluttua jo "kelkkansa" käänsi, ja poies lähti.
Jotkut kalastajat kampetta taisivat kantaa jollehin alukselleen - mut heidän "edesottamuksiaan" en seuraillut sen kummemmin; "vakiokalustusta" kun he varmahan siellä ovat: osaavat tulla ja mennä, jne., niin kuin mie nyt mikään sen kummempi toisten perään katsoja olisinkaan...
   Ajattelin siellä aallonmurtajan kivisillä kupehilla heiluissain, kiveltä kivelle "hypehdellessäin" ikään kuin nuori vuoristokaurin... ( hivenen siis liijotellessain näine vanhoine raajoineni! ) ja koikehdellessain nuiden isojenkin kivisten välisillä koloilla, et siinä jos olisi nykyaikana paikallisen majakan ylisillä jokunen henkilö majakanvartijana ja kiikaroisi rannoille nuille ulapana aanvasen lisäksi, NIIN hän varmahan olisi vähintäänkin jonkusen pii-paa-autosen paikalle kutsunut ja miut lähimmälle hulluin huonehelle toimittanut!
Ei siellä nimittäin ihan ns. kunnialla kenkähän "#tieten tahtoin" halaja olla ja myräkkää tuota olevaista vastahan pistele. Paitsi mie!
   Miehän siellä tietystikin ruikuilen. Leikin Myrskyluodon Maijaa kuten aina ennenkin. Pläsi vasten tuulta ja kamerain kaulassa roikkuen tahi sitä ja sen linssejä pitkin, niiden lävitse, kiikaroiden kaunista, tuittupäistä, ihanaista, luontoamme.
Tosin esim. nyt eivät ollehet matkassa mukana hameen helmain heiluen kuten ain joskus on, sillä turvallisuus pitää pitää ain mielessä ja mielen päällä! Vasiten kun on tuollainen Tuittupäinen Tuulen Tuiteroinen, sateiset, vetiset, liukkahat kivet paikoitellen JA miulla käsissäin kamerain sekä siihen viel lisänä SONTIKKA!
Arvatkaas oliko varmahan mielekiintoista katseltavaa ( voi mitä mahdollisuuden mahdollinen majakanvartija menettikään kun ei sellaista virkaa/paikka enää omista majakan tuon huipulta!  - tietääksein.... ) kun mie siel sontikkaani pidellen, sillä suurimmat Tuiteroiset Tuulet vastahan ottain, "kiikaroin" kamerallain?
   "Kiikaroinpahan vaine ja aikas kivasti valokuvasin siltikin.... Tosin itseeni jäi himpun harmittamahan ja askarruttamahan toi "Rannan huuto." et en valokuvanutkaan sitä viel vähäsen enempi edestään päin jotta olisin nähnyt et OLIKO sillä KITARISAT ihan oikeestikin olemasa?
Niinpäs kunne valokuvain entiset tähän näin sainen niin sitpä laittelin kimpsut-kampsut suojaavaiset yllein ja uusille urille urkenin taasen - pitäähän se nyt varmuus asiasta moisesta saaha, herranen aika sentäs...

---------------------------------------------------------------


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   Ei, ei nävy risoja ei kitoja, eikää etenkään niitä kitarisoja vaik suunsa ammollansa yhä olevikin.

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


   Ilmojen taiturit, Tiiraset:

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   "Halki ilmojen."
   Voi, ollappa kesäinen tyyni sää; olisi kiva istua-nakottaa rantamilla noilla ja "tähtäillä" näitä kaunihia kiitäjiä.


2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s

   "Kois" taasen. Päätimmä nappasta valokuvat näistä portahista jotka tänne "ylisille" tuovat.
Mitä nenga nähnehet ovat, mitä nenga kokenehet ovat?
Paljon varmahan mut pakise eivät mitään. Joskus ohitse kulkiessain jotahin vaine narahtavat kuin kuiskaten et kassos, me ollahan täsä iellehen. "Mene sie vaine. Mene menojas, tule tullessas, mut me, me ollahan ja pysytähän täsä viel iellehen, viel senkin jälkeen kunne siusta aika jättävi."

2021.5.21.%20P%C3%A4iv%C3%A4ll%C3%A4%20s


    Ajasta jättäväisestä muuten....
    Öiseen aikaan kun "ehtii" miettimään asioita....
   Tätä asiaa olemma funtsinut teille, Armahat Lukijain miun, jo ennenkin täällä blogissain. Nytten tää sit täsä on taasen etehein tullut useammankin kerran, kun itsekukin on miulta asiaa kysynyt, asian tään esille tullessansa, juttusille heitin kera ruvetessain; miksi Luovo? Mikä vetää tänne? Miksi ei jokin toinen paikka?
   Jos mie asetan vaateriin sen Itäisen-Suomemme maan - tiedätte kyllä jo et se "vesiperää" vetää miun vaaterissain, vaik sinällänsä kuvainnollisesti ei vesistä seutua olekkana olleskana. ( Ja se sen seutukunnan "vika" onkin; ei vettä aavaa. )
Jos taasen asetan samalla lähtöviivalle, tahi tuohon vaateriin vaikkas, Lapin, niin miusta ei Lappi-hulluakaan tule/tullut; senhän te jo tiedättekin, joten se siitäkin. ( Liian aavaa ja sit ne mahdolliset tunturit/vuoret ovat katsehin edessä siellä... )
No, laitetaanpas sitten vaikkas Ahvenanmaa tahi sieltä rannikolta esim. Kustavi joissa molemissa olemma käynyt. Lisätään viel tuo Tankkar-luoto, Kokkola ja muu rannikko seutu joissa olemma möskin jo kolunnut. Mitä tapahtuu?
   Luovo vetää pisimmän korren. Se painaa eniten, se on nopeiten ajatuksissain kussa on vaine mahdollista jonnehin lähtiä.
SIKSI, et täällä on MERI. Tää on merellä. Täällä on hiekkaa, täällä on rantoja. Täällä on aavaa avaraista kahdenlaista; ovat keskisen luodon viljavat pellot, ovat jynpäröivät merenpellot. On avaruutta, ulottovuutta, jos niikseen halajaa, mut on myöskin puita, nuita jotka katsehen rajaa jos haluaa "halat" niitähin välleen.
Kaik on täsä samassa puketti-paketissa. Kaik täsä näin. Näin on hyvä.