Täsä istua nakotan ja vuotan! Jeeru et tää täällä Pienellä Punaisella-pirtillä olo ja elo opettaa vuottaa - vähän kaikkea!
   
    Tänä aamuna aloin taasen henkeni pitimiksi leipomaan Leipäsiä sekä paistamaan niitä tuolla pisku-piskuisella ja to-del-la hitaalla uunilla. Kyllä hermoja kysytään! Jeeru!
Seitsemättä käyden ekan pellillisen uuniin työnsin ja viimeisen, viidennen, sieltä täsä kymmenen korvilla ulos otin. Ei, ei ole mikään leipurin uuni tää. Et aivan rauhassansa saanen unohtaa moiset Piipparien teot sekä paistamiset tuolla. Ei vain rahkeet, ja Matti Kukkaroinen, kestä moista piiiit-kää paistamista ihan sen takia vaine et sit pitäisi viel kekasta niiden roudaaminen sfääreihin toisiin. Hyvä jos henkein pitimiksi tuolla kehtaa porata välttämättömät appeet itsellein!
Kieltämäti tulee mielehein miun, ettäs jos tuota alkaisi vuokranantajain kera juttelemaan uuden ja äkäsemmän uunin ostamisesta.... Muttas sen mitä heitä tiedän ja tunnen nyt, niin taitaisi olla aikas tyhjän praattamista, se.
Nyt viellä pitää paistaa pari pellillistä Siemennäkkäreitä; par´ aikaa uunissa paistumassa pidemmän kaavan kautta ja meinasin viel hurvitella ja paistella pari pellillistä Pannareitakin! Menee kyl pitkälle iltapäivään et saanen kaiken tuon tehtyä ja paistettua!
Humisevallaharjulla kaik tää olisi tapahtunut "parissa" tunnissa....

   Talvi on tullut seudulle tälle. Ei, en enää pakise syksystä tahi loppusyksystä tahi alkutalvesta... tai no voisi kyl puhuakkin alkutalvesta. Lunta, tuota kevyttä, pumpumpulimaista, valkiaa höttöä, on jo kaik-kialla. Olisko noin viitisen viiva kymmenisen sentti ja metriä kaikki-alla.
   Näimpä sitä sitten olemma Hepo Hopiain asettanut aloillensa, talviseen karsinaansa laitellut. Nyt se on sitten täsä näin;

367435654_7165623813470963_7438574053576

Tuonne vedän liekansa aikanaan kun sitä tarvitsen. Alamäkeen vierittelen moisen piuhan pitkällensä, pistän pistokkeen paikoillensa, lämmän annan lämmitellä, moisen ajokkini tuon.
Lunta olen jo lykkinyt tuolta kupeiltansa sekä täältä -pirtiltä polun kinttuisen alamäkeen avanut muutaman kerran.
   Tuosta Heponi tään takaa kulkee yssi tämän kylän kyläntien. Sen auraa ja avaa joku. Tuon jokusen nimi pitäisi miun tietooni ottaa, ajatuksiini saada ja sitten myöskin yhteyttä häneen ottaa.
Sillä jokahinen kerta näyttää hän auraavan tuon kyläntien pellit auki myöskin tonttien teiden kohdalta! Saanut olemma jo muo muutamat kerrat lykkiä lunta painavaista tienhaarain kohdilta syrjään. Ja jokahinen kerta noidun et "ei varmaan kyseisessä härvelissä ( lumilingossa ) ole SITÄ peltiä joka sulkea tonttien tienhaarojen kohdalla"!
Olisi yksi työ, huonoilla käsillä sankkevan tärkiä työ, vähemmällä jos vaine sen linkoja tuo tekisi.

    Lumen alle jäämässä ovat kaik "klapit" nuo jotka yssi tään kylän talous lupasi ja ilmaisi halunsa, itselleensä hakia.
Kun sainen tietää kuka, ketkä, he ovat, niin otimma yhteyttä heihin täsä kysellen, ettäs mitenkä se on; ottavatko he nuo vahi eivätkö, muttas mitään vastausta en ole saanut heiltä.
Mietinkin täsä sitten, ettäs mitenkähän se on tällä kylällä: pitävätkö sanat luvatut vahi puppuako puhisevat? Onko sanaan kenen vaine luottamista vahi sattuiko olemaan nimenomaan tää talous, nämä ihmiset, nyt vaine sellaiset poikkeukset, ettei heihin olisi pitänyt alkujaankaan luottaa?
Sitäkin mietin, ettäs kun puhuttiin, notta he omaan aikaan nuo "klapit" tuolta roudaa ( ihan vaik´ en itse olisi kotonain täällä ), niin kuin kauan mie voin vuottaa, tahi vuotan, ettäs asia "kuoleutuu"? Minkä ajan jälkeen voinen "kaupata" nuita jollehin toiselle tahi aivan "mäkeen" laitella menemään? Mikähän on ns. korrekti aika tällä levelillä?
    Samaan syssyyn marisen siitäkin, ettäs toinen ihminen sit lupasi miulle tuoda klapeja aivan ehtoja takassain tuossa poltella.
Eipä nävy niitäkään tulevaksi! Kyllä, kyselin jo peräänsä nuitahin, muttas ei ole sittenkään niitä viel tullut - vaik maksaisinkin niistä.
    Liekkö on tosiaan sattunut ihmiset sellaiset ettei sanaansa pidä luottaa? Vahi onkoo sittenkin ns. "omat ja vieraat" kategoriat sekä kastit olemasa, joitten takia ei vaine asiat hoidu? Vahi mikä onkaan "hampaankolossa" kun näin toimivat?

    Aikaa armotonta vaatii mielein miun myöskin siinä, ettäs miuta ja minkähänlaista aparaattia, konetta tahi kojetta, ei pidä laitella samalle levelille toistemme kera!
    Täsä on mennyt nyt aikaa sen jo parisen kuukautta, enkää mie ole iellehenkään sinut tuon yhden ilmastointilaitteen kera!
Ei, en vaine pääse sisälle sen navikoista ja kaikenmaailman nippeleistä hienosäätöisten.
Tiedän toki, ja tajuan tään, ettäs sitä käytellen olisivat sähköiset kuluni, ja Matti Kukkaroinen kiittäisi sekä kumartaisi nätisti, pienemmät ko esim. lattialämmällä poraten, muttas kun... Ei, ni ei!
Ei vaine tajuntaani mene, ettäs mikä vaihtoehto olisi nuista kaikista säädöistä se taloudellisin? Millä säädöllä saisin tällä lämmän pysymään tasaisimpana? Millä säädöllä se ei HUUTAISI tässä tuvassain kuin paraskin turbiinimoottori? Onko sen pakko huutaa nuin kovasti; millä konstilla, säädöllä, sen mahdollisimman hiljaiseksi saisin? Jeeru jos tuota masinaa pitää lävitse talven kuunella! Vähemmästäkin hermot menee!
Ollappa joku ystävä, tuttava, sikson kaiman kummi tahi naapurin tutun tuttu, joka kävisi ja neuvoisi ns. kädestä pitäin!

   Erona entisiin paikkoihini, ei niinkään vuottamisen kantilta vaan ihan vaine mielein maltin kantilta, ovat sellaiset hommelit, ettäs täällä Pienellä Punaisella-pirtillä on omat Ökkö-Mönkijäiset olevaiset.
   Nämänäkkisiä tulee vähän välleen vastaan paikassa-joka!
Luulin alkujaan, ettäs se oli vaine kesäisten kuukausien ajan asumattomuudesta johtuva "invaasio" kun tätä mökkiä piskuista putsi-putsitin tänne tultuain. Ettäs kaik ne Nämänäkkiset vaine asumattomuuden takia tänne olivat osaneet, paikkasen tään omakseen ottaneet.
Muttas ei, ei suinkaan. Niitä on ja esintyy täällä yhä iellehen. Tosin häätyy sanoa, ettäs nyt jo vähäisemmissä määrin, muttas kuiteskin; silloin tällöin, siellä ja täällä, jokunen yssilö vastaan mirs-marssii.
Ja mie tällainen Mummeliini joka Nämänäkki-fobiainen olemma! Et kivat vaine siulle - ja miulle!
   Samaten luulin ja kuvittelin, ettäs tuo ilmanvaihtokone ja sen uumenista löytämäin kaiken maailman itikka-, sääski- sekä muiden sellaisten siivekkäiden -"invaasio" johtui kyseisen konehen pitkään puhdistamattomana olemisesta, kunne nytten sen itse avasin juurikin tänä pänä omain puhdistamisen jälkeen toisen kerran siitä kun tänne tulin; kaksi kuukautta sitten.
Sieltähän löytyi nuita siivekkäisiä Ökkö-Mönkijäisiä ihan "omiks´ tarpeiks´". Tosin sielläkin huomattavasti vähäisempi määrä kuin tuolloin kesäisen asumattomuuden jälkehen, muttas löytyi kuitenkin.
Ei siinä mitä. En mie niitä kaikenmaailman sääskejä pelkää. Se vaine, ettäs hermoja kysyy, pinnaa kyseinalaistaa, moisten määrien poistaminen, konetta tuota putsi-putsistaissa.