Päivänä muutamana taakse päin tästä aamusta urani urkeni sinikkamettään - sinne mättähin kylkeen kiinni. Kunne mettähän tuonne pääsin niin kulimma mie ensin koko keskustamme läpi ja hautuumaankin kuppeelta "suuren mäen" katveeseen.
Siellä mättähällä ja useammalla tuli taasen ajateltua asiaan niin monenlaista ku asiattomiakin... muttas yksi ajatus iti toteutukseen asti: vapaalla kun olin niin päätin ettäs ensin nämä sinikkaiset pienoiset vien pakkasen kylmään syleilyyn ja sitten nappaan kipin kapin kamerain kaulallein kiikkumaan ja suuntaan paikallista hautuumaata stallaamaan.
Sitä kun ei ole viel tähän astiseen elämääni mennessä tullut kertaakaan käveltyä läpikotaisin. Vaine ain kahdella tuttuin haudalla käyden piskuinen nurkkaus läpikulettua.
Siispä sinne sitten täsä kunne kerkiän...

 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Mennessäin, taivalta tuota parikilometristä taivaltaissain, en malttanut näpsiä kuvia muualtakin kun nyt kamerain mukanain killui... täsä yksi kimalais-höppiäinen pinkoo pakoon ( lähtee lentoon ) ruusun kukkaselta.2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tämä puun lehtinen on "leijaillut" pysyvään sijaintipaikkaansa lukiomme pihanmaalle.
Itseasiassa näitä on tällä aukiolla kolmi-kappalein. Ihania ovat. Muotonsa ja asettelunsa eri isojen kivien päälle on sellainen joka ainaskin miun silmääni tuntuu ihan mukavalta katella.
Nämä ovat yksi Taidekatumme nähtävyyksiä... ollaan nähkääs taidepitäjässä ja tää mm. on yksi näkyvä todiste tästä ja täällä kukkivasta taiteiden runsaudesta. Niin katukuvassa näkyvästä kuin myös mahdollisuksista tehdä, luoda, ja toteuttaa taidetta...

 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Sitten... niin sitten... Olen kuullut että tässä keskustassamme on nyt uusi kaffeepaikka; vanhalla paloasemalla Paloaseman museo. Ja on siellä myös pieni kaffeepaikkakin... "Käympäs nyt siellä kun kerrankin aikaa on ja sekin sattuu mukavasti tähän matkain varrelle..."
Yllätyksein oli ihan positiivinen. Kaffeepaikka löyty - ok. Ja se museo sitten... siellä oli asiaa monenmoista. Asiasta ja asian vierestäkin... näin paloasemien asioita kehnommin tuntemana tuumaillen. Meinaan ettäs esim. nämä kännykät, tää känny-kokoelma: mitä nämä tekevät palomuseossa?
Aikain näitä kummastellessain ja ympäristöään tutkaillen hokasin että ihan ovat asiallisella "asialla" sillä kysehän on palokunnan yhteydenpitovälineistä toisillensa. ( Korjatkaatte tietoni tää jos olenkin väärässä! ) Tästä asiasta, asian paikkansa pitävyydestä, kielivät miulle tästä kuvastani vasemmalla puolella esillä olleet vastaavat "möhköleet" ajalta ennen kännykkä-kautta. Ja ne olivatkin kyl sit aikastavalla ISOJA näihin "nyky" kännyihin verraten...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Löytyi sieltä tällainenkin ihmettelemisen paikka: vanha, vanha pitäjän kartta. Vieressänsä tässä luki että kartta on käsin piiretty ja tekijäänsä ei ole tiedossa.
On siinä ollut palokunnalla pitäjää minne lähteä hälytyksen tullessa paloa sammuttamaan... Ei nykyisiä osoite tiedostoja, ei katujen nimiä... mutta on nuita talojakin ollut paljon, paljon vähemmän kuin mitä nyttemmin on.
   Jännä oli lueskella ja kattella vanhoja tietoja pitäjästämme. Ja summailla että mitäs tosa ja tosa paikassa nyt onkaan?
Enkäs sattunut kattelamaan sen verta tarkkaan että olisin pistänyt silmälle tämän kartan kertomana entisen hautausmaan ja kirkon paikan...   Aikain tietä taivallettuain, ja tienoihin tutustuen, pääsin mie vihoin viimein perille asti.
   Kuulin hautausmaalla jututtamaltani mieheltä että tätä "metsikköä" on muutama vuosi sitten harvennettu... mutta silti voi ihanuus miten on täällä puita, mäntyjä, edelleen pystyssä. Miusta tää hautausmaa on ihanan näköinen. Toivonkin etteivät enää tätä kauneutta harventaisi lisää. Tästä tulisi liian autio; sit olisi pelkkiä hautakiviä näkösällä. Ei ns. puun puuta. Ei katvetta missä istuskella, ei tuulen huminaa puiden oksistossa, ei mitään...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tällaisia kantoja... hei muuten, nämä ovatkin varmaan se viimotteen harvennuksen jäljiltä olevia kantosia.! Näitä on sielä täällä pitkin hautausmaan "tannerta". Ja ne kaik ovat omalla tavallaan kaunihia nekin. Kuten tämäkin. Tähän on joku nostanut "pisteeksi i:n päälle" pienen pyöreähkön kiven. Ihanainen yksityiskohta....
Vastaavia, erimuotoisia kiviä oli muutamien muidenkin kantoin päällä. Ja yhdessä kasvoi jokin kantosieni tms. niin ettäs kun sitä vähän kauempaan katseli niin näytti että siihen kannon päälle olisi joku laittanut pienen, matalan, taide-esineen. Sellaisen juuri tälle hautausmaalle tyypillisen, sopivan, koristeen... taiteen.

   Tästä etiäpäin... kuvat nämä jotka tähän laittelen ja mitä niistä kirjoitan: kaik ne ovat miun itseni mielipiteitä, ajatuksia, aatoksia, kulkiessani ja viettäissäin aikaani tällä hautausmaalla. Tarkoitukseni ei ole ketään loukata, ketään haudan "omistajaa" tahi heidän omaistaan. Vaan haluan kaikella kunnioituksellani yrittää kauniisti kertoa mitä mie näen ja koen kun kuljen esim. tällä hautausmaalla. Sillä kuten olette varmaankin kaik Lukijani ystäväiseni jo huomanneet niin tämä on sellainen miun "tapani" kierellä eri hautausmaita ja tutustua niihin sekä näiden paikkojen kautta paikkakuntien niin menneeseen kuin nykyiseenkin elämään. Nyt tosin lähestyin/lähestyn tätä hautausmaata ikuisen kaipauksen lisäksi myös taiteen kautta...
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

    Tästä lyhdystä kauniista tuli mieleeni miun: "Täällä asumme me."
Luulen että lyhdyllä tällä on jokin eri tarkoitus, viesti omaiselta, läheisellensä joka on tässä haudassa mutta miulle tämä oli kuin koti tälle "asujalle"... tai kaikille tällä koko hautausmaalla "asujille".
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tällaisia vanhojen, vanhojen, hautaristien "juuria", jalustoja, oli täällä muutamia. Omalla laillaan kauniita, sammaloituneita ja omaa tarinaansa kertovia hautapaikkoja.
Surku vaine hiipi puseroin sisälle kun jokuhan tähänkin on joskus haudattu ja nyt hänestä-kin on vaine "kuiskaus" jäljellä muistuttumassa hänen elämästään, olemassa olostaan. Snif.

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Toiset vastaavat ristit oli hitsailtu säryttyään ehyviksi, takaisin paikoillensa.
Siellä ne nyt ylväänä, pystyssä päin vielä seisoivat kertoen edesmenneiden ihmisten elämästä...
...elämästä jotka oli kirjattu risteihinsä ( tai vanhoihin hautakiviin ) kertomaan kuka syntyi milloin - kuoli milloin.

   Näitä ristejä kauniita oli sen "miljoona" eri näköistä mutta kuvasin niistä vain muutamia muistoksi. Ja kaikki näin takaapäin sillä kunnioituksesta ja yksityisyyden suojasta katsottuna en voi, saa, kuvat niitä edestä päin. Edestä päin josta katsoin kaikki nämä ovat todella erilaisia, ihania, kaikkien kauniiden koukeroihin, kuvien, tekstityksin yms. koristaissa niitä.
Voi ihmiset: käykäätte kävelemässä eri hautausmailla... niissä on kauneutta kaikenlaista! Eri vuoden aikojen kauneutta, erilaisten hautakivien ja -ristien kauneutta. Omaisten laittamien ja tuomien kukkasten kauneutta... JA sitten sitä ääretöntä kauneutta ja kaipausta jota huokuu haudoilta näiltä omaisten kaivatessaan edesmennyttä läheistään!

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tätä katselin, kiersin ympäri ja mietin:"Onko tämä hautakivi?" "Vai koriste?" "Vai mikä tämä on?"
Tämä on näin puun juurella ja sitten tuossa Kuunliljain toisella puolella, heti tätä vieressä, on hautakivi.
Onko tämä koriste? Onko tämä jokin pieni hautakivi esim. jonkun pienen ihmisen, lapsen, haudalla? ( Palanen nousee kurkkuun kun ajattelenkin asiaa moista... voih´ itku. ) Mikä on muistolla tällä tarina?


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Jotkin hautakivat ovat näin ISOJA! Nämä ovat monen polven sukuhautoja.
Näihin hautoihin haudatuista vanhimmaiset ovat syntyneet jotain 1700-luvulla ja viimeisimmät ovat sitten ihan tässä äskettain, tällä vuosisadalla tai jopa kymmenellä haudattuja läheisiä.

   Olen itse yksi enkeleihin "hurahtanut" yksilö ja niinpä mie sitten tälläkin kävelylläin, tälläkin hautausmaalla, kiinnitin huomioni omaisten läheistensä haudoille tuomiin enkeleihin. Voi kuin näitäkin on monenlaista, monen näköistä... varmaan yhtä monta erilaista kuin on meitä ihmisiäkin, omaistaan muistanutta, läheistä.

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tämä enkeli pysäytti miut kävelylläin luokseen toviksi. Tämä enkeli antoi ajatttelulle aihetta. Pyysi pysähtymään ja miettimään - mitä? En osaa kertoa mutta meni tovi kun tässä viivyin luonansa.
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Ihana! Miettiväinen enkuli.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tältä kantilta kattoin enkeli tää mietiskelee jotain lukiessaan sylissään olevaa kirjastaan. Mutta kun käppäilin ja käänsin toisen tohdin näkösälle enkelistä tästä niin huomasin kuin hän pitääkin kädessään isoa puun lehteä. Siinä, tosa, käden lähellä pikkulintunen seistä napottaa aikoin mennä ihan kohta ( vuota vaine hetkinen ) lehden vesilammikolle... 
Mitkä lie ovat enkelin miettehet...


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Yksi erilaisemmista enkeleistä: ns. posliininen, kiiltävä pintainen. Kaunis, kukkaseppeleinen, pieni enkeli.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Miusta enkuli ihanainen.
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Toivon hartaasti etten loukkaa tämän haudan omistajia ja läheisiä kun kerron että tämä pienen, pieni, enkeli oli toinen miut pysäyttäneistä pienistä hahmoita tällä hautausmaalla. Se kertoili tarinaansa omaa näyttäin miulle pieneltä pojalta.
Tai menninkäiseltä... sellaiselta joltakin pieneltä hahmolta... tiedättekö tarinan Pessistä ja Illusiasta? Itse en sen tarinan sanomaa tarkemmin tunne ( en ole koskaan sitä lukenut ) mutta silti tämä pieni enkeli kertoili miulle tarinaa moista vaik varsin tiedän että siinä tarinassa Pessi on peikko ja Illusia on keiju... mut jos Pessi olisikin sen tarinan keiju, tai enkeli, niin silloin hän varmaan voisi olla juuri tällainen Pessi; pieni, hellyttävä, hempeesti paijattava hahmo.


   Siivekkäitä - onko heitä? No, on. Ja monenlaisia onkin.
Myöskin lintusia pienoisia, nuita Luojan luomia oli laitettu viestin viejiksi täältä - sinne.

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

    Toiset lintuset olivat tälläisia pitsisiä, hentosia...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   ...toiset kera kukkaseppeleiden - mietteissään...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   ...ja toiset muuten vain ihania pienoisuudessaan, kauniine kaulojensa kaarin.
   Nämä näissä kuvissani olevat ovat sieltä pienemmästä päästä tällä hautausmaalla olevista siivekkäitä mutta olihan siellä myös himpun isommassakin mittakaavassa olleita lintuja: mm. kaunis, iso kotka joka varmaankin jollakin tapaa merkitsee jotain tosi tärkeää tälle edesmenneelle läheiselle.

   Kuten myös nämä seuraavat omaisten hautakiville tai niiden läheisyyteen laittamat erilaiset patsaat. Kaikki nämä - pienimmästä isompaan. Näistä näkyy mielestäni kuinka ollaan taidepitäjässä ja kuinka kukin patsas varmaankin ilmentää kyseisen edesmenneen läheisen elämää jollakin tapaa. Kertoo mitä kyseinen henkilö on aikanaan eläissään tehnyt tahi harrastanut - mistä on ollut kiinnostunut... esim. muisteleisin että patsas jossa on mies viljasäkin kera; se on maanviljelijän haudalla.

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau
 

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Mies työnsä ääressä.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Tätä en painanut mieleeni minkä, keiden, muistoksi tämä patsas oli mutta kaunis tämä on - ja tärkeä heille jotka muistelevat läheistään siellä jossain.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Katsokaa tätä kauneutta, tätä ajatuksia antavaa taidetta. Niin edestä...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   ... kuin takaakin päin katsottuna - kaunista.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Hautausmaan varmaan isoin ja näin äitinä ehken eniten merkityksellinen, puhuva, patsas.
Mikähän mahtaa olla tämän patsaan nimi? Mitä on patsaan tekijä ( tai läheisensä haudalle patsasta suunnitellut, tilannut tai peräti valmistanut ) mahtanut ajatelle? Mitkä ovat ajatuksensa ja kaipauksensa?


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Entäs sitten tämä? Tämäkin oli runsaasti ajatuksia herättävä kaipauksen osoitus läheiselle. - Vai mitä ajattelet tästä Lukijani Armas?
Kun huomasin tämän kauempaa niin näin ensin hautakiven päällä vain jotain vitivalkoista. Mietin mikä voi olla niin valkoinen... Kävelin hissukseen lähemmäksi ( utelijaisuuttani-ko? ) ja ihmetykseni oli suuri kun sieltä sitten löytyikin tämä, pieni ns. lasten pehmolelu.
Onko tämä annettu läheiselle kaipauksen merkiksi? Onko tällä pienellä kuutilla jokin sanoma läheiselle? Vai onko vain joltakin ohitse kulkevalta pieneltä haudoilla kävijältä kuuttinen tää pudonut vahingossa matkastansa, ja sitten joku nostanut kuuttisen kiven päälle jotta omistajansa sen sieltä paremmin huomaisi ja löytäisi?
Mikä lie kuutin tarina, sitä hän/se ei miulle kertonut mutta lähellensä se sai miut tulemaan. Ja jälleen kerran ajatuksia ajattelemaan monenmoisia...   Ajatuksia jotka poukkoilivat sinne ja tänne tehdessäin matkaani vielä edelleen.
   Sillä kun tapasin tämän jonkun miehen tällä pitäjämme nykyisellä hautausmaalla niin hän kertoili miulle siellä jutellessamme ihan uutta tietoa jota en ole aikaisemmin tiennytkään täältä "kotikonnuiltain": on olemassa mys ns. vanha hautausmaa. Se ensimmäinen, ja sen välittömässä läheisyydessä on sitten...

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   ... myös tämä paikkakunnalla vuonna 1966 tapahtuneen kunnalliskodin palon muistomerkki sekä tässä palossa kuolleiden läheisten hautapaikat....

   ...kuin myös tällainen iso kivi. Kivi joka on loppuin lopuksi NÄIN lähellä keskustaamme. Ihan tässä nykyisen kirkomme vieressä - kirkkomme siintää tuolla edessä päin, puiden takana.

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Kivi tämä kertoili miulle että "paikka jolla seisot nyt on pyhä maa". Ja miksikäs se on pyhä maa?
No, kun tällä paikalla on seisonut 1826 - 1881 pitäjämme ensimmäinen kirkko!
Ei miulla ole ollut tällaisesta mitään tietoa vaikkas tätä pitäjää "pystyssä olen pitänyt" jo sen 26 vuotta! Siis että täällä on ollut jossain muussakin paikassa kirkko aikaisemmin ja että se on ollut näin lähellä nykyistä kirkkoamme! O-hoh!
Tuo aitta ( vai mikä olisi oikea sana rakennukselle tälle? ) tuolla takana kuului/kuuluu varmaankin sen ensimmäisen kirkon rakennuksiin... ja aita joka kiertää pitkin tämän rakennuksen viertä...


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   ... se on sitten tämän/sen vanhan hautausmaan raja-aita.
Kovin oli "hiljais-eloa" hautausmaalla tällä: vain muutama vanha rautainen risti tahi hautakivi sielä - täällä. Pystyssä pysyen edelleen muistuttain siitä että joku läheinen on joskus syntynyt, elänyt, ja sitten aikanaan haudattu tänne. Muistona siitä että joku on ollut/on tärkeä ihminen joillekkin - omaisilleen.


2015.8.3.%20kyl%C3%A4ll%C3%A4%20ja%20hau

   Oli tänne joku laittanut sirkuttajille siivekkäille, pikku lintusille, pönttöisen puisen, pesäpaikaksi. Kuulunut sieltä ei kuitenkaan nyt, sirkutusta lintusten sirkuttavain sillä onhan tämä jo aikaa joka on aikas myöhäinen ajankohta vuosien kierrossa jotta siellä poikasia jolla-kulla tipusella olisi...
   Mutta kaikkinensa olipas ihanaa että mies tuo tuntematon siellä uudella hautausmaalla kertoili tämän hautausmaan olemassa olosta ja ettäs kävin täälläkin. Tämäkin on ihanainen kaikkine hautamuistoineen, aitoineen ja ruohikkoitunein metsäpohjineen. Paikka jossa voi kulkea hiljalleen. Voi miettiä ja tuumailla asioita puiden näiden humistessa...

   ... vaikkas ihan tuossa vieressä kaik nykyajan autot ja sun muut menopelit vihuvatkin vinhaa vauhtia ohitseni.