Tänään tällaista lämmintä sapuskaa nassua kohden:

"Mättöä"

003.jpg

Maidoton, gluteeniton, sokeriton.

nokare kasvisrasvaa
2dl puuroriisiä ( kun ei kaapista löytynyt irtoriisiä; oli varmaan lähtenyt naapurin puolelle vierailulle.... )
n. 6dl vettä
n. 5-6rkl valkkari-tomattimurskaa
n.100g punaista paaprikaa
1 tavan tsipuli
2 ISOA kynttä valkkaria
1/2 keskikokoista purjoa
ripaus suolaa...
toinen mustaapippuria ja
...hivenen kurkumaa
1prk ananasmurskaa ( 140g ananasta )

Kattilan pohjalle rasvanokare sulamaan:
Vettä perään.
Riisit mukaan...
... ja sitä mukaa sit loput ainekset sekaan.
Ananakset viimotteeksi juuri ennen tarjoilua ja syöntiä.


Raaka sitruuna-lakritsikääretorttu

011.jpg

Maidoton, gluteeniton. Sisältää hunajaa.

Sitruunatäyte
4 dl kookoshiutaleita
1 ½ dl (100 g) kuorettomia manteleita (kuorelliset värjäävät sitruunatäytteen sameaksi)
¾ dl hunajaa
2 pienen luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
¼ tl vaniljajauhetta
1 tl kurkumajauhetta (voi korvata keltaisella karamellivärillä)

Lakritsi-pakuritäyte
2 dl kookoshiutaleita
2 dl taateleita, kivet poistettuna
2 dl kuorellisia manteleita (kuorettomatkin ok)
1 dl kuivattuja mulperimarjoja
1 rkl hunajaa
½ tl vaniljajauhetta
3 tl lakritsijauhetta
3 tl Polar Nutrition pakuriuutejauhetta
½ dl vettä
½ tl suolaa
5 kapselia lääkehiiltä (Apteekista. Voi korvata mustalla karamellivärillä)

Kookoskermavaahto (ei välttämätön)
4 prk kookosmaitoa (ei homogenoitua tai stabiloitua, esim. Biona)
½ tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatangon siemenet

Koristeluun
Ripaus Polar Nutrition pakuriuutejauhetta

Valmista sitruunatäyte.
Sekoita kaikki täytteen ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja kauli massa n. 30×30 cm neliöksi kahden leivinpaperin välissä. Levystä tulee ohut.

Valmista lakritsi-pakuritäyte.
Mittaa kaikki ainekset paitsi lääkehiili monitoimikoneen kulhoon. Avaa lääkehiilikapselit ja kaada lääkehiili muiden ainesten joukkoon. Sekoita kaikki täytteen ainekset monitoiminokeessa tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla paksua, mutta vielä levitettävissä sitruunatäytelevyn päälle. Jos massa on liian paksua, voit kaulia siitä 30×30 cm neliön ja kipata sitruunalevyn päälle.
Rullaa sitruuna-lakritsikerrokset kääretortuksi leivinpaperia apuna käyttäen. Kääräise torttu muovikelmuun tai leivinpaperiin tiiviiksi paketiksi ja nosta pakkaseen n. 1 tunniksi niin että se jähmettyy hieman ennen kuin leikkaat sen paloiksi.

Vatkaa sillä välin kookoskerma (jos et löydä homogenoimattomia kookosmaitopurkkeja, on kenties helpompaa ostaa valmista kookoskermavaahtoa).
Laita kookosmaitopurkit jääkaappiin edellisenä päivänä. Tarjoilupäivänä, nosta purkit jääkaapista ravistelematta. Avaa purkit varoen. Lusikoi jähmettynyt kookososa kulhoon ja kaada pois vetinen osa. Lisää sekaan vaniljajauhe. Vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella.
Leikkaa kääretorttu paloiksi ja tarjoile kookoskermavaahdon kera. Ripottele pinnalle viimeiseksi pikkuripaus pakuriuutetta ja nauti!

Sain tämän ohjeen eilen ehtoolla siksoltain miun linkitettynä nettisfääreistä ja päätin kokeilla tänään. Paitsi että...

- miulla ei ole monitoimikonetta vaan tein tämän blenderiä käyttäen.
- vaniljajauheen korvasin vaniljatangon vaniljalla.
- taatelit korvasin "paakkutaatelilla" joka oli huono juttu; paree tulisi taateleista tuoreina tahi kuivattuina. Lisäsin lisää vettä saadakseni täytteen levitys/kaulitsemis kelpoiseksi.
- mulperimarjat korvasin kuivatuilla karpaloilla.
- lakritsijauhetta ei ole paikallisessa apteekissamme joten jätin sen kokonaan poies.
- samaten ei lääkehiiltäkään, eikä kaupassa mustaa karamelliväriä joten en käyttänyt niitäkään.
- ja kookoskermavaahdon teen vasta huomenissa...

046.jpg

... mutta nyt nautin tästä pakuriteen kera