...pitkästä aikaa Humisevallaharjulla tänä pänä.
Rättänä elikkäs Mustikkakukko Kaiketonna.
350g leivonta kasvisrasvaa
n.6,5dl Viljatuotteen tummaa jauhoa
2tl leivinjauhetta
------
n. 1l mustikoita JÄISINÄ
3rkl perunajauhoja
- Sulata pehmiäksi ( ei siis juoksevaksi nesteeksi asti ) leivontarasva.
- Lisää joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinaksi.
( Jos haluat makeutta niin lisää se tässä vaiheessa taikinasi joukkoon - makusi verran. Intiaanisokrua, hunajaa, Erytritolisokrua, ruokosokeri-sokrua, tavan sokeria... )
Anna taikinan rauhassa hiven aikaa tekeytyä, turvota.
- Laita paiston kestävään astiaan leivinpaperi pohjallensa ja reunoillensa, tahi kuten itse teen: laitan irtopohjaiseen kakkuvuokaan pohjalle leivinpaprun ja voitelen sit reunansa leivontarasvalla sisältänsä.
- Levitä 2/3osaa taikinasta vu´uan pohjalle ja reunoille.
Taikaina tää on löysä! Jos haluat tehdä tiukemman taikinan - käytä hiven enempi jauhoja mutta muista: mitä löysempi taikina sitä kuohkeamman kukon kuoren saat.
- Ota mustikat pakkasesta, sekoita joukkoonsa perunajauhot.
3rkl on taatusti litraseen tarpeeksi. Jos käytät enempi tulee mustikoista "liisteristä" ja ne perunajauhot sit tuntuvat syödessä ikävästi suussa...
( Jos haluat niin voit toki lisätä jotain makeuttakin mustikoihin sekaan makusi mukaan tässä vaiheessa. )
- Kaada mustikat Rättänän elikkäs Mustikkakukon sisälle.
- Laita astiaan kylmää vettä ja...
...kastele kätesi aina välleen siinä vedessä, ja nostele nyt nokareina muotoillen lopusta 1/3osa taikinasta kukon kanneksi. Tiivistä kansi reijättömäksi kostein käsin - tosin ei se kyl haittaakaan josko sieltä mustikat näkyvätkin jostahin kohtaa...
- Paista kiertoilmauunissa +180´C kunne valmiiksi tulee, saapi sopivasti kultaista väriä yllensä.
- Nosta kukko tää jäähtymään VUOKINEEN. Vuota tovi! Tahi jos haluat nauttia kukkoa heti niin syö toki lämpimänä jonkin maitotuotetta korvaavan tuottehen kera.
- Muttas jos haluat esim. pakastaa Rättänän niin nosta tahi irrota kukko vasta kotvasen kuluttua vu´uastansa ja jäähdytä sitten viellä kylmäksi asti ja paloittele se vasta täysin jäähtyneenä sopiviin palasiin; voit pakastaa hyvin paloina ja ottaa myöhemmin aina kunne haluat pakkasesta palasen syödäkses.
Ja kuvanen viellä Perunarieskoistakin...
n.1kg perunoita kuorittuina, keitettynä ja muussattuna keitinvetensä kera.
Sekaan n.2dl Viljatuotteen vaaleita jauhoja + 2tl leivinjauhetta.
Muotoillaan pallukoiksi kostein, kylmässä vedessä kastetuin, käsin, ja sitten "liiskataan" viel´lettusiksi.
Paistetaan kiertoilmauunissa +180´C kunne valmista tulee.
Kommentit