...ilmoja pidellyt sanottaisiin tavallaan kun aletaan jutskata niitä-näitä. Siis suomalaisittain smool-tookkenia kun eikös se ole ain se tää sää ja tila tahi ilma ja tila josta "virttä veisataan"? Kuten miekin nytten täsä näin:
   Olimma eilennä liikenteessä, kuten näemmä nytten täsä aikas lailla jokahinen päivä josain päin olen pruukannut olla... ja huomasin kuin se tämä säämme täällä armaassa Suomemme maassa on ihan toin teolla rutikuivaa! Jokahinen paikka missä on vain hivenenkin paljasta maata näkysällä - tai no, ei tarvitse edes olla paljastakaan kun vallitseva Puhuri ja Tuuli joka nytten puhaltaa lävitse maamme saa aikaseksi mitä mahtavampia hiekka, hieta, pöly, tms. pilvimuodostelmia ilmoillemme ilmi. On kuin oltaisin josain tuolla vähintääkin eteläisessä Euroopassa tahi vasiten Afrikan kamaralla ja niiden tosi kuivuuksilla - Saharassa vaikkas. Pölisee ja vaeltaa tomu paikasta toiseen kera äänekkään tuulosen.
   Eilen ja tänään huomasin Töistä kotiain tullessain ettäs kun olen täsä ns. loppusuoralla tulossa niin tuo Pohjolan perukoilta puhkuva Puhuri puhaltaa melkeimpä niin jotta saapi tällainen hentoinen Mummero niskat kunnolla köyryssä ja etukenossa pistää parastaan että vasten tuulta voi taivaltaa. Tuuli nimittäin puhkuu ja puhaltaa todellakin KOVAA! 
Muttas se "onni onnettomuudessa" kuitenkin ettäs vaik se nyt sieltä Pohjolan perukoilta tänne vaeltaakin voimallansa kera viimaisen, kylmän, Tuulosen niin kun nytte on täänkin verta lämmä niin sepäs ei tunnukkaan niin kylmältä kuin tavallaan tähän aikaan vuodesta olettaisi. Meinaan et jos olisi lämmä vaine jotahin +10´C ja sen alle niin olisi olot toisen moiset kokonansa. Muttas kun nyt on kuitenkin poikkeuksellisesti näin +20-25´C päiväsyvämenä ( tietenkin öiseen aikaan tätä vähemmän ) niin tuo Tuulonenkin lämpimältä tuntuu. Oikeestaan ihan kivalta; vähän niin kuin viilentäisi oloa ja tilaa vaine. Ei sen kummempaa.
Tietty se vasten tuulta vaeltaminen... muttas sehän on vaine "pienempi paha" kun ja jos vertaa kaikkinensa tätä vallitsevaa tilaa tällä hetkellä...
   Tosiaan kun on täänkin verta kuivaa niin kuulimma juurikin tänään rativosta ettäs kaikkinainen avotulen teko on aivan totaallisesti kielletty lävitse Suomemme maan! Historiallista siis. Ei saa edes ns. suojaisille, merkityille, retkeilypaikkojen notsipaikoille tehdä tulta jos on josain samoamassa. Eikää saa sytytellä grilliä omaan pihaan - vasiten jos avotulta pitää. Ja sekin viel ettäs meinaavat jopa METSÄTYÖT kieltää!  Mietin ensin että miksi ihmeessä kunne kuulin jotta esim. metsätyökoneista ( kuten varmaan moottorisahoista yms. sellaisista härpäkkeistäkin ) voi lähteä pieninkin kipinä ja aloittaa valtaisat mettäpalot jotka näin kuivalla ( ylläri-pylläri ) kulovalkiana sitten leviävät valtaisille alueille - kun on kuivaa.
   Itse olen huomannut tästä valtavasta "Saharan" tilasta yhden haitan itselleni ( tai no kaksikin... ensimmäinen on se etten/ettemme voi tehdä mökillämme notskia kun se on tosiaankin riskaapelia nytten, ja toinen on... ) ... Kun olen nytten mennä syssynä perustanut uuden uutukaisen perennapenkin takatontillein entisen paikalle, johka olen sit roudannut uusia perennakukkasia, niin nyt miun PITÄÄ KASTELLA niitä jotta Raukka-Parat juurtuisivat ja lähtisivät kasvamaan eivätkä kuolla-rupsahtas jo alkujaan! Siis ajatella; kastella! Kastella jota mie en tavallaan kyllä ole perennakukkasillein millonkaan tehnä sillä olen tähän asti ain ajatellut et se kenkä ei henkiin herkiä niin se sit joutaakin kuolla-kupsahtaa. Tietty aikas raakalaista meininkiä muttas sit olen tuumaillut ettäs jos opetan ne kastelulle niin eiväthän ne sitten opikkaan itte maasta mitään ottamaan? Olenko väärässä? Mitenkä tämä menee oikeesti?
Näimpääs mie nytten näin POIKKEUKSELLISEN kuivuuden ejessä olen taipunut kukkasillein näille ja roudannut päivittäin jokahisella kupposellisen ( oikeesti isommankin astiallisen ) vettä maistuvaista jotta ne henkiin herkeisivät. Jee, hyvä mie! Hyvä sillä näyttäisi että niistä aikas moni olisi jo juurensa alleen saanut ja jopa kasvaneet jotahin, johkin suuntaan. Jokunen jo ensimmäisiä kukkia ilmoille iloksein lykkii!
   Kuivaa lie näin tosiaan on muttas mietenkä lie vesien laita? Uskaltautuisiko niihin jonnehin tällainen Mummero jo pulahtaa kun ei esim. mennä endinä viel tohtinut moiseen "urakkaan"? Meinaan ettäs vaik ne nytten täsä puolessa viikossa näin lämmä pittäissä olisivatkin jonkusen verta taasen lisää lämpineet niin eiköös vaine se tää tämän viikkoinen Puhkuu-ja-Puhaltaa ole taasen ne vejet ylös-alaisin kääntännä? Eikös vaine tuo Tuulonen aikas moinen ole työtä niissä tehnä saaden kylmät pohjavedet taasen pintaan nousemaan ja näin ollen kylmettänyt ne?
   Sekin viellä ettäs kun näin täällä Humisevallaharjulla asustelen niin kunne stalladen ain tänne kotiain takaisin ja taistelen vasten tuota voimakasta "Tuittupäätä" niin en vain voi olla miettimäti ettäs taasen sitä ollaan tuulen tuivertavan armoilla tällä hollilla. Olo on kuin tosiaan olisi humisevalla harjulla. Tuuli puissa soi. Tuuli tuivertaa jokahisella nurkalla, jokahisella paikalla. Vasiten ujeltain pitkin Kulmakuntamme kattoja ja sen kaikkinaisia putkituksia kera ilmastointiräppänien, liesituulettumien ja vessan putkistojen. Elikkäs humisee lävitse koko tienoon kuin Humisevallaharjulla ainai.