Taasen se Aurinko Armahan rikastuttama uusi päivä, aukesi ani varhain Aika Raudan nakuttaissa kolmen ja neljän väliä. Mikä lie valvottaneen taasen nuin. Ei vaine uni simmuin tule.
En tiedä jos oikein vetskuis sänkkysen pohjalla kylkeensä kääntäin puolelta toiselle niin palaisiko se takaisin josain vaiheessa krooppaani ja mieleeni miun muttas kun ei ole oppinut vetelehtimään - ei edes sängyssä... niin eihän sitä milläskään halua jäädä sinne laverinsa pohjalle kuvettaan kuluttamaan vaan mieluummin ampaisee ylös vaik kuin väsy simmuja painaisikin. Ei, johkin sitä vaine "tuumasta toiseen ryhtyy" ja ka´ kummaa pian sitä huomaakin kuin touhuun tahi toiseen on tullut tartuttua kiinni ( kuten jo tänäkin aamuna ) saaden kenties jotahin aikaseksikin. Tai ainakin sitä on koko ajan tekevinään jotahii... toivon mukaan siitä jälkeäkin jää jälkeensä et jotahin on tehtynnä?
   Tänään tuo Allan Akka kertovi ettäs on Helatorstai päällämme tämän Maan tantereen. Tai no... en tiedä onkoo se muissa maissa vierahissa samainen juhlapyhä muttas ainaskin täällä Suomemme maassa. Äkkiseltään muistelisin ettäs se on jokin uskonnollinen juhlapäivä ja liittyy jotankin tuohon menneeseen Pesiäiseen muttas mitenkä - se miulta unhohon jäänyt on totaalisesti. Sorgy.
   Kaffeekupposen juuri tyhjänä laskin tähän pöytäin päälle ja mietin jotta niin sitä miekin vaine taidan pikku hiljaa palata vanhaan tapaan: kupponen silloin, toinen tällöin. Elikkäs toisin sannoin Kaffi-Lalli se miustakin pintain alta taitaa kuoriutua kunne täsä taasen aikaa antaa vaine. On sellainen tapa, kulttuuri, miullehii ettäs tosiaankin kuoopnen silloin, toinen tällöin. Ei se kyl hyvää ole. Ei siihen himo tule muttas "ennemmin juo kuin selkäänsä ottaa" niin kuin nyt joku miulle selkääni olis antamasa jos en joiskaan.
Ei sen puoleen kunne Matti Kukkarossain aikanaan sanoo ettäs ei tipu. "Enää ei tipu pennin pyörylää"; niin silloin se taasen loppuvi tääkin "lallittelu" miulta. Että sanoisinko ettäs ilo irti silloin kun siitä viel voinen sen ottaa.
   Pyykinpesukone vinkuu ( ei se rikki ole, en sillä sano ettäs vinkuu mutta kun se nyt vaine pyöriä huristaa tuolla... ) pukuhuoneen nurkassa pyörittäin viimoisia tältä erää. Mitäkö viimoisia? No, siellä on pesunsa viimo "metreillä" viimoiset mattoin miun. Nuihin jälkeen olen pesassut sit kaik mattoin tältä erää, tältä kertaa, tänä vuonna. Sitten meneekin varmaan taasen parisen vuotta kunne tarvii tarttua moiseen tuumaan uudelleen - näin ainakin nytten meni. Mitä nyt kuitenkin välleen käsin pesaisin tarvittaissa kun esim. tyttärein 24/7 sattui tekemään vahingossa lävitse housujensa lattialle ja matoille...
Muttas ihanuutta kun saa "laakista raikasta" ja totallisen puhtoiset mattoset taasen tupaansa piskuiseen. Tietty ne ensi alkuun tomuavat pesunsa jälkeen irti kaiken maailman nukkaa yms. riepumaton tomua muttas muutaman kopistelu kerran jälkeen... ni a´vot sie - eipä paljon paree vois olla!
   Tämä päivänen täsä, tämä Helatorstai menossa olevainen, menee miulla toden näköisesti oleillen ( HEI! Mie OLEILEN! Vau! En taida sittenkään olla ihan "toivoton tapaus" olemisen saralla kun näin voin sanoa ja kuvitella; mie oleilen! ) ja vahtia pittäin. Mitä nyt siin sivussa pientä askaretta teen kuten tään koko aamusen jo olen touhunutkin...
Muttas se vahti on miulla siinä ettäs jos George ilmineeraa ettäs nyt ( kuten täsä on pikkuisen, vähän, uumoiltu kaksissa tuumin... ) niin mie lähden. Muttas jos ei kuulu mitään niin sitten olla öllöttelen kaikesa rauhassain ja vaikkas....
    ...Mökillemme ampaisen hommiin uusiin sillä äitini miun täsä eilennä antoi "ilmi" ettäs siellä kyllä hommaa olisi aivan riittämiin vaikkas meille kahdelle.
Siel kun olisi koko huushollin kevätsiivouksen paikka olemasa. Ihan koko huushollin meinaan. Niin ylä- kuin alakerrankin. Aivan katosta lattiaan asti. Vasiten nytten kun sinne täsä mennä endinä jo saatiin juokseva vesi johtoja pitkin kulkemaan. Niinpäs mikäs se olisi siellä touhutessa ja siivoilessa kun tuikkaisi tulen hellan alle ja siihen sit yllensä ´muutaman kattilallisen vettä lämpiävää? Nain kaik olisi kunnossa ja valmiina kunnon siivouksen alkamiseen.
Joo-o... sinne kait sitä on urettava meikä Mummeron. Mitäs täsä muutakaan tekisi kun tätä "vapaata" nyt näin on olemasa ettäs jopa OLEILLAKIN pystyy...
   Tosin onhan miul viel tuo takatonttini pergolan päällinen miun vosekittavana. Se pitää tänään "raapaista" ja tehdä valmiiksi tältä keväältä. Sitten olen tehenä siltäkin saralta kaikkeni, kaikkeni antanut tältä kertaa täsäkin hommassa.
Nähkääs kun etukuistini portaineen ja takapergolan portahat vosekin jo täsä mennä viikolla. Nytten olen vaine vuottanut ettäs tuo etu-sellainen ensin kuivuu kunnolla jotta siitä käydä ulos ja sisälle voisi; olisi ukset mistä "ulostautua" ja sisälle ämpeä jotten ihan vangiksi itseään neljän seinän sisälle laittele muutamaksi päiväksi pintain näiden kuivuessa.
Ja sitä paitsi enhän ole voinut tuota takatontillain olevaa pergolaa viel vosekkiakaan sillä sitä kautta olen kulkenut ja siellä kuivatellut näitä mattojain miun koko ajan. Nyt kun juurikin täsä nakutteluin välissä käväisin ne viimoiset mattoseni jo ulos ripustamasa niin nytten on se ja sama jos vaikkas jo vosekkisin senkin kokonansa. Ne viimoiset mattosein kuivuttauaan mie kyl saan ihan hyvin tuolta etukuistini kautta hoideltua sisälle takaisin.
Sillä "onni onnettomuudessa" tämä Majani Mahtavainen, alias Humisevaharju, on läpi kuljettava sydeemi täysin. Etuovesta sisään, takaovesta ulos ( ja päin vastoin ) sekä sitten takatontilta portin kautta takaisin etuovelle asuntoni tämä talon päädyn kiertäin. Ja se pääty kun on ns. miun kokonansa kun itse täsä päätyasunnossa asustelen...
   Sitten onkin ns. kaik kevät-puuhat täsä huushollissain tehty. Viimoistakin piirtoa myöten täytetty. Kaikkeni tehnyt olen.
Olen saanut "valmista - anoppi tuli juuri". Olen saanut valmista juuri sopimilleen, juuri ennen kuin kevät sarastaa ja kesä alkaa. Olen saanut valmista juuri ennen kuin Töihin lähden.
Alkain alkutalven kaikkien kaappien putsi-putsistuksesta ( ensi vuonna ovat sitten vuoro-vuonaan vuorossansa kaikkien kattoin ja seinäin vosekkimiset ) ja kukkain multien vaihdosta sekä suihkusa käytöstä. Ja jatkuin siitä aikanaan muutaman kuukauden päästä akkunoiden vosekkimiseen, verhoin vaihtoon, pesuun, sekä sitten taasen uudemman kerran kaikkien kukkain miun kylvettämisenä ( tapahtuu noin vähintään neljä kertaa vuodessa riippuin siitä millä "tuulella" Mummero tämä on... ).  Sitten olikin täsä välissä Venhoin hommaaminen lampensa rantaan. Auton, Hepo Hopian vaihto Poika Poloisesta Fiksu neiti Suklaaseen. Muutama valokuvanäyttely täsä välissä... ja pari isompaa vartaloni "kremppaa" kärvistellen...

31967933_1926587904041273_91939967411777

Perennapenkin uudelleen perustaminen... kuistien petsaukset.... Ja sitten näin kevähän saapuissa jo koko huushollin putsi-putsitus perusteellisemmin kuin ns. tavan viikko-siivouksessa, sekä nämä mattoin pesut, kuistien petsaukset yms..
Siksipä alkaisi nytten KOKO huushollini miun valmista olemaan. Nyt saapi kesä tulla koska vaine - mie pärjään kyllä. Taasen ensi syssyyn asti jolloin varmaan osasen näistä taasen uusiksi otan; verhot, akkunain ja huushollin vosekkimiset. Kukkasia mitenkään unohtamati.
Jotta näin se vaine vuoden kierto kulkee: samat ovat askareet ain yhä uudelleen muttas tiettyyn aikaan ain suorittain. Näin pysyy huusholli reilassa, pysyy kuosissaan. Siistinä ja järjestyksessä. Hyvä jutska.
   Muttas kun tämä Majani Mahtavainen näin on sitten kokonansa reilassa kesän jo tulla niin nyttenhän sitä joutaa toillaan "jouten oloaan lopetellessa" lähteä vaikkas sitä mökkiämme siivoamaan - tahi kohta Töihin Työpaikkaa siivoamaan...
Mummero tämä taitaakin olla "ilmainen" "Iso-Luuta" jokahiseen paikkaan...