"Ei tyttö taida tietää mitä nurkantakana olisi tarjolle?": meni ennen vanhaan erään suklaisen patukka-mainoksen teksti, ja nyt mie voisin tänä pänä siteraten loineh lausumahan jotta; "Ei se tääkään tyttönen tiennyt viel aamusella mitä päivä tää tarjoaa."; sillä en toillaan tiennä aamusella mitä tuleman pitää, silloin kun simmuin aukasin päivälle tälle!
"Laiskotella" pitimmä. Jälkeen parisen päivän akkunoihin vosekkimisen ja kukkain suihku-roudauksen jälkehen. Käsiäin leputella. Jalkaani säästellä - siltä ainaiselta keittiöjakkaran ylös-alas -kapuamiselta kun nuita korkeita akkunoita vosekin ylhäältä alas ja alhaalta ylös asti.
Niinpäs sitten teinkin ( tosin yhden akkunan - takaovein ison-sellaisen - viel kyl aamusella otimma ja vosekin.... ) aamutoimieni jälkehen. Istuin pyrstöllein, avasin masinain tään ja aloin asioita hoitelemaan tällä, koskapa niitä sellaisiakin aina on olemasa. Enkää tuota jokahiseen "risaukseen" erikseen tätä aina aukase. En vaine viitsi. Annan ain vällehen kaiken "kasaantua" tähän tupani pöydän päätyyn ja sit kerralla-ja-kaikki -lävitse käyden. Eipähän tarvihhe aina istua-nakottaa täsä paikallansa. Voin vällehen tehdä jotahin muutahin. Eiks vaine?
   "Kaikki hauskuus loppuu aikanaan" ja niinhän se sit sekin "istunto" loppui ja pitimmä lähtiä hoitelemaan "juoksevia asiopita" Maailmalle Avaralle - juosten paikasta toiseen, suorittain "Maakuntamatkailua" muutamia kymmeniä, satoja kilomerejä...
Käväisin Sukumme Mummon tykönä hakemasa häneltä sopimuksemme muksisesti, hänen tykönsä tuodun ( myynnissä ollehen ) lamppusen tään:

118396913_307652313661176_68238566322193

...ja sitten kotiain palattuain aikanain, het´ sillähän toimien taasen sähkäNAISENA, asensin tään tuonne kattoni rajaan roikkumahan, roikuillen siellä korkeuksissansa keittiöportaideni päällä.
Onpahan vaine nytten - sanoisinko peräti ettäs vihoin ja viimeinkin, suihku/pukuhuone/kodinhoito -tilassain sinne kuuluvainen ja passeli valaisin! Eihän tuossa mennytkään kuin tään kuutisen vuotta kun tään tällaisen valaisimen, passelin tällaisen, tähän tilaani vihdoinkin sain?
Tähän olo ja tilaan kun ei mahtuisikaan mikään sellainen leveä "lierinen" valaisin mitä miulla on aikas monessa paikkaa kattonrajaani, vaan täsä pitää olla juurikin täl viisiin kapia "lierinen" koska... Täsä ovat nuo taustansa kaappiset jotka sanelevat "lierin" tuon leveyden! Pitää olla mahd. kapia jotta mahtuvat kaappien ovet aukiamaan kun kaapeillan nuilla käväisen.
Ja se mikä, niin onpahan nytten malliltansa makia, juurikin nuihin muitten lamppuin kera saman tyylinen. Väri passaa entisieni punaisten ja keltaisten kera yksiin. JA IKÄ on passeli - sopivan aikakauden lamppunen tää on miun huusholliini...

   Sitten suorin Ilman aikoja IIdeniin tykö yhden tyttärein, puolisoin tyttären, ja siin matkalla sit heiluin Taivaanrannanmaalarina. Sieltä - täältä, valokuvaten:

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

   "Täältä-ja-tuonne."
   Ruotaanmäki; Pien-Sulkavalle. Iisalmi.

   "Ramona."
   Olimma valokuvaamassa maisemia, ja Taivahanrantoja, Itikansillalla, Itikansalmella, Iidenissä, kun alkoi sen viimeisen päälle kauhia hälyytysääni siellä sillalla soimaan? Ajattelin ensin että nyt se miulle siinä huutaa kun roikuilin siinä sillalla vähäsen luvattomillakin seutuvilla kaiteitten kupeillaan...
Poistuin tahdikkaasti "taka vasemmalle", "vähin äänin" ja tahdikkaasti. Puottauduin sinnan tuon kupeelle, tähysin horisonttiin ja - huomasin että ei hele-katti sentäs - eihän se miulle huutanutkaan vaan tuolle laivalle tulevalle! Tai no, ei sillekkään vaan autoilijoille sillan tuon päällisen jotta tajuavat ettäs kohta muuten tie tuo katkiaa siltasen tään osalta ( ja puomi laskeutuu etehensä ajajien heidän ) kun siitä osanen lähtevi kiertämään poies paikaltansa, jotta tää tuleva alus mahtuvi ohittamaan tienoon tämän, vesistä väyläänsä tätä pitkin.
Niinpäs sitten ihan "iisisti" asetuin aloillein, tähysin, tähtäsin ja - nautin:

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

   Tuolta horisontista...

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...se...

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...tulee. Ja...
   Huomasin muuten täsä kohtaa ettäs taitaa se tää alus olla jotahin, jostahin, menossa hakemaan koskapa sillä tuo köli kera keulabulbin ( opin tänään uuden sanan tään! ) oli tuonkin verta näkysällä, pinnassansa?

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...tästä se menee...

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...tuonne.

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

Taittain kaaroksen...
   ON se Ramona-alus tuolla! Juuri ja juuri näkysällä tuon vasemman laidan kaislikon takana. Siellä se on. Se vaine, kun se on tuonkin verta piskuinen, niin oikeestaan pääasiaksi täsä valokuvassain käy itse maisema kaunis tää. Muttas kuten kerroin; alusta kuvasin ja alus tuo hyvin tähän oikeestaan käykin, tähän maisemaan. Se on ikään kuin "mauste" tuolla olemasa olollansa.
Kuten myöskin näissä muissahin valokuvissain: ensin maisema ja sitten alus siinä pisteenä i:n päällä - tahi päin vastoin nuissa lähemmissä kuvissain; alus eka ja maisemat ynpärillään ovat sit se piste i:n päällä.

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...ja kääntyin sitten paikallisen sahan satamaan.

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

   "Itikka."
   Itikkasalmi ja sen silta kaunis näin täältä päin katsottuna. Teräksinen siltä tää on rakennetu vuonna 1951 ja täsä on sellainen kääntösilta vesiliikennettä varten. Ei siis nosto- vaan kääntösilta joka aukiaa silleen pyörien sivullensa vaakatsossa.
   Tiesittekö muuten ettäs Itikka on nimike sääskelle elikkäs hyttyselle, sekä sitten neljalkaiselle elukalle, nisäkkäälle - lehmälle elikkäs nautaeläimelle? Miepä tiesin.

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

   Itikansalmea kohti Lehtosaarea ( vasemmalla häämöttää ), Venakkoniemeä ( keskellä taustalla ) ja  Ahmosaaren yhtä niemeä ( oikialla ) .
   Ja kuten olen puhunut täsä lähiaikoina niin yhä iellehen ovat muuttolintuset seuduilla tällä vaik jo syssyn korvalla elellään.
Täsäkin kuvassain, pisteheneä tuolla Taivahankannella, näkyvi kuin Pääskynen päiviänsä kaunista siellä liiteli ja sirkutteli....

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...menomatkallain Sukumme Mummon tykö Joukkahais´pesue päiväänsä aloitteli lammella tällä ( Poskilampi, Lampela, Maaninka, Kuopio....

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

...ja päivemmällä Kurkiset lentoonsa lehastivat Ruotaanmäellä ollessain.
( Toinen näkyy hyvin talon katon yllä mut toinen häviää tuonne puskien, oikian reunan, väliin...

2020.8.27.%20Mummon%20ja%20Meijun%20tyk%

   Entäs sitten tää "muuttolintunen"? Tämä ei kyl ole sellainen muuttajainen ulkomaan, vaan tää on ehta City- Pupu-Jussinen.
Tään hokasin täsä ehtoon korvalla jo koissain Humisevallaharjulla ollessain, kun olin päivästä tätä tekeväistä lopettelemassa, kera kaffeekupposein ja kuikuilin omaa takapihaani akkunoittein ( nytten puhtaiden ) lävitse.
Tuossa perennapenkissäin se ensin loikkaili muttas sit kunne miut akkunan takaani hokasi, pinkaisi tuonne aitain taakse piilosille. Nuin se tuolta kuikuili....

   Ettäs tällattiis sattumia tänä pänä.
   Tulipahan nähtyä Sukumme Mummoa sekä tytärtäin tuota perheineen.
Tuli hankittua kukkasillein muutamat uudet amppelit mihkä niitä laitella ja ripustaa...
Tuli yssi kukkanen uusi ( Kultainen Köynnös ) tupaani tuotua.
Muutamat Taivahanrannat maalailtua.
Lamppunen tuo hankittua ja kattorajaan asenneltua.
Sovittua huomiselle tyttärein 24/7 käynti tykönäin.
Vosekittua viimeinenkin akkuna.
Nähtyä sisävesillä nuinkin iso alus! ( Ja opittua se uusi sana; keulabulbi! )
   Voi kuin onnessain olen - kaikesta tästä. Ei sitä paljoa pieni ihminen tarvihhe iloa sadakseen.